Balti börsid 9. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 9. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tänase päeva põhiküsimus Baltikumis saab olema, kas eilne järsk börsiralli saab jätku?
    Tugeva käibe najal lõpetas Tallinna börs eilse päeva üle 5% plusspoolel. Seega on ka kohalike börside tootlus aasta algusest jõudnud võrreldavale tasemele globaalsete turgudega (OMX Baltic +9,2% ja OMXT +12,6%).

    Eilsed Nordeconi finantstulemused suuri üllatusi ei pakkunud. Kuigi ettevõte on veel kahjumis, siis paranemismärke on püsivalt näha ja see võib investoritele veidi kindlust lisada.
  • Hommikupoolikul on tulnud veel kaks uudist Läti ravimiettevõtete teemal:

    Olainfarm on võtnud 4,2m latti pangalaenu, et finantseerida apteegiketi ostu. Hetkel on firmal 30 apteeki ning ootab käivet 7m latti. Täpset teginguhinda ei jätkuvalt veel avaldatud. Kuid rõhutama peaks, et apteegiäris on kasumimarginaalid madalad ning seetõttu olulist kasumilisa ei tohiks tulla.

    Grindeksi uus juht on andnud intervjuu BNS-ile, kus muuhulgas rõhutab, et 2012.a. müüginäitaja saab kindlasti olema vähemalt 2011.a. tasemel. Samas täpsemate prognoosidega tullakse välja veidi aja pärast.
  • Täna avaldas Statistikaamet Eesti viimased kaubandusnumbrid ning tundub, et esimesed olulisemad ekspordi kasvu jahtumise märgid on ka Baltikumisse jõudnud. Detsembris oli ekspordi kasv aastabaasil vaid 2%, samal ajal kui novembris kerkisid ekspordimahud veel 24%. Kuid ka eelmise aasta detsembri väga kõrge võrdlusbaas (67% kasvu) mängis olulist rolli kasvu aeglustumises, mis jaanuaris on jällegi madalam. Kaubagruppide võrdluses näitasid kasvu raugemist kõik peamised ekspordiartiklid, kuid eriti nõrka tulemust tegi masinate ja seadmete eksport kahanedes aastaga 8% (esimene aastane langus alates 2010. aasta veebruarist). Siin on tuntav Rootsi eksporditavate elektroonikaseadmete toodangumahtude languse mõju, sest ka kogueksport Rootsi kukkus võrreldes eelmise aasta detsembriga 35%.





  • Värskelt avaldatud pressiteate kohaselt kasvas Läti SKP 2011. aasta neljandas kvartalis aastases võrdluses 5% ning võrreldes kolmanda kvartaliga 0,8%. Esialgsete andmete kohaselt kergitasid majanduskasvu tööstuse, transpordi- ja ehitussektori kasv.

    Võrreldes kolmanda kvartaliga (+6,6%) kasvas Läti majandus pisut tagasihoidlikumas tempos, kuid kokkuvõtvalt tegemist ikkagi korraliku numbriga. Näiteks erinevalt Leedust jätkas Läti majandus kvartaalses võrdluses ka aasta viimases kvartalis kasvu, kuid siin kohal tuleb meeles pidada, et Läti majandus on viimasel ajal liikunud teiste Balti riikide majandustest väikeses nihkes ehk 1-2 kvartalit pisut tagapool. Täpsustatud SKP andmed avaldab Statistikaamet 9. märtsil.

  • Eesti Statistikaamet avaldab homme hommikul kv4 SKP näidu, milleks ootame 5,5%-st tõusu ning kogu 2011. aasta majanduskasvuks prognoosime 7,9%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon