Börsipäev 25. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Erinevalt möödunud nädalast, mil USA indeksid sulgusid pidevalt päeva põhjade juures, on nüüd juba mitmendat korda suudetud sessiooni teises pooles näidata üles ostuhuvi ning see võiks olla pigem positiivne märk. Stabiliseerumist on siiski toetanud meediast läbi jooksnud poliitikute pealkirjad, mis tihti ei väida midagi kindlat, kuid annavad lootust olukorra paranemiseks Euroopas. USA turu viimaste minutite taganttõuget toetas eile näiteks Mario Monti, kes teleintervjuus avaldas optimismi ühiste eurovõlakirjade kasutuselevõtu suhtes vaatamata sellele, et Angela Merkel oli alles kolmapäeval lõppenud ELi tippkohtumisel oma vastuseisu toonitanud.

    Seda, et investorid on vaikselt väsimas negatiivsetest uudistest näitas ka Euroopa sessioon. Stoxx 600 kerkis 1% ning Itaalia ja Hispaania 10a riigivõlakirjade tulusused tulid pisut madalamale hoolimatata oodatust kesisemast makrost Aasiast USAni välja. Algas kõik Hiinast, kus HSBC koostatav töötleva tööstuse PMI tuli aprillikuu 49,3 punkti pealt 48,7 punktile, sealjuures kukkus võrdlemisi oluline ettevaatav tellimuste alaindeks 49,8 punkti pealt 47,8 punktile. Hiljem kirjutas Bloomberg, et sealsete ametnike sõnul võib Hiina laenukasv jääda eesmärgiks seatud 8-8,5 triljonist renminbist madalamaks. Mitmed analüüsimajad on jaheneva makro valguses toonud oma Hiina tänavust SKT prognoosi marginaalselt allapoole, kuid üldjuhul säilib optimism tänu keskpanga võimalikule tegutsemisele.

    Ka Euroopa data jäi prognoositust pehmemaks, kui eurotsooni töötleva tööstuse PMI kukkus aprilli 45,9 punkti pealt 45,0 punktile (madalaim alates 2009.a juunist) ja teenindussektori oma 0,4 punkti võrra 46,5 punktile, viidates majanduslanguse võimalikule süvenemisele. Deutsche Banki hinnangul on antud näitad kooskõlas eurotsooni 0,5%lise QoQ majanduslangusega teises kvartalis. Julgustav polnud ka USA PMI kukkumine 2,1 punkti võrra 53,9 punktile ja kestvuskaupade (ex-transport) aprilli -0,6%line langus võrreldes oodatud 1,0%lise kasvuga.

    Kui Euroopas pole midagi erakorralist sündimas, tõotab tänane päev tulla suhteliselt vaikne võttes arvesse ka seda, et ameeriklasi ootab esmaspäeval tähistatava Memorial Day tõttu ees pikem nädalavahetus. Mõned makrouudised siiski leiab:

    9.45 Prantsusmaa tarbijausalduse indeks (mai)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijasentimendi indeks (mai)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% punases, Euroopa on avanemas umbes sarnase kaotusega.
  • Erinevalt ettevõtetest on Prantsusmaa tarbijate kindlustunne mais paranenud ühe punkti võrra 90 punktile (kuna aprilli näitu revideeriti 88-lt 89-le, jäi konsensus oma stabiilse ootusega 2 punkti jagu tegelikust madalamaks), mis võib olla seotud presidendivalimistega.
  • Sama lugu Saksamaal, kus tarbijate kindlustunne püsis mais 5,7 punktil (aprilli näit revideeriti 0,1 punkti võrra kõrgemaks varasema 5,6 punktiga võrreldes)
  • Erko Rebane
    ... USA turu viimaste minutite taganttõuget toetas eile näiteks Mario Monti, kes teleintervjuus avaldas optimismi ühiste eurovõlakirjade kasutuselevõtu suhtes vaatamata sellele, et Angela Merkel oli alles kolmapäeval lõppenud ELi tippkohtumisel oma vastuseisu toonitanud.

    Ainult Merkel? Aga Eesti, Soome, Hollandi, nemad on poolt? Merkel on ainus segav faktor?

    Millal on Saksamaal valimised?
  • jah, Saksamaa pole ainuke, kuid ma ütleks, et tema käes on taktikepp
  • Arvan, et Prantsusmaa, Itaalial, Hispaanial jt. Euroopa riikidel on tegelikult Saksamaa soleerimisest villand ning tahetakse Merkelile ka koht kätte näidata - pole siin midagi üksi laukas laiutada. Seetõttu ilmselt varem või hiljem surutakse sakslased nurka ja mingil kujul tehakse ära. Aega võtab see muidugi terve igaviku.
  • Kui poleks EU-d, aga oleks sama jama kodus, milliste *bondidega nad neid lappinud siis oleks? Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania, Portugali ja Kreeka probleemides ei ole teised riigid süüdi. Seda sõnumit on vaja kohale toimetada, vajadusel pähe raiuda.
  • Eks tänu Hollande valituks osutumisele on ladina maade grupp nüüd indu täis ja ohje kangutamas, päris häälekad on ka, sakslased näivad kuidagi nõrgad, samas pole saksas endas ka asjad enam nii hästi kui enne. Samas sakslased kui hääletajad karistavad kohe kui näevad, et nende rahadega lastakse pärdikutel edasi laamendada.
    Tippkohumise kohta 1 haiku laadne asi Telegraphilt:
    France called for eurobonds.
    Germany refused.
    France called again for financial transactions tax.
    Britain refused.
    Greece just needs some money.
  • Meil siin põhjas on vist ainus lootus, et sakslased jõuavad õigel ajal midagi Maginot liini laadset hullude eest kaitseks püsti panna.
  • Bankia aktsiatega kauplemine on peatatud. FT Alphaville'i vahendusel:
    The rumours circulating suggest the suspension is due to a request for more than €15bn in state-bailout funds Bankia is to make when its board meet later on Friday.

    That cash would add to the €4.5bn of state loans already turned into equity in Bankia’s parent, BFA – which gave the state 45 per cent control of Bankia.
  • Kui Eesti peaks eurovõlakirju toetama, siis peab Eestil olema selge plaan kuidas ta kavatseb laenu võtta. Ei oma mõtet maksta ühiskassasse, mitte laenata, ehitada enda majandust ning hoida eelarvet tasakaalus. Eestil ei jätku rahalisi vahendeid kõigiks. Eurovõlakirja probleemiks hakkab olema, nagu rahadega ikka on - kui seda on (ja tuleb) ei mõtle keegi selle päritolule. ESM ja EFSF otsest kiiret tulemust pole andnud. Vaevalt, et eurvõlakirja intress hakkab olema vähem rappivam. Praegu on küll mulje, et suured teevad mida tahavad, kuna nad on nii harjunud.
  • Väike kokkuvõte sellest, mis on viimase kuu aja jooksul toimunud kasumiootuste osas. DB toob välja, et globaalselt on ettevõtete 2012 kasumiprognoose kärbitud 0,6% võrra aprilli keskpaigast kuni mai keskpaigani. Näiteks Stoxx 600 ettevõtete kasumeid kärbiti antud perioodil -0,9% ja viimase kolme kuu peale kokku -2,6%. USA seis on veidi parem, kui ootusi on allapoole toodud -0,5% võrra ning Jaapani ja Aasia ex Jaapani ettevõtete puhul isegi marginaalselt tõstetud. Kõige tugevamad on kärped olnud eurotsooni perifeeriariikides: Hispaania puhul -5,9% viimase kuu jooksul (-21,5% kolme kuu peale kokku), Kreeka -10% (-48% kolme kuu peale kokku), Itaalia kolme kuu peale -13,6% (veidi vähem perifeeriast, kuid tuumikriikidest rohkem).
  • Siin on ka ootuste põhised PE graafikud, millelt on näha, et ajalooliselt kaubeldakse suhteliselt soodsate valuatsioonide juures.

    MSCI World


    Stoxx 600


    S&P 500


    Japan Topix


    DAX 30
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: PAY -8.6%, SMS -3%, (thinly traded), RUE -0.9%.

    Select metals/mining stocks trading lower: GOLD -1.5%, BBL -1.4%, RIO -1.2%, GFI -1%, AU -0.8%.

    Other news: DCTH -24.4% (announces proposed public offering of common stock), ROSG -11% (appoints Ron Kalfus CFO, enters agreement with investors and offers 570,755 ordinary shares at a price of $11.50 per share), GENE -6.1% (modestly pulling back), NYMT -4.2% (announces public offering of common stock).

    Analyst comments: MXWL -5.2% (ticking lower, downgraded to Neutral from Outperform at Wedbush), HNZ -1% (downgraded to Hold from Buy at Jefferies, downgraded to Neutral from Overweight at JPMorgan).
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: FRO +8.8%, BLOX +7.8%, TNP +3.1% (light volume).

    Other news: DLPH +11.6% (in exclusive negotiations to acquire motorized vehicles division of FCI; $0.24 accretive to EPS in 2013), BRKS +6.4% (still checking), DRYS +5.8% (trading higher following FRO results), QLTI +2.8% (postpones Annual General Meeting of shareholders due to Nordic Biotech's intention to elect a dissident slate of directors to the Board), CHK +2.7% (reports out after the close indicate BlackRock has increased its stake in CHK from 1 mln to 4-5 mln shares), EMC +0.7% (early strength attributed to positive mention in Barron's).

    Analyst comments: SI +2.7% (ticking higher, upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank), AV +1.5% (thinly traded, upgraded to Outperform from Underperform at Exane BNP Paribas), CRM +0.6% (upgraded to Outperform from Perform at Oppenheimer), ARMH +0.6% (ARM Holdings upgraded to Buy from Neutral at UBS).
  • Uudised Kataloonia finantsraskustest näivad olevat põhjuseks, miks USA futuurid ja Euroopa allapoole tulnud

    Spain's Catalonia region needs government help, running out of debt financing options according to Catalan President according to Bloomberg headline
  • Täna on just ka Hollandi peaminister kinnitanud Hollandi vastuseisu ühistele eurovõlakirjadele.
  • Hiinast tuleb üha enam uudiskilde majanduse jahenemise kohta. Alles oli uudis, et Hiina pangad ei anna sel aastal välja niipalju laene, kui algselt plaanitud ja jäävad plaanidele esimest korda viimase 7 aasta jooksul alla (link) – ja alla jäetakse suurelt. Kui riigi plaan näeb ette 8-8.5 triljoni RMB välja laenamist sel aastal, siis tundub, et number tuleb hoopis 7 triljoni juurde.

    „A decline in lending in April and May means it’s likely the banks’ total new loans for 2012 will be about 7 trillion yuan ($1.1 trillion), less than an estimated government goal of 8 trillion yuan to 8.5 trillion yuan, said one of the officials, declining to be identified because the person isn’t authorized to speak publicly.“

    Nüüd siis veel uudis, et rauamaagi ja kivisöe nõudlus on Hiinas kiiresti vähenenud (link), varud on kasvanud ja koos sellega on rauamaagi ja terase hinnad tublisti alla tulnud ja jätkavad langemist. Juba on hakatud piirama ka terase tootmist:

    „The majority of steel mills in Shanxi, Hebei and Shandong provinces have halted production, said Dai Bing, senior analyst at coal.com.cn, a coal-trading website. He said falling demand for steel led to the reduction of iron ore and coking-coal purchases.“

    Ja Hiina elektrinõudluse kohta:

    „The growth rate of power consumption in the first four months dropped to 6 percent and the figure in April was 3.7 percent year-on-year, the slowest in the past 16 months, showing further evidence of an economic slowdown.“
  • USA tarbijausalduse numbrid Euroopa ja Hiina nõrkust veel ei peegelda. Briefingust:

    University of Michigan the highest since October of 2007
    May Michigan Sentiment- Final 79.3 vs 77.5 Briefing.com consensus; Prelim 77.8
  • Meeldetuletuseks USA turgudel tegutsejatele- esmaspäeval, 28 mail on USA turud suletud, kuna ameeriklastel on Memorial Day
  • Uskuda või mitte uskuda, on vist põhiküsimus viimasel ajal vasakult ja paremalt tulevate statementite suhtes. Nüüd siis lükatakse varasemalt ilmnenud Kataloonia finantsraskused tagasi.

    Spain's Duran says Catalonia has not asked for a bailout, says not needed; says Rajoy has said government would support regions if needed
  • Marc Faber CNBC eetris kinnitamas varasemat seisukohta, et turud on lühiajaliselt ülemüüdud ja koos euroga võiksid lähiajal põrgata. Vastupidiselt konsensusele usub, et Kreeka väljumist eurotsoonist võiks tõlgendada isegi positiivse faktina ja samuti vastupidiselt konsensusele on 100%liselt veendunud globaalses majanduslanguses järgmisel aastal. Link
  • Tundub, et konkreetset bailouti polegi nõutud aga abi vaja välja mõelda et regioonid oma võlga refin'ida saaksid.
    In the past two years Catalonia has placed patriot bonds, at 4.5pc to 5pc, but the capacity for the people of the region to buy such bonds is at its limit. A quarter of all Catalan savings are already in patriot bonds.. The other option would be short-term financing from banks, but Catalonia's neighbour, the region of Valencia, recently paid 7pc for a six-month loan, a level seen as unsustainable. --- Catalonia's annual interest payments have already doubled in the last two years, to €2bn this year. Mas said the central government should issue so-called Hispanobonos to help out the regions, priced at the average interest rate that the regions would have to pay for debt from other sources. Pikem ülevaade regioonide finantsidest:
    http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9290206/Catalonia-calls-for-help-from-central-government-to-pay-debts.html
  • Spain's fourth-largest bank, Bankia, has asked the government for a bailout worth 19bns euros. After a meeting of the board on Friday, Bankia also restated its results. It now says it made a 2.98bn-euro loss for 2011 rather than 309m-euro net profit it had announced in February. Under the latest plan, Bankia's parent Banco Financiero y de Ahorro (BFA) will ask Spain's bank bailout fund, FROB, to inject the 19bn euros. Bankia will then issue 12bn euros in capital that will be underwritten by BFA. 2 weeks ago, 4.47bn-euro loan by the Spanish bailout fund was converted into a 45% stake in the bank.
  • See on küll huvitav mida Bankia oma bilansis omab? Kreeka pankade likviidsussüstiks on mõeldud €33bn ja Bankia paketi suurus on 57% sellest. Võibolla see ongi see "too big to fail" suuruse vahekord. Veel natuke ja EE tuumajaam hakkab Hispaania finantsektori bilansist elektrit tootma.
  • http://www.thestreet.com/story/11553993/1/rev-shark-not-time-to-be-trusting.html
  • Hispaania riikliku TV bossid käskisid Hispaania ESC lauljal teha kõik, et mitte võistlust võita. Neil pole selleks raha ja lool on väga tugev porentsiaal.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon