Balti börsid 23. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 23. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kõik Balti börsid lõpetasid eilse päeva miinuspoolel. OMXT indeks langes taaskord läbi 600 punkti piirist (-0,35%) ning OMX Baltic lõpetas päeva 0,39% allpool. Taaskord suhteliselt madala tehinguteaktiivsus ning suurima käibe suutis saavutada Tallink (154 tuhat eurot).
    Täna võib tähelepanu saada Merko Ehituse aktsia, mis eile õhtul kvartalitulemused raporteeris.
  • Merko 4kv tulemustest lähemalt:

    Käive kasvas 44% 65,9m euroni (LHV: 56,3m eurot) - näib, et soodsamad ilmastikutingimused toetasid ka käibekasvu osas Merkot nagu Nordeconi puhulgi.
    Uusi lepinguid lisandus 4kv visalt portfelli ning kuna käive oli kõrge, siis lepinguteportfell kahanes 166m euroni (3kv 195m eurot).

    Brutokahjum oli -4,0m eurot, kuid seda näitajat tuleks korrigeerida ca 4,3m euroga (varude allahindlus (kinnisvara) ja allahindluse tühistamine). Seega näib, et põhitegevuse brutokasumlikkus oli ca 0,3m eurot ning marginaal ca 0,5%. Ootasime veidi tugevamat kasumlikkust põhitegevusest.

    4kv puhaskahjum 6,0m eurot (LHV: -7,1m eurot koos allahindlustega). Siinkohal peab mainima, et kahjumi rida sisaldab 6m euro eest kinnisvara allahindlust, kuid samas on 4kv kasumiaruandes ka muud äritulud (1,0m eurot) ja finantstulud pikaajalistelt investeeringutelt (1,0m eurot), mis paistavad ühekordse tulu moodi (aruandes pole lahti seletatud). Seega näib, et korrigeeritud kahjum oleks tulnud suurusjärgu poolest meie ootuste lähedale.
  • Kristo - seleta palun

    "2011. aastaga teenis kontsern arendus- ja ehitustegevusest brutokasumit 0,7 mln eurot, sh 0,4 mln eurot IV kvartalis. Kontserni brutokahjum koos allahindlustega oli -3,6 mln eurot, sh -4,0 mln eurot IV kvartalis."

    Brutokasum = müügitulu - müüdud toodangu kulu. Mismoodi varude ja investeeringute allahindlused puutuvad brutokahjumisse?
  • Varude allahindlused on läinud "müüdud toodangu kulu" alla. Vaata aruande lisa nr 4.
  • Endale ei tule praegu ette, aga kas mõni ettevõte on veel allahindlusi kirjendanud "müüdud toodangu kulu alla"?
  • Arco Vara on ka varasemalt varude all olevat kinnisvara alla hinnanud "müüdud toodanug kulu" real.
  • Eile avaldas Läti statistikaamet riigi neljanda kvartali töötuse määra, milleks oli 14,3%. Leedus ja Eestis oli tööpuudus eelmise aasta viimases kvartalis vastavalt 13,9% ja 11,4%.

    Neljandas kvartalis Läti tööturul erilisi arenguid ei toimunud ning töötuse määr püsis suhteliselt sarnane kolmanda kvartali näiduga. Leedus tööpuudus vähenes, kuid seda mitte uute töökohtade loomise vaid pigem tööotsingutest loobumise ehk mitteaktiivsete arvu suurenemise tõttu. Eesti oli ainuke Balti riik kus töötuse määr neljandas kvartalis võrreldes sellele eelnenud kvartaliga kasvas. Peamiselt põhjustasid tööpuuduse määra tõusu hooajalised tegurid, mis eelkõige vähendas hõivatute arvu ehitussektoris. Eesti majanduse kiirem kasv on avaldunud ka tööpuuduse jõudsamas alanemises kui Lätis ja Leedus.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon