Börsipäev 5. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi USA aktsia- ja võlakirjaturud on tänase Labor Day tõttu suletud ning mujal maailmaski jääb kauplemine selle võrra õhemaks, siis indeksite futuurid on jätkamas reedest langust ning vajunud praeguseks -0,8% võrra punasesse. 17K töökoha loomine USA erasektoris ja täpselt samas mahus töökohtade kaotamine avalikus sektoris kujundas augustis tööotsijate jaoks jätkuvalt väga keerulise keskkonna ja ehkki Verizoni streik röövis eelmisel kuul erasektoris 45K töökohta, siis see pakkus vähe lohutust, kuna kahe varasema kuu numbreid revideeriti 58K võrra madalamale. Lisaks tulid madalamale nädala keskmine töötundide arv ja keskmine tunnipalk, mis mõlemad on juhtivad indikaatorid ja näitavad, et mitte ainult pole ettevõtted vastumeelsed uusi töötajaid palkama, vaid peale selle on hakatud taas vähendama olemasoleva tööjõuga seotud kulusid.

    Siinpool Atlandit peegeldavad aga taas ronima hakanud perifeeriariikide võlakirjaintressid kasvanud hirmu Euroopa saatuse pärast. Seda eriti Kreeka puhul, kus EL, IMF ja ECB meeskond teatas, et kuigi järgmise laenueraldise andmiseks on toimunud progress, siis olid nad sunnitud Ateenast lahkuma erimeelsuste tõttu valitsuse ametnikega riigi 2012 eelarve osas. Läbirääkimised peaksid jätkuma 12. septembril.

    Mõlemad teemad jäävad sel nädalal domineerima turgude sentimenti. USA tööjõuturu olukorda silmas pidades jälgitakse kindlasti neljapäevast töötuabiraha taotluste numbrit, Bernanke neljapäevast USA majandusväljavaadetele pühendatud kõnet ning president Obama plaani luua juurde uusi töökohtasid, mis tuleb avalikustamisele samuti neljapäeval. Euroopas otsustab kolmapäeval Saksamaa riigikohus, kas eelmise aasta Kreeka abipaketi ja EFSF-ga rikuti seadusi või mitte ning lisaks toimub neljapäeval Euroopa keskpanga igakuine kohtumine, kus avalikustatakse värsked majanduskasvu- ja inflatsiooniprognoosid.

    Tänane kalender on suhteliselt hõre, kui laual on EMU ja UK augusti teenindussektori PMI (vastavalt kell 11.00 ja 11.30) ning eurotsooni juulikuu jaemüügi muutus kell 12.00.

    Euroopa indeksite futuurid viitavad hetkel avanemisele -1,6% punases.
  • Kreeka 2a võlakirja intress jõudnud juba 46% peale ning kui vaadata veel lühemat perioodi, siis 1a intress on tervelt 70%. Siin tuleb muidugi arvestada, et oma osa on mängimas ka vähenenud likviidsus.
  • Äkki seletad lahti, mida tähendab see intress 70%. Kuidas olkes seda võimalik teenida?
  • Eeldades, et Kreeka suudab maksejõuetust vältida ja võlakirjade pealt hair-cuti ei tule, siis investeerides 1a võlakirja on võimalik teenida 70%-list tootlust (muidugi peab spreadiga ka arvestama). Ka LHV kaudu on seda võimalik teha ning miinimum summaks peaks olema 500 dollarit.
  • Aga, mis siis kui tuleb näiteks lõikus 20%. Järelejäänud 80 ühiku pealt teenib ikka 56 juurde (70% intress) ja võit kokku 36 ühikut ehk 36%. On see lähenemine õige?
  • Euroala juuli PMI 50.7
    Private-sector activity across the 17-nation euro zone grew at its slowest pace in two years in August, with the Markit composite purchasing managers index falling to 50.7 from 51.1
    "The PMI suggests that economic growth in the third quarter is unlikely to improve on the 0.2% seen in the three months to June, and a contraction in the final quarter looks a distinct possibility unless business and consumer confidence improve noticeably in coming months," said Chris Williamson, chief economist at Markit.
  • velvo
    Aga, mis siis kui tuleb näiteks lõikus 20%. Järelejäänud 80 ühiku pealt teenib ikka 56 juurde (70% intress) ja võit kokku 36 ühikut ehk 36%. On see lähenemine õige?


    Kuna Kreeka 1.a võlakiri kaupleb ca 60 euro peal, siis juba siit võib välja lugeda, et haircuti hinnatakse suuremaks kui 20%. Kupong ise on seejuures suhteliselt marginaalne...4.1 eurot, mistõttu peab kogu tootlus tulema sisuliselt võlakirja hinna tõusult. Siinkohal tahaks aga toonitada, et hair-cut puhul võib võla restruktureerimine venida väga pikaks protsessiks ning raha tagasisaamine kujuneda aastate või isegi aastakümnete pikkuseks küsimuseks.
  • Ka Suurbritannia teenindussektori aktiivsus on augustis märkimisväärselt alanenud.

    Growth in Britain's dominant services sector slowed sharply in August, according to the Markit/CIPS services purchasing managers index. The PMI fell to 51.1 from 54.4 in July. Economists had forecast a more modest decline to 54.0. The fall in the PMI reading was the steepest since the April 2001 decline triggered by the outbreak of foot-and-mouth disease in British livestock
  • Juulikuule tagasi vaadates vähenes toona jaemüük eurotsoonis -0,2% võrreldes aastataguse perioodiga. See osutus oodatud -1,0%-st paremaks eeskätt tänu majapidamiste kulutuste suurenemisele Prantsusmaal ja Portugalis.
  • Wolfgang Münchau on tänanases FT-s võtmas sõna eurotsooni fiskaal- ja rahapoliitika teemal ning leiab, et liiga optimislitkud majanduskasvu ootused seavad iga viimse kui ühe programmi ohtu ning kriisi kõige hullem osa on seetõttu alles ees. Link

    Monetary policy is the most important tool at this stage because the ECB has the greatest room for manoeuvre. Inflation expectations have subsided. My favourite market-based measure is zero-coupon inflation swaps. They now point towards an undershoot of the ECB’s inflation target. The central bank no longer has an excuse not to cut its main refinancing rate back to 1 per cent, or possibly even lower. The goal should be to ensure that the overnight money market rate converges towards zero. It is now close to 1 per cent, so the effective scope for an interest rate reduction at the short end is close to a full percentage point.
  • Temasek suurendab China Construction Bank Corp osalust 6.27% pealt 8.10% le.
    Singapore state investment company Temasek Holdings Pte. Ltd. has bought 4.4 billion shares in China Construction Bank Corp., raising its stake to 8.10% from 6.27% of the bank's Hong Kong-listed shares, according to a filing to Hong Kong stock exchange Monday.
  • Terve päeva on USA indeksite futuurid vaikselt madalamale tiksunud ja sellega dikteerinud ka Euoopa liikumist vaatamata sellele, et USA turud jäävad täna suletuks. ES hetkel -2,2%, DAX -5,4%, CAC -5,2%. Suurimad pihtasaajad on eelkõige finantssektori aktsiad ja tsüklilised sektorid.
  • Müügisurve Euroopa turgudel on kütet saamas kuuldusest, et Itaaliat on ootamas reitinguagentuuri downgrade. Financial Times kirjutab, et väidetavalt on kuuldus alguse saanud Prantsumaa pangast Société Générale ja reitingumuutus polekski väga üllatuslik, võttes arvesse antud olukorda ja tõika, et Itaaliale pole antud mitte ühtegi negatiivset reitingumuutust alates 2006. aastast. Teiseks võttis näiteks Moody`s Itaalia reitingu vaatluse alla 17. juunil ning otsus tehakse tavaliselt 90 päeva pärast vaatluse alla võtmist, seega võib neilt üsna varsti ka vastavasisulist teadaannet oodata.
  • Analysts at UBS initiated a tactical underweight on global equities, writing in a research report Monday that assets perceived as risky have come under pressure from weak economic data and a re-escalation of the euro-zone sovereign-debt crisis. "Given the deterioration in economic and policy fundamentals, we find it difficult to see why equity markets should trade at more elevated levels than their summer lows," UBS analysts, including Larry Hatheway, wrote in a note to clients.
  • Street Insider on toonud oma veebilehel ära mõned graafikud USA tööturu kohta ja tänane Labor Day on igati sobilik päev tuletamaks meelde, kui halb olukord tegelikult on (pikaajaline töötus on tõusuteel, töötute arv on kõigi aegade tipu lähedal).
  • Juhin tähelepanu sellele, et Business Insideris oli toodud graafik alates aastast 1950.
  • Just nimelt. Sealt ei saanudki aru, et protsent mitte ei tõuse enam, vaid langemas. See vist ei saa ka gap down langeda, kuid mingi 2009 tõus, 2010 tipud ja 2011 madalamad levelid on niimoodi ilusamalt näha.
  • Seal BI-s kasutati sellist asja nagu total number of unemployment.... uhh.
    Panen siis LT total employmenti kah :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon