Börsipäev 29. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 29. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Riskide võtmine pole viimastel päevadel olnud investoritele karvamööda, kui tööstus-, finants- ja materjalide sektor vedasid Stoxx 600 indeksi -1,06% madalamale ning S&P 500 sulgus 0,5% punases. Viimane suutis siiski veidi kosuda päevasisesest -1%lisest kukkumisest. Mõningast toetust võis eile ja võib ka järgnevatel päevadel pakkuda lähenev kvartalilõpp, mil fondijuhid ja muud varahaldurid üritavad tulemusi veidi ilustada ning paremini käitunud aktsiaid juurde osta.

    Kui Hispaania ja Portugali valitsuste 10a võlakirjade tulusused tulid eile allapoole, siis Kreeka oma on hakanud pärast PSId taas ülespoole ronima...eile 30 baaspunkti võrra ning võla restruktureerimisest alates ligi 190 baaspunkti. S&P tõdes, et Kreeka uute võlakirjade väga madala reitingu tõttu on oht, et mingil ajahetkel („down the road“) tuleb neil tõenäoliselt oma võlga uuesti restruktureerida ning seekord võidakse sellesse kaasata ka IMF. Sentimenti ei aidanud ka rahva seas läbiviidud küsitlused, mille kohaselt võivad maikuu valimistel parlamenti koha saada kaheksa erakonda, ilma et ühelgi neist oleks üle 20% suurune toetus. Kuna turgudel loodetakse Kreeka osas ennekõike stabiilsust näha, siis antud tulemuste realiseerumine ilmselt väga suurt kindlustunnet ei lisaks.

    Kreeka valitsuse 10a võlakirja yield


    USAs oli makrokalender suhteliselt hõre, kuid sellest piisas, et sentimenti täiendavalt kallutada. Veebruarikuu kestvuskaupade tellimused kasvasid 2,2% (oodati +2,8%) võrreldes jaanuariga, mil registreeriti -3,6% MoM kukkumine ning energiasektori aktsiaid survestas USA naftavarude raport, mis näitas nädalaga kasvu 7,1 miljonit barrelit vs oodatud 2,2 mln barrelit. Tegemist oli suurima nädalase kasvuga alates 2010.a juulist.

    Tänasest majandusstatistikast võiks turuosaliste jaoks suuremat huvi pakkuda Saksamaa märtsi töötururaport (kl 10.55), USA möödunud nädala esmaste töötuabiraha taotluste muutus (kl 15.30) ja Kansas City Fedi töötleva tööstuse küsitlus (18.00). Ben Bernanke teeb George Washingtoni ülikoolis oma loenguseeria raames viimase etteaste.

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel nulli lähedal, Euroopa on avanemas -0,2% madalamal.
  • Kui ma tahaks panustada Iraani kriisist põhjustatud nafta hinna tõusule, siis kumb aktsia oleks parem, kas Apache Corp. (APA) või Devon Energy Corporation (DVN)? Nagu mina aru olen saanud, neil lähis-idas maardlaid ei ole.
    Tänud Nellile, et juhtis aasta poolteist tagasi tähelepanu Amylin Pharmaceuticals, Inc. (AMLN).
  • Hiina majandusarengud on jahtuvate trendide tõttu viimasel ajal paljude mõtteis olnud ning seda kajastab ka Shanghai Composite indeks, mis on käesoleval nädalal teinud läbi -4,3%lise kukkumise samal ajal kui näiteks S&P 500 püsib mitme aast tippude juures. Täiendavat hirmu külvas teisipäeval valitsuse statistika, mille kohaselt on Hiina tööstusettevõtete kasum vähenenud selle aasta kahel esimesel kuul -5,2% YoY, olles 2011.a kasvanud 25,3%. Deutsche analüütik kasumihoiatuste pärast väga muret ei tunne, kuna arvab, et tegemist võib olla lühiajalise marginaalide survega tingituna mõned kuud tagasi ostetud toorainete kõrgematest hindadest. Kuna pärast seda on hinnad mõnevõrra järgi andnud, siis see peaks soosima ka tööstusettevõtete kasumeid.

    Our Chief Economist for China, Jun Ma, argued that the decline in profits in January-February is largely a result of a short-term margin squeeze due to the high costs of materials purchased a few months ago (he points out that large industrial firms, including most SOEs, tend to sign procurement contracts for their raw materials and components 3-4 months ahead of production). With raw material prices having eased somewhat since, and with some recovery in output prices evident in the likes of the HSBC PMI, he believes that profit growth for SOEs and the industrial sector will recover from Q2 onwards and average about 10% this year. More generally, in contrast with the general worries presently evident in the market, Jun, remains content with his projection that Chinese GDP will grow 8.6% in 2012 (with IP to grow about 12%).

    Shanghai Composite
  • DVN - müüs eelnevatel aastatel assetid GOM-s ja Brasiilias. Nüüd puhtalt Põhja-Ameerika onshore. Laias laastus 2/3 gaasist, 1/3 oil.
    Aga gaasiga on seal sellised lood, suur ja lai oversupply - http://www.eia.gov/naturalgas/weekly/

    APA - mitte nii gaasis kaldu, geograafiliselt laiali, aga näiteks eelmine aasta sai Egiptuse jamade pealt kirve selga. Ei ole kursis, kuidas seal olukord, kas poliitilised jamad jms. korda saanud.

    Arvatavasti on paremaid postitsioone kui need kaks. Aga kas nafta hind ei ole juba kõrgel?

    Tankerid läksid siin natuke aega tagasi Iraani jamade peale lennukisse. Analüütikud tapsid lennu ära, et pole õigustatud jne. Need andsid tagasi. Eile tuli Dahlman ja arvas, et järsku rated jäävadki kõrgeks, ka hooajaliselt nõrgemal perioodil, kui meil pinged õhus. Tankeritele selline jutt kohe hirmsasti meeldis. See ei ole muidugi soovitus, lihtsalt ahjusoe tähelepanek.
  • Ma ei ole isiklikult Devonit ja Apache't lähemalt uurinud aga ymeramehe jutule lisaks mõned valuatsioonigraafikud (Price/12 kuu Forward EPS ja Current EV/ jooksva aasta oodatav EBITDA). Viimaste aastate ajalooliste keskmiste põhjal tundub Apache kauplevat soodsama valuatsiooni juures.



  • Kasvav tööpuudus ning keeruline makro on muutnud prantslased tuleviku suhtes kartlikuks, mistõttu läks mullu ligi 17% majapidamiste tuludest säästudeks, mis on ligikaudu 10a kõrgeim tase. Allolev graafik kujutab vananenud infot eelmise poolaasta seisuga, kuid sealt on näha, et ajalooliselt on prantslased olnud üsna suured säästjad. Eestis näiteks oli majapidamiste säästumäär 2010.a 10% juures ja tarbimisele orieteeritud USAs viimaste andmete kohaselt 4,5%.

  • Erko Rebane
    Ma ei ole isiklikult Devonit ja Apache't lähemalt uurinud aga ymeramehe jutule lisaks mõned valuatsioonigraafikud (Price/12 kuu Forward EPS ja Current EV/ jooksva aasta oodatav EBITDA). Viimaste aastate ajalooliste keskmiste põhjal tundub Apache kauplevat soodsama valuatsiooni juures.





    Nende valuatsiooni mudel on natuke raskesti usaldatav. Mudelites kasutatav gaasihind on väga erinev reaalsest gaasihinnast.
  • Vatupidiselt konsensusele, kes ootab Hiinalt pehmet maandumist, usub Morgan Stanley et tänavune SKT kasv saab olema 9,0%. Varasemalt ootas analüüsimaja 8,4%list kasvu ning muutuse taga on peamiselt soodsama rahapoliitika eeldus, mis peaks kasvu teisel poolaastal taas turgutama. MS prognoosib lisaks kohustuslikule reservimäära edasisele langetamisele ka vähemalt ühte 25 baaspunktist intressimäära langetamist järgmise kahe kvartali jooksul

  • Eile kauplema hakanud orgaanilise toidu tootmisega tegelev Annie`s (BNNY) aktsia sai investorite suure huvi osaliseks. Aktsia IPO hinnaks kujunes $ 19 aktsia kohta, mis oli kõrgem, kui oodatud $ 16-18 vahemik ja eile avanes aktsia juba $ 31,11 pealt ja käis päeva jooksul ära ka üle $ 36 taseme.
    Streetinsider kirjutab, et Annie`s on kiirelt kasvav tervisiliku toidu tootja, mille kaubamärk on hästi tuntud ja pakub oma klientidele laias valikus kõrge kvaliteediga tooteid.Firma sihtgrupp on eelkõige inimesed, kes soovivad oma igapäevases toidus vältida kunstlikke maitse-ja värvaineid.
  • DBlt hea graafiline kokkuvõte sellest, milliseks USA makro on viimastel kuudel kujunenud võrreldes ootustega. Selleks on nad võtnud makronäitajate korvi, mis koosneb 31st kuisest majandusnäitajast. Kui jaanuaris ületas ootustest parema makro osakaal negatiivseid raporteid suhtega 55% : 42%, siis märtsis on suhe olnud 37% : 56%, kui neli majandusnäitajat 31st pole veel avaldatud.
  • Arvamusi on mitmeid - näiteks Genel Energy tegevjuht Tony Hayward ütleb, et nafta pakkumise ja nõudluse vahe on täna isegi väiksem kui 2008. aastal ning ka geopoliitilised riskid on samal ajal suuremad. Ometi on naftahind sellest 2008. aasta tippudega võrreldes jupp maad madalamal. Ehk tema arvab, et naftahind võib geopoliitiliste pingete teravnedes tõusta vähemalt $150ni barrelist, võib-olla kõrgemalegi. Link lühikesele videole.
  • Viimasel ajal on ka reservide käikulaskmisest räägitud, mis on futuure korralikult liigutanud.
  • Saksamaa tööturu näitajate paranemine jätkub oodatust edukamalt
  • Q4 GDP- Third Estimate +3.0% vs +3.0% Briefing.com consensus; Prelim +3.0%
    Q4 GDP Deflator- Third Estimate +0.9% vs +0.9% Briefing.com consensus; Prelim +0.9%
    Continuing Claims rises to 3.340 mln from 3.381 mln
    Initial Claims 359K vs 350K Briefing.com consensus; Prior revised to 364K from 348K


  • Tõstan ümber ymeramehe postituse Balti foorumist:

    ILMN ost. Roche bid tõsteti $44.50 pealt to $51. Kui ta $44.5 offeri pealt kauples €50 juures, siis no way oodati sealt $51 accepti.

    Praegu 2M stock läbi nämmutatud ja keegi on nõus @51 müüma, väga kahtlane värk.

    I see $52,5 - $53 (praegu küll tundub, et näen luulusid).

    6. märtsil: Roche sees alternatives if Illumina bid falls through.
    6. märtsil: Illumina CEO Flatley: Roche offer dramatically undervalues company.
    20. märtsil: Roche says offer for Illumina is "full and fair".

    Kas Roche just pilgutas peale bluffi?

    2 ajapikendust, hetkel jõus 20. aprill.
    Täna hommikul esialgne ILMN reageering: Illumina recommends holders defer action on higher Roche bid.

    Need stsenaariumid peaks olema nii läbikäidud, et praegune hind teeb murelikuks (ok, väike areng peale 51 juures tolgendamist, aga siiski, see kõrgem offer oli nii ehk naa oodatud, kuidas praegu asi nii välja näeb? See ei ole esimene offer, mudelimehed peaks kuidagi kiiremini reageerima.
  • Portugali keskpank alandas riigi selle aasta SKT prognoosi -3,1% pealt -3,4% peale ning ootab 2013.a muutusteta SKTd vs +0,3% kasvu varem.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: GALE +19%, DEER +10.1%, RHT +8.2%, SHAW +6.7% (light volume), BBY +4.8%, FUL +1.3%.

    M&A news: PSS +12.4% (Maeil Business Newspaper report that South Korea's E-land is planning a $1.8 bln bid for co), ILMN +2.2% (Roche raises bid for co to $51 per share).

    Other news: LORL +4.6% (declares a special dividend of $13.60), FOSL +2.6% (will replace MHS in the S&P 500 index), SHLD +1.7% (Eddie Lambert trying to sell Lands End for as much as $2 bln, according to reports).
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: MOS -3.2%, MAPP -1.8%.

    Select names trading lower following offerings: ONTY -2.3% (proposed public offering of common stock), ZNGA -0.5% (prices 42,969,153 shares of its Class A common stock at $12.00).

    Other news: CHTP -24.5% (receives Complete Response Letter from FDA for Northera Capsules), SABA -7% (announces delay in Q3 fiscal year 2012 earnings, light volume), MTL -2.5% (discussions with its lenders seeking waivers and amendments to certain of its credit facilities).

    Analyst comments: WFM -1.3% (downgraded to Neutral at Goldman).
  • Mõned huvitavamad reitingu muudatused Briefingu vahendusel

    Top Research Calls Before the Open
    Upgrades:
    Nordstrom (JWN) upgraded to Buy from Neutral at Goldman

    Downgrades:
    Whole Foods (WFM) downgraded to Neutral from Buy at Goldman
    American Express (AXP) downgraded to Market Perform from Outperform at Wells Fargo
    Higher One (ONE) downgraded to Neutral from Buy at Goldman

    Miscellaneous:
    Google (GOOG), Amazon (AMZN), eBay (EBAY) initiated with Buys at ThinkEquity
    Ford Motor (F) added to Top Picks Live list at Citigroup
    Goldman Sachs (GS) and JP Morgan (JPM) Q1 ests raised at Citigroup
  • Kas Tim Cook on pehmeke, et ta sinna Hiinasse ronis? See ei tõota head.
  • ILMN - eto prosto mistika.
    pool @52 müüdud. Teist poolt hoian. Emotsioon on olen rahul/ei ole rahul, aga ei saa aru.
    $51 offer peaks olema selline ILMN-i laua taha rääkimise katse olema.
    ILMN soovitus aktsionäridele hobuseid hoida just sellise kiire reaktsioonina tundub, et täitis sihi.

    Aga seda, et see stock hommikul seal töllerdas, kus ta töllerdas, jättes mehele metsast tulla ja raha laualt võtta... no comments.
    Ta reageeris isegi 15:30 makro peale, laksas koos turuga alla.

    Ei tea, kas kogu maailma pankurid istuvad beibendussektorites või :)
  • Sorry, korra veel risustan. teine pool ILMN ka 52 kinni. Liiga paikne, ju seal ongi päris level.
  • Mingi poole kümne paiku:
    Illumina shareholder Baillie Gifford is said to believe that Illumina should try to get a higher offer from Roche, over $60/shr - financial press
    Reaktsioon kuidagi kesine jah.
  • VVUSi liikumise taga:
    Vivus: Some chatter making the rounds on FDA meeting; it is believed that the panel is ahead of schedule and will vote on the key question 3 on obesity drugs; speculation VVUS could see a favorable ruling (21.99 +1.66)
    This will be a volatile stock. We are currently listening to the webcast and will provide updates when available.
  • FDA obesity paneli hääletuse tulemus on üsna etteaimamatu ega pruugi olla sugugi soodne VVUS suhtes; täitsa võimalik, et paneel leiab et enne approvali peavad kõik ravimid, kel uuringute jooksul kardiovaskulaarseid (CV) teemasid esinenud, tegema spetsiaalse CV outcomes study. Üleüldine pre-approval CV outcomes study on positiivne uudis OREX-ile (kes nagunii peab selle study tegema juba) aga negatiivne VVUS-ele ja ARNA-le.
    VVUS liigub praegu pigem selle peale et paar korda on lisaks safety teemale üles kerkinud ka efficacy teema. Jutt on efficacy lati seadmisest mingissse kokkulepitud kohta. Et VVUS efficacy parim, on ta suht safe, ARNA ja OREX aga jälle mitte niiväga.
    Üldiselt - nii kaua kuni see paneel käib, ma ei võtaks pikka possu üheski obesity aktsias. Pigem short ARNA, tõenäoliselt short VVUS ja võib-olla short ka OREX.
  • VVUSe update:
    The meeting should resume in minutes, and the committee will vote on the final question: 3.Do you believe that obesity drugs without a theoretic risk or signal for CV harm should be required to rule out a certain degree of excess CV risk with a CVOT or an appropriately sized meta-analysis of phase 2 and 3 MACE data?
  • nüüd oleneb mis yes hääletajad ütlesid, kas CVOT piisab või eraldi study vaja
  • VVUS tegi selle peale esimese reaktsioonina korraliku allapoole liikumise, kuid seejärel kohe kiire tagasipõrge
  • teine hääletus nüüd, kas pre- või post-approval

    VVUS tegigi juba vahepeal trikke ;)
  • Päris jõuline lõpp oli. Veel ei ole küll aru saada, et pullid alla andnud oleks.
  • SPY puhul käive ka seni nädala kõrgeim, mis on positiivne aga ilmselt on teatud roll mängida kvartali lõpu window dressingul
  • RIMM teatas oma kvartalitulemused:

    Research In Motion prelim $0.80 vs $0.81 Capital IQ Consensus Estimate; revs $4.2 bln vs $4.51 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Aktsiaga kauplemine on hetkel peatatud.
  • ei midagi rõõmustavat ka tuleviku osas

    The company expects continued pressure on revenue and earnings throughout fiscal 2013. Due to a desire to focus on long term value creation and the current business environment, RIM will no longer provide specific quantitative guidance. Some of the factors contributing to this include, ongoing weakness in the Company's U.S. smartphone business, an increased focus on selling BlackBerry 7 smartphones to grow the subscriber base in advance of the BlackBerry 10 launch, increasing competitive pressure in the Company's international markets and the introduction of certain new lower tier service pricing initiatives and a higher mix of sales coming from entry level products.
  • Aga siiski, mitmete vanade meeste lahkumine võib olla hoopis positiivne ja rõhutati partneri otsimist, siis võib luuavarrest pauk tulla. Olen eilsest avamisest long.
    While rumors have been bandied about, and some big names have reportedly kicked the tires, RIM has never admitted to being for sale.
    No more.
    While CEO Thorsten Heins says he’s focused on turning the company around in the review, and has often talked of licensing deals and partnerships in his two months on the job, he added on tonight’s conference call that if “there was an element that we detected during the strategic review that would lead us into [the] direction” of a possible sale “we would consider it.”
    http://blogs.wsj.com/deals/2012/03/29/deal-yenta-who-could-buy-rim/?mod=articleInlineTicker
    Teine asi, mis jäi silma Zerohedge leheküljel, kus tuuakse ära võimalus, et hakatakse shorte pigistama nagu SHLD-ga hiljuti juhtus.
    http://www.zerohedge.com/news/reason-rimm-bounce
  • RIMM - pigem ka mingit sorti long. Nad on jõudnud lõpuks denial faasist välja, üks selgesõnalisem koht, kus tunnistatakse probleeme, raputatakse latva.
    Kõlab nagu Nokia mingi aeg tagasi.
    Vahe Nokiaga on aga minu meelest see, et nende paati on hoopis lihtsam ümber keerata.
    Sama lugu võimaliku kosilasega.

    Aga täna... KOGU turg teadis 99%, et RIMM tuleb kehv tulemus ja kehv guido. See tuligi, aga mixed vormingus. Pigem long.

    Aga Zerohedge on idikas. SHLD ei ole RIMM.
  • Lisaks veel, et kui oleks siiani olnud RIMM-i aktsionär, siis eilset kokku võttes, ei näeks küll mingisugust põhjust sellest loobuda.
  • RIMM-i kohta veel üks arvamus.
    RIMM oli tuksis ja odav siin aasta lõpus. Siis tuli välja, et RIMM-i taheti mingil kujul osta eelmisel suvel. Selle peale toimus mõningane häppispaika ilma reaalsete majandustulemuste muutusteta. Siis killiti see mõte ära, et RIMM ei mole müügiks. Langes tagasi oma fundamentaalsete tasemeteni. Nüüd võtab RIMM ise selle stsenaariumi võimatuse maha. Mingisuguse stsenaariumi järgi peaks see preemiat lisama praegusele levelile.
    Ise esialgu ei osta ning mitte mingil juhul ei shordi.
  • RIMM puhul on üks kummaline koht see, et sell-through on väidetavalt tunduvalt kõrgem kui sell-in ehk siis selle järgi peaks olema channelis inventory tunduvalt vähenenud.. mis peaks positiivne olema üldjuhul. Samas RIMM enda inventory on isegi peale provisionit kõvasti kasvanud. Ei klapi hästi kokku.
    Telcod müüsid RIMM käkid maha ja enam uusi sisse ei võta?

    Praegu RIMM ostmine on bet kahele väga väga küsitavale positiivsele lõpptulemusele:
    a) Keegi võtab selle õnnetu firma üle - kes? miks? Ei näe ühtegi loogilist ostjat. PALM oli suhteliselt pisike noäkkiõnnestub bet, RIMM oleks ca 10x suurem. Kes tahaks sellist gamble võtta?
    b) QNX on tõesti nii hea kui RIMM ise räägib.. aga seda on korduvalt edasi lükatud, kiidujuttu räägib ainult RIMM ise, välja tuleb see krt teab millal, turg on praeguseks juba sisuliselt ära jaotatud ja parim lootus oleks ilmselt olla iOS, Android ja Windowsi järel nr 4 tegija..

    RIMM põhiväärtus on praegu nendes 77 mln subscriberis, kes iga kvartal ca 1 mld taala 80% marginaaliga käivet teevad. Paraku hakkab ka see osa ilmselt järjest enam surve alla sattuma - kahanev Põhja-Ameerika subscriberite hulk seda ka näitab.
  • Kui kedagi huvitab, siis olen RIMM possust väljas.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon