Börsipäev 6. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Intressimäärade tõstmine Hiina keskpanga poolt 0,25 protsendipunkti võrra 6,31% peale pole meeleolu kohalikul aktsiaturul täna väga morjendanud (Shanghai Composite +0,98%). Ilmselt ühest küljest oli see suuresti oodatud tõstmine ning teiseks arvatakse, et agressiivsem rahapoliitika karmistamine on nüüdseks juba seljataga. Deutsche näiteks näeb oma baasstsenaariumis veel vaid ühte tõstmist järgmise kaheksa kuu jooksul, kuna keskpanga rahapoliitika diskussioonides argumenteeritakse üha rohkem, et majanduse ülekuumenemise oht on suudetud kontrolli alla saada ning intressimäärade edasine entusiastlik tõstmine suurendaks majanduse raske maandumise riski. Samas prognoosib näiteks Credit Suisse intresside tõstmist sel aastal veel 135 baaspunkti võrra, mis näitab et arvamusi jagub tõesti seinast seina.

    USA futuurid liiguvad hetkel 0,1-0,2% kõrgemal ning sarnase stardi peaksid avanedes tegema ka Euroopa indeksid. Makrokalender midagi väga huvitavat tänaseks ei paku, kui tähelepanu võiks saada Suurbritannia veebruarikuu tööstustoodang (kell 11.30), eurotsooni neljanda kvartali SKT muutuse teine hinnang (kell 12.00) ja Saksamaa töötleva tööstuse veebruari tellimused (kell 13.00). Ühtlasi saab olema huvitav jälgida, millise yieldi ja nõudluse juures õnnestub Portugalil täna oma lühiajalisi võlakirju müüa.
  • Tänastest Euroopa aktsiate upgrade'idest on üheks huvitavamaks Morgan Stanley poolne Pirelli soovituse tõstmine "underweight" tasemelt "overweight" tasemele ning hinnasihiks 6,6 euro asemel 9.00 eurot.

    We double upgrade Pirelli to OW and lift by >30% both our PT (to €9 – 42% implied upside) and 2011-12 EPS as we think its earnings growth is set to surprise positively following our proprietary discussions with tyre dealers, stronger-than-expected monthly industry volume data and 4Q beat. We are confident that Pirelli can meet its 8.5-9.5% margin guidance for 2011 (MSe 9.3%) and grow further in 2013 thanks to its superior pricing power, which we believe the market is under-estimating, and structural growth in emerging markets. We see currently a good entry point with strong 1Q results likely on May 6 – volumes have started the year strongly, tyre price
    increases were achieved in 4Q-1Q and, recently, raw material inflation has been relatively low.

    The market is overlooking the real drivers of pricing power, in our view: demand and supply. Tyre industry
    pricing is benefitting from solid fundamentals, in our view: volume growth was stronger than expected in Jan-Feb, order books are being filled as far as 3Q, and structural and cyclical restructuring in industry capacity
    leaves tyre companies with a favourable demand-supply imbalance in 2011-12. Moreover, the downward trend in
    customer mix is cushioned by lower sensitivity of premium tyres to raw materials and hence lower required tyre price hikes versus value brands.

  • Euro läbis täna novembris tehtud 10 kuu tipu ja jõudis uude 15 kuu tippu $1,4286 tasemel.
  • PIIEs töötav endine IMFi peaökonomist M. Mussa on koostanud tabeli, kus on näha, millised jõukamad suurriigid on suutnud majanduslangusest taastuda (toibunud on ainult USA ja Kanada):

    Mussu ei usu, et juunis lõppev Fedi kvantitatiivse lõdvendamise programm USA majanduses suuremaid probleeme tekitab, prognoosides USA selle aasta majanduskasvuks 3.3%-i. Samas näeb ta mullistumise riske kasvamas, kui Fed peaks tutvustama uusi QE programme. Pikemalt saab lugeda siit.
  • Portugali ajalehe (Google'i tõlge) kohaselt on osad kohalikud pangad otsustanud survestada vahevalitsust taotlema lühiajalist likviidsusabi, et neutraliseerida intresside kiiret tõusu ja rahustada turgu. Vastasel korral keeldutakse valitsuse võlga ostmast. AFP vahendusel võib aga lugeda, et Euroopa Komisjoni sõnul ei ole Portugalil võimalik lühiajalist laenuabi saada enne, kui pole nõustutud rahvusvahelise päästepaketiga, millega kaasnevad juba karmimad nõuded.
    Valitsuse lagunemine, downgrade'id erinevate reitinguagentuuride poolt ning nüüd veel lisaks kohalike pankade protest loovad tänasel võlakirjaoksjonil kahtlemata üsna närvilise õhkkonna. Ent sellegipoolest arvatakse, et Portugalil õnnestub kuni 1 miljardi euro eest 6 ja 12 kuu võlakirju probleemideta müüa, iseküsimus muidugi millise kulu juures.
  • Kes tunneb sügavamat huvi Põhjamaade makrotrendide vastu, siis Danske on täna avalikustanud värske ülevataate regiooni trendidest. Link
  • Sellel nädalal on uutele tippudele tõusnud mitmed toorained. Eile tegi korraliku tõusu kulla hind, mis kaupleb täna juba 1460 dollari lähedal. Lähis-Ida probleemide, euroala võlakriisi ja kasvavate inflatsiooniootuste taustal on kuld sellel aastal aga jätkuvalt üsna tagasihoidliku tõusu teinud (nt hõbe kallines esimeses kvartalis 22%-i ja kuld kõigest 0.7%).

    GLD (kulla hinda kajastav ETF)
  • Suurbritannia veebruari tööstustoodang -1,2% vs oodatud 0,4% (M/M), aastases lõikes oli kasv 2,4% vs oodatud 4,3%.
  • Lisaks hõbedale on on olulisematest toorainetest sel aastal korralikku hinnatõusu näidanud veel mais, nafta ja kohvi.
  • Suurbritannia töötleva tööstuse toodang 0% vs oodatud 0,6% (M/M) ja aastases lõikes 4,9% vs oodatud 5,8%.
  • Möödunud aasta oktoobris kirjutasin pikemalt Credit Suisse omapärasest investeerimisideest. Jutt käis firmast nimega Louisiana Pacific Corp. (LPX), mis on üks suurimaid OSB (oriented strand board) ehk puitlaastplaatide tootjaid Põhja-Ameerikas. Tookord juhtisid Credit Suisse analüütikud investorite tähelepanu LPX aktsia huvitavale mustrile, mis on kordunud juba viimased 37 aastat ehk alates 1973. aastast Louisiana-Pacific aktsia kaubelnud oma oktoobrikuisest hinnatasemest järgmise poole aasta jooksul alati kõrgemale.
    Nii ütlesid Credit Suisse analüütikud ka 2010. aasta oktoobris, siis kui LPX kauples $7 kandis, et aktsia tõuseb 2011. aasta märtsiks kõrgemale ja nagu näha allolevalt graafikult, siis nii see tõesti taaskord ka oli.

  • Härrased, kui te toormete hinnatõuse siia lajatada tahate, siis tuletage meelde, mis valuutas me piima ja leiba ostame, eksju?
  • Eurotsooni IV kvartali lõplik SKT näit 0,3% (Q/Q) ja 2,0% (Y/Y). Mõlemad näidud vastasid ootustele.
  • Põllumajandussektoris tasub täna radaril hoida Monsanto (MON) aktsia, kuna ettevõte teatab enne USA turgude avanemist 2Q tulemused. Tegu on agrokeemia ettevõttega, mis on muuhulgas maailma suurim geneetiliselt muundatud seemnete tootja. Ühtlasi on MONi aktsia suure osakaaluga Market Vectors Agribusiness (MOO) börsil kaubeldavas fondis, mistõttu peaks Monsanto tulemused ja prognoosid andma laiemalt märku, mil määral on kõrgemad vilja hinnad nõudlust sektoris muutnud.
    Pikemalt saab Monsanto 2Q tulemuste ootustest lugeda siit.

  • Nelli Janson
    Tookord juhtisid Credit Suisse analüütikud investorite tähelepanu LPX aktsia huvitavale mustrile, mis on kordunud juba viimased 37 aastat ehk alates 1973. aastast Louisiana-Pacific aktsia kaubelnud oma oktoobrikuisest hinnatasemest järgmise poole aasta jooksul alati kõrgemale.


    Taolised fenomenid võivad täiesti vabalt olla tingitud sellisest nähtusest, nagu seda on...
    ...tühipaljas juhus. :)

    Arvestades börsidel olevate ettevõtete ööratut hulka on statistiliselt vägagi tõenäoline, et neist mõnede hinnaliikumistes on esinenud korduvaid mustreid ning seda päris muljetavaldaval perioodil. Vahel lihtsalt tuleb 10x järjest must. :) Igasuguste selliste trendide ekstrapoleerimisega tuleks olla väga ettevaatlik.
  • Karum6mmilt oluline tähelepanek. Tõin hinnamuutused välja ka eurodes. Apelsinimahla puhul ei suutnud spot hinnale jälile jõuda ja kasutasin futuuri infot.

  • Portugal peab tänasel oksjonil müüdud 1-aasta võlakirjadelt maksma keskmiselt 5,902% vs 4,331% 16. märtsi oksjonil.
  • PeaLiK
    Nelli Janson
    Tookord juhtisid Credit Suisse analüütikud investorite tähelepanu LPX aktsia huvitavale mustrile, mis on kordunud juba viimased 37 aastat ehk alates 1973. aastast Louisiana-Pacific aktsia kaubelnud oma oktoobrikuisest hinnatasemest järgmise poole aasta jooksul alati kõrgemale.


    Taolised fenomenid võivad täiesti vabalt olla tingitud sellisest nähtusest, nagu seda on...
    ...tühipaljas juhus. :)

    Arvestades börsidel olevate ettevõtete ööratut hulka on statistiliselt vägagi tõenäoline, et neist mõnede hinnaliikumistes on esinenud korduvaid mustreid ning seda päris muljetavaldaval perioodil. Vahel lihtsalt tuleb 10x järjest must. :) Igasuguste selliste trendide ekstrapoleerimisega tuleks olla väga ettevaatlik.


    Ei pruugi olla tühipaljas juhus, see mäda on hooajaline. Sügisest kevadesse. Kevadest sügisesse jälle vastupidi.
  • to PeaLik: Antud juhul on tulnud lausa 38x järjest " must" ja kui mitte midagi enamat, siis muljetavaldav on see muster minu arvates küll. Kas aga pikaajalisi investeerimisotsuseid ainult taoliste mustrite põhjal tasub tegema hakata, on juba hoopis teine teema ning just sel põhjusel saigi seda tookord nimetatud isesuguseks investeerimisideeks.
  • Saksamaa veebruari tehaste tellimused +2,4% vs oodatud +0,5% (M/M) ja aastases lõikes +20,1% vs oodatud +17,4%. Euro kaupleb 0,62% kõrgemal $1,4309 tasemel.
  • Risto varasemale kommentaarile veel täienduseks, et 12 kuu võlakirjade nõudlus ületas pakkumist 2,6x vs 2,2x eelmisel korral. Seega sarnaselt möödunud nädala oksjonile kujunes nõudluse pool tugevaks ning see on ka pisut EUR/USD-i ja turgusid toetamas. EUR on dollari suhtes tugevnenud 1,4305 dollarile ja USA indeksite futuurid liiguvad hetkel 0,4-0,6% plusspoolel.
  • Millisest EUR/USD-i kursist hakkab kallis EUR Euroopa eksportijaid oluliselt segama?
  • Keeruline öelda aga see piir võiks kusagilt sealt joosta. Üks empiiriline uuring on jõunud järeldusele, et Saksa eksportijate valuläveks on 1,55 dollarit. When Does It Hurt? The Exchange Rate “Pain Threshold” for German Exports
  • Kui kevad eelneb suvele, mis on ehituses kõrghooaeg ja sügis talvele, mis on ehituses madalhooaeg, siis millised on šansid et ehitusmaterjalitootja (OSB on USAs levinud sõrestikmajade üks peamisi kattematerjale), aktsiad tõusevad kevadel ja langevad sügisel? Kah mul Newtoni binoom.
  • Monsanto tulemused ootuspärased ning aktsiale eelturul suuremat mõju ei avalda (MON -0,16% @ 73,2 USD)

    Monsanto prelim $1.87 vs $1.84 Thomson Reuters consensus; revs $4.13 bln vs $4.15 bln Thomson Reuters consensus
    Monsanto reaffirms FY11 EPS of $2.72-2.82 vs $2.86 Thomson Reuters consensus
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: BDCO +3.8%, VRNT +1.6%.

    M&A news: AMLJ +12.8% (Microsemi announces superior offer to Acquire AML Communications for $2.50 per share in cash), ORCH (Orchid Cellmark to be acquired by LabCorp (LH) for $2.80/share for a total purchase price to stockholders and optionholders of ~$85.4 mln).

    Select financial related names showing strength: IRE +6.9%, LYG +3.6%, BCS +3.6%, RBS +3.5%, NBG +2.9%, HBC +2.4%, BAC +1%.

    Select metals/mining stocks trading higher: MT +2.2%, EXK +2.2%, GRS +2.1%, AG +2.0%, HL +1.8%, SVM +1.8%, HMY +1.8%, FCX +1.6%.

    Other news: FRPT +4.2% (receives $46.6 mln award for delivery of 40 Buffalo vehicles), GLNG +3.9% (continued momentum), NXPI +3.2% (announced idOnDemand and NXPI will partner to bring smart card security to mobile device authentication), CLD +3.0% (positive mention in financial newspaper), NKTR +2.2% (continued strength), SI +1.2% (still checking for anything specific), LGCY +0.8% (announced it has entered into an agreement to purchase Permian Basin natural gas properties for $67 mln in cash).

    Analyst comments: WPRT +4.3% (upgraded to Buy from Hold at Jefferies), RCL +1.8% (upgraded to Outperform from Neutral at Credit Suisse), BRCM +1.7% (upgraded to Outperform from Perform at Oppenheimer), URBN +1.4% (upgraded to Overweight from Neutral at Piper Jaffray), WTSLA +1.1% (upgraded to Overweight from Neutral at Piper Jaffray).
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: AMSC -43.7%, (also downgraded to Market Perform from Strong Buy at Raymond James, downgraded to Hold at Brean Murray, downgraded to Underperform from Buy at Jefferies), MIND -6.5%, ANGO -4.3%, NTE -4.2%, MON -1.1%.

    M&A news: CEPH -0.6% (Cephalon's Board of Directors rejects Valeant Pharmaceuticals' unsolicited proposal of $73).

    Select AMSC peers and related names ticking lower: CWS -3.3%, ZOLT -1.8%, APWR -0.7%.

    Other news: DLLR -5.3% (announces launch of common stock offering of 5 mln share), CNAM -4.5% (clarifies relationship between Usiminas and Mineracao Usiminas S.A.), KRC -3.7% (announces commencement of 4.5 mln share public offering of common stock), TM -1.6% (Moody's reviews co and subsidiaries for possible downgrade), MXWL -1.4% (files for a $125 mln mixed shelf offering), HMC -1.4% (discloses notice concerning impact of Tohoku Pacific Coast Earthquake; comments on death and injuries; made the decision to extend the suspension of production of finished units).

    Analyst comments: LPX -3.3% (downgraded to Neutral from Outperform at Credit Suisse), CVC -2.4% (weakness attributed to tier 1 firm downgrade).
  • Abandon Reason and Logic
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    4/6/2011 8:31 AM EDT

    More is better and too much is never enough.
    -- Luella Bartley

    In the early going, the indications are pointing to a strong open. Oil and gold are up, the dollar is weak and citing rising risks, Moody's has cut the credit ratings on seven Portuguese banks, so I'm a bit uncertain about what is prompting the strong buying action. German economic reports were pretty good and Reuters reports that the early strength is due to "optimism for economic recovery and mergers-and-acquisition activity." That is probably as good of an explanation as any, but trying to navigate this market based on headline news is a sure way to end up confused.

    The biggest trap for the bears recently has been trying to anticipate a market reversal based on negative headlines. Higher oil, the European debt issues, lousy home sales, the budget impasses, the Japanese earthquake and so on have been shrugged off by this market. There are any number of good excuses for the market to pull back, but so far, they just haven't mattered. One of these days the market will correct and the explanations for it will be easy to find. But this morning the mood is very positive once again.

    We saw a couple negative developments yesterday -- particularly the poor close after strength at midday and the breakout of gold on a weaker dollar. That is not action that is normally associated with an uptrending market.

    On the other hand, the flat action of the last few days has helped to ease the overbought technical conditions and the mergers-and-acquisition talk is helping the mood. In addition, a slew of market players are once again anxious to try to call a top in this market. You would think they have learned their lesson after the endless short squeezes and one-way moves we have seen over the past couple years. But for many folks it is just impossible to resist the temptation to try to catch market turns. It has been a horrible strategy for the bearishly inclined, but many are pathologically driven to keep on trying until they finally have some success.

    Of course, these one-way markets aren't all that easy for bulls either -- particularly for those who take profits into strength. There are so few opportunities to reload on weakness that it is impossible not to be underinvested if you tend to lock in profits in a systematic way.

    I keep repeating the same advice, which is to avoid trying to anticipate a market turn. Stay with the trend as long as you can even, if it doesn't feel like it can keep on going. Trying to apply reason and logic in the face of this sort of momentum will leave you very frustrated.

    If you don't trust this market, then the way to deal with it is to trade very short term and keep trying to knock out some fast trades. Building big, longer-term positions is quite difficult in this environment since so many names have become extended. And, of course, shorting is just plain painful.

    We'll see if the bears try to fade this strong open, but the bulls have obviously caught them by surprise once again. Gold is the top sector on my watch list.
  • Credit Suisse analüütikud on täna väljas positiivse reitingumuutusega Royal Caribbean Cruises (RCL) kohta.
    Credit Suisse tõstab RCL reitingu „hoia“ pealt „osta“ peale ja hinnasihi $44,70 pealt $55,00 peale.


    Royal Caribbean is the second-largest cruise vacation company, operating combined 40 ships with 92,300 berths under five core brands including Royal Caribbean, Celebrity, Pullmantur, Azamara Cruises and CDF Croisieres de France. RCL has 3 vessels with an anticipated cost of approximately $2.4bn under construction, which are expected to be placed into service through 2014, with an option for another ship in 2015.

    Royal Caribbean on suuruselt teine kruiisilaevade firma, mis tegutseb 40 laevaga viie erineva kaubamärgi all. Ettevõttel on ka kolm laeva ehitamisel, mis peaksid kasutusele tulema 2014. aastal.

    Investment Case: While the new cruise cycle is still in its early innings, investing in these stocks requires a view that industry pricing power will continue to recover in the face of a still sluggish global economy. We believe RCL is well-positioned to benefit from one of the most attractive and youngest fleets in the industry, strong relative earnings leverage (1% in net yield adds 7.3% to 2011 EPS versus 5.8% for CCL), disciplined fuel hedging strategies, and balance sheet deleveraging initiatives, which should allow it to generate earnings power above prior peak levels during the next few years. In addition, slowing supply growth and a better commitment to expanding returns over cost of capital should further assist in driving increased long-term earnings power.

    Analüütikud ütlevad, et kuigi uus tsükkel on veel üsna varajases järgus, siis antud sektorisse investeerimisel tuleb arvesse võtta, et tööstuse maksejõulisus on jätkuvalt vaatamata nõrgale majandusele paranemas. Analüütikud usuvad, et just RCL on esmane kasusaaja, kuna on üks uuema ja uhkema laevastikuga firmasid antud sektoris ja lisaks sellele on ettevõttel distsiplineeritud kütuseriski maandamise strateegia ning laenukoorma vähendamine lubab firmal järgnevate aastate jooksul kasumit genereerida.

    Tegemist pole väga tugeva calliga, aga kuna reitingumuutus tuleb Credit Suisse`lt, siis usun, et turu toetusel tänast ostusoovitust ka märgatakse. Firma tegutseb väga volatiilses sektoris ja kuna ettevõtte konkurent CCL kärpis hiljuti ka oma 2011. aasta prognoose, siis võidetakse antud calli kasutada ka positsioonist väljumiseks.

    Hetkel kaupleb aktsia eelturul 1,95% plusspoolel ($41,30)

  • Eile kasumihoiatuse andnud AMSC on hea näide sellest, mis võib juhtuda, kui lõviosa ettevõtte käibest sõltub ühest kliendist. Firma oli sunnitud oma prognoose märkimisväärselt kärpima, kuna AMSC klient, Hiina päritolu tuuleturbiine tootev firma Sinovel, peatas eelnevalt tellitud tarned. Sinovelilt tuleb AMSC-le 75% käibest ning on ütlematagi selge, et selline sündmuste käik on ettevõttele suur löök.
    AMSC kaupleb praegu 48% miinuspoolel ning tsiteerides Business Insiderit, ei tasu neil ( ilmselt silmas peetud eelkõige investoreid), kes täna just söönud on, firma aktsiahinda täna vaadata.
  • Euro on enne homset Euroopa keskpanga intressimäära otsust rallimas, jõudes uude 15 kuu tippu $1,4338 juures.
  • Kahjuks osutus RCL-i puhul mu hommikune kartus täna õigeks ning Credit Suisse upgrade`i kasutati pigem müügiks. Kui eelturul oli näha mõningast ostuhuvi ja aktsia kauples enne avanemist juba $41,70 kandis (+3%), siis peale avanemist asendus ostuhuvi kiirelt müügisurvega ning aktsia on järjekindlalt alla müüdud. Hetkel kaupleb RCL $40,75 kandis ehk 0,6% plusspoolel.



  • The Fed purchased $1.97 bln of 2028-2041 maturities through Permanent Open Market Operations as dealers looked to put back $7.86 bln
  • Portugal needs EU financing, finance minister tells newspaper
  • Ja nüüd siis suuremad pealkirjad ka väljas:
    Portugal's Socrates asked EU for financial assistance - Bloomberg TV
  • Kuna Portugalis on peaminister tagasiastunud ja valitsus vahetub, siis ei ole veel selge, kes ja kuidas päästeplaani vastu võtab:
    It was not immediately clear what form a request would take, but the outgoing government has previously said that it did not have the political authority to negotiate a rescue agreement to received funds for the European financial stability facility, the EU’s bail-out fund. (FT link)
  • Järgmisel nädalal avab mitteametlikult 1Q11 tulemustehooaja Alcoa. Tänane Investors Intelligence küsitlus näitab, et negatiivseid üllatusi ootavad ettevõtetelt väga vähesed:

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon