Börsipäev 19. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi USA indeksitel õnnestus reedel lõpetada kerges plussis, siis Belgia krediidireitingu langetamine kahe pügala võrra Moody’se poolt ja Prantsusmaa reitingu väljavaate muutmine negatiivse peale Fitchi poolt on nädalavahetusel toonud turgudele taas ettevaatlikuma sentimendi. Aasia aga on alustanud nädalat üsna punastes toonides, kui Põhja-Korea liidri surm tekitas hirmu võimaliku geopoliitilise ebastabiilsuse osas.

    Makrokalender on täna sisuliselt olematu, kui tähelepanu püsib pigem võimalikel kommentaaridel (potentsiaalne kandidaat on Draghi, kes Euroopa Parlamendi ees esineb). Ja kuigi paljud pakkusid, et S&P võiks Euroopa reitingute osas otsuse langetada juba eelmisel nädalal, siis jätkuvalt on seegi lahtine, kuid võttes arvesse kui palju on näiteks juba Prantsusmaa reitingu kärpimist vaagitud ja analüüsitud, siis ilmselt suure üllatusena see ei tuleks.

    USA indeksite futuurid on oma hommikusest miinusest taastunud ning kauplevad juba kerges plussis
  • Intrum Justitia has taken the decision to shut down operations in Latvia and Lithuania and to integrate the Estonian operations with the Finnish.

    “The Baltic markets are small and even though Intrum Justitia has been one of the leading actors in Latvia as well as Lithuania, we have had difficulties to capitalize on the economy of scales that comes with being a market leader. Therefore we have chosen to focus our resources on countries where the prerequisites to grow and create value for clients and shareholders is better. In Estonia we have a stable client base, good profitability and a close cooperation with our Finnish subsidiary, which is why we chose to integrate the Estonian unit into our Finnish operations and under Finnish management”, says Rickard Westlund, Regional Managing Director Northern Europe.
  • Kreeka on oma järgmise aasta eelarvesse kirjutanud juba 5.5 miljardi euro ulatuses kärpeid ning 3,6 miljardi euro ulatuses maksutõususid, kuid troika arvates sellest ei piisa ning järgmiseks kuuks soovitakse näha plaani veel täiendava 2 miljardi euro leidmiseks, et Kreeka oles paremas positsioonis endale uus 130 miljardi eurone laenupakett saada. ekathimerini kirjutab pikemalt
  • Nädalavahetusel ringlesid mitmes finantsväljaandes jutud, et Fedi USD-swap laenud ECB-le ja eelkõige Euroopa finantssektorile on lähinädalatel oluliselt kasvamas. 14. detsembriga lõppenud nädalal kasvasid USA dollari swapid ca $54 miljardile (viimati nägime sellist kasvu siis, kui Bear Stearns põhja läks). Kinnitamata andmetel plaanib Fed Euroopa panku abistada ca $1 triljoniga. Muid üllatusi Bernanke ilmselt ei plaani.


    USD-swap miljardites dollarites (allikas: FRED)
  • See 1 triljon on täpselt sama suur summa, kui on Euroopa pankadel USA pankades varasid. Mis on kindlasti koju tulemas, kui suuremaks jamaks siinpool lompi kisub.
  • Euroopas taas selline viimase poolaasta tüüpiline päev. Turud hõljuvad üleval, käibed keskmiselt 25% madalamad viimase 10 päeva keskmisest ning keskpäevaks oli ligi kolm viiendiku müügikäive...
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: CMC +2.9% (also Commercial Metals Board Recommends stockholders reject Carl Icahn's tender offer and not tender their shares).

    M&A news: SAP +2% (SuccessFactors announces SAP commences previously announced cash tender offer to acquire SFSF for $40), WINN (halted, Winn-Dixie Stores agrees to merge with Bi-Lo; WINN shareholders to receive $9.50 per share in cash).

    Select financial related names showing strength: DB +2.8%, UBS +2.2%, STD +2%, BBVA +2.0%, ING +1.8%, CS +1.1%.

    Other news: TSRX +8.3% (reports 'positive' results from first phase 3 trial of Tedizolid in Acute bacterial skin and skin structure infections - Tedizolid over 6 days of therapy achieved all primary and secondary efficacy endpoints), LVS +3.8% (Sands China confirmed investigation has been concluded and that no further action will be taken against the Company at this time), NVS +1.5% (still checking).

    Analyst comments: CVC +3.5% (Cablevision added to Top Picks Live list at Citigroup).
  • Suurbritannia on väidetavalt keeldunud suunamast IMFile lisaraha, millest tulenevalt jääb ära järjekordne rahakeerutamine: Euroopa Liidu liikmed ei saa kokku planeeritud 150 miljardit eurot, et see laenata IMFile, mis omakorda aitaks sellega päästa Euroopa riike.
  • Täna võiks turuosalistele huvi pakkuda Vertex Pharmaceuticals (VRTX), sest RBC Capital Markets valis täna VRTX oma Top Pick aktsiaks koos $ 48 hinnasihiga.

    We are upgrading VRTX to Top Pick to reflect expected increasing positivenewsflow from the CF franchise including the anticipated approval and launch ofKalydeco in April 2012. While we remain concerned about the longevity of its blockbuster HCV franchise, Street expectations now more adequately reflect thecompetitive landscape, and recent safety concerns for PSI-938 (VRUS) are areminder that none of the competitive drugs is completely derisked.

    • Approval for Kalydeco likely in Q2. We expect a positive AdCom, approval,and launch by April 18, 2012. The initial indication for Kalydeco will likely befor the G551D mutations, which covers approximately 4% of the CF market.However, Kalydeco is likely to show efficacy in up to 8–10% of CF patientswith related mutations. The next trial is likely in R177H patients, who accountfor roughly 3% of the population.


    Analüütikud põhjendavad oma otsust eelkõige eeldusega, et VRTX-i tsüstiline fibroosi ehk mukovistsidoosi ( hingamiselundeid ja seedesüsteemi harvaesinev pärilik ainevahetushaigus) ravim Kalydeco saab USA ravimiametilt 2012. aasta aprillis heakskiidu. Ja kuigi analüütikud on veidi mures firma peamise müügiartikli HCV (hepatiit C) frantsiisi pärast, siis nende hinnangul hindab turg nüüd juba täielikult konkurentsi mõjusid ja hiljutine uudis PSI-938 (VRUS) ohutuse kohta on lihtsalt veel üks meeldetuletus, et ükski paljulubav ravim pole riskivaba.

    Kui VRTX saaks oma Kalydecole heakskiidu, oleks see ettevõtte jaoks märkimisväärselt positiivne sündmus, kuna kõnealusele haiguse raviks leidub hetkel väga vähe võimalusi. Kuna ravimiameti otsuseid on äärmiselt keeruline ette prognoosida ja ravimite arenduse puhul tuleb alati valmis olla ootamatusteks, siis soovitaks sellest lähtuvalt olla tänase RBC calli suhtes konservatiivne.



  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: PDLI -4.3% (light volume).

    A few metals/mining stocks trading lower: AG -1.7%, SLW -1.7%, SLV -1.3%, BHP -1%, .

    Select oil/gas related names showing early weakness: CEO -2.2%, BP -1.8%, RDS.A -1%.

    Other news: ALXA -15.2% (announced Friday that that it has retained Lazard to assist in exploring strategic options to enhance stockholder value, including a possible sale or disposition of one or more corporate assets), ZAGG -5.2% (Cramer makes cautious comments on MadMoney).
  • December NAHB Housing Market Index 21 vs 19 Briefing.com consensus; Prior 20
  • Citi analüütik Steven Englander loetleb üles viis võimalust, mis juhul hetkel üsna uimane turg võib käesoleval nädalal hoopis teise näo saada:
    A huge uptake in this week's ECB Long-Term Repo Operation could be a sign that banks really are going to use ECB funding to invest in sovereign debt. If the number Wednesday comes in above 500 billion EUR, then watch out.
    A short-squeeze on high-frequency traders.
    Ratings downgrades (like in France, perhaps).
    The US stimulus debate -- what if they don't get things solved?
    Instability in Korea: If it really boils over, watch out; the Yen's safe-haven status could be in trouble.
  • IMF approves EUR 2.9 bln tranche to Portugal
  • VRTX oli täna tõeliselt lootusetu juhtum. Aktsia avanes $ 36,64 pealt ja peale ühte vaevalist katset ülepoole liikuda, on VRTX päeva jooksul vaikselt allapoole tiksunud ja hetkel kaupleb $ 33,80 kandis, 0,5% miinuspoolel.

  • Fitch says outlook for Polish local & regional governments still challenging in 2012; expects negative rating actions to continue into 2012
  • Business Insideris pakutakse välja kaks lahendust, mis päästaks Research In Motion (RIMM)-i kohesest hukatusest. Aktsia, mis täna on tegemas uusi põhju, on lühikeseksmüüjate leivanumber olnud juba mõnda aega ja kuigi allolevates soovitustes pole mitte midagi uut ega orginaalset, siis nende soovituste järgi tegutsemine annaks RIM-le veel ühe võimaluse.
    RIMM-i peab loobuma oma kaksikjuhtimisest ja CEO-d peaks koheselt tagasi astuma
    RIMM peaks loobuma oma ONX ja teistest OS-st ja võtma kasutusele Androidi. Kuniks BlackBerry kaubamärgil on veel võimu, oleks see Android OS-ga kombineerituna veel üsna atraktiivne duo.
  • Iirimaa päritolu biotehnoloogia firma Elan (ELN)-i aktsia on täna kõrgemal kauplemas (+3,65%), sest hommikupoole liikus ringi kuulujutt, et Bristol-Myersil on plaan ettevõte üle võtta. Olgu öeldud, et ELN ülevõtmisest on ringlenud jutud juba aastaid ja seni on peamiseks võimalikuks ostjaks peetud Biogen (BIIB)-i, kuna kahel firmal on ühine MS (Multiipelskleroos) ravim Tysabri.
  • Headlines crossing that European Finance Ministers agree to provide EUR 150 bln in loans to IMF
  • Fitch says credit outlook for U.S. banks will remain stable over the near-to-medium term
  • Ööga on Euroopa Liidu ja IMF-i nii-öelda kokkuleppe kohta rohkem uudiseid avaldatud. Tšehhi, Taani, Poola ja Rootsi ametnikud hetkel arutavad, kas fondi raha lisada või mitte. Suurbritannia on otsustanud probleemi arutada tuleva aasta G20 kohtumise raames (toimub see 2012. aasta juunis). Senikaua hoidutakse fondi kapitaliseerimisest.

    Ehk teisisõnu, IMF-ile antakse kõikide eelduste kohaselt 150 miljardit eurot. Ca 28% ja 21% rahast pärineb vastavalt Saksaamalt ning Prantsusmaalt. Itaalia, mis rahastab IMF-i enda päästmiseks, on sunnitud välja käima 23.5 miljardit eurot ehk ca 16.7% lisatavast summast. Belgia, mille krediidireitingut hiljuti tublisti langetati, rahastab fondi 10 miljardi euroga. Hispaania osaluseks jääb 9.9% ehk 14.9 miljardit eurot. Üle 25% fondist rahastavad riigid (Itaalia ja Hispaania), mille tarvis fondi kapitaliseeritakse. Pole just kuigi positiivne lahendus.
  • Muutes teemat riikidelt ettevõtetele, siis mis on õieti probleem?

    Võlakoormaga ei ole pahuksis mitte ainult aastaid võlgu elanud riigid, aga ka terve Euroopa finantssektor. Kuigi positsioonide likvideerimine ning võlgade nii-öelda ülerullimine vähendab aeguvat võlakoormat, siis suurtematel Euroopa pankadel tuleb lähiajal leida ca €1.7 triljonit või sama summa väärtuses võlakirju väljastada. Probleemiks on seega likviidsus, mida ka Fed oma tegudega kinnitab (USD-swapid).



    Miks võlakirju ei väljastata? Kuigi lihtsaim lahendus oleks võlgu üle rullida, siis paraku ei ole see enam võimalik. Allolev graafik demonstreerib seda, et nii-öelda senior unsecured võlakirju enam ei osteta – investorid ei usu, et tuleviku rahavood on laenule piisav “tagatis”. Enamus väljastatud võlakirjadest on tagatud muude varadega (covered bonds). Kuna varade väärtus langeb, siis ei ole võimalik ka piisvalt võlakirju väljastada, et saada vastu raha aeguvate võlakirjade lunstamiseks. Paraku IMF-i 150 miljardit eurot ei ole piisav ning pigem ulatub olukorra päästmiseks vajaminev summa triljonitesse eurodesse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon