Börsipäev 9. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kolm päeva on turuosalistel aega olnud rahulikult seedida reedest tööjõuraportit ning nagu Aasia öised liikumised ja USA futuurid indikeerivad, siis esimene reaktsioon oli üsna õige. Märtsis loodud 120 000 töökohta oli selge pettumus võrreldes kahe eelneva kuu keskmiselt 250 000 töökohaga. Nõrk polnud raport mitte ainult peale vaadates, vaid ka detailid osutusid võrdlemisi pehmeks. Töötusemäär näitas langust küll 8,3% pealt 8,2% peale, ent see johtus tööd otsivate inimeste arvu vähenemisest 164 tuhande võrra ja kui inimesed ei otsi tööd, siis ei klassifitseeru nad statistika kohaselt ka töötuks. Allolevalt jooniselt on näha, kuidas pärast väikest põrget veebruaris tuli tööjõus osalemise määr taas 0,1 protsendipunkti võrra madalamale 63,8% peale.



    Keskmist töönädala pikkust kärbiti 34,6 tunni pealt 34,5 tunnile, palga kasvu vähendati 0,3% pealt 0,2% peale, mis kallineva kütusega keskkonnas survestab majapidamiste vabasid vahendeid ning vähendab kulutamist. Üks sektor, mis näib selleks eriti valmistuvat on jaekaubandus, kus märtsis kadus 33,8 tuhat töökohta pärast 28,6 tuhande töökohta kaotamist veebruaris. Vastupidiselt üllatas töötlev tööstus neljandat kuud järjest üsna muljetavaldava töökohtade arvu kasvuga, seekord +37 tuhat, kuid seda rõõmuhetke morjendas veidi töönädal pikkuse lühendamine 0,3 tunni võrra 40,7 tunnile (töönädala lühendamine kipub tavaliselt viima töökohtade vähendamiseni).

    Eriti murettekitav oli ajutiste abitöökohtade vähenemine 8 tuhande võrra, kuna seda loetakse tööjõu nõudluse juhtivaks indikaatoriks. Tegemist oli esimese langusega alates eelmise aasta juunist, kuid veebruaris pea rekordilise 55 tuhande võrra hüpanud ajutiste töökohtade arv võib seletada, miks märtsis ootamatult langust nägime.

    Nii palju kui nädalavahetusel jõudsin erinevate analüüsimajade kommentaare lugeda, siis suuresti arvatakse, et tänu jaanuari ja veebruari oluliselt soojematele ilmadele varasemaks nihkunud hooajaliste töökohtade loomine on hakanud vaikselt kätte maksma. Ehkki ka märtsi ilm oli suhteliselt soodne, siis ilma roll kipub muutuma järjest tühisemaks mida lähemale jõuab suvi.

    Kokkuvõttes on USA makrostatistika üksikute eranditega valmistanud märtsis palju pettumusi ja kirsiks tordi peal oli reedene tööjõuraport. FOMC täheldas oma märtsikuu kohtumise protokollis, et sarnaselt eelmistele aastatele nähakse ka tänavu ohtu, et töökohtade loomine võib järgnevatel kuudel takerduda, kuid kas märtsi numbrid olid täpselt see, mida silmas peeti või kujunes raport neilegi üllatuseks?

    On ebatõenäoline, et pärast hiljutist QE ootuste purustamist lähinädalad keskpanga seisukohta kardinaalselt muudavad, küll aga jälgitakse aprilli makrot suure hoolega ja kui järgmine tööjõuraport peaks samamoodi tugeva pettumuse valmistama, võidakse rahatrüki vajadust taas kaaluma hakata. Seniks võib aga arvata, et paljudel tekib suurem isu pärast viimaste kuude rallit osa kasumitest lukku lüüa, eriti kui tulemustehooaeg millegagi ei rõõmusta ja Euroopa võlakriis peaks paralleelselt tuure koguma. Arvan, et väike korrektsioon on möödapääsmatu ja tegelikult isegi teretulnud, kuid kui palju jagub investoritel edaspidiseks usku, et nende seljatagune on keskpankade poolt kaitstud, seda näitavad lähinädalad.
  • Ülestõusmispüha tõttu jäävad suletuks täna Euroopa ja Balti turud, mistõttu kujuneb tavapärasest õhukesemaks ka USA turgude käive.Ühtegi olulist makrouudist täna oodata pole.
  • Vastupidiselt ootustele on inflatsioon Hiinas näidanud märtsis taas kiirenemist, tõustes YoY baasil veebruari 3,2% pealt 3,6%le vs oodatud 3,4%. Märkimisväärse hüppe tegid toiduainete hinnad, kerkides aasta baasil 7,5% (veebruaris 6,2%). Kuigi peaministri Wen Jiabao hiljutine kommentaar, et kodumaine nõudlus jääb majanduskasvu toetamiseks liiga nõrgaks võiks viidata rahapoliitika lõdvendamisele, siis uuesti kerkima hakanud inflatsiooninumbrid muudavad ülesande keskpanga jaoks kahtlemata keeruliseks.
  • Eilne 60 Minutit võttis luubi alla Euroopa võlakriisi. Link videole
  • Erko Rebane

    Erko, "Year Date To" või "Year Do Tate" on raskesti mõistetavad terminid, kui just sa midagi muud ei mõtle, millisel juhul võiks ka seda mainida :)

    Pane ikka YTD :)
  • Sellel nädalal on huvitav aktsia Premier Exhibitions (PRXI).

    PRXI omab umbes 5,500 Titanicult pärit või Titanicuga seotud eset. Esemed ja erinevad vrakiga seotud õigused on pandud oksjonil. Täna on viimane päev pakkumisi teha. Tulemused tehakse teatavaks 15. aprillil. Oksjonimaja Guernsey hindab kogu pakkumise väärtuseks 190m usdi (WSJ).

    PRXI tegeleb lisaks ka erinevate näituste korraldamisega. Võrreldes Titanicu oksjoniga on see marginaalne ja erilist tähtsust ei oma. Käive 40m usdi. Equity 19m usd. Total assets 31m usdi.

    Kui eeldada Titanicu oksjoni väärtuseks 190m usdi ja muu äri väärtuseks 0 usdi (ilmselt mitte 0 võid mingi positiivne väärtus) võiks PRXI aktsia maksta ca 3.5 usdi:
    Gross value: 190m
    Fee: -20.2m
    (5m + 8% väärtusest)
    Net value: 169.8m usd

    Kokku on 47.6m aktsiat, ehk tulu aktsia kohta 3.56 usd.

    Reedene sulgemishind oli 2.44 usdi. Sellel hinnalt oleks upside 46%.
    Eelmisel nädalal käis korra ka üle 3.7 usdi. Esialgne pakkumiste esitamise tähtaeg oli eelmine esmaspäev ja avamise tähtaeg sel kolmapäeval (WSJ).

    Ei oska pakkuda, mis lõplikuks oksjoni hinnaks kujuneb. Buumi aastatel ei imestaks, kui 190m usdi ka välja käiakse. Täna võiks natuke kahelda.

    Igaljuhul jälgin, mis juhtub ja väikse positsiooniga võin upside peale bettida.
  • MOH - Ohio 2013 medicaid blaa-blaa ei sisalda enam MOH-i. Siin oldi selle ootuses juba pea surebette tegemas, ka stock ise näeb häppi välja. Selle said hiiud AET ja UNH. MOH reaffirmib 2012 guido, aga see on non-event täna.

    Paar dg-d, eks neid tuleb veel. Citi tõmbas Ohio jt. võidu katalüstiks siin varrukast $55 tgt-i, mis tema ütleb?

    Ei oska kukkumisulatust öelda, ei julge ka auku ronida. Väike firma, suur leping, valus laks.
  • Apple downgraded to Neutral at BTIG Research; says investors should pause and consider changing dynamics
    BTIG Research downgrades AAPL to Neutral from Buy and is removing their price target of $600 which was surpassed. The firm's downgrade is based on their belief that investors should pause to consider: the changing dynamics in the post-paid wireless industry, which has seen margins squeezed by the frequent upgrade activity of iPhone customers, the sustainability of a $600 iPhone and possible need for a price cut, and the elevated expectation that the company will deliver another revolutionary product into the market.


    Ehhee :)


  • Iseenesest ei saa öelda, et see midagi tähelepanuväärset oleks...aktsiat loetakse endiselt piisavalt atraktiivseks, et investoritele selle hoidmist soovitada. Lihtsalt juurdeostmist ei soovitata ja pärast säärast tõusu võib-olla ka õigustatud aga ei saaks öelda, et siiani downgrade andnud analüüsimajad end kõige paremini tunnevad. Mäletan kuidas JMP Securities tõmbas oma Apple'i soovituse aasta tagasi market performi peale viidates aeglustuvale kasvule ning on jätkuvalt oma soovitusele kindlaks jäämas. BGC partners tõmbas holdi peale eelmise aasta sügisel ning tänaseni ollakse selle soovitusega väljas. Üksikud ikka üritavad seda pöördepunkti ennetada aga siiani paraku edutult
  • Tibumaja teda ei liiguta, lihtsalt loogiline call. Apple ees ja Apple taga, Apple mõisavalitseja jne. Ollakse vähe ülekuumenenud küll.

    Aga naeruväärsema calli saab ka teha: Sterne ug UA, alles märtsis valuation dg tegi. Veel "kaunim" on DKS tänane ug to buy. Sügisel läks UW peale, nüüd tegi märtsis ug to neutral ja täna ug to buy. Graafiku peal näeb kaunis hea ajastusena :)
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: CKSW -8.2% (light volume), OPTR -2.6% (removes Chang as Board of Directors and Prunty as CFO following compliance issue; co appoints Hank McKinnel new Board of Directors; preannounces Q1 rev below ests).

    A few financial related names showing weakness: RF -2.6%, BAC -2.5%, C -2.3%, MS -2.1%, GS -1.9%.

    Select coal related stocks trading lower: PCX -4.9%, ANR -2.5%, BTU -2.2%, ACI -1.5%.

    Other news: MOH -20% (weakness attributed to news related to Ohio contracts; downgraded to Neutral from Positive at Susquehanna, downgraded to Hold at Cantor Fitzgerald), F -1.4% (under pressure following reports related to recall), INVN -1.1% (cautious mention on MadMoney).

    Analyst comments: CNC -3.5% (downgraded to Neutral from Positive at Susquehanna), PCS -2.8% (downgraded to Neutral from Outperform at Macquarie), DIS -2.2% (downgraded to Neutral at Citiroup), FFIV -1.6% (downgraded to Hold from Buy at Stifel Nicolaus).
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: LIWA +5% (reiterates FY net income guidance; to commence production of copper anode on its two new smelters by the end of April), CALL +3.7%, (light volume), WDFC +3.2%.

    M&A related: CRRB +25.9% (Carrollton Bancorp and Jefferson Bancorp agree to merger), ILMN +1.3% (ISS concludes Roche's offer is inadequate), AMLN +0.5% (Amylin Pharma modestly higher following WSJ story related to potential BMY for AMLN).

    A few metals/mining stocks trading higher: EGO +1.2%, IAG +1%, GLD +0.7%, KGC +0.7%, GDX +0.3%, .

    Other news: AOL +35.7% (AOL and Microsoft announce $1.056 bln patent deal), JSDA +22.7% (ticking higher, announced Jennifer Cue has joined the company's Board of Directors), IDCC +2.9% and VHC +2.1%(higher following AOL/MSFT patent news), RIMM +2.6% (still checking), LLY +1.3% (Eli Lilly receives FDA Approval for Amyvid for use in patients being evaluated for Alzheimer's Disease and other causes of cognitive decline), MCP +1.2% (announced that its proven and probable reserves of rare earth minerals at its Mountain Pass, California facility have increased by 36%).

    Analyst comments: GOLD +3.7% (upgraded to Buy from Hold at Stifel Nicolaus).
  • AAPL lihtsalt jalutab üles. Suur loom teeb shortsqueeze nagu väike käkk...
  • Herb Greenberg‏ teeb huvitava tähelepaneku: PCLN-i turuväärtus on nüüd $ 37,7 miljardit, mis on suurem kui terve lennusektori oma kokku ($ 26 miljardit)

    Herb Greenberg‏: Sure I'm last to notice: $PCLN market cap: $37.7b. ENTIRE airline industry around $26b. $UAL $DAL $LCC $LUV $ALK $AAMRQ.PK

    Internetipõhine reisibüroo Priceline.com (PCLN) kaupleb hetkel oma kõigi aegade tippude juures ehk $ 761 kandis ja on alates aasta algusest tõusnud 60%.
  • Douglas Kass‏: I am adding to my QQQ short at 67.36 now - in THE NBA MARKET. (Nothing but Apple) $QQQ

    Kassilt uus väljend -NBA turg ehk Nothing But Apple :)
  • Reedesesse börsipäeva foorumisse sai lisatud Citi nägemus, et pärast ukse sulgemist QE3 ees ja Euroopa perifeeriariikide võlakirjaintresside uut tõusu on dollari teed taas valla, kuid tööjõuraport muudab minu meelest selle calli nüüd natuke keeruliseks. Tänane sessioon on heaks näiteks, kuidas USA indeksid on küll ligi protsendises languses, kuid EUR/USD keeldub risk-off trade'ga kaasa minemast, kuna vaatamata FOMC kommentaaridele rääkis tööjõuraport pigem uue rahatrüki kasuks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon