Börsipäev 1. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatamata rahutustele Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas, mis on tõstnud WTI hinna maailmaturul 100 dollari lähedale ning pannud investoreid muretsema võimalike tagajärgede pärast maailmamajandusele, suutsid USA olulisemad indeksid lõpetada veebruaris kolmandat kuud järjest plusspoolel, kui Dow kerkis 2,8%, Nasdaq 3% ja S&P500 3,2%. Dow ja S&P 500 puhul oli seejuures tegu parima veebruarikuu tootlusega alates 1998. aastast.

    Riskisentiment on näitamas jätkuvat paranemist, kui Aasias on päev alanud positiivse noodiga ning USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3-0,4% plussis seda vaatamata nafta 0,5%-lisele kallinemisele (97,4 USD). Euro on öösel jäänud dollari suhtes sisuliselt muutumatuks, olles tugevnenud 0,08% 1,3817 dollarile.

    Tänane makrokalender on täis pakitud üsna rohkete uudistega. Kell 10.30 avalikustatakse Rootsi neljanda kvartali esmane SKT näit, kell 10.55 Saksamaa veebruari tööturustatistika, kell 11.00 eurotsooni töötleva tööstuse veebruari lõplik PMI näit, kell 11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI, kell 12.00 eurotsooni veebruari esmane inflatsiooninäit ja jaanuari töötusemäär, kell 17.00 USA töötleva tööstuse ISM indeks (veebruar), USA jaanuari ehituskulutuste muutus.
  • HSBC koostatav Hiina PMI indeks vajus veebruaris 54,5 punktilt 51.7 punktile, mis märgib seitsme kuu madalaimat taset ning indikeerib kasvu aeglustumist töötlevas tööstuses. Oluliselt väiksemat langust näitas aga riigi ametlik PMI indeks, mis oli veebruaris 52,2 vs 52,9 jaanuaris, ent mitmed analüüsimajad on juba tähelepanu juhtimas pikast pühast tingitud potentsiaalsetele moonutustele ega soovita seetõttu kumbagi PMI-d väga tõsiselt võtta.
  • Saksamaa nautis 2010. aastal 3,5%list majanduskasvu, tänu millele DAXi ettevõtete kasum kasvas mullu ligi 47% võrreldes eelneva aastaga. See aga viitab dividendide 27.7%lisele kasvule, mida hakatakse välja maksma. Kui Duetsche Banki koostatud indeksite põhjal jäid 2010 aasta kasumid siiski 17% võrra madamaks võrreldes 2007 tipuga, siis dividendide indeks peaks jõudma 2007. a tipule oluliselt lähemale.


    DAX-i ettevaatav dividendimäär on Deutsche arvutuste kohaselt 3,5%, mis on veidi kõrgem FTSE100 3,1%st, kuid madalam CAC40 4.0%-st. Saksa sektoritest pakub kõige kõrgemat yieldi telekom (7,2%), millele järgneb utilities 6,4%-ga. Konkreetsetest ettevõtetest rääkides on Deutsche Telekom ainuke DAXi ettevõte, kelle 2010. aasta dividend väheneb, kuid sellegipoolest pakub kõrgeimat yieldi (7,1%). Sarnast yieldi pakub ka RWE, kuid viimase puhul oodatakse 2011.a dividendi alandamist 3,1 eurole 2010. aasta 3,5 eurolt. Kolmandaks parima 2010 dividendimääraga DAX-i ettevõte on E.ON (6,3%).
  • Saksamaa ja Prantsusmaa lõplikud PMI näidud paremad kui esialgu välja käidi, seega võiks positiivset üllatust oodata ka eurotsooni näitajas
    Germany Feb final Manufacturing PMI 62.7 vs 60.5 prelim
    France Feb final Manufacturing PMI 55.7 vs 54.9 prelim
  • Saksamaa töötute arv vähenes oodatud 13 tuhande asemel koguni 52 tuhande võrra; töötusmäär langes seejuures 0,1 protsendipunkti võrra 7,3% peale.
  • Rootsi majanduskasv kiirenes 6,9% pealt kolmandas kvartlis 7,3%-ni neljandas kvartalis, ületades analüütikute oodatud 7,0%list kasvu
  • Eurotsooni PMI siiski ootuspärane 59,0 punkti
  • Rootsi kroon on testimas euro suhtes veebruari keskel tehtud 10 aasta tippe 8,7 juures.
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI püsis veebruaris muutumatuna rekordilisel tasemel ehk 61,5 punktil (jaanuarikuu näit revideeriti 62,0 punktilt 61,5 punktile). Analüütikud ootasid väikest langust 61,0 punktile.
  • Eurotsooni veebruari inflatsioon püsis aastataguse perioodiga võrreldes 2,4%-l ehk sama mis jaanuaris ning ühtlasi ühtides konsensuse ootusega. Euroala jaanuari töötusemäär vähenes 10.0% pealt 9.9%le
    Euro suurt reaktsiooni selle peale ei näita ning jätkab kauplemist 0,2% kõrgemal tasemel $1,3837
  • Eilne USA ja tänased Saksamaa ja Suurbritannia PMI’d viitavad seega kõik korralikule majanduskasvu taastumisele. Ei ole ilmselt üllatus, et antud riikides hoiavad keskpangad majanduskasvu toetamiseks jätkuvalt ka baasintressimäärasid rekordmadal.
    Sellises keskkonnas kasvavad pidevalt inflatsiooniootused. Järgnevalt graafikult on näha, kuidas tarbijahinnaindeksite tõus on nii arenenud- kui arenguriikides jõudnud taas 2006/2007 aasta tasemete juurde (toona tõstsid keskpangad küll aktiivselt intressimäärasid, kuid nagu näha, siis hoogustus hinnatõus veel mõnda aega).
  • Inflatsiooni puhul ollakse hetkel kõige enam mures energiasaaduste hinnatõusu pärast (õigustatult, kuna alates 1973. aastast on nt USA majanduslangustele alati eelnenud kiire nafta hinnatõus). Lähis-Ida rahutuste jõudmine Liibüasse on nafta hinna viimaste nädalatega juba ca 15%-i kõrgemale tõstnud.
    Sellises keskkonnas on palju soovitatud minna pikaks toorainetes ja lühikeseks aktsiates. Eile soovitas Bloombergis tuntud toorainete pull Jim Roger samuti osta valimatult tooraineid ja riskide maandamiseks on Rogers lühikeseks müünud arenevate turgude ja Nasdaqi aktsiad – link Rogersi intervjuule siin.
    Rogersi tuntud tees:
    "If the economy gets better I am going to make money in commodities, if it doesn't get better, I am going to make money in commodities cause they are going to print huge amounts of money."
  • Business Insider`s kirjutatakse, et Saudi Araabia turg on täna vabalanguses ning juba üle 5% miinuses. Spekuleeritakse, et ka seal on aset leidnud tänavarahutused.
  • Mõned päevad tagasi tuli kommentaar, et väidetavalt Saudid soovivad facebooki $150 miljardi eest ära osta et lämmatada võimalik mäss Saudi Araabias. Päris korralik hind inimeste vabaduse, valitseva klanni huvide säilimise eest.

    Saudi king to buy Facebook to end the revolt: report
  • Jätkuks veel Saudi Araabias toimuvale. Nüüd on sealne turg juba ligi 7% kukkunud ning Milaz.info veebilehe sõnul on Saudi Araabia saatnud oma tankid Bahreini, kus on juba viimase kahe nädala jooksul aset leidnud protestid, mille käigus inimesed nõuavad valituse tagasiastumist, reforme ja kuninga troonist loobumist.
  • Kindlasti saab nafta hind olema väga tundlik meeleavalduste suurenemise suhtes Saudi Araabias. Tegu on Venemaa järel maailma suuruselt teise naftaeksportijaga. Siin ka graafik, kust näha, et kaosesse juba langenud Liibüa on Saudi kõrval nafta pumpamises väike tegija:

    Kui jutud Saudi meeleavalduste kasvamisest suurenevad võib ilmselt täna ka nafta hind korraliku ralli teha (hetkel reaktsioon nafta hinnas veel tagasihoidlik)
  • Inglismaa keskpanga juht Mervyn King ütles täna parlamendi alamkoja komitee ees peetud kõnes, et kui Suurbritannia majandus peaks uuesti langema hakkama, siis intressimäärade edasine langetamine ei ole kuigi tõenäoline, vaid pigem laiendataks stiimulprogrammi mahtu. Intressimäär on hetkel 0,5% ja stiimulprogrammi maht £200 miljardit. Naelsterling saavutas täna uue 13 kuu tipu $1,6327 juures, kuid on hetkeks kogu päevase tõusu tagasi andnud ja kaupleb avanemistaseme $1,6255 juures.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: SONS +28.7%, SUPG +6.1%, BPI +5.2%, TECD +4.9% (ticking higher), FOE +3.8%, AZO +3.1% (light volume), AONE +2.4%.

    Select oil/gas related names showing strength: ATPG +4.6%, TSO +3.0%, SD +2.5%, KOG +2.3%, CHK +1.7%, NBL +1.3% ( confirms that it has received an approved permit to resume drilling at the Santiago prospect in the deepwater Gulf of Mexico), MRO +1.0%, BEXP +1.0%, NE +0.9%, HERO +0.8%, EP +0.8%.

    Select metals/mining stocks trading higher: SVM +7.0% (light volume), MDW +3.1%, HL +3.0%, GMXR +2.5% (extends its cash tender offer for its 5.00% convertible senior notes due 2013), SLW +2.0%, CDE +1.5%, AUY +1.5%, ABX +1.3%, NG +1.2%, GG +1.1%, NEM +1.1%, KGC +1.1%.

    Select shipping related names showing strength: DRYS +1.8%, FRO +1.3%.

    Other news: NVAX +35% (Novavax Licenses Recombinant VLP Influenza Vaccine to LG Life Sciences for South Korea and Other Countries), PARD +25.1% (Poniard Pharma receives Clinical Trial Application approval from the Chinese State FDA to conduct two Phase III clinical studies of its lead product candidate, picoplatin), XPRT +15.4% (FTI Consulting Acquires Certain Practices of LECG Corporation; terms were not disclosed), PSTI +5.3% (announces the results of a pre-clinical study demonstrating that the local administration of PLX cells following muscle injury resulted in significant improvement in the recovery of muscle function when compared with the control grp), FRX +4.6% (receives FDA approval of Daliresp as a treatment to reduce the risk of COPD exacerbations in patients with severe COPD associated with chronic bronchitis), LO +2.7% (trading higher following reports saying menthol cigarettes do not increase health risks), RCL +1.4% (still checking), GSM +0.9% (Cramer makes positive comments on MadMoney).

    Analyst comments: WIN +2.2% (upgraded to Buy from Hold at Citigroup), EXPD +1.4% (upgraded to Buy from Neutral at UBS).
  • Kanada dollar tegi pool tundi enne Kanada keskpanga intressimäära otsust (ootuste kohaselt jäetakse 1% peale) USA dollari suhtes uue enam kui kolme aasta tipu 0,9685 tasemel.
  • Seekingalpha.com veebilehel on Scott Locklin kirjutanud üsna huvitava artikli high-freguency trading (HFT)-st. Kui üldjuhul kuuleb HTF-i kohta pigem kriitikat ning negatiivset suhtumist, siis Locklin astub hoopis nn kauplemisrobotite kaitseks välja ning ütleb, et likviiduse tagamiseks on masinad hädavajalikud ning mitte ei kahjusta väikeinvestori huve vaid pigem kaitseb neid. Neile, kes on HTF-de vastu argumendiga, et see pole lihtsalt õiglane, vastab Locklin konkreetselt - mitte miski finantsmaailmas pole õiglane.
  • Kanada keskpank jättis intressimäärad vastavalt ootustele 1% peale.
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: CEDC -12.5%, FDP -10.4% (light volume), YOKU -6.3%, WRC -4.6%, RRC -3.7%, BID -1.8%, PDLI -1.8%.

    Other news: RXII -14.7% (prices an underwritten public offering of 6 mln units at $1.35 per unit for gross proceeds of $8.1 mln), TNGN -11.8% (Tengion announces pricing of $31.4 million private placement), RPC -7.7% (still checking), YRCW -7.5% (continued weakness), AVGO -4.8% (announces sale of 25 mln ordinary shares by selling shareholders), CHSP -4.3% (announces 11.5 mln offering of common stock), LVS -3.9% (discloses SEC subpoena in 10-K filing relating to its compliance with the Foreign Corrupt Practices Act), FITB -3.3% (still checking; co filed 10-k last night), TMH -3% (commences secondary offering of 8 mln shares of its common stock to be sold by certain stockholders), CLWR -2.6% (filed for a ~108.8 mln share common stock offering by selling shareholders), EOG -2.5% (announced the commencement of a registered underwritten public offering of 11.8 mln shares of its common stock), ECPG -2.1% (announces that certain selling stockholders intend to offer an aggregate of 2.45 mln shares of common stock), TRS -1.8% (files $250 mln mixed securities shelf offering; registers to sell 11.9 mln shares of common stock by shareholders), DANG -1.8% (ticking lower with YOKU), WES -1.7% (announces public offering of 3 mln common units), HCN -1.4% (intends to offer concurrent underwritten public offerings of 25.0 mln shares of its common stock and $625 mln of cumulative convertible perpetual preferred stock).

    Analyst comments: HBC -2.3% (downgraded to Neutral from Buy at UBS, downgraded to Hold from Buy at Deutsche Bank), DGI -3.2% (downgraded to Neutral from Buy at Merriman), MCY -1.1% (downgraded to Underperform from Market Perform at Raymond James).

  • Block Out the Outside Noise
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    3/1/2011 8:38 AM EST

    Any intelligent fool can make things bigger and more complex. It takes a touch of genius and a lot of courage to move in the opposite direction.
    -- Albert Einstein

    One of the most frustrating things about trading is how easy it can be to think yourself out of good trades. As we try to process all the news and data that we are hit with each day, it can become easy to find reasons to take action even though we are positioned well and our holdings are fine.

    I have often wondered if I was better off in my early days of trading when I paid little attention to world affairs, macro-economic issues and politics and just focused on the stocks that I was trading. It is so easy to find big-picture reasons to makes moves that have little to do with the prospects of the individual stocks that you are holding.

    On any given day, you can find a dozen compelling arguments about why the market should move up or down. There are always smart bulls and bears who can present logical and persuasive arguments for their positions. Many of them will be dead wrong but it is not because they are stupid or missing something obvious. It is because the market is just unknowable at times.

    As we start a new month today, there are plenty of factors that can impact the market this morning. The unrest in the Middle East continues, Fed head Ben Bernanke appears before Congress and is likely to discuss quantitative easing, concerns about inflation continue to bubble up, worries about market valuation are increasing, sentiment is complacent, unemployment and housing remain weak and so on and so forth.

    Crafting an investment thesis from all that data is not only easy to do but practically unavoidable. However, in many cases we would be better off if we took the much more simple approach and just stuck with the individual stocks we like -- as long as they are acting in a positive manner. Just block out all that outside noise and let the action in those individual stocks you are trading tell the story. It is an easy concept to state but it is not all that easy to implement. All of us are swayed to some degree by the analysis we read and hear. Some just reinforces what we already think and some of it causes us to amend our thinking. The problem is that it often distracts us from the most obvious thing we need to focus on, which is the action in the stocks we are holding.

    One of those macro considerations that could easily impact our thinking today is the widely discussed phenomena of strength on the first day of a new month. The great bulk of gains over the past couple years have occurred on this day. The explanation is that new money is flowing in and that traders make this self-fulfilling to some degree.

    At some point this phenomena will be too obvious to too many people and stop working but maybe we shouldn't think so hard about it and keep things simple. If our stocks continue to act well then we should just stay with them -- regardless of whether there is some market manipulation conspiracy or group think at work.

    The market is set to open with some mild strength as oil, gold and silver are looking strong. If the first-of-the-month phenomenon starts to falter, the bears may try to press to take advantage of overly complacent bulls who have too much confidence in the pattern.

    There are lots of things to consider but, most importantly, watch the stocks you own and take your cues from them. Don't think so hard about macro matters that you talk yourself out of good trades.
  • Bernanke hakkab USA senati panganduskomitee ees ütlusi andma; otsepildis saab seda jälgida siit.

    Samal ajal annab ütlusi ka Geithner ja seda saab otsepildis jälgida siit.
  • February ISM Index 61.4 vs 60.5 Briefing.com consensus; January 60.8
    January Construction Spending -0.7% vs -0.6% Briefing.com consensus; prior revised to -1.6% from -2.5%
  • Procter & Gamble: CNBC reporting that Rajat K. Gupta is stepping down from PG board following SEC suit
  • Turg on üha allapoole liikumas ja indeksid ca 1% miinuses. Samal ajal on nafta hind 99 dollari juurde tõusnud (+1.8%).
    Uusi tippe proovib vallutada ka kuld – aprilli futuurid juba uutel tippudel1430.5 dollari juures. Võrreldes eelmise aasta lõpuga on kulla hind Lähis-Ida probleemide taustal aga üsna tagasihoidlikult käitunud. Praeguste geopoliitiliste pingete taustal võiks kullal olla siit veel ruumi ülespoole liikumiseks.

    GLD (kulla ETF) viimase aasta liikumine:
  • On ikka lollid indud küll, loe ja imesta.

    http://www.businessinsider.com/rajat-gupta-called-raj-rajartnam-as-soon-as-he-discovered-berkshire-hathway-investment-2011-3
  • Headlines crossing that Senate plans on holding a vote for a Continuing Resolution for government funding in the next 48 hours; The government is currently funded until March 4, midnight
  • CNBC reporting that the Senate is likely to accept House GOP spending bill which cuts $4 bln from 2011 spending and extends govt funding for 2 weeks
  • Mosaic ticking higher as renewed BHP for MOS rumor makes the rounds
  • Morgan Stanley avaldas 27. veebruaril analüüsi, milles kirjutatakse võimalikust solarite hinnalangusest. Analüütikute sõnul on FSLR ja SPWRA suurimaks turuks olnud viimastel kuudel Itaalia, kuid riigi majandusarengu ministeerium on vastu võtmas uut seadust (Decreto Legislativo), mis tähendab eelmainitud ettevõtetele mitmeid negatiivseid muutusi. Esiteks, kui projekt on saavutanud võimsuse 8GW, siis ei maksta ettevõttele enam elektri eest hinda koos preemiaga (puhas energia tootjate hinnad on tihtipeale kõrgemad, kui näiteks kivisöe elektrijaamad). Teiseks, põllumaal võib toota maksimaalselt 1MW, seejuures maksimaalselt 100KW hektari kohta (prognoositud 200KW asemel). Kolmandaks, seadus võetakse prognooside kohaselt vastu 3. märtsil.

    FSLR aktsiahinna graafik
  • MS - Although SPWRA will be less exposed to a slow down in Italy compared to peers, due to the company's large North American utility scale pipeline in 2H11, we believe that there is risk to multiple compression for the stock, which has experienced significant multiple expansion over the past 3 months.

    Although FSLR will be less exposed to a slow down in Italy compared to peers, due to the company's large North American utility scale pipeline, we believe that there is risk to multiple compression for FSLR which currently trades at ~2x the multiple of its Chinese peers.


    Et siis tegelikult kukkus kogu sektor. Ülejäänud tegid seda hulga kaunimalt. Ja see ei olnud MS, vaid uudis ise, mida kommenteerisid sel päeval paljud. MS tegi trading calli lihtsalt. MS mõju FSLR-le oli veebrauari alguspäevadel näha, Suht teflon stock oli siis nii MS kui teiste dg-de peale.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon