Valuutaturud - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Alustame finantsportaalis valuutaturgudel aset leidvate ja turge mõjutavate sündmuste põhjalikumat ja fokuseeritumat katmist. Siia teemasse on oodatud kõik olulised uudised ja tähelepanekud ning ühtlasi silma jäänud huvitavad kauplemisideed.

    Euro on teatavasti alates oktoobri lõpust – pärast seda, kui turgudel jäi hetkeks petlik mulje nagu Euroopa liidrid oleksid tippkohtumisel jõudnud võlakriisi lahenduste küsimuses sisulisele läbimurdele, mille tulemusena sai euro ajutiselt kena tõuke – olnud ühtlaselt tugeva müügisurve all, langedes USA dollari suhtes $1,4250 juurest eilseks $1,2625 tasemeni ehk ligikaudu 11%.

    Kokkuvõttes on euro langenud dollari vastu kaks viimast aastat: 2010. aastal 6,5% ja 2011. aastal 3,2% ning oli ühtlasi suurim langeja kõigi üheksa (väljaspool eurotsooni asetseva) peamise tööstusriigi valuuta suhtes.

    Teema algatuseks on paslik teha kokkuvõtte Bloombergi poolt küsitletud analüüsimajade ennustusest alanud aastale. Bloombergi küsitlustes viimase viie kvartali jooksul täpseima vastuse koguni kolmel korral andnud Wells Fargo & Co valuutaosakonna ennustuse kohaselt jääb EURUSD esimese kuue kuuga $1,24 peale ja aasta lõpuks $1,20 peale. Bloombergi kahe viimase küsitluse järgi teiseks parimaks prognoosijaks olnud Westpac Banking Corp. on omalt poolt pakkunud EURUSD kuue kuu kursiks $1,20 ja aasta lõpuks $1,27.

    Kui heita pilk kõikide analüüsimajade ennustustele, siis on prognoosid vägagi ootuspäraselt seinast seina. Kõige pessimistlikuma väljavaatega analüüsimaja pakub eurole poolaasta lõpuks $1,17 taset ja kõige optimistlikum pakkuja $1,45 taset. Aasta lõpuks on äärmused vastavalt $1,12 ja $1,45. Mediaantasemeks jäi Bloombergi küsitluste kohaselt II kvartali lõpuks $1,27 ja aasta lõpuks $1,30.

    Heites pilgu EURUSD mõne kuu graafikule, siis on näha, et alates novembri algusest on euro kaubelnud suhteliselt kenas langevas trendikanalis. Graafikul on toodud ka mõned olulisemad tasemed.

  • Nii NYSE kui ka EUR/USDi puhul arvatakse, et positiivsed liikumised turul võivad olla tekitatud ja võimendatud just lühikeste positsioonide katmisest, millele momentumi jahtijad omakorda taganttõuget pakuvad. FT Alphaville'i graafiku kohaselt on näha, et Euro lühikeste positsioonide maht on rekordiline.
  • Uue nädala alguses on fookuses Kreeka ja erainvestorite vahelised laenukõnelused, millega loodeti küll ühele poole jõuda eelmise nädala lõpuks, kuid läbirääkimised luhtusid järjekordselt. Erainvestoritele soovitakse ligikaudu 70% ulatuses võlakirjade haircut'i, kuid peamine küsimus on hetkel pigem võlakirja intressimääras kokku leppimine. IMFi ja ELi ametnike hinnangul on praegu kõne all olev intressimäär liiga kõrge, võttes arvesse Kreeka majanduslikku seisu ja majanduskasvu väljavaateid. Kui kokkuleppeni ei jõuta, ei saa EL heaks kiita Kreeka järgmist kokkuhoiu paketti, mis ühtlasi jätab Kreeka ilma ka järgmisest laenuraha maksest, milleta on Kreeka lõplik maksejõuetus enamgi kui kindel.

    Mured Kreeka ümber toimuva suhtes kajastub täna hommikul ka valuutaturgudel. Euro avanes eile õhtul kõikide peamiste valuutade suhtes madalamal. EURAUD tegi eelmisel nädalal küll kena taastumise, kuid sattus juba reedel uuesti tugeva surve alla ja kaupleb taaskord mitmekümne aasta põhjade juures. EURUSD taastus samuti eelmisel nädalal üle 350 punkti, kuid on hetkel kauplemas 0,25% miinuspoolel $1,2895 juures.

    ZH postitas nädalavahetusel graafiku, mille kohaselt on euro lühikesed spekulatiivsed positsioonid teinud eelmise reede seisuga taaskord uue rekordi, langedes -155K pealt -160K peale, kuigi EURUSD ise taastus 16 kuu põhjadest üle 350 punkti, mis viitab sellele, et euro taastumise taga ei olnud lühikeste positsioonide katmine.



    Lisaks Kreeka kõnelustele on täna veel fookuses Saksamaa ja Prantsusmaa võlakirjade oksjonid ja kell 18 algav ELi välisministrite kohtumine Brüsselis. Makronäitajatest avaldatakse täna eurotsooni jaanuarikuu tarbijausalduse indeks.
  • Kauplemise puhul on alati hea teiste vigadest õppida. Siin on kokkuvõte DailyFXi meeskonna 2011. aasta olulisematest vigadest.
  • Täna avaldatud oodatust paremad Saksamaa ja eurotsooni PMI indeksid aitasid euro ligi kolme nädala tippudesse $1,3060 tasemeni. Euro kaupleb mitme nädala tippudes ka naelsterlingi, Kanada dollari ja Jaapani jeeni suhtes. Tänastest sündmustest tasub silma peal hoida veel Hispaania võlakirja oksjonil ja eurotsooni novembrikuu uute tööstustellimuste näitudel.

    Eilses Bloombergi artiklis kirjutati sellest, kuidas tänu Mario Draghi juhitava Euroopa Keskpanga intressimäärade langetamisele on eurost saanud üks lemmikuid carry trade valuutasid:
    Betting against the euro may be the most profitable trade in the foreign-exchange market as policy efforts to stave off a European recession debases the currency.

    Borrowing in euros and investing in the currencies of Australia, Brazil, Mexico, South Africa and South Korea has returned 7.8 percent since the European Central Bank cut its benchmark interest rate on Nov. 3 for the first time in more than two years, according to data compiled by Bloomberg. So- called carry trades funded with yen have lost 0.3 percent and gained 1 percent when financed with dollars.

    “We’re seeing a very clear breakdown in the correlation between the euro and risky assets,” said Ian Stannard, head of European currency strategy at Morgan Stanley in London. “That highlights the fact that the euro is increasingly becoming a funding currency.”
  • Kui eelnevatel päevadel on peamise tähelepanu all olnud harjumuspäraselt Euroopa võlakriis, siis täna on vahelduseks fookus suunatud USAsse, kus Föderaalreserv teeb oma intressimäära otsuse. Suurima tõenäosusega jätab Fed siiski intressimäära muutmata vahemikku 0-0,25%. Eelmise aasta lõpupoole andis Fed mõista, et ülimadalad intressimäärad jäävad püsima vähemalt 2012. aasta keskpaigani, seega on tänasel kohtumisel oluline pigem see, kas otsusega kaasnevates kommentaarides on mõnda vihjet uue potentsiaalse stiimulprogrammi käivitamise kohta. Kuna USA makronäitajad on viimasel ajal olnud suhteliselt tugevad, siis oleks mõistlik eeldada, et uue stiimulprogrammi vajadusest täna juttu ei tehta ja USA dollarile vähemalt tänase kohtumise tulemustega müügisurvet ei kaasne.

    Euroopa sessioonil on täna avaldamisel mõned olulised makronäitajad. Kell 11 ilmuvad Saksamaa IFO indeksid, mis peaksid ootustele kohaselt veidi paranema. Euro on hetkeseisuga jätkamas eelmisel nädalal alanud taastumist, kaubeldes hetkel eelmisel esmaspäeval tehtud 16 kuu põhjadest 3,2% kõrgemal $1,3030 taseme juures.

    Kell 11.30 ilmuvad Suurbritannia IV kvartali esialgsed SKT tulemused. Ootuste kohaselt tuleb kasv aastasel baasil 0,8% (III kvartalis oli kasv 0,5%), kuid eelmise kvartaliga võrreldes oodatakse 0,1% langust. Lisaks avaldab Inglismaa keskpank oma eelmise kohtumise protokollid ja ilmuvad ka BBA kodulaenude andmed.
  • Täna Risto Tartus valuutaturgude seminari pidamas, kohti veel jagub: Valuutaturud alustajatele

    Ülehomne Tallinna seminar on paraku täismajale ning kohti sellele enam ei ole, küll saaks veel registreerida 9. veebruaril toimuvale veebiseminarile: Valuutaturud alustajatele
  • Euro on täna hommikuse seisuga jõudnud USA dollari vastu enam kui viie nädala tippu $1,3130 tasemeni. Dollari langusele aitas kaasa Föderaalreservi eilse intressimäära otsusega kaasnenud kommentaarid, mille kohaselt on keskpank jätkuvalt valmis hoidma intressimäärasid ülimadalatel tasemetel "pikendatud perioodi vältel". Kui siiani oli Fed teatanud, et intressimäärad jäävad rekordmadalate taseme peale vähemalt alanud aasta keskpaigani, siis eilselt kohtumiselt selgus, et seda aega on pikendatud vähemalt 2014. aasta lõpuni. Koguni kuus keskpanga monetaarpoliitika eest vastutava FOMC liiget leiab, et intressimäärad peaksid 0-0,25% vahemikku jääma maksimaalselt 2016. aastani.

    Fed langetas taaskord 2012. aasta majanduskasvu prognoose 2,5-2,9% pealt 2,2-2,7% peale, samas kui töötuse määra prognoos langetati samuti 8,2-8,5% peale. Inflatsiooni osas ei näe keskpank probleeme ei lühi- ega pikemas perspektiivis. Ühtegi konkreetset vihjet uue võimaliku stiimulprogrammi kohta eilselt kohtumiselt ei tulnud, kuid uue programmi käivitamine on eesolevatel kuudel jätkuvalt võimalik.

    Tänastest makronäitajastest avaldati hommikul Saksamaa GfK tarbijausalduse indeks, mis tõusis 5,7 pealt 5,9 punktini. Euroopas on täna veel tähelepanu all Itaalia võlakirja oksjon. USA sessioonil avaldatakse detsembrikuu kestvuskaupade andmed, töötuabiraha statistika, uute kodude müüginäidud ja juhtiv indikaator.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon