Naftateenused - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Naftateenused

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Morgan Stanley hinnangul on 2017. aastaks vaja asendada 23,6 mbpd (mln barrelit päevas) nafta tootmist, et säilitada ainuüksi olemasolev naftapakkumine. See on 26% maailma naftapakkumisest. Samal ajal peaks nõudluse poole pealt umbes 1 mld barrelit päevas aastas naftatootmist lisanduma. Seega fundamentaalselt on sektori väljavaade positiivne ja USA Big 4 (SLB, HAL, BHI, WFT) naftateenuste ettevõtjad peaks sellest ühed suurimad võitjad olema.



  • Big 4 naftateenuste ettevõtete seas on Schlumberger tuntud eelkõige maardlate uurimise, süvavees maardlate välja arendamise ja puurimise poolest. Viimasel ajal on ettevõtte võitnud kõige rohkem uusi megaprojekte. SLB on ka peamine võitja Saudi-Araabia naftatootmisest, kuna ettevõte teeb sealsete puurijatega koostööd. Ettevõtte turuväärtus on 98 mld USD, töötajaid on 110 000 ja tegutsetakse 80 riigis.

    Täna avaldatud SLB 4Q tulemused olid oodatust natuke paremad:

    Reports Q4 (Dec) earnings of $1.11 per share, $0.02 better than the Capital IQ Consensus Estimate of $1.09; revenues rose 21.0% year/year to $10.97 bln vs the $10.75 bln consensus. With regard to its outlook, co states: "Uncertainty remains over the outlook for 2012 due to the continuing sovereign debt crisis in Europe which places downward pressure on GDP and oil demand forecasts...the thin excess oil supply cushion is expected to support oil prices close to current levels, while global demand for LNG continues to increase. Recent E&P customer spending forecasts also point to higher E&P investment in 2012, particularly in international markets...We remain confident that any potential reductions in activity will be short-lived..."
    ...
    Schlumberger raises quarterly dividend 10% to $0.275 per share.



    Kõik kolm tabelis toodud segmenti näitavad kiiret kasvu. Regioonide lõikes kasvas eelmisel aastal nõudlus teenuste järele kiirelt USA puurtornidel, kuid aasta viimases kvartalis oli QoQ lõikes näha, et rahvusvaheliste tulude kasv on Põhja-Ameerikast isegi kiiremini hoogustumas.

    Positiivne on ka dividendimaksete tõstmine, mis ilmselt näitab, et SLB on veendunud, et naftasektori investeeringute laiene on jätkusuutlik (SLB ei ole kunagi oma +80a ajaloo jooksul dividende vähendanud!)

    Tulevikus nähakse SLB jaoks suurimat kasvupotentsiaal offshore (süvavee) puurimises ja maardlate uurimisel, kus SLB tehnoloogia on analüütikute hinnangul Big 4 firmade seas parim. Süvavee puurimise pakkumine on naftateenuste ettevõtetele ka kõrgemate marginaalidega. Paljude 2008/2009a plaanitud offshore projektidega alustatakse alles sellel aastal pihta. Pärast Macondo juhtumist peaks SLB kui väidetavalt parima tehnoloogiaga ettevõtte teenuste järele huvi offshore puurimisel suur olema.

    JPMi hinnangul peaks naftatootjate prognooside järgi kapitaliinvesteeringud 2012. aastal vähemalt 15% yoy tõusma. Naftateenuste pakkujad kasvatasid aga enne Lehmani kukkumist piisavalt pakkumist, mistõttu biditakse uute projektide eest agressiivselt. JPMi hinnangul võimaldaks marginaalide paranemist ainult 15%st suurem investeeringute kasv per annum. Võrreldes suuremate konkurentidega tegutseb SLB rahvusvaheliselt vaieldamatult parimate marginaalidega ja USAs jagatakse esikohta HALiga.

    Regioonide lõikes on USA puurtornide arv tõusnud 2000ni. Samas USA nafta varud on viimase viie aasta keskmise juures, mistõttu ei tohiks turul olla ülepakkumist. Enamus tööle pandavatest puurtornidest on olemasolevad, kus läheb vaja naftateenuste pakkujate hooldustööd. Eelmisel aastal telliti 36 uut floaterit ja 13 jackupi. Umbes sellises mahus peaks uusi puurtornide tellimusi tulema ka järgnevatel aastatel. Enamus kasvust tuleb mujalt maailmast, eelkõige arenevatelt turgudelt, kus energiavajadus pidevalt kasvab.

    JPMi regressioonimudelite järgi õigustaks praegust naftatootjate hinnataset 75 dollarit maksev WTI nafta hind. SLB kaupleb 20x eelmise aasta kasumit ja 15x selle aasta oodatavat kasumit. Võrreldes HAL’i, BHI’i ja WFT keskmise P/E kordajaga kaupleb SLB 50% preemiaga. Samas on SLB alati kaubelnud preemiaga ja mitmel konkurendil on hetkel probleeme (BP süüdistab HALi ja WFT’l on korruptsioonisüüdistused).


    Allikas: JPM

    Kui varahaldurid sektori poole vaataks, siis ilmselt pöörduks esimesena pilgud SLB poole. Sektor on heade fundamentaalidega ja kui makroriskid vaibuks, siis võiks kogu sektor kõrgematel kordajatel kaubelda.



  • Weatherfordi (WFT) on rõhunud raamatupidamisprobleemid seoses Venemaa tegemistega. Võimalik, et tegu on one-time itemiga. Weatherfordil on lisaks Põhja-Ameerikale keskmisest rohkem Venemaa ja Lähis-Ida potentsiaali/riski.

    Halliburtonit (HAL) on rõhunud 2010. aastal Mehhiko lahes õhku lennanud BP naftapuurtorni saaga, kus pole veel täpselt selgunud, kui palju ja kes kolmest asjaosalisest kulusid katab - BP, HAL ja/või RIG.

    Schlumberger (SLB) ja Baker Hughes (BHI) on ses mõttes täna sektori kõige tõupuhtamad valikud. Schlumberger on rohkem rahvusvahelistele turgudele keskendunud ja Baker Hughes rohkem Põhja-Ameerikale.

    Schlumberger (SLB) tuli täna väga korralike kvartalitulemustega, mille peale aktsia on üle 3% plussi liikunud.
  • Kui Iraaniga läheb naginaks ja nafta liikumine takerdub, millised firmad sellest võidaksid? Kes nimeliselt? Kes puurivad enamuse naftast mujal? Praegu kaalutakse sanktsioone Iraanile ja laht võidakse vabalt mingiks ajaks kinni panna. Nafta hind tõuseb ja need kes puurivad mujal teeniksid hästi sellelt.
  • Sarnaselt Schlumbergerile olid Halliburtoni tulemused oodatust natuke paremad:

    Halliburton prelim $1.00 ex-$0.02 charge, vs $0.99 Capital IQ Consensus Estimate; revs $7.06 bln vs $6.81 bln Capital IQ Consensus Estimate

    ....
    Analüütikute kommentaarid eelmisel nädalal avaldatud Schlumbergeri tulemustele on olnud positiivsed. Nt Dahlman Rose tõstis hinnasihi 96 dollarile. Sinna kanti jäävad ka teiste analüüsimajade hinnasihid.

    Dahlman Rose raises their SLB tgt to $96 from $82, noting results in the Q4 were strong with revenues modestly exceeding expectations, incremental margins in North America above 50%, and international incremental margins as expected at 33%. Firm maintains their 2012 and 2013 EPS estimates at $4.95 and $6.40, respectively. Firm's price target is being increased based on the stock trading at a 35% premium (15x) to the S&P 500 multiple on 2013 estimated EPS (instead of 2012).

  • Kiire vaherepliigina nii palju, et kes naftateenuste oodatavast kasvust osa saamiseks nüüd sobivat instrumenti otsib, võib korraks pilgu peale visata ka "Franklin Natural Resources Fund"-ile, mis investeerib põhiosas justnimelt maavarasid vahendavatesse/vääristavatesse ettevõtetesse. Ka äsjamainitud Schlumberger ja Halliburton on selle fondi investeeringute esiviisikus esindatud.

    https://www.franklintempleton.com/retail/app/product/views/fund_page.jsf?fundNumber=403

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon