Hon Hai Precision - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hon Hai Precision

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Hon Hai Precision - tegu on Taiwani ettevõttega, mis kaupleb nii Taiwani (2317.TW) kui ka Londoni börsil (sümbol HHPD.L). Tuntud ka "Foxconn" nime all. Hon Hai turukapitalisatsioon on ca $31 miljardit ja ettevõttes töötab üle 830 000 inimese.

    Hon Hai on maailma üks suurimaid elektroonikaseadmeid komplekteeriv ettevõte, kelle klientide loetellu kuuluvad näiteks Apple, Dell, Sony, HP, Cisco, Nokia, Amazon, Acer, Asus, Lenovo, Microsoft, IBM, Motorola, Nintendo, Philips, Sharp, Toshiba ja paljud teised suured tuntud ettevõtted. Hon Hai toodab arvuteid, tarbeelektroonikat, flat-panel ekraane, mängukonsoole, emaplaate, graafikakaarte, servereid ja palju muud.

    Tegu pole pelgalt lihtsa allhankijaga, vaid ettevõttega, kes on ennast suurte klientide tootmisliinidesse sisse söönud, tõestanud oma toodangu kõrget kvaliteeti ja usaldusväärsust ning kelle teenustest loobumine ei ole selliste mahtude juures enam väga lihtne. Ehk siis ettevõttel on ka endal lepingu tingimuste juures keskmisest väiksest allhankijast rohkem läbirääkimisjõudu. Näiteks 2011. aastaseisuga oli Hon Hail USAs patente registreeritud 1514 tükki, mis tõstis ettevõtte maailma edetabelis 9. kohale. Apple ise on näiteks patentide registreerimise arvu poolest 39. kohal. Link siin.

    Terry Guo, chairman of Hon Hai Group, expressed that the company has shifted the focus of its R&D and patent deployment from quantity to quality and by 2013, the company will extend its R&D deployment to the fields of nanometer technology and bio-medicine. Guo pointed out that nono technology can be applied in the fields of materials and even bio-medicine and solar energy. Hon Hai will also make R&D deployment in the fields of LED, human/machine interface, robot, digital certification, audio and visual compression, interface for graphic application, precision optics, and Internet communications. These R&D deployments will assure the future development of Hon Hai, since it typically takes five to 10 years for the R&D, patent application, and commercialization of new technology.

    Geograafiliselt tuli 2010. aastal ettevõtte tuludest 29% Euroopast, 37% Aasiast, 33% Ameerika mandritelt ja 2% Taiwanist.

    Eile õhtul teatatud Apple'i tulemused tulid tugevalt üle ootuste ja see annab lootust ka Hon Hailt häid tulemusi oodata. Londoni börsil on Hon Hai aktsia täna 3%-5% plussis.

    Hon Hai viimase 5 aasta graafik:



    Aktsia kaupleb ca 10.5x 2012. aasta ja 9x 2013. aasta kasumit. Analüütikute konsensusootuse kohaselt võib ettevõte oma kasumeid aastal 2012 kasvatada 26%, aastal 2013 15% ja aastal 2014 veel 12%.

    12 kuud ettevaatava hinna ja kasumi suhtarvu poolest kaupleb aktsia praegu viimase viie aasta keskmisest tasemest madalamatel kordajatel:



    Suurimateks riskideks marginaalide langus, tugev surve palkade tõusule ja tootmistehaste kolimisega Hiina rannikult sisemaale (et alandada palgatõusu survet) kaasnevad probleemid. Mõne suure kliendi kaotamine oleks ka valus tagasilöök. Ettevõte on uudisekünnist ületanud ka töötajatepoolsete enesetappudega, kui firma on keeldunud töötasusid kergitamast sellises tempos, nagu on töötajad soovinud.
  • Foxconn CEO: 'Managing one million animals gives me a headache'
  • Väga huvitav lugemine, miks Apple eelistab HonHai tehaseid USAs tootmisele:

    When Barack Obama joined Silicon Valley’s top luminaries for dinner in California last February, each guest was asked to come with a question for the president.

    But as Steven P. Jobs of Apple spoke, President Obama interrupted with an inquiry of his own: what would it take to make iPhones in the United States?

    Not long ago, Apple boasted that its products were made in America. Today, few are. Almost all of the 70 million iPhones, 30 million iPads and 59 million other products Apple sold last year were manufactured overseas.
    Why can’t that work come home? Mr. Obama asked.

    Mr. Jobs’s reply was unambiguous. “Those jobs aren’t coming back,” he said, according to another dinner guest.
    The president’s question touched upon a central conviction at Apple. It isn’t just that workers are cheaper abroad. Rather, Apple’s executives believe the vast scale of overseas factories as well as the flexibility, diligence and industrial skills of foreign workers have so outpaced their American counterparts that “Made in the U.S.A.” is no longer a viable option for most Apple products.


    Edasi saab lugeda siit.
  • Hon Hai aktsia on nüüd lisatud ka Citigroupi ja UBSi top pick'ide nimekirja.
  • Foxconni tehased teatasid nädalavahetusel, et Apple'i iPade kokku panevatele töötajatele antakse viimase paari aasta jooksul juba kolmas palgatõus. Sedapuhku kergitatakse palku 16%-25%. Selle liigutusega anti järele avalikkuse survele, mis tõi välja kehvad töötingimused tehastes, kus Apple'i tooteid kokku pannakse. Apple on lepingu tingimuste osas hetkel tõenäoliselt üpris painlik, kuna ettevõttel on viimastel kvartalitel läinud lausa suurepäraselt ning loodetavasti nende uue müügihiti iPad 3 väljalaskepäev on üha lähemale tulemas.

    Samas on hiljuti avaldatud ka raport, kus on välja toodud, et töötingimused teistes Hiina tehastes on võrreldes Foxconni omadega reeglina palju hullemad:

    However, recent reports suggest the conditions in the Foxconn factories are far better than those of factories run by other companies. Junior workers in Shenzhen received a pay increase of up to 1,800 yuan ($286) per month or 2,200 ($350) yuan per month for those who pass a skills test, Reuters reports. In comparison, the lowest-paid workers made 900 ($142) yuan per month just three years ago. A June 2010 raise brought salaries up by 30 percent.

    Seega kolme aastaga on palgad kasvanud madalama tasemega töötajatel $142 pealt $286 peale.
  • Foxconn hakkab ilmselt valmistama uusi Amazoni Kindle tahvelarvuteid - link.
  • Viimase kahe kuuga on Hon Hai aktsia tõusnud ca 15% ja saanud analüütikutelt pigem positiivseid kommentaare. Näiteks Macquaire tõstis 15. märtsil aktsiale antava hinnasihi 103 TWD pealt 143 TWD peale ja 22. märtsil tõstis Sanford C. Bernstein & Co aktsia hinnasihi 109 TWD pealt 124 TWD peale. Taiwanis maksab aktsia praegu 108 TWD ja Londonis $7.20.



    Täna tuli ettevõte ka tulemustega ning neist on näha, et Apple'i iPhone'ide (enamus neist pannakse Hon Hai poolt kokku) ja iPadide (kõik pannakse Hon Hai poolt kokku) tugev müük on ka nende finantsnäitajaid kannustamas. Ettevõtte neljanda kvartali netokasumiks tuli $1.18 miljardit, mis on 64% aastatagusest enam ja sellega löödi ka kõikide ettevõtet katvate analüütikute kasumiootusi. Müügitulud kasvasid neljandas kvartalis 13%, mis tähistasid rekordilist kvartaalset käivet. Kogu 2011. aasta peale kokku kasvasid müügitulud 15%. Positiivne on ka see, et ettevõtte ümberkolimine Hiina kallite tööjõukuludega rannikult sisemaale on läinud ilma suuremate viperusteta ja peaks lõplikult valmis saama selle aasta lõpuks - täna saab aga juba öelda, et ümberkolimiskulud on finantsnäitajates kulude poole pealt juba tipu ära teinud, mis omakorda tähendab seda, et järgnevatel kvartalitel ei avalda ümberkolimiskulud enam niivõrd suurt survet marginaalidele.
  • Hon Hai aktsia on tulemuste järgselt läbi teinud ca 5%lise hüppe ülespoole ning kaupleb täna Londonis juba $7.58 peal ja Taiwanis 113 TWD peal.

    Analüütikud on tulemuste järgsetes kommentaarides positiivselt meelestatud. Näiteks Macquaire analüüsimaja kirjutab oma tulemustejärgses kommentaaris, et "We believe Hon Hai's fundamental recovery remains very strong", JP Morgan kinnitab oma "overweight" soovitust ja on tulemuste järel oma hinnasihi tõstnud 120 TWD pealt 140 TWD peale, Citigroup kinnitab oma "buy" soovitust ja on hinnasihi tõstnud 117 TWD pealt 140 TWD peale, HSBC on tõstnud oma soovituse neutraalse pealt "overweight" peale ja hinnasihi 111 TWD pealt 140 TWD peale, BNP Paribas kinnitab oma "buy" soovitust ja on hinnasihi tõstnud 118 TWD pealt 132 TWD peale ning Nomura kinnitab oma "buy" soovitust ja on tõstnud hinnasihi 125 TWD pealt 142 TWD peale.

    Samuti on Hon Hai ja Foxconn teinud nüüd suure investeeringu Sharp Display Products'isse, millega kinnistatakse oluliselt oma positsiooni erinevate tootjate LCD telerite ja Apple'i tänaste ja tulevaste toodete kokkupanemisel. Kuigi võib öelda, et Apple on Hon Haiga seotud ja allhankijat on neil täna väga keeruline vahetada, tuleb tõdeda, et liiga suur sõltuvus Apple'ist on ka suur risk - kui 2011. aastal moodustas Apple Hon Hai müügituludest 38%, siis see aasta peaks see tõusma juba 50% juurde.
  • Foxconni värbaja tõdes ühes intervjuus hiljuti, et nad on otsimas juurde 18 000 uut töötajat, kuna nõudlus Apple'i viienda generatsiooni iPhone' vastu on suur. Võimalik, et juhtumisi võidi vihjata ka sellele, et uue mudeli lansseeringut planeeritakse juunisse. Appleinsider
  • Apple üllatas oma väga tugevate ja rekordiliste tulemustega seekord ka optimiste ning Apple'i aktsia oli eilsel järelturul 7%-8% plussis. Apple müüs 2012. aasta 1. kvartalis (nende fiskaalaasta järgi 2. kvartal) 35.1 miljonit iPhone'i (+88% kasvu yoy), 11.8 miljonit iPadi (+151% kasvu yoy), 4 miljonit Mac arvutit (+7% kasvu yoy) ja 7.7 miljonit iPodi (-15% langust yoy). Tuletan meelde, et iPadid paneb kokku Hon Hai ja samuti suurem osa iPhone'idest, mis tähendab, et Hon Hai 1. kvartali tulemused saavad olema väga tugevad.

    Ja Apple'i tegevjuhi kommentaarist saab aimu, et tulekul on ka uusi tooteid, mis kiiret kasvu edasi aitaks toita: “We’re thrilled with sales of over 35 million iPhones and almost 12 million iPads in the March quarter,” said Tim Cook, Apple’s CEO. “The new iPad is off to a great start, and across the year you’re going to see a lot more of the kind of innovation that only Apple can deliver.”
  • Hon Hai misses analysts estimates on higher costs and unit losses(Bloomberg,linki ei saa mobiles copyda)...Apple effect my a**...

    Tundub,et hiinlased ei taha enam tasuta tööd teha
  • Üllatavalt nõrk tulemus tõesti. Müügitulu osas näidati aastataguse kvartaliga ligi 40%list kasvu, kuid aktsiapõhine kasum tõusis aastaga vaid 3% ehk EPSi teeniti 1. kvartalis NT$1.4 vs analüütikute oodatud NT$2.0. Apple'i suuremat nõudlust on varjutanud kõrgemad ajutised kulud seoses tehaste jätkuva kolimisega Hiina sisemaale, töötasude kergitamisega ja piisavas koguses iPadide valmistamiseks vajalike paneelide raske kättesaadavusega.

    Apple'i iPhone'i müük moodustab Hon Hai selle aasta müügist ca 23% ja iPad ca 17%.
  • Väike täiendus siia ka analüütikute viimase aja arvamistest. Hetkel maksab aktsia Taiwani börsil 93.5 TWD, mis vastab Londoni börsil hinnale ca $6.38.

    Positiivsematest: Barclays on jätkuvalt kinnitamas 113 TWD hinnasihti; Deutsche Bank tõstis 14. septembril oma sihi 98 TWD pealt 110 TWD peale; Nomura on väljas 108 TWD sihiga; JPMorgan tõstis 2. septembril oma sihi 82 TWD pealt 110 TWD peale; HSBC tõstis 2. septembril sihi 91 TWD pealt 102 TWD peale; Macquarie tõstis 1. septembril hinnasihi 98 TWD pealt 117 TWD peale.

    Negatiivsematest: Goldman Sachs alustas 20. septembril aktsia katmist 77 TWD hinnasihiga; Credit Suisse kinnitas 3. septembril oma 79 TWD hinnasihti.

    Valuatsiooni poole pealt kaupleb aktsia 12.9x 2012. aasta oodatavat kasumit ja 10.6x 2013. aasta oodatavat kasumit. Prognoositavad P/B näitajad vastavalt 1.6x ja 1.4x, oodatavad dividendimäärad vastavalt 1.5% ja 1.8%. 7 aasta mediaan ettevaatav P/E näitaja on olnud 13.9x ja 7-aasta mediaan P/B näitaja 2.66x. Ehk võrreldes ajalooga kaubeldakse soodsamatel tasemetel. 2012. aasta 2. kvartali lõpu seisuga oli netovõla ja omakapitali suhe 11.8% ehk ettevõte väga palju (laenu)võimendust oma töös ei kasuta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon