Börsipäev 30. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euroopast täna ühtegi olulist makrouudist tulemas ei ole ning kuna USA turud on suletud (pühasid tähistavad lisaks ka Britid) siis tõotab nädal alata üsna vaikses meeleolus. USA futuurid liiguvad hetkel nullis ja DAX ning CAC futuurid inidikeerivad avanemist kerge miinusega.

    Pilku ettepoole heites, saavad ülejäänud nädalapäevad siiski olema täis pakitud palju olulist makroindikaatoreid. USA-s tuleb homme avalikustamisele Chicago PMI, kolmapäeval töötleva tööstuse maikuu ISM ja ADP, neljapäeval töötuabiraha taotlused ja reedese päeva kroonib väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arv, mille ootusi eelmise nädalal initial claimsi number kärpis. Euroopas jälgitakse aga sellel nädalal suurema huviga töötleva tööstuse PMI küsitlusi kolmapäeval ning teenustesektorit puudutavat PMI indeksit reedel.
  • Samal ajal kui IMF, EKP ja Euroopa Komisjon käivad läbi Kreeka finantse ning uurivad kuidas riigi järgmise aasta puudujääki finantseerida, seisavad Itaalial ja Hispaanial sel nädalal ees üsna mahukad võlakirjaoksjonid. Itaalia soovib täna müüa kuni 8,5 miljardi euro väärtuse võlakirju ja Hispaania eesmärgiks on neljapäeval saada kokku pakkumisi 3,5 miljardi euro ulatuses. Kui edukalt suudetakse neid mahte täita ja milliseks kujuneb intressimäär, peaks andma aimu investorite riskiisust pärast viimase aja Kreeka arenguid, Itaalia võla väljavaate langetamist ning valimisi Hispaanias.
  • Selle nädala PMI indeksid saavad kahtlemata huvitavad olema. Järgnev graafik näitab, kuidas viimaste kuudega on globaalse majanduse kasvutempo aeglustunud ja PMI'de languse jätkumine oleks juba üsna murettekitav:


    Allikas: The Economist
  • FT kirjutab, kuidas EL ja IMF tahavad rangemalt sekkuda Kreeka maksude kogumisse ja erastamisprotsessi, kui Kreeka tahab saada täiendavat abi EL’ilt ja IMFilt (lisaks juba lubatud €110 miljardile läheb Kreeka valitsusel vaja veel ca €60-70 miljardit). Umbes pool täiendavast abipaketist peaks tulema Kreekalt endalt läbi erastamise ja võla tagasimaksete pikendamise:

    People involved in the talks said the package would also include incentives for private holders of Greek debt voluntarily to extend Athens’ repayment schedule, as well as another round of austerity measures.


    Eelmisel nädalal liikusid ka kuulujutud, et IMF keeldub Kreekale raha laenamast, kui sealne valitsus ei suuda uusi kärpeplaane teha. Seejuures tuli viimane tagasilöök nii IMFile kui ELile reedel, kui Kreeka valitsus ei suutnud erinevate parteide vahel jõuda kokkuleppele uute eelarvekärbete suhtes, kuigi see oli üks ELi tingimus abiraha andmiseks.
  • Financial Times`i vahendusel võib lugeda, et Saksamaa on otsustanud 2022. aastaks sulgeda kõik oma tuumajaamad. Seitseteist neist suletakse käesoleval aastal ja ülejäänud üheksa 2022. aastaks. Angela Merkeli sõnul peab Saksamaa tuleviku elektrienergia vajaduste rahuldamiseks looma täiesti uue energiasüsteemi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon