Kes võidavad tarkvaraturu arengutest? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kes võidavad tarkvaraturu arengutest?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuhu võiksid lähitulevikus liikuda tarkvarafirmad, kui IT sektoris räägitakse aina enam pilvearvutusest (cloud computing) ja andmete mahu suurenemisest?

    Morgan Stanley analüütikud usuvad, et käesoleval aastal võidavad ettevõtete kogu IT-kulutustest eelkõige tarkvarafirmad ja seda tänu:
    • Pilvetehnoloogia ja pilvearvutuse jätkuvale kasvule ja arengule
    Social computing tungib aina julgemalt igapäevaellu ja muudab tarkvara kasutamise viisi
    • Andmete hulk aina kasvab ja andmete analüüs saab üha olulisema tähtsuse ettevõtete jaoks
    • Uue põlvkonna turundustrend on sotsiaalmeedia ja otsingusüsteemid
    • Multifunktsionaalsed mobiiltelefonid



    Allikas: Morgan Stanley

    Võttes vaatluse alla neli tuntud ettevõtet nagu IBM (IBM), Oracle (ORCL), SAP AG (SAP) ja Microsoft (MSFT), siis millisel firmal neist neljast võiks edasiste arengute taustal olla kõige rohkem potentsiaali nii kasvu kui ka investeerimise seisukohast?

    Kui alustada aktsiate valuatsioonist, siis näiteks ORCL ja MSFT kauplevad oma 2008/09 majanduslanguse aegsetel kordajatel.



    Allikas: Morgan Stanley

    Siin on ära toodud ettevõtteid võrdlev tabel:


    IBM- On oma konkurentidest sammuvõrra ees, kuna juba viimased kümme aastat on keskendunud peamiselt tarkvara, teenuste ja strateegiliselt olulise riistvara arendamisele ja nüüd on valmis sihikule võtma pilvetehnoloogia poolt pakutavaid võimalusi koos integreeritud süsteemide konseptsiooniga, mida enamus konkurente alles enda jaoks avastamas on. Tarkvara segment on kahtlemata parim IBM orgaanilise kasvu allikas, moodustades käibest ainult 1/5, aga kasumist ligi poole.
    Üheks suurimaks eesmärgiks on IBM-l olnud saavutada liidripositsioon kiirelt kasvaval Business Analytics turul, kus ettevõte konkureerib SAP (Business Objects) ja ORCL toodetega. Lõppenud aasta esimesel poolel kasvas antud segmenti käive 20% ning 2015. aastaks prognoositakse käibeks $ 16 miljardit.
    2007. aastal tegi IBM plaani saavutada 2010. aastaks EPS-ks $ 10-11. Teatamise hetkel oli EPS $ 6,11 (2006) ja 2010. aastal saavutas IBM oma kasumiks aktsia kohta $ 11,53 ehk ületas oma eesmärki. Nüüd on teinud IBM uue plaani ja tahab saavutada 2015. Aasta EPS-ks $ 20. Eesmärk on püstitatud konservatiivse 2% baaskäibekasvu põhjal+ käibekasv läbi strateegiliste muutuste (kasumlikumad segmendid, ülevõtud, aktsiate tagasiost).

    Möödunud aasta lõpus teatas Warren Buffett, et on investeerinud $ 10,7 miljardit IBM-i.

    Buffett tõi oma investeeringu põhjuseks eelkõige välja IBM võime siduda klient enda külge, kuna suurtel ettevõtetel on väga kulukas välja vahetada oma IT teenuste pakkujat. Lisaks saavutas IBM 2010. aastaks 40-s riigis üle 10%-lise kasvu. Lisaks eelnevale on IBM tuntud kui üks kõige innovaatilisemaid firmasid, mis on koondanud märkimisväärse võimekusega töötajaid, kes on võitnud erinevaid auhindu ja teiste hulgas ka 5 Nobeli preemiat. IBM-l on USA tehnoloogia ettevõtetest kõige rohkem ka patente.

    Kuna nö küpsetel turgudel on kasv aeglustunud, siis on IBM sarnaselt teistele suunanud oma pilgu arenevatele turgudele. Oluline on siinkohal, et IBM on võimeline pakkuma unikaalseid tehnoloogialahendusi koos vajaliku oskusteavega .
    Riskina saab välja tuua globaalse IT kulutuste vähenemise, valuutariski ja halvenevaid makrotrende.

    Eile teatas IBM oma neljanda kvartali tulemused:
    IBM prelim $4.71 vs $4.62 Capital IQ Consensus Estimate; revs $29.5 bln vs $29.73 bln Capital IQ Consensus Estimate IBM sees FY12 EPS of at least $14.85 vs $14.81 Capital IQ Consensus Estimate

    SAP- Fookus peamiselt Enterprise software ja lisaks on neil veel Sybase (Sybase ülevõtt) andmebaas.
    Ettevõte teatas 13. jaanuaril, et seljataga on kõikide aegade parim aasta. Kvartali lõikes kasvas tarkvara käive aastaga 16% (1,74 miljardit EUR) ja kogu aasta tarkvara käive 22% (3,97 miljardit EUR). Kogukäive kasvas 14% 14,24 miljardi euroni. SAP teatab oma neljanda kvartali tulemused 25. jaanuaril.
    Detsembri keskel teatas SAP, et võtab $ 40 aktsia eest üle SuccessFactors (SFSF). SFSF on loonud süsteemi, mis automatiseerib, ühtlustab ja loob järjepidevuse töötaja palkamise ja juhtimise protsessi. Firma on agressiivselt investeerinud oma toote arendusele ja müügile, mille tulemusel pole SFSF suutnud kasumit veel ühelgi aastal teenida. SAP-i otsus firma üle võtta tõestab kasvavat tähtsust pilvetehnoloogia põhise tarkvaralahendustes.

    ORCL on saavutanud endale andmebaaside turul dominantse positsiooni (ORCL 40% IBM 20% MSFT 20%) ja Sun-i ülevõtmine on firmal võimaldanud edasi arendada strateegiat pakkuda klientidele terviklikku IT lahendust. Üheks konkurentsi eeliseks ongi ettevõtte võime teha nö ristmüüke ja up-selli laias ulatuses tarkvara lahendusi pakkuvates toodetes. Erinevalt IBM ja SAP-st, mis on ORCL-i lähim konkurent püüab ORCL olla oma klientide jaoks koht, kust nood saavad lahenduse kogu oma IT vajadustele. Firma pakub laias valikus paindlikke tarkvara lahendusi integreeritud high-end süsteemidega, mis nõuavad minimaalselt kohandamist ja väikesete lisakuludega muuta kliendi soovidele vastavaks.
    Teisalt pakuvad ka paljud teised firmad ORCL toodetele update`i soodsama hinna eest nagu Salesforce.com (CRM) software as a service (SaaS) lahendus on osade klientide seas väga populaarseks saanud. Teisalt võttis ORCL eelmise aasta lõpus üle RightNow (RNOW), mis tegeleb samuti SaaS toodetega ning võimaldab konkureerdida CRM-ga.

    MSFT Pikemas perspektiivis on firma plaan liikuda pilvetehnoloogiale üle ehk viia Office`i segment nö pilve. Firmal on head eeldused oma Azure platvorm arendada üheks suurimaks pilvearvutuse (cloud computing) platvormiks . Kuna selle projekti puhul on tegemist pikaajlaisema vaatega, siis seni peavad firmale raha teenima olemasolevad segmendid.
    Eile teatas MSFT oma kvartalitulemused:
    EPS $0.77 vs $0.76 Capital IQ Consensus Estimate; revs $20.9 bln vs $20.91 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • SAP AG (SAP) avaldas täna oma neljanda kvartali oodatult head tulemused, kuna ettevõte juba jaanuari alguses andis oma tulemuste kohta eelteate.
    SAP teenis 1,08 EUR kasumit aktsia kohta (konsensuse ootus 1,05 EUR) ja käive kasvas yoy võrdluses 10,8% ehk 4,5 miljardi euroni (konsensuse ootus 4,37 mld EUR).
    Ettevõtte eesmärgiks on saavutada 2015. aastaks käibeks 20 miljardit eurot ja ärikasumi marginaaliks 35% ning tulemustejärgselt kinnitas firma juhtkond, et eesmärgi saavutamine kulgeb igati plaanipäraselt.
  • ORCL ostab ära Taleo (TLEO) $ 46 aktsia eest (18% preemiaga), mis näitab, et firmal on tõsine kavatsus öelda sõna sekka ka pilvetehnoloogia turul. TLEO pakub ettevõtetele tarkvaralahendusi personali juhtimiseks ja haldamiseks (teatavasti võttis paar kuud tagasi SAP üle sarnase tegevusalaga firma SFSF) .
  • Eile teatas oma kolmanda kvartali tulemustest Oracle (ORCL).
    Tulemused olid konsensuse ootustest paremad nii käibe kui kasumi osas ja ka järgmiseks kvartaliks anti ootustest kõrgemad prognoosid.
    Segmente eraldi vaadates kasvas uute tarkvaralitsentside müük 7%, olemasolevate litsentside uuendamine 8%, riistvara segmendi käive kukkus 11% ja teenuste segment jäi samale tasemele võrreldes möödunud aasta sama kvartaliga.

    Oracle prelim $0.62 vs $0.56 Capital IQ Consensus Estimate; revs $9.1 bln vs $9.03 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Oracle on earnings call guides Q4 Non-GAAP EPS at $0.78-0.83 vs $0.76 Capital IQ Consensus Est
  • Küll juba hommikune uudis, aga IBM teatas täna oma dividendimakse suurendamisest $ 0,75 pealt $ 0,85 peale.
    Co confirmed a quarterly dividend increase to $0.85/share from $0.75/share. The board today also authorized $7 billion in additional funds for use in the company's stock repurchase program. This amount is in addition to ~$5.7 bln remaining at the end of March from a prior authorization.

    IBM kaupleb täna $ 201 kandis, 1,2% plusspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon