Börsipäev 15. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 15. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne sessioon kujunes USA-s võrdlemisi heitlikuks, kui Bernanke täiendavad kommentaarid andsid turgudele siiski mõista, et keskpangal hetkel puuduvad konkreetsed stimuleerimisplaanid. Müügisurvet aitasid aga hetkeks leevendada spekulatsioonid, et Valges Majas on kulukärbete osas jõutud teatud ulatuses konsensusele. Tänane WSJ kirjutab, et erilist progressi siiski polnud, kui vaikselt on hakatud arutama võlalimiidi tõstmist sammhaaval, mis pole aga Obama peamiseks eesmärgiks. Lisaks teatas Standard & Poor’s, et võib sarnaselt Moody’sele järgmise kolme kuu jooksul langetada 50%-lise tõenäosusega USA praegust krediidireitingut, mis on AAA peal püsinud viimased 70 aastat. S&P asetas USA krediidi väljavaate negatiivse peale juba aprillis.

    Tänane fookus langeb Euroopa pankade stressitesti tulemustele, mis peaksid avalikkuseni jõudma pärast Euroopa turgude sulgemist. FT kirjutab, et 90-st pangast 10 peaksid põruma, sealhulgas neli Hispaania ja mitmed Kreeka pangad. IMFi hinnangul on uue testi stsenaariumid karmimad võrreldes eelmise testiga ning eeldavad valitsuse võlakirjade puhul ka osalist väärtuse kadu, ent paljude turuosaliste arvates ei peegelda need siiski tegelikku riski.

    Makrouudiste kohalt on rohkem tähelepanu all USA, kus täna tulevad avaldamisele juuni tarbijahinnaindeksi muutus, juuli Empire Manufacturing indeks (kell 15.30), juuni tööstustoodang (kell 16.15) ja Michigani tarbijasentimendi indeks (kell 16.55).

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel nulli lähedal, Euroopa tõotab aga futuuride kohaselt avaneda ca 0,2-0,3% miinuspoolel.
  • LinkedIn (LNKD) aktsiaga alustati mäletatavasti kauplemist USAs 20. mail ning IPO hinnaks oli $45. Eile ca 3.71% langenud aktsia on esimesest kauplemispäevast saati kallinenud ca 130%.



    Mõned kuud tagasi kirjutasime, et internetiaktsiate õiglast väärtust (sh LNKD) on suhteliselt raske, kui mitte võimatu määrata. Küll on sellega hakkama saanud J.P. Morgan, Morgan Stanely ja Evercore Partners, kes on ettevõttele määranud kõrged hinnasihid (vastavalt $85, $88 ja $70). Samas kauples LNKD ca 18% Morgan Stanley $88-lisest hinnasihist kõrgemal – kas analüütikute prognoosid on olnud liialt konservatiivsed?

    S-1 raportis, mis enne IPO korraldamist on vaja saata SEC-ile, teatas LinkedIn, et nad on EBITDA kalkuleerimisel kasutanud veidi teistsugust valemit (adjusted EBITDA). Nimelt on sealt välja jäetud stock compensation ja extraordinary items (ehk EBITDA = ärikasum - omakapitalipõhised hüvitised (stock compensation) - erakorralised tulud/kulud (extraordinary items) + depreciation + amortization) – sama valemit on kasutaud ka näiteks Amazon. Morgan Stanley on lisanud oma analüüsile ka exceli faili, kusjuures ettevõtte väärtuse hindamisel ei ole arvesse võetud mitte ühtegi suhtarvu ehk valuatsioon põhineb vaid rahavoogude diskonteerimisel (st võimalus loominguliseks valuatsiooniks on suur).

    Analüüsimaja „base case“ hinnasihiks on $88 ning vabad rahavood arvutatakse adjusted EBITDA-t kasutades. 2010. aastal oli LNKD stock compensation $8.8 miljonit (3.63% müügitulust ja 57.4% netokasumist) ning 2012. aastaks prognoosib MS selle kasvu $70.6 miljonile. Kui diskonteerida LNKD rahavoogusid koos omakapitalipõhiste hüvitistega, siis saame MS-i prognoosidele põhinedes ettevõtte õiglaseks väärtuseks $67.

    Kas omakapitalipõhiseid hüvitised peaks õiglast väärtust hinnates välja jätma on hoopis teine teema. Ühelt poolt on annab nende välja jätmine kõrgema väärtuse ning ka majandustulemusi avaldades on kergem konsensuse prognoose nii-öelda ületada. Teisalt muudab omakapitalipõhiste hüvitiste sisse jätmine prognoosi volatiilsemaks – hüvitised põhinevad tihti aktsiahinna tõusul/langusel ning seetõttu on neid raske ette prognoosida.

    Paraku on ettevõtte tänast aktsiahinda suhteliselt keeruline põhjendada.
  • Eurotsooni maikuu kaubandusbilanss -0,06 mld vs oodatud -3,2 mld eurot. Aprillikuu puudujääk vähendati 2,9 mld pealt 2,5 mld euro peale.
  • Peale Google`i eilseid vägagi muljetavaldavaid kvartalitulemusi on ka analüütikud täna hommikul oma prognoose tõstmas.

    Jefferies tõstab GOOG-i hinnasihi $ 830 peale ja kinnitab oma Osta soovitust aktsiale. Jefferies`i hinnasiht on ka uus street high.

    Analüütikute sõnul on kardetud surve ettevõte marginaalidele vähenemas, sest konverentskõnel viitas ettevõtte CEO, et GOOG kavatseb aasta teises pooles uute inimese palkamises tempo maha võtta.
    Credit Suisse kinnitab samuti oma Osta soovitust koos $ 700 hinnasihiga. CS analüütikud juhivad tähelepanu ettevõtte uutele toodetele ja näiteks Google + (uus sotsiaalmeedia platvorm ) on saavutanud lühikese ajaga suure edu ja kogunud juba üle 10 miljoni kasutaja.

    To this point, on its 2Q11 call, Google reiterated that the Chrome browser has 160m users. Coupled with data points that suggest growing traction for Google in display advertising, we believe that Google can grow revenues at a high teens compound annual rate over the next five years. We also note our forecasts do not include contributions from earlier stage initiatives such as Google+, its new social network platform, which has exceeded 10m users in its first two weeks.

    Merrill Lynch analüütikud ütlevad, et ettevõtte tugev teine kvartal avab ilmselt paljude investorite silmad ning toob aktsiasse tagasi need, kes GOOG-i kasvuaktsiana juba maha kandsid.

    Kõige ebamugavasse olukorda jäid peale GOOG tugevate tulemuste teatamist Morgan Stanley analüütikud, kes natuke aega tagasi GOOG reitingut alandasid Hoia peale. Täna tõstavad nad küll hinnasihi uuesti $ 600 pealt $ 655 peale, kuid jätkavad endiselt Hoia reitinguga.

    GOOG kaupleb eelturul juba 12,85% plusspoolel, $ 597,00 juures.


  • Citilt samuti oodatust paremad tulemused ning aktsia eelturul +2,4%
    Citigroup prelim $1.09 vs $0.96 Capital IQ Consensus Estimate; revs $20.62 bln vs $19.76 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Iirimaa 2-aastase võlakirja tulusus kerkis esmakordselt üle 22%.
  • Veel Citigroupist – kuigi top line ja bottom line ületasid konsensuse ootusi, siis üllatuse põhjuseid ei saa paraku seostada äritegevuse paranemisega. Citi kvartalitulemuste presentatsioonis on ära toodud, et möödunud kvartali lõpuga oli ettevõttel $34.4 miljardi väärtuses laenukahjumite provisjone (5.4% väjastatud laenudest). Paraku võeti 2. kvartalil reservidest välja $1.979 miljardit, kuna laenukahjumid (st mahakirjutamised) olid $5.1 miljardit (vs Q2’10 $8.0 miljardit).

    Eile ilmus LHV finantsportaalis artikkel, mis rääkis täpselt sellest, mida Citigroup teinud on – probleemsete laenude tingimused muudetakse, mistõttu muutuvad nad ühtäkki nii-öelda mitteprobleemseteks. Paraku ei päästa laenutingimuste muutmine suure tõenäosusega aga sundvõõrandamisest.

    Citi maksueelne kasum (cont. ops.) oli $4.299 miljardit. Kui sellest lahutada $2.0 miljardit (reservid), siis olid ettevõtte majandustulemused tugevalt alla ootuste. Täpsemalt oleks Citi teeninud ca $0.44 aktsiapõhist kasumit vs raporteeritud $1.09. Ettevõtte suurimaks tuluallikaks on kõik võlakirjadega seonduv, kuid üksuse tulud langesid võrreldes möödunud aastaga 18%.

    Zerohedge on probleemist samuti kirjutanud. Lugeda saab seda siit.
  • Eile teatas BHP Billiton (BHP), et on teinud Petrohawk Energy (HK)-le ülevõtu pakkumise $ 38,75 aktsia eest, mis teeb pakkumise preemiaks 65%. Pakkumine tuli turule mõnevõrra ootamatult, sest juhtkond küll vihjas, et HK võiks olla ülevõtukandidaat kunagi tulevikus, aga samas kinnitas, et läbirääkimistega alustatud veel pole.

    Täna on selle tehingu taustal paljud analüüsimajad pakkumas välja variante, millised ettevõtted võiks antud tehingu taustal olla järgmised ülevõtukandidaadid.

    Näiteks RBC Capital Marketsi analüütikud usuvad, et tehing viiakse lõpuni ja kuigi on võimalik, et tuleb välja ka uus ostja, siis peavad nad seda siiski vähe tõenäoliseks. Küll aga ütlevad analüütikud, et nimetatud pakkumine teeb M&A teema aktuaalseks kogu USA P&E (Exploration&Production) ruumis.

    We Expect That The Deal May Put A Bid Under The Entire U.S. E&P Space. We think that this acquisition shows that high-quality, concentrated U.S. shale assets can be attractive acquisition candidates for the majors and large international players. Other stocks that we believe could be potential takeout candidates include Range Resources (NYSE: RRC, $55.10; O-AA), EOG Resources (NYSE: EOG, $96.71; O-Avg), EQT Corporation (NYSE: EQT, $54.73; O-AA) and Brigham Exploration (NASDAQ: BEXP, $29.89; O-AA).

    Võimalike kandidaatide hulgas tuuakse välja RRC, EOG, EQT ja BEXP.

    Ka Jefferies analüütikud möönavad, et nad ei pidanud sellise tehingu toimumist võimalikuks, vaatamata sellele, et oli teada BHP huvi ostu osas ja HK huvi enda müügi osas. Peamiseks takistuseks peetigi valuatsiooni, kuna viimastel aastatel pole just paljud ülevõtjad olnud nõus maksma üle 2 aasta oodatavate tõestatud reservide eest ehk teisisõnu ei uskunud analüütikud, et BHP on nõus tegema pakkumise nii suure preemiaga.

    The buyer is a gas bull, above all else … BHP’s motivation provides some clarity. They are looking for under-capitalized entities with large, de-risked resource potential that can be accelerated with a larger balance sheet. More importantly they are gas bulls. That much was clear when they paid top-dollar for Chesapeake’s (CHK, $30.21, Buy) Fayetteville assets. Despite the gas glut, BHP looks forward to nearly doubling HK’s capex to $5 billion in ’15 and $7 billion in ’20. Every service analyst in the US will rejoice. But we can’t fathom how this level of spending will fix the gas glut.
    CHK, BEXP look “similar” … Applying BHP’s filter to our coverage list yields Chesapeake and Brigham Exploration (BEXP, $29.89, Buy). Chesapeake is a multi-basin, dual commodity company with a massive, under-capitalized resource base. Question is whether activity can be accelerated beyond a $7 billion capex budget. Brigham will be in perpetual need for capital as they drill up a large, prolific and economic oil asset.


    Jefferies pakub omalt poolt välja CHK ja BEXP, kuna nüüd on selge, et BHP otsib alakapitaliseeritud suurte varude potentsiaaliga firmat, mida saab parema kapitaliseeritusega kiirendatult realiseerida

    Igal juhul võiks täna radarile võtta RRC,EOG,EQT,BEXP ja CHK ning jälgida, mismoodi aktsiad sellise suurusjärgu preemiaga ülevõtupakkumise taustal käituvad ning edaspidiseks saada sarnase olukorra jaoks nö käitumisjuhendeid.

  • Eelnevalt mainitud aktsiad liikusid HK ülevõtuga seoses täna päris kenasti.

    RRC avanes $ 57,90 pealt ja hetkel kaupleb $ 60,80 kandis, 10,3% plusspoolel.
    EOG avanes $ 100,00 pealt ja praegu kaupleb $ 100,90 juures, 4,4% plusspoolel.
    EQT avanes $ 55,96 pealt ja hetkel kaupleb $ 57,20 kandis, 4,5% plusspoolel.
    BEXP avanes $ 31,25 pealt ja hetkel kaupleb $ 32,05 juures, 7,2% plusspoolel.
    CHK avanes $ 31,78 pealt ja praegu kaupleb $ 32,23 juures, 6,7% plusspoolel.

    Kauplemise seiuskohast võetuna olid need kõik muidugi üksjagu keerulised, sest õiglast hinnataset on raske leida, aga teisest küljest näitas ilmekalt, kuivõrd võib selline tehing mõjutada ka teisi sektoris olevaid aktsiaid.
  • Mõned graafikud ka illustreerimaks ülaltoodud kommentaare:






Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon