Tuludeklaratsioon 2012 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tuludeklaratsioon 2012

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Esimest korda jäin hätta.Selline punkt: 6.4 Aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali, täis- või usaldusühingu sissemakse vähendamisel, aktsiate, osade või osamakse tagasiostmisel või juriidilise isiku likvideerimisel saadud väljamakse.Maksuamet on ise täitnud Silvano suvise kapitalivähendamise ja lisanud väljamakstud summa, minult küsib soetamismaksumust.Kas mõni targem ütleks, et milline on soetamismaksumus?
    Minu teada vähendas Olympic ka aktsiakapitali, neid andmeid eeltäidetud deklaratsioonil ei ole.Kuidas kõige lihtsamalt leida neid andmed Silvano, kui ka Olympicu kohta?Tänud juba ette!
  • Väsinud häälega tädi Maksuametist ütles, et sissemakseks peaks 0 jääma.

    Seda, et automaatselt olid täidetud vaid osa väljamaksetest (OEG oli puudu, samuti olid SFGAT ja Viisnurga väljamaksed väiksemad kui peaksid olema) ei osanud ta kommenteerida. Isikukoodi järgi nägi tema õigeid andmeid(samad mis mu LHV investeerimiskonto aruandel näha olid), aga minu deklaratsiooni automaatselt tekkinud numbrid olid vigased.
  • Et soetusmaksumus siis 0 ja kogu väljamakselt tuleb maksta TM?
  • Mul tekkis sama küsimus. Et kui näiteks siis ostsin OEGd ning ettevõte otsustas osa aktsiakapitalist mulle rahas välja maksta, siis on see mulle maksustatav tulu? Tundub sellise tõlgenduse moodi, et kui teen teise pangakonto ning kannan osa raha sinna ning kui pärast sealt raha tahan välja võtta, siis on see samuti maksustatav tulu?
  • Kapitali vähendamine peaks olema ikka tulumaksuvaba. Seega loogikat kasutades peaksid kirjutama soetusmaksumuseks sama summa, mille võrra kapitali vähendati. PS ei ole kontsulteerinud emta-ga.
  • krdi segaseks läheb see asi. Ise mõtlesin, et käsitlen oeg-i vähendamist investeerimiskonto all kui dividende - või pannakse selle eest kohe vangi?
  • roltsik
    krdi segaseks läheb see asi. Ise mõtlesin, et käsitlen oeg-i vähendamist investeerimiskonto all kui dividende - või pannakse selle eest kohe vangi?


    http://www.vangla.ee/50656 ALUSTA juba täna!
  • Ise mõtlesin, et käsitlen oeg-i vähendamist investeerimiskonto all kui dividende - või ...
    Osa on soetatud enne 2011, osa 2011 kevad. Mida siis inv.kont deklarisse panna?. Mina paneks kogu vähendamise sissemakseks (nii OEG, SFG kui VSN). Oletame, et see vähendamine oleks laekunud mõnele muule kontole mitte inv.kontole ja sealt oleks kandnud invk. On sissemaks? Sama teenustasudega. Kui ma esimese tehinguna müüsin kontolt aktsiaid, siis peaks ju kõik hilisemad o-m teenustasud olema sissemaksed (mitte väljamaksed kuigi kontolt liikus raha minult pangale:). Seda isegi juhul kui tegin hiljem kontole veel täiendava sissemakse.
    Täna esimsest korda üritasin süvenesin sellesse, konto kenasti eraldi eelmise aasta algusest.
  • Kas aktsiakapitali vähendamine on maksustatud for real?
    Teine küsimus, kas eelneva aasta stocki kahjumid teevad tasaarvestusi selle deklaratsiooni sees?

    Tänud vastajatele.
  • troylee

    Teine küsimus, kas eelneva aasta stocki kahjumid teevad tasaarvestusi selle deklaratsiooni sees?

    Tänud vastajatele.


    Mul tekkis täites sama küsimus. Kuna valisin vana variandi st ei kasuta investeerimiskontot (ei tenud linnukest) siis oli keset täitmist segadus, aga edasi minnes käitus deklaratsioon loogiliselt ning enne kinnitamist olevas eelvaates (või oli see maksuarvestuse vaade) oli isegi vastav märkus sinise täpiga, et eelnevate aastate kahjum kantakse edasi.
  • Aktsiakapitali vähendamise puhul peab maksma tulumaksu nö kasumi osalt.

    Tulumaksuseadus § 15. Kasu vara võõrandamisest
    (2) Tulumaksuga maksustatakse aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali või täis- või usaldusühingu sissemaksete vähendamisel, samuti aktsiate, osade või osamaksete tagasiostmisel või tagastamisel või muul juhul omakapitalist saadud väljamakse osa, mis ületab osaluse (aktsiad, osad, osamaks) soetamismaksumust, välja arvatud nimetatud väljamakse osa, mis on või mille aluseks olev kasumiosa on tulumaksuga maksustatud, arvestades § 50 lõike 21 teises lauses sätestatut.
  • Aktsiakapitali vähendamise maksustamisest:
    - Eeltäidetud deklaratsioonile jooksevad sisse AINULT kanded, mis on tulumaksu kohustusega. St klient peab sellelt tulumaksu maksma ja selle deklareerima.
    - Puuduvatelt kannetelt on juba välisriigis tulumaks kinni peetud ja Eestis maksustamisele ei kuulu. Ja seega pole ka vajadust neid tuludeklaratsioonis kajastada. Investeerimiskonto süsteemis on tegemist maksustatud tuluga ja kajastatakse sissemaksena (maksustatud tulu).

    Lihtsustatult sisuks on väljamakse päritolu. St kui aktsiakapitali vähendamise sai alguse välisriigi filiaalist/äritegevusest, siis on summad seal juba maksustatud. Olympicu puhul oli nii, Silvanol oli ühel juhul nii (oktoobris tehtud väljamaksed) ja juuni väljamakse korral oli Eesti äritegevuse arvelt väljamakse, millelt makse kinni peetud pole ja see jääb eraisiku kanda tulumaksu näol.
  • S.t. palun lollile veel puust ja punaseks - OEG kapitalivähendamistest laekunud summasid ei ole vaja deklaratsioonis üldse kajastada (kui ei kasuta investeerimiskontot)?
  • Kui summad on eelnevalt maksustatud siis ei ole vaja, kui makse pole kinni peetud, siis on vaja.
  • AloV
    Kui summad on eelnevalt maksustatud siis ei ole vaja, kui makse pole kinni peetud, siis on vaja.


    Kas OEG puhul on siis eelnevalt maksustatud?
  • Siin tuleks pöörduda maksuameti poole, et kas ettevõtted on oma andmed korrektselt esitanud (mille arvelt tehti aktsiakapitali vähendamine ning kas need on maksustatavad).
  • ...Olympicu puhul oli nii, Silvanol oli ühel juhul nii (oktoobris tehtud väljamaksed) ja juuni väljamakse korral oli Eesti äritegevuse arvelt väljamakse, millelt makse kinni peetud pole ja see jääb eraisiku kanda tulumaksu näol.
    Sama lugu oli siis ka Viisnurga vähendamisega (oktoobri vähendamine).
    Ehk siis 6.5 alla ei märgi üldse ühte SFG ja VSN tehingut (tehing finantsvaraga). Kõik teised vähendamised (OEG, ja üks SFG) märgin sissemaksena investeerimiskontole. Aamen?
  • OEG ei tasunud kapitali vähendamisel aktsionäridele väljamakstud summadelt tulumaksu, seega väljamakse saaja (aktsionäri) jaoks on tegemist maksustatud tuluga! Investeerimiskonto süsteemis on asi lihtne - kajastad ainult siis, kui raha investeerimiskontolt välja võtsid, kui investeerimiskontolt välja ei võtnud, siis ei kajasta. Kui investeerimiskonto süsteemi ei kasuta, siis on probleem soetusmaksumuse kajastamises ... (juhul, kui pole aktsiaid samal aastal võõrandanud)
  • Maksustatud tulu on investeerimiskonto puhul sissemakse, maksustamata tulu seda aga ei ole.
    Maksuameti foorumis seda teemat täpsemalt lahti ei ole kirjutatud ning nagu ka varem olen maininud, siis lõpliku hinnangu saab anda maksuamet.
    "Täpsustuseks 6.4 kajastatud aktsiakapitali vähendamise kohta: Selle tulu investeerimiskonto süsteemis kajastamisel, tuleb see tehingurida tabelist 6.4 kustutada. Enne 2011. aastat omandatud osaluse soetamismaksumuse võib märkida tabelis 6.5 sissemakseks ning saadud tulu maksustatakse investeerimikonto väljamaksete hulgas. EMTA foorum aktsiakapitali sissemakse vähendamisel saadud väljamakse"
  • Viimase lausega "saadud tulu maksustatakse investeerimiskonto väljamaksete hulgas" on ju kõik öeldud.

    Muide, kui rääkida maksustatud ja maksutamata tulust, siis ei teeks paha täpsutada, kelle jaoks maksustatud (nt dividendi väljamakse on seda maksva Eesti äriühingu jaoks jaoks maksustatud - dividendi väljamaksmisel peab äriühing tasuma tulumaksu) ja kelle jaoks maksutamata (nt Eesti äriühingult saadav dividend on saaja jaoks maksutamata).
  • Algul oli plaan kasutada ka uut investeerimiskonto süsteemi aga kuna asi kiskus väga segaseks otsustasin jätkata vanaviisi. Nüüd siis küsimus, kas eelmiste perioodide kahjumit enam ei arvestata? Kui vaadata juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu arvutuskäiku siis varasematest kahjumitest pole seal midagi. Päris arvestatav miinus oli mul varasemalt ja seda arvestades ei peaks midagi juurde maksma.
  • eekman
    Väärtpaberikahjumit saab katta üksnes väärtpaberikasumiga
    Otsi ise täpne sõnastus seadusest
    https://www.riigiteataja.ee/akt/13342049
  • Suhtlesin maksuameti teabeneuiga. Selgub, et loll saab ka kirikus peksta ja et minu puhul ongi just see peks käimas. Nimelt jäi mulle aasta alguses mulje, et konto, kus peal ma tehinguid teen, ongi investeerimiskonto. Nüüd aga ütles neljas tädi (esimesed kolm suunasid aina edasi targema poole), et ei ole sedasi. Pidid ikka ise käima omas pangas, avame spetsiaalse investeerimikonto. Edasi siis juba FIFO ja kaalutud keskmise spetsiifika selgitused. Seega rõõmu kui palju sissetoksimisel. Eesti oma on tühiasi, aga Läti ja Leedu, seal pole midagi eeldeklareeritud. Aga pole ka keegi öelnud, et elu peab lihtne olema.
  • Iga konto võib olla investeerimiskonto ja spetsiaalset kontot avama ei pea. Konto tuleb lihtsalt maksuametile deklareerida.
  • Niisiis, see neiu ikka eksis? Tundus küll väga veendunult seda rääkivat. Ja kuidas see deklareerimine käib? (vabandan, kui see ammu selgeks siin tehtud) Otsisin ka seal deklaris kohta, kus seda näidata, et on investeerimiskonto. No ei leidunud.
  • AloV
    Kas see konto deklareerimine peab toimuma ette, või saab ka praegu 2011 aasta eest deklareerida ?
  • Investeerimiskontona võid kasutada ka tavalist kontot, aga see deklareerimine saab siis raske olema - iga ost, muu ülekanne ja sularaha väljavõtt tuleb deklareerida väljamaksetena ja kõik laekumised palga vm tulu näol (mis pole väärtpaberite müügist) tuleb deklareerida sissemaksetena. Lähed halliks enne kui lõpule jõuad ja vead võivad ikka sisss jääda.
  • urmas13
    Kas oled kuskilt juba vastuse saanud?Mul sama teema aga ootan veel veidi ehk tuleb kuskilt vastus.
  • Deklareerida tuleb ikka eelmise aasta kontod, ette ei pea ega saa midagi deklareerida. Investeerimsikonto võib avada ja sulgeda suvalisel ajahetkel (see avamine ja sulgemine toimubki deklaratsioonis).
  • Aga kuidas seal seda siis ikka avada? Maksuameti proua seda ei öelnud, sest tema teada pole praegu enam midagi võimalik teha. Kui eelmisel aastal ära ei teinud sellist imelooma omale nagu investeerimiskonto, siis pole enam muud varianti kui sisse toksida oma tehingud või siis stokkide kaupa. Kas saaks eriti nüridatele pliiatsitele ette puust punaseks teh, kuidas see asi seal maksuka deklari lehel käib?
  • Kui sa eelmisel aastal (2011) investeerimiskontot ei avanud, kuid soovid investeerimiskonto süsteemile üle minna juba 2011. aastast (st viia 31.12.2010 olemasolnud aktsiad ja kahjumi üle inveseetrimiskonto süsteemi), siis ei jää Sul muud üle, kuid deklareerida tavaline konto (mis oli seotud väärtpaberikontoga) investeerimiskontona (saab muidugi tüütu olema kõiki muid tehinguid (peale väärtpaberithingute) sisse- ja väljamaksetena deklareerida). Oma igapäevatehingute jaoks oleks mõistlik avada uus konto, et järgmisel aastal oleks deklareerida lihtsam.
  • Tere!
    Tuludeklaratsioon 2011, punkt: 6.4. "Aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali, täis- või usaldusühingu sissemakse vähendamisel, aktsiate, osade või osamakse tagasiostmisel või juriidilise isiku likvideerimisel saadud väljamakse".
    Kuna ühest vastust ei ole ma maksuametist saanud (olen helistanud erinevatele numbritele kahel päeval oma 4-5 korda + kirjutasin ekirja, vastust ei ole ja iga kord aetakse erinevat juttu), samuti ei loe ma siinsest foorumist ühest vastust välja, siis küsiksin siinkohal LHV foorumlaste käest nõu, et mida ma pean märkima Punkt 6.4 / 3 alla, kas:
    a) aktsiate soetusmaksumuse (mis on suht absurd kuna reaalselt ei ole ma neid aktsiaid ju müünud ja siit tuleb justkui miinus, mitte et see probleem oleks)
    b) jätan välja Soetusmaksumus/sissemakse tühjaks
    c) täidan välja Soetusmaksumus/sissemakse sama numbri ehk summaga, mis on eeltäidetud punkti 4 ehk väljamakse all?
    NB! eraldi uut investeerimiskontot ei ole ma avanud
    Tänud ette!
  • "Silvano Fashion Group aktsiakapitali vähendamine 30.06.11" Kas selle eest pean mina kah tulumaksu maksma?
  • Kas keegi teab, kus saab tuludeklaratsioonis ära märkida (mis punkti all), et kasutan investeerimskonto süsteemi ja kuhu tuleb märkida konto sissemaksed (sh eelmistest perioodidest edasikantav kahju) ning väljamaksed?
  • toun
    Kas keegi teab, kus saab tuludeklaratsioonis ära märkida (mis punkti all), et kasutan investeerimskonto süsteemi ja kuhu tuleb märkida konto sissemaksed (sh eelmistest perioodidest edasikantav kahju) ning väljamaksed?


    alajaotus 6.5. minu mäletamist mööda

    muide, kes kasutab mõnd Swedbanki kontot investeerimiskontona, siis netipangas Investeerimine ja säästmine/Tark Investor on investeerimiskonto raport, mis hõlbustab deklareerimist, 2012 aasta kohta peaks juba need andmed sealt saama ka automaatselt deklaratsioonile
  • Henno Viires
    toun
    Kas keegi teab, kus saab tuludeklaratsioonis ära märkida (mis punkti all), et kasutan investeerimskonto süsteemi ja kuhu tuleb märkida konto sissemaksed (sh eelmistest perioodidest edasikantav kahju) ning väljamaksed?


    alajaotus 6.5. minu mäletamist mööda

    muide, kes kasutab mõnd Swedbanki kontot investeerimiskontona, siis netipangas Investeerimine ja säästmine/Tark Investor on investeerimiskonto raport, mis hõlbustab deklareerimist, 2012 aasta kohta peaks juba need andmed sealt saama ka automaatselt deklaratsioonile


    See oleks Swedbank'i poolt ikka väga positiivne uudis, kui 2012 aasta kohta saab andmeid juba automaatselt siirdada deklaratsioonile. LHV ei tohiks nüüd loorberitele puhkama jääda, eriti kui saavutati Balti börside aasta liikme tiitel.
  • Tänud. Kui olen p 6.5. ära täitnud, siis kus näeb seda, et väärtpaberitehingutelt teenitud tulult tutlumaksu ei pea tasuma, vaid see lükkub edasi ajani, kui investeerimiskonto väljamaksed ületavad sissemakseid?
    Küsimus tekkis sellest, et eluasemeintrssidelt tagastatav tulumaks peaks olema suurem, kui deklaratsioon näitab. Jääb mulje, et tulumaks on väärtpaberitehingute tulult ikka maha arvestatud. Või olen milestki valesti aru saanud või valesti teinud?
  • Samast teemas veel üks võhiku küsimus - kui kasutan investeerimiskontot ja täidan deklaratsioonis ära punkti 6.5. "Tulu finantsvaralt ", kas siis punktis 6.1 "Väärtpaberite võõrandamine " ei pea aasta jooksul tehtud väärtpaberitehinguid ära märkima?
  • toun
    Tänud. Kui olen p 6.5. ära täitnud, siis kus näeb seda, et väärtpaberitehingutelt teenitud tulult tutlumaksu ei pea tasuma, vaid see lükkub edasi ajani, kui investeerimiskonto väljamaksed ületavad sissemakseid?
    Küsimus tekkis sellest, et eluasemeintrssidelt tagastatav tulumaks peaks olema suurem, kui deklaratsioon näitab. Jääb mulje, et tulumaks on väärtpaberitehingute tulult ikka maha arvestatud. Või olen milestki valesti aru saanud või valesti teinud?

    toun
    Samast teemas veel üks võhiku küsimus - kui kasutan investeerimiskontot ja täidan deklaratsioonis ära punkti 6.5. "Tulu finantsvaralt ", kas siis punktis 6.1 "Väärtpaberite võõrandamine " ei pea aasta jooksul tehtud väärtpaberitehinguid ära märkima?


    punktis 6.1 on koht, kus peab tegema linnukese juhul kui on soov varasemate aastate kahjum investeerimiskonto sissemaksuks kanda
    ja kas 2011. aasta alguses olnud väärtpaberite saldo ikka kandsid investeerimiskonto sissemaksuks?

  • Kui kasutada Investeerimiskonto süsteemi (täites punkti 6.1), ning kandes ka väärtpaberid sellesse süsteemi, siis tuleks veenduda, et punktis 6.1 oleksid väljad tühjad (sinna on kantud automaatselt müügitehingud Balti börsidelt).
  • Tänu Henno postitusele saan ka lõpuks pihta, et siiski saab veel praegugi punkt 6.5 juures oma väärtpaberitega toimetamise konto deklareerida investeerimiskontona. Sinna siis eelmise aasta alguse seisuga väärtpaberid sisse kanda koos soetamismaksumusega. Ehket ülalpool minu poolt kirja pandud maksuameti neiu seisukoht on väär. Ses suhtes ikka jama, et kõige autoriteetseme instants (kes hijem võib luubiga su toimetamisi jälgida ja oma seisukoha võtta) sedasi eksib. Seda enam, et sanktsioonide üle võimaliku eksimuse pauhul samuti nemad otsustavad.
  • Cornet - saad küll, aga loe mu eelmist kommentaari
  • hmm, milleks sinna neid sisse toksida vaja on? Ja kui vaja, saab ju teha iga stoki kohta summa summaarumi aastas või ei saa sedasi? Tavakontol kajastades saab küll. Eks kui liiga karmiks kisub see toimetamine, saab ju otsast alata n.ö. tavakonto süsteemile tagasi minnes? Minu arusaamist mööda, kuna tulin aastatst 20101 kasumiga ja maksin sealt TM-i ära kenasti, siis toksin sisse vaid selle paki ,mis mul oli eelmise aasta esimesel jaanuaril. Edasi justkui peaks iseenesest arvutus toimuma?
  • Sellepärast, et investeerimiskonto puhul on kohustus kõik sisse ja väljamaksed deklareerida. Mis arvutus sul seal iseenesest toimub?
  • Ma sain sedasi aru, et pole vaja midagi sisestada enam. Et niikaua kuni pole välja võetud enam raha kui sisestatud, ei teki ka tulumaksukohustust. See oligi ju kandev idee sel ümberkorraldusel?
  • 2011. a sisse ja väljamaksed (NB! väljamakse on igasugune makse, mille eest ei osteta finantsvara) pead deklareerima, nende järgi näha, kas tekib maksukohusutus või mitte. See pole nii, et kunagi hiljem alles deklareerid, kui ise leiad, et tekib maksukohustus. Tutvu selle rahandusministeerimi investeerimiskonto juhendiga, millele AloV investeerimiskonto teema all linkis, seal ilusti asjad kirjas ja saad vastused.
  • Selles osas on sul õigus, et tulumaksukohustust ei teki nii kaua kuni pole väljamakseid rohkem kui sissemakseid, küll aga tuleb kõik vahepeal toimunud sisse- ja väljamaksed sisestada. Olenemata sellest, kumb summaarselt suurem on. Midagi seal iseenesest ei toimu ja üsna tülikas tegevus kokkuvõttes.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon