Börsipäev 26. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Neli Euroopa riiki teatasid eile, et pikendavad lühikeseks müügi keeldu ning korraks levis turgudel spekulatsioon, et ka Saksamaa võib sarnast taktikat kasutada. See viis DAXi 4% miinusesse, ent päeva lõpuks tehti kukkumine osaliselt tasa, lõpetades -1,7% madalamal. Oma jälje jättis uudis ka USA kauplemissessioonile, kui Buffetti kokkulepe Bank of Americaga pakkus turgudele vaid hetkelist lohutust ning Bernanke kõne eel otsustati positsioone likvideerida. Protsendise tõusuga avanenud S&P 500 sulgus 1,5% miinuspoolel, kui kõik 10 sektorit lõpetasid punases, eesotsas energia ja tarbekaupade sektoriga.

    Eesti aja järgi kell 17.00 peab Ben Bernanke kauaoodatud kõne, milles keskendub suuresti majanduse väljavaadetele. Kuigi FOMC liikmed on viimasel ajal oma prognoose langetanud, siis valdavalt usutakse, et
    Bernanke ootab jätkuvalt teisel poolaastal majandusaktiivsuse paranemist. Teatud riskid siiski eksisteerivad ning nagu varasematest FOMC kohtumiste kokkuvõtetest teame, siis vabaturukomitee võib kaaluda täiendavaid meetmeid, millega majandust stimuleerida. Kuid hetkel ei usu eriti, et Bernanke peatub täna nendel pikemalt või tõdeb kohest vajadust neid rakendada. Järgmine FOMC kohtumine toimub 20. septembril ning selleks ajaks on selgunud juba mitmeid täiendavaid makronäitajaid (non-farm payrolls, ISM), mis annavad juba oluliselt parema ülevaate hetke olukorrast.

    Kuid lisaks Bernanke kõnele leidub ka huvitavat makrot. Kell 15.30 raporteeritakse USA teise kvartali revideeritud näit, mille osas ootab konsensus langetamist 1,3% pealt 1,1% peale. Kell 16.55 avaldatav Michigani tarbijasentimendi indeksi lõplik näit peaks peegeldama seda, kas kuu viimastel nädalatel on pessimism mõnevõrra alanenud või mitte. Mainimist väärib kindlasti ka kolmanda kategooria orkaaniks kasvanud Irene, mis on võtnud suuna idarannikule ja ähvardab nõrgemal kujul jõuda ka New Yorki, kus on käivitatud rohkem kui 700 000 inimest puudutav evakuatsiooniplaan.

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,6% kõrgemal, Euroopa on aga avanemas 0,3-0,5% madalamal.
  • Viimase kuu korrektsioon on turgudele toonud palju insaidereid nii USA-s kui Euroopas. Viimase puhul on ostude maht kasvanud kahe aasta kõrgeimale tasemele ning Deutsche Bank toob välja, et 11. augusti ja 24. augusti vahel tehti suuremaid ostutehinguid 129 ettevõtte puhul, samal ajal kui suuremad müügitehingud piirdusid 7 ettevõttega.
    DB märgib, et ettevõtted, mille insaiderid on teinud viimase 10 päeva jooksul üle 20 000 euroseid ostutehinguid pärast aktsia üle 20%list kukkumist alates 1. juulist on näiteks Abertis, BASF, Carlsberg, Daimler, Enel, Geberit, Hexagon, Kloeckner, Logitech, Michael Page, MTG, Nobel Biocare, Norsk Hydro, Novartis, SKF and Smith & Nephew.

    Üle 500 000 euroseid ostutehinguid on samadel kriteeriumitel tehtud järgmiste ettevõtete puhul: Abertis, Acciona, Atos Origin, Banco Santander, BNP Paribas, DUFRY, Generali Ass., HeidelbergCement, Immofinanz Group, Kone, Lafarge, Liberty International Plc, Mediobanca, Novartis, Pandora and Veolia Environment.

  • Nüüdseks on selge, et Soome tagatisnõudega laenuadmnine Kreekale on välistatud, kuna ühe probleemina on välja toodud oht, et erasektoril on sellisel juhul õigus kaevata Kreeka valitsus kohtusse, kuna osa kreeditore koheldakse soodsamate tingimustega. See aga loob ohu, et Soome võib päästepaketis osalemisest üldse loobuda, juhul kui alternatiivset lahendust ei leita. FT kirjutab, et eurotsooni rahandusministrid on korraldamas täna kohtumist, et seda küsimust kiiremas korras lahendada.
  • FT-s on lisaks üks huvitav lugu rahaturufondidest, mis mängisid üsna olulist rolli 2007.a finantskriisis ning täna on mitmed taas vaikselt taganemas Euroopa pankade finantseerimisest. Fitchi kohaselt kärpisid USA rahaturufondid juulis oma exposurit 30 miljardi dollari jagu ning hinnatakse, et pelgalt Itaalia pangad kaotasid eelmisel kuul juurdepääsu rahaturufondide 40 miljardi dollari suurusele finantseerimisvõimalusele. Kuna Euroopa suuremad pangad finantseeridavd end hetkel ligi 8 triljoni euroga, siis rahaturufondide kärbitud likviidsus jääb suhteliselt väikeseks. Aga Morgan Stanley hindab, et 58% 8 triljonist eurost vajab ülerullimist järgmise kahe aasta jooksul ja 47% sellest on duratsiooniga alla aasta, mis tõstatab keerulise finantseerimisprobleemi juhul kui vastaspoole riske hakatakse edaspidi rohkem kartma. Ja kui ei midagi enamat, siis rahaturufondide käitumise näol võib vähemalt välja lugeda seda, kui edukalt suudavad Euroopa pangad turult parasjagu kapitali hankida.
  • Minu arvates selle Beni-i kõnega võita pole võimalik. Kui onu Ben annab vihjeid, et QE3 on saabumas, siis see oleks justkui turgudele ajutine kergendus, kuid järgmiseks ilmuksid välja vennad, kes teatavad, et kuna lubati QE3-e, siis on asjad majanduses FED-i arvates ikka väga halvad ja jälle müük. Seega on tulemus nii QE3-ga kui ka ilma üsna samasugune.
  • Kui habe tuleks pulti ja räägiks mõne rõõsa muinasjtu, kuidas punamütsike vanaemale kooki ja moosi tõi, siis oleks minu hinnangul küll win-win lugu, aga sellist sisu ilmselt oodata ei ole :)
  • Suurbritannia II kvartali SKT tuli vastavalt ootustele +0,2% (Q/Q) ja aastasel baasil +0,7%. GBPUSD +0,30% ja kaupleb 1,6328 tasemel.
  • Luksuskaupade müüjatel läheb vaatamata logisevale majandusele väga hästi. Täna teatas oma teise kvartali tulemused Tiffany& Co (TIF), mis olid oodatust paremad ning ühtlasi tõstis ka käesoleva aasta prognoose.

    Tiffany & Co. $TIF reported Q2 EPS of $0.86, $0.16 better, sales also beat. Sees FY2011 EPS of $3.65-$3.75, vs $3.45-$3.55 and cons of $3.56

    Eelturul kaupleb TIF $ 68, 00 kandis, 7,7% plusspoolel.
  • Bullsih sentiment paranes kolmandat nädalat järjest, seekord siis 0,9% protsendipunkti võrra 36,4% peale, mis jääb ajaloolisele keskmisele (39%) siiski veel alla.

  • Vaatasin, et TIF short interest on tulemustesse tõusnud 5M pealt 6M peale, teise poolaasta allaguido peale.
    Pagan seda teab, aga see võib olla täna üllatus.

    Kui eelmine kvartal mängiti turu 15% nõrkusele (Jaapan), siis tuli 10 senti FY11 üles. Siis teati, et muu (ülejäänud 85%) kärab ok-lt. Nüüd aga oodati luxury ärakukkumist kogu mustas maailmas ning seda ei tulnudki...
    16 senti kvartal up ja 4 senti 2H. Seda ei oodanud küll keegi, ei analüütikud, makromeestest rääkimata (ÕÕÕ ÄÄÄ ÖÖÖ meil on elada veel loetud tunnid).

    Täna üllatusmomenti vähendamas GDP ja Bernanke oma august. Natuke oman, natuke kardan.
  • Q2 GDP- Second Estimate +1.0% vs +1.1% Briefing.com consensus; Prelim +1.3%
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: P +7.8%, MCRS +9%, DLLR +8.1%, ARUN +6.5% (also upgraded to Market Perform at BMO Capital Markets), TIF +6.2%, JADE +4.9% (light volume).

    Other news: MSHL +15.5% (thinly trade, still checking on catalyst; announced yesterday presenting at conf next week on Aug 29), DEO +2.6% (reported earnings yesterday before the open), HAIN +1.7% (Cramer makes positive comments on MadMoney), ASML +1.6% (still checking), TS +0.9% (still checking), TOT +0.9% (to sell oil production, exploration in France, according to report), URBN +0.8% (announces approval of additional 10 mln shares under its share repurchase program), SAP +0.5% (Cramer makes positive comments on MadMoney).

    Analyst comments: RIMM +2.4% (upgraded to Buy from Neutral at Sterne Agee), WDR +1.7% (initiated with Buy at Jefferies), ARB +1.6% (ticking higher, upgraded yesterday afternoon to Buy at Gilford Securities), BHP +1.1% (upgraded to Buy from Neutral at Natixis).
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: OVTI -26.5% (also target lowered to $30 from $45 at Needham, tgt lowered to $25 at Canaccord Genuity), LAVA -12.4%, FRO -4.9%, SCVL -2.2%, RY -1.8% (ticking lower).

    Select financial related names showing weakness: RBS -3.6%, NBG -3.4%, LYG -3.1%, ING -3.1%, DB -2.8%, CS -2.4%, HBC -2%, UBS -2%, BCS -1.9%, STD -1.8%.

    Select oil/gas related names showing early weakness: PTR -2.5% (ticking lower), BTU -2.0% -2.0%, TOT -2.0% (to sell oil production, exploration in France, according to report), BBEP -2.0%, RIG -1.9% (Transocean launches unconditional offer for shares of Aker Drilling), SU -1.7%.

    Other news: CLWR -9.7% (under pressure; move being attributed to restructuring speculation), VE -5.6% (still checking), URZ -4.8% (files a $100 mln mixed securities shelf offering), .

    Analyst comments:
    VOD -2% (Hearing cautious mention at tier 1 firm), HOT -1.4% (attributed to tier 1 firm downgrade).
  • Oleneb kust paanika lahti läks. TIF tipp oli umbes 84. Praegu 66,5. Stock sisenes samuti karuturule.
  • momentum
    Oleneb kust paanika lahti läks. TIF tipp oli umbes 84. Praegu 66,5. Stock sisenes samuti karuturule.


    :)
  • August Michigan Sentiment- Final 55.7 vs 55.8 Briefing.com consensus; Prelim 54.9
  • Bernanke ütles

    On what other tools the Fed has:
    "In addition to refining our forward guidance, the Federal
    Reserve has a range of tools that could be used to provide
    additional monetary stimulus. We discussed the relative merits
    and costs of such tools at our August meeting. We will continue
    to consider those and other pertinent issues, including of
    course economic and financial developments, at our meeting in
    September, which has been scheduled for two days (the 20th and
    the 21st) instead of one to allow a fuller discussion. The
    Committee will continue to assess the economic outlook in light
    of incoming information and is prepared to employ its tools as
    appropriate to promote a stronger economic recovery in a
    context of price stability."
  • USA dollar on Bernanke kõne peale tugevnemas: EURUSD vajunud päeva põhjadesse 1,4361 tasemeni (-0,09%).
  • Doug Kassi sõnul on turul kuulujutt, et järgmise kolme kuu jooksul paigutavad pensionifondid arvestatava osa oma vahenditest aktsiatesse.
    Tegemist on kuulujutuga, seega pole sellel mingit ametlikku kinnitust, aga kui see peaks tõsi olema, siis omab see kindlasti suurt tähtsust.
    Corporate pension plans are rumored to be setting up for a large reallocation out of fixed income into stocks.I think this one is important.
    High above the Alps, my gnome is hearing that over the next three months, there is likely to be the largest reallocation out of fixed income into stocks that has ever been seen by corporate pension plans.
    I believe this rumor that the gnome has heard will turn out to be true.
  • Šveitsi frank on nii dollari kui euro vastu nõrgenenud üle kahe protsendi....Seeing a headline of a rumor of UBS charging to hold funds
  • Tundub, et üldiselt ollakse ikka pettunud, et FED-i arvates ei olegi majandus kokku kukkumas. Haige ja äraspidine turg...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon