Börsipäev 12. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euroopa perifeeriariikide võlakirjade intresside erinevus võrreldes Saksamaaga jõudis eile uutesse tippudesse, kui eriti suure tähelepanu all olid Itaalia ja Hispaania – mõlema puhul on erinevus jõudnud üle 300 baaspunkti, millega on turg arvamas, et Euroopa võlakriis on sammukese halvemuse suunas liikunud. Lisaks polnud Van Rompuyl midagi väga positiivset teatada ka eilse erakorralise kohtumise osas:

    “We discussed the issues related to the implementation of the decision of the European Council
    on a new programme for Greece and we also exchanged views on recent developments in the euro area,”.


    Kreeka osas oli rahandusministrite kohtumisel teemaks teine abipakett, ent midagi kindlat ei otsustatud, tõdeti vaid et see peab sisaldama meetmeid võlakoorma vähendamiseks. Lisaks olid ministrid valmis suurendama EFSF-i paindlikkust ja mõjujõudu, mis võib tähendada, et fondile antakse tulevikus õigus soetada järelturult riikide võlakirju.

    Fookus jääb täna püsima endiselt Euroopale ning eriti uudistele, mis on seotud Ecofini kohtumisega. Kuigi sarnaselt eilsele miitingule, ei oodata midagi põhjapanevat ka tänaselt ELi rahandusministrite kohtumiselt. Kell 21.00 avaldatakse FOMC eelmise kohtumise protokoll, ent enne Bernanke homset poolaasta kõne see ilmselt väga suurt tähelepanu ei pälvi.

    Risk-off trade on täna jätkumas, kui USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,7-0,8% miinuses ja Euroopa tõotab avaneda ca -1-1,6% punases.
  • Erko poolt öeldu demonstreerimiseks lisan omaltpoolt siia Itaalia ja Saksamaa intressikõverad (yield curve). Ülemine joon tähistab Itaalia tänast intressikõverat, keskmine Itaalia intressikõverat aasta alguses ja alumine Saksamaa tänast intressikõverat (EUR).



    Lisan siia ka USA 10 aastaste võlakirja tulususe määra, mis on pärast QE2 lõppu langenud taas põhja lähedale.

  • Itaalia 10-aastase võlakirja tulusus üle 6%, viimati seal tasemel 1997. aastal.
  • Suurbritannia tarbijahinnaindeks langes juunis 0,1% vs oodatud +0,2% (M/M) ja aastasel baasil +4,2% vs oodatud +4,5%. Baasinflatsioonimäär kasvas 2,8% vs oodatud 3,3% (Y/Y). Jaehinnaindeks kasvas 5,0% vs oodatud 5,2% (Y/Y).

    Kaubandusbilansi puudujääk oli 4,06 miljardit vs oodatud 2,7 miljardit naelsterlingit. Kui teenused välja arvata, siis oli puudujääk 8,48 miljardit vs oodatud 7,34 miljardit naelsterlingit. GBPUSD -0,45% ja kaupleb 1,5830 tasemel.
  • Itaalia tänane võlakirja oksjon ei läinud just kõige paremini: tulusus 3,67% vs 2,14% ja nõudlus võla järele langes, võrreldes eelmise oksjoniga. EURUSD on nelja kuu põhjadest taastumas, kaubeldes hetkel siiski 0,6% miinuspoolel $1,3945 juures.
  • Eile peale turu sulgumist andis teise kvartali tulemustehooajale avastardi alumiiniumitootja Alcoa (AA). Firma tulemused olid üsna ootustele vastavad: EPS $ 0,32 (konsenus $ 0,32) ja käive $ 6,59 (konsenus $ 6,3) miljardit.
    Eelturul kaupleb AA 1,2%-s miinuses, $ 15,70 kandis.
  • Kui eile püstitas Brent-WTI spread rekordi, siis täna on see vähenenud ca $22.09 pealt $21.22 peale. Alloleval graafikul on kujutatud augustikuu futuuride spread (Brent-WTI).



    Juuli alguses kirjutas Citigroupi tuntud analüütik Ed Morse, et Brent-WTI spread tõuseb enne tuleva aasta (2012) suve vähemalt $40 peale. USA ja Kanada vaatenurgast on tegu heade uudistega – WTI kasvu pidurdab analüütiku sõnul kiire tootmise kasv ning torujuhete/infrastruktuuri/laevaühenduse puudus tooraine transportimiseks. Brenti probleemideks toodi välja aga tootmisaktiivsuse vähenemine Põhjameres ning Liibüa probleemide tõttu suurenenud nõudlus. Riskifondid Citigroupi analüütiku nägemuse üle tänulikud ei ole.
  • Brent-WTI rekordilise spreadi üheks seletuseks on Cushing (Oklahoma) toornafta varude kasv, mis on Nymex Light Sweet toornafta lepingu nii-öelda kättetoimetamise paigaks. Allolev graafik võrdleb toornafta varusid Oklahomas ja Brent-WTI spreadi (valge joon tähistab varusid).



    Cushing, Oklahoma toornafta varud (2004. aastast). Varude suuruseks on ca 37 miljonit barrelit.

  • News Corp (NWSA), mille üks väljaannetest Londonis hiljuti pealtkuulamise skandaali sattus, teatas $ 5 miljardi suurusest aktsiate tagasiostu programmist.
    News Corp (NWSA) announces $5B Stock Repurchase Program
    Aktsia kaupleb eelturul 5% plusspoolel.
  • Võrdlus ka sellest, kui suured on Itaalia ja Kreeka võlakohustused.

    Itaalia võlg ja intressikohustused



    Kreeka võlg ja intressikohustused

  • $32 bln 3-yr Note Auction Results: 0.670%; Bid/Cover 3.22x (Prior 3.28x, 12-auction avg 3.16x); Indirect Bidders 34.5% (Prior 35.6%, 12-auction avg 35.6%)
  • Avaldatud FOMC kohtumise protokollis vihjatakse, et QE3 pole välistatud ja sellest tingutuna turul ka väike hüpe ülespoole.

    News that at least some Fed officials could maybe support more easing is being interpreted as a reason to buy stocks and dump the dollar.
  • Iirimaa reiting langetati Moody's poolt junk peale, väljavaated endiselt "negatiivsed".

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon