Börsipäev 9. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Selle nädala makrokalender on nädala esimeses pooles võrdlemisi tagasihoidlik, kuid teine pool toob juba märksa huvitavamat infot eelkõige USA detsembri jaemüüginumbrite, töötuabiraha taotluste ja tarbijasentimendi näol.

    Fookus püsib jätkuvalt Euroopal, kui aasta esimese kohtumise peavad täna Angela Merkel ning Nicolas Sarkozy, kus ühe teemana tulevad arutlusele eurotsooni fiskaaldistsipliini täpsemad detailid. Kohtumise järgne pressikonverents peaks toimuma kell 14.30. Makro poolel kuuleme aga kell 13.00 milliseks kujunes Saksamaa novembri tööstustoodangu muutus.

    Püsides Euroopa lainel, siis nädala teises pooles on oodata Hispaania, Saksamaa, Itaalia ja Ungari võlakirjaoksjoneid ning oma igakuise kohtumise peavad Inglise ja Euroopa keskpank.
  • Euroopa kommertspangad hoiustasid reedese seisuga Euroopa Keskpanga arvel rekordilised 463,6 miljardit eurot, mis tekitab jätkuvalt muresid finantssüsteemi usaldusküsimuse suhtes. Bloombergi uudis.
  • Sellest nädalast algab taas tulemustehooaeg, kui ametliku avapaugu teeb täna pärast turgu oma kvartalinumbritega Alcoa, kes läinud nädalal teatas, et kavatseb sulgeda või piirata oma globaalset alumiiniumi tootmist 12% võrra, et vähendada survet marginaalidele.

    Kokku raporteerib sel nädalal veel suhteliselt vähe ettevõtteid, kokku 5 S&P 500 firmat. Üks huvitavamaid saab kindlasti olema reedene JPMorgani raport.
  • Eurotsooni Sentix investorite usaldusindeks tõusis eelmise kuu -24,0 pealt -21,1 punktini jaanuaris.
  • Need deposiidid ECBs ei saa ilmselt kiiresti langeda, sest laenude andmine on keeruline ja võlakirjade ostmisel on enamasti vastaspoolel võimalus sama raha uuesti ECB deposiiti panna.
    Täitsa huvitav, kas perifeeria pangad vahetavad praegu perifeeria võlakirju ECB deposiitide vastu või mitte..
  • Saksamaa novembri tööstustoodang kavas mullusega võrreldes 3,6%, mis on mõnevõrra aeglasemalt oktoobri 4,2%ga võrreldes. Analüütikud olid oodanud 3,9%list tõusu.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: HGSI +4.7%, (updates BENLYSTA commericalization details; announces downsizing; guides FY11/12 R&D/ SG&a), TESS +0.4%.

    M&A news: INHX +130.7% to be acquired by Bristol-Myers for $26.00 per share; reiterated with a Buy at MLV, downgraded to Neutral from Outperform at Robert W. Baird).

    Select financial related names showing strength: RBS +2.9%, STD +2.3%, ING +1.7%, BCS +0.7%, .

    Other news: IDIX +41.8% (reports positive interim data for HCV Nucleotide Inhibitor, IDX184), ACHN +34.5% (reports clinical data on portfolio of protease inhibitors; ACH-2684 safe, well tolerated and achieves HCV genotype 1 maximal 4.63 log10 reduction), VVUS +19.1% (announced following recent discussions with FDA officials, the company has been asked to remove the Qnexa contraindication for women of childbearing potential contained in the proposed label), ORCT +18.1% (announces agreement in principle with its series A note holders), QCOR +10.4% (announces paid Acthar prescriptions for MS up approximately 165% YoY vs. 4Q10), VIP +5.8% (still checking), NFLX +4.3% (launches in the United Kingdom and Ireland), VRUS +3.4% (still checking), STO +1.6% (reports major new oil discovery in the Barents Sea), UL +1.3% (still checking), FMCN +0.4% (responds to the allegations made by Muddy Waters 'denies the allegations of impropriety in the Report entirely'), EBAY +0.3% (disclosed (and confirmed) that Scott Thompson is resigning from his position as President of PayPal; John Donahoe will serve as President of PayPal on an interim basis).

    Analyst comments: OZM +3.4% (added to Conviction Buy List at Goldman), HIG +2.3% (upgraded to Buy from Neutral at Goldman), BRCM +1.8% (upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank), ARMH +1.4% (initiated with an Underperform at Bernstein), IHG +0.7% (Intercontinental Hotels Group upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank).
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: IPCM -17.9%, CFN -3.1%, AZN -0.5%.

    Other news: PCRX -5.9% (provides update on commercial launch and product availability timing for EXPAREL; expected to be commercially available in April 2012), LULU -1.8% (lululemon athletica announced that Chip Wilson, founder, Chairman of the Board and Chief Innovation and Branding Officer plans to resign his executive position of Chief Innovation and Branding Officer effective Jan 29), NOK -1.5% (still checking).

    Analyst comments: AFL -2.0% (downgraded to Sell from Neutral at UBS), COST -1.5% (downgraded to Underperform from Market Perform at Bernstein).
  • Šveitsi keskpanga president Philipp Hildebrand astus eelmisel nädalal avalikuks tulnud skandaali tõttu tagasi. Šveitsi frank spike'is uudise peale nii euro kui ka USA dollari vastu, kuid on praeguseks hetkeks veidi taandunud. EURCHF -0,16% ja kaupleb 1,2130 juures.
  • WSJ artikli kohaselt võidakse Kreeka võlausaldajatelt küsida juba 60% ulatuses võla mahakirjutamist, võttes arvesse Kreeka majanduse praegust seisu ja väljavaateid.
  • Lugesin mõned päevad tagasi, et nähtavasti jääb Kreeka eelarve puudujääk vahemikki 9.7% - 10,5%, eesmärk oli 9%. Keegi täpselt ei tea kui suur, aga enam vähem sellesse auku. Leian allika, panen teema alla kirja. On ka muid huvitavaid ja meelimõlgutavaid uudised, aga naudime seni ilusat talveilma.
  • Ja veel 1 täpsustus. "Juukselõige rohkem kui 50%" oli sellel nädalavahetusel välja öeldud Merkeli kolaitsiooni (või sama partei) liikme poolt. See, et ta nüüd on teada kui 60%, on uudis. Kahju, et seda peavad kandma ainult eraisikud.
  • Hiinas Shenzenis tõstetakse taas miinimumpalkasid. Miinimumpalka kergitatakse 13.6% võrra 1500 jüaanini ja otsus jõustub alates selle aasta 1. veebruarist. 1500 jüaani on €186. Võrdluseks Eesti miinimumpalk oli aastatel 2008-2011 €278 ja alates 2012. aastast tõusis see €295 peale ehk Shenzeni miinimumpalk saab nüüd olema 63% Eesti miinimumist. Vaesemas Kagu-Hiina provintsis Sichuanis tõusevad miinimumpalgad 800-1050 jüäänini ehk siis €100-€130 peale.

    Statistikaameti lehelt (link siin) on võimalik ka teiste Euroopa riikide miinimumpalgad üles leida. Näiteks Bulgaaria miinimumpalk on 2011. aasta lõpu seisuga €122.7, Rumeenias €157.2, Leedus €231.7. Järgnevad Ungari €280.6 ja Läti €281.9.

    Ehk Hiinas tootmine ei ole enam ammu odav ja mõttekas vaid kas hiigelkoguste tootmisel või kohalikule Aasia turule müümisel... Võrreldes Ida-Euroopa riikidega hakkab sealne tööjõukulu kohati juba kalliks minema – eriti, kui tootlikkusega läbi korrigeerida. Ettevõtted, kes soovivad odava tööjõuga riike, siis neil on võimalik valida Kagu-Aasiast teisi tootmiskohti (nagu näiteks rannikul asuv Vietnam või jätkuvalt madala tööjõukuluga Kambodža ja Indoneesia) või vaadata rohkem Euroopa poole - eriti just Euroopa ettevõtetel.
  • First Solar Spiking Higher on Heavy Volume, May Be Attributed to Takeover Chatter
  • November Consumer Credit +$20.4 bln vs +$7.0 bln Briefing.com consensus

  • Alcoa prelim ($0.03) vs ($0.02) Capital IQ Consensus Estimate; revs $5.99 bln vs $5.76 bln Capital IQ Consensus Estimate

    Aktsia kauplemas järeturul 1,8% kõrgemal
  • Cirrus Logic raises Q3 rev guidance above consensus; sees Q4 revs above consensus
  • Juniper Networks sees Q4 EPS of $0.26-0.28 vs $0.34 Capital IQ Consensus Estimate; revs $1.11-1.12 bln vs $1.19 bln Capital IQ Consensus Estimate

  • Võrdluseks Eesti miinimumpalk oli aastatel 2008-2011 €278 ja alates 2012. aastast tõusis see €295 peale ehk Shenzeni miinimumpalk saab nüüd olema 63% Eesti miinimumist. Vaesemas Kagu-Hiina provintsis Sichuanis tõusevad miinimumpalgad 800-1050 jüäänini ehk siis €100-€130 peale.
    Statistikaameti lehelt (link siin) on võimalik ka teiste Euroopa riikide miinimumpalgad üles leida. Näiteks Bulgaaria miinimumpalk on 2011. aasta lõpu seisuga €122.7, Rumeenias €157.2, Leedus €231.7. Järgnevad Ungari €280.6 ja Läti €281.9.
    Ehk Hiinas tootmine ei ole enam ammu odav ja mõttekas vaid kas hiigelkoguste tootmisel või kohalikule Aasia turule müümisel... Võrreldes Ida-Euroopa riikidega hakkab sealne tööjõukulu kohati juba kalliks minema – eriti, kui tootlikkusega läbi korrigeerida.


    Kas tootmises töötajaid väärtustatakse siis nii vähe, et makstakse ainult miinimumpalka nii Hiinas kui Eestis (Ida-Euroopas)? Küsin ilma igasuguse irooniata. Kas tootmisvaldkonna mediaampalka Hiinas ka kusagilt leiab või on see väga sarnane kohaliku miinimumpalgaga?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon