Valuutaturud 27. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 27. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euro tugevnes terve eelmise nädala ja jõudis reedel USA dollari vastu uude ligi kolme kuu tippu $1,3485 tasemeni. Euro sai tuge eurotsooni rahandusministrite esialgsest otsusest väljastada Kreekale teine abipakett, kuigi palju küsimusi seoses Kreeka võimega talle seatud tingimustest kinni pidada on veel endiselt lahtised. Kreeka käivitas reedel erainvestorite võlakirjade vahetamisprogrammi, mille käigus loodab valitsus oma laenukoormusest maha kirjutada 100 miljardit eurot. Kreeka rahandusministri sõnul on vajalik, et programmis osaleks vähemalt 90% kõikidest võlakirjadest, vastasel korral võib riik aktiveerida collective action clause'i, mis võib omakorda käivitada CDS'id.

    Sel nädalal on üheks oluliseks sündmuseks Euroopa Keskpanga järjekorras teine kommertspankadele suunatud piiramatus mahus 3-aastase tähtajaga laenuprogramm (LTRO), mis on eurole samuti positiivset mõju avaldanud. Kui esimese LTRO käigus laenasid pangad keskpangalt ligikaudu 490 miljardit eurot, siis uue programmi raames oodati algselt isegi kuni ühe triljoni euro väljastamist, kuid ootused on langenud tänaseks päevaks poole peale.

    Valuutaturgudel pakkus eelmisel nädalal suuremaid liikumisi Jaapani jeen, mis odavnes kõikide peamiste valuutade vastu. Jeeni odavnemine sai hoo sisse Jaapani keskpanga otsusest suurendada stiimulprogrammi mahtu ja kehtestada 1%-line inflatsiooni sihtmärktase. Jeen on veebruari odavnenud dollari vastu üle 7% ja euro vastu üle 10%.

    Makrokalender on täna sisuliselt tühi. Euroopa sessioonil avaldatakse kell 9.45 Prantsusmaa jaanuarikuu tootjahinnaindeksid ja kell 11 ilmuvad eurotsooni rahapakkumise M3 andmed. USA sessioonil avaldatakse kell 17 lõpetamata kodumüükide näidud ja kell 17.30 Dallas Fedi tootmisindeks. Küll aga on üheks oluliseks sündmuseks Saksamaa Bundestagi Kreeka abipaketi heakskiitmise hääletus.

    Kõik riskivaluutad on uut nädalat alustamas USA dollari vastu madalamal, v.a Jaapani jeen, mis kaupleb hetkel 0,15% kõrgemal 81,08 taseme juures. Enim on praeguseks hetkeks langenud Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanada dollar, mis kauplevad kõik ligikaudu 0,2% miinuspoolel.







  • Jaapani jeen on täna võimsalt tegemas tagasi eelmiste nädalate langust: AUDJPY -1,08%; CADJPY -1,22%; CHFJPY -0,99%; EURJPY -1,02%; GBPJPY -1,07% ja USDJPY -0,91%.
  • Jeeni eelnevate nädalate müügisurvele andis omapoolse panuse ka toornafta kallinemine. Jaanuarikuu kaubandusbilansi puudujääk oli rekordiline, mis tulenes suures osas Hiina ekspordi ära kukkumisest. Ja olles naftat importiv riik (ja ekspordil põhinev majandus), siis nafta hinnal on majandusele arvestatav mõju. Lisaks tuleb veel arvesse võtta seda, et pärast eelmise aasta looduskatastroofi on suurem osa 54st tuumareaktorist väljas, siis see suurendab omakorda veelgi nõudlust välise energia järele. Täna on küll toornafta hind ligi protsendi jagu kukkunud, kuid kui hind peaks lähikuudel veelgi tõusma, siis tõenäoliselt halveneb ka Jaapani kaubandusbilansi puudujääk ja koos Jaapani keskpanga agressiivse ülilõdva monetaarpoliitikaga peaks see ka jeenile jätkuvat survet avaldama.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon