Börsipäev 23. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Meeleolu on turgudel muutnud selgelt negatiivsemaks viimase nädala jooksul, kui USA võlakirjaoksjonid näitavad korralikku nõudlust ja aktsiaturgudel üritatakse põrkekatsete peale positsioone vähendada. Eilne uudis IMFi soovist luua soodsate tingimustega krediidiliin riikidele, kes seisavad silmitsi lühiajaliste likviidsusprobleemidega vedas indeksid päeva keskel ca 1%lisest miinusest plussi, kuid päev lõpetati ca poole protsendi jagu punases. IMFi sõnul ei tohiks liikmele antav krediit ületada 6 kuu kokkuleppes 250% liikme kvooti, ent erakorralistes oludes sätestatakse maksimaalse määrana siiski 500% (Itaalia puhul teeks see 61 miljardit eurot, millest ei piisaks isegi järgmise aasta veebruarikuu laenukohustuste katteks). Krediidiliini võib kasutada ka 12 ja 24 kuu kokkuleppe baasil, kus teise aasta puhul oleks maksimaalne antav laenusumma kuni 1000% liikme kvoodist.

    Ühest küljest seega selgelt liiga väike pakett, et aidata Itaaliat või isegi Hispaaniat ja teiseks on turuosalised juba ilmselt üha rohkem endale aru andmas, et vanade võlakohustuste katmine uute laenudega pole praeguste võlakoormate juures jätkusuutlik tegevus.

    Futuurid on andnud täiendavalt järele ning Aasia kauplemas samuti madalamal tänu mitmetele negatiivsetele uudistele. Üheks neist oli Belgia ajalehe De Standaardi lugu, milles kirjutati, et riik pole suuteline katma 60,5%list osalust Dexia päästepaketist, milles sai varasemalt kokku lepitud. Belgia rahandusminister on raportit eitanud.

    Lisaks sellele avalikustati öösel HSBC koostatav Hiina töötleva tööstuse novembri PMI näitaja, mis alanes eelmise kuu 51 punkti pealt 48 punktile (32 kuu madalaim tase) ning sellega märgib tööstustoodangu kasvu edasist aeglustumist. HSBC PMI küsitlus katab väiksemat ettevõtete arvu ning harilikult jääb pisut negatiivsemaks sentimendi kirjeldamisel võrreldes ametliku PMI näiduga, kuid üldiselt nad ühes taktis ikkagi liiguvad.


    Pöörates pilgu aga tänasele makrokalendrile, siis üheks oluliseks punktiks on eurotsooni teenindussektori ja töötleva tööstuse PMI näitajad (kell 11.00), mis on esimeseks vihjeks, kuidas on novembris seni käinud Euroopa majanduse käsi. Kell 11.30 avalikustatakse Inglise keskpanga eelmise kohtumise protokoll ja kell 12.00 eurotsooni septembri tööstustellimuste muutus. Kuna USA börsid on homme tänupühade tõttu suletud, koondub tänasesse päeva ka neljapäeva data. Kell 15.30 avalikustatakse USA oktoobri kestvuskaupade, isiklike sissetulekute ja kulutuste muutus, tarbijahinnaindeks, möödunud nädala esmaste töötuabiraha taotluste suurusjärk ning kell 16.55 Michigani tarbijasentimendi novembri lõplik näit.

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,9% madalamal ja Euroopa on avanemas ca 1%lise kaotusega.
  • 78 miljardi euro suurune finantsabipakett, mille Portugal Euroopa Liidu ja IMf-iga aprillis kokku leppis, ei pruugi endise valitsusametniku sõnul piisata, kuna sellles ei arvestatud olukorra halvenemist rahaturgudel. Reuters kirrjutab pikemalt.

    "There is a risk that the 78 billion euros will not be sufficient," Pina told a conference. "There may be a shortfall of 20 to 25 billion euros." Pina said the bailout was negotiated "on the expectation that public companies would have access to markets. If that is not the case, the situation changes."
  • omx.nordic ei avane, kas mingi probleem ?
  • France Nov Manuf PMI 47.6 vs 48.5 in Oct. Oodati 47,8
  • Saksamaa novembri töötleva tööstuse PMI 47,9 vs oodatud 48,5 ja 49,1 oktoobris. Teenindussektoris seis paranes, kui indeks kerkis kuuga 50,6 pealt 51,4 peale ning ületas sellega ka 50,0 punktilise ootust.
  • The Economist on kokku pannud päris head graafikud toomaks esile majanduslikke erinevusi põhja- ja lõunapoolsete Euroopa riikide vahel
  • omx.nordic avaneb kui minna esilehest kaugemale, nt http://www.nasdaqomxnordic.com/shares?languageId=1
  • Aktiivsus eurotsooni töötlevas tööstuses jätkab allapoole trendi, kuid teenindussektoris olukord veidi paranes võrreldes oktoobriga. töötleva tööstuse PMI tuli 46,4 vs oodatud 46,5 (oktoobris 47,1) ja teeninduse oma 47,8 vs oodatud 46,0 (oktoobris 46,4).
  • naxitrall
    omx.nordic ei avane, kas mingi probleem ?


    Parem ongi, mis sellest punasest ikka vahtida. Aga kui punane toob õnne, siis pankade kaudu on kõik nähtav, samuti Reuters jms.

    Kuigi viimasel ajal on OMX-ga pidevalt mingid jamad, alles oli mingi viga Balti börsidega. OMX Nodicu puhul ei ole see ka esimene kord.
  • BoE's MPC voted 9-0 to keep its asset purchase facility unchanged at GBP 275bln in November

    Says
    - Some MPC members say more QE may be needed in due course, others saw inflation risks more balanced
    - Little merit in fine-tuning QE now due to imprecision of appropriate policy stance
    - Market capacity makes it hard to substantially increase current rate of QE purchases
  • Eurotsooni tehaste tellimuste maht suurenes septembris võrreldes aastatagusega, kuid tegi seda oluliselt aeglasemas tempos võrreldes kasvuga augustis. YoY kasv septembris 1,6% vs oodatud 6,1% ning 5,9% augustis. Ühe kuuga seega vähenesid tellimused -6,4% vs oodatud -2,7%.
  • Nüüd on siis Saksamaa võlakiri ka kukkuma hakanud (põhjustatuna tänasest võlakirjaoksjonist, kus võrreldes maksimaalse €6 miljardilise võlakirjamahuga saadi ostunoteeringuid pisut alla €4 miljardi) ja tulusus tasapisi ülespoole liikunud ja 2%st kõrgemale läinud. Selleks, et Saksamaa poliitikud oleksid nõus radikaalsete meetmete tarvitusele võtmiseks oleks paradoksaalsel kombel just vajagi, et kriis ka nendeni jõuaks.

    Suurelt lõimunud Euroopas on raske ette kujutada, et Saksamaal õnnestuks muust Euroopast eraldi oluliselt paksemat suppi keeta... kriisi üha süvenedes hakkavad seda mõistma ilmselt ka võlakirjaturud.

  • Mhh, huvitav kas nüüd saavad riigimehed ka aru sellest kui halb on olla , kui kõik pangad ja muud võlausaldajad korraga vaipa alt hakkavad ära vedama...
    2008 ja 2009 lajatasid siinkandis välispangad suht valimatult kõigile oma klientidele kaikaga.
  • EUR/USD ka löögi all pärast Saksamaa võlakirjaoksjoni tulemusi. kauplemas -0,8% madalamal @ 1,3400 USD
  • Huvitav, kui kaua EL veel nüri saega jupi kaupa oma jäsemeid nüsib enne, kui käiakse välja selline pakett, mis spekulantidel riikide survestamise isu ära võtaks - kõik ju teavad, mida selleks tegema peab. Nüüd, kus kaklus ka Saksamaa õuele on jõudnud - ehk tegutsetakse?
  • Kes FMCN-l veel silma peal hoiab, siis firma eilse konverentskõne kommentaariks kinnitab Deutsche Bank täna oma Osta reitingut koos $ 34 hinnasihiga.
    Deutsche Bank view. We are positive on management's quick response.For the past 3 years, the company has been growing organically. We reit-erate our buy recommendation
  • Fitch Warns on France's AAA Rating, Says Nation Can't Absorb More Shocks CNBC
    Fitch ähvardab Prantsusmaa AAA reitingust ilma jätta, kui kriis peaks süvenema.
  • Lp AGM - mis see on?. Asi mis spekulantide isu ära võtaks.
  • No näiteks kui ECB aktiivsemalt mängu astuks... See ECB riik-riigis jutt on jama, samamoodi, kui ka FED ei ole "sõltumatu"...
  • French President: France will keep our AAA rating. Légion étrangère starts regular traing for operation "Le Boomerang".
  • Mitu Mistralit peab tootma, et Prantsusmaa AAA reiting säiliks?
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: STV -5.7% (light volume), P -5.1%.

    Select financial related names showing weakness: BBVA -2.2%, ING -2.1%, BAC -1.9%, MS -1.6%, STD -1.6%, C -1.5%, HBC -1%.

    Metals/mining stocks trading lower: MT -3.6%, SLV -3.5%, VALE -3.3%, SVM -2.6%, RIO -2.6%, HL -2.6%, CDE -2.3%, BHP -2.2%, BBL -2.2%, AU -1.6%, GDX -1.4%, AUY -1.3%, GLD -0.6%.

    Select oil/gas related names showing early weakness: WFT -3%, STO -2.5%, SDRL -2.3%, BP -2.1%, CVX -1.7% (believes that approximately 2,400 barrels of oil have been emitted to date since seeps were first detected on November 9), TOT -1.7%, RDS.A -1.6%, E -1.5%.

    Other news: DMND -12.8% (under pressure following reports that director Joseph Silveira died from alleged suicide with ongoing accounting investigation), ALU -6.3% (still checking), NLST -5.5% (discloses Sales Agreement with Ascendiant Capital Markets), FNV -2.8% (announced C$340 mln bought deal financing), CCL -2.7% (still checking), LEN -2.3% (ticking lower, prices $350 mln of its 3.25% Convertible Senior Notes due 2021), CELG -0.5% (will discontinue Phase III MAINSAIL trial in castrate-resistant prostate cancer).

    Analyst comments: JNY -3.9% (downgraded to Neutral from Buy at Lazard ), ABH -3.3% (ticking lower, downgraded to Sector Perform from Outperform at RBC Capital), FRO -2.6% (continued weakness, downgraded to Underperform at FBR Capital).
  • October PCE Prices- Core M/M +0.1% vs +0.1% Briefing.com consensus
    PCE Headline Y/Y +2.7%; Core Y/Y +1.7%
    Oct. Personal Income +0.4% vs. +0.3% Briefing.com consensus; prior +0.1%
    October Durable Orders ex-trans +0.7% vs 0.0% Briefing.com consensus; Prior revised to +0.6% from +1.8%
    October Personal Spending +0.1% vs +0.3% Briefing.com consensus
    Initial Jobless Claims 393K vs. 391K Briefing.com consensus; prior revised to 391K from 388K
    Continuing Claims rises to 3.691 mln from 3.623 mln
  • JPMi arvates on Euroopa ja USA majanduslik ning poliitiline seis järgnevate kuude jooksul rõhumas tooraineid, mistõttu langetatakse kogu sektor "underweight" peale. Zerohedge vahendab raportit.
  • Veebilehel techcrunch.com antakse teada, et tänavu tulevad interntentipoodidele pigem rõõmurohked pühad, sest inimesed on aktiivselt internetist ostlema asunud ning müüginumbrid on juba 14% võrra suuremad ($ 9,7 miljardit) kui möödunud aastal samal ajal.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: DE +6.8%, TIVO +3.2%.

    Other news: SINO +37.7% (thinly traded, has signed a memorandum of understanding with Wilson, Sons Shipping Agency), AEZS +4.9% (Aeterna Zentaris and Hikma Pharmaceuticals sign a commercialization and licensing agreement for Perifosine for Middle East and North Africa Region), BSX +3.6% (receives FDA approval for PROMUS Element plus platinum chromium stent system), NOK +2.7% (Nokia Siemens announced restructuring), FDML +0.8% (Carl Icahn discloses additional purchases; Icahn discloses purchase of 165K shares at $13.70-13.74, on 11/18-11/22), VIVO +0.7% (ticking higher; early strength attributed to positive mention in Barron's).

    Analyst comments: JASO +1.9% (upgraded to Market Perform from Underperform at Wells Fargo).
  • $LNG - Citigroup raises PT to $19 follwing GNF deal, says Phase 2 valuation would be huge $45/sh based on $2.0B EBITDA. New Street high PT.
  • Eile arutati Bloomberg TV-s analüüsimajade ajaloolist täpsust ja üllatavalt jäi keskmine 45% peale, kusjuures parimaks loeti Raymond Jamesi 67%-ga ja halvimaks RBC Capital Markets ~37%-ga.
  • November Michigan Sentiment- Final 64.1 vs 64.2 Briefing.com consensus; Prelim 64.2
  • ECB Jens Weidmann ütles täna uuesti selgelt ja kõvahäälselt, et ECB kaotab täielikult usaldusväärsuse, kui ta muutuks lender of last resort funktsiooni täitma.
    A leading member of the European Central Bank's governing council Tuesday warned against the central bank becoming a lender of last resort for the euro zone, underlining the growing rift in the currency bloc about what role the ECB should play in fighting the debt crisis.

    The ECB "would overstep its mandate and call its independence into question with a commitment as lender of last resort for highly-indebted member states," ECB Governing Council Member Jens Weidmann said in a speech delivered Tuesday.
  • EUR/USD täna üsna tugeva müügisurve all olnud. Esmalt mõjus negatiivselt Saksamaa võlakirjaoksjoni tehniline ebaõnnestumine ja võimaliku põhjuse müümiseks on andnud ka JPMi kommentaar eurotsooni majandusliku väljavaate osas.Pikemalt Zerohedge'i vahendusel

    As we expect the Euro area economy to be in recession until late 2012, we think that a 25bp cut in December will not be the last. Hence, we have now pencilled in additional easing of 25bp at the policy meetings in March and June 2012. As the deposit facility will reach 0.25% already in December, the additional cuts may not lower the effective overnight rate much. In our view, those moves would nevertheless send important policy signals.
  • Markets are seeing some strength following a Reuters report citing the German daily Bild that German backing for the issuance of joint euro zone bonds is no longer being categorically ruled out
  • Bloomberg on eilses börsipäeva foorumis postitatud teemat täna samuti kajastamas. Alloleval graafikul on kujutatud USA pankade laenukahjumite reservid (negatiivne number tähendab, et reserve vähendatakse). Pangad on käimasoleva aasta Q2 käigus reserve kärpinud $9 miljardi võrra ja Q1 käigus vähenesid reservid $11 miljardi võrra.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon