Börsipäev 4.juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4.juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mai oli riskivarade tootluste osas pehmelt öeldes väga nõrk ja võib-olla seda enam lasus lootus reedel kuu esimese päeva efektist veidi tuge saada. Kuid see kustus juba Euroopa sessiooni alguses ning müügisurvet suudeti peal hoida kuni USA sulgumiseni. Tähelepanu keskpunktis oli Ühendriikide tööjõuraport, mis oodatud 150K töökoha asemel kajastas mais vaid 69K töökoha loomist väljaspool põllumajandussektorit. Lisaks sellele revideeriti 49K võrra allapoole ka aprilli ja märtsi numbreid. Töötuse määr tõusis 8,2% peale erinevalt prognoositud 8,1%le jäämisest.

    Raporti ainukeseks positiivseks näitajaks võiks lugeda tööjõus osalemise määra kasvu 0,2 protsendipunkti võrra 63,8%le, mis peegeldab seda, et inimesed hindavad tööturu väljavaateid soodsamaks ning on näitamas üles kasvavat aktiivsust töökoha otsimisel. Kuid tööjõus osalemise määra kukkumine on olnud üks peamiseid tegureid, mis on aidanud USA töötuse määral langeda viimastel aastatel 8%ni ning kui üha rohkem inimesi siseneb tagasi tööturule, seda rohkem läheb vaja uusi töökohtasid, et töötuse määra edasi alandada. Sügisel uuesti presidendiks kandideeriva Barack Obama jaoks kahtlemata ebameeldiv trend, sest isegi kui järgnevatel kuudel püsiks töökohtade loomine stabiilsena samas suurusjärgus aprilli/maiga, siis sellele vaatamata tööpuudus tegelikult kasvaks.

    Üks asutus, kelle käes on võim Obamat paremas valguses näidata, on FED. Läbi uue rahatrüki jõuaks rohkem dollareid majandusse, mis aitaks suurendada tarbimist, tõsta ettevõtete kasumeid ja aidata luua uusi töökohtasid. Teoorias peaks see töötama ja viimastele aastatele tagasi vaadates USA majandus seda ka praktikas tõestas.....küll aga oodatust nõrgema ja lühemaajalise väljundina. Fedi mandaadiks on maksimaalse tööhõive ja stabiilsete hindadega keskkonna saavutamine, mistõttu võiks möödunud paari kuu nõrgemapoolset makrot ja negatiivset trendi tööturul arvesse võttes arvata, et keskpank on sunnitud oma 19-20 juuni kohtumisel tooma allapoole majandusprognoose ning arutama taas rahatrüki võimalikkust.

    USA keskpanga viimaste kuude kohtumiste protokollide sõnastus on olnud valdavalt optimistlikumat tooni, vihjates soovile hoiduda pigem majanduse pidevast toitmisest likviidsusega, et viimane hakkaks vaikselt ise jalgu alla võtma. Sellepärast oleks juunis avalikustatud QE minu meelest üsna ootamatu pööre senises seisukohas vaatamata sellele, et analüüsimajad on QE3ga oma baasstsenaariumis juba ammuilma arvestanud. Töökohtade loomine on USAs olnud kevadel kahtlemata niru, kuid osa sellest on tingitud soojemast talvest, mis muudab keeruliseks vastuse andmise küsimusele, kui palju on makros süüdi ilmad ja kui palju on seal tegelikku alustrendi. Kevad on alati toonud seoses ilmastiku paranemisega hooajalisi töökohtasid, kuid tänavu oli rohkem inimesi tööl juba talvekuudel, mis tähendab seda, et tavapärane hooajaline tugi oli tööturul kevadel väiksem. Kui vaadata näiteks hooajaliselt kohandamata statistikat, siis mais loodi väljaspool põllumajandussektorit tegelikult ligi 800K uut töökohta (mis on rohkem kui mullu või tunamullu samal ajal), ent pärast väikest hooajafaktorit jäi sellest numbrist järgi 69K (kui usaldusväärsed need BLS küsitlused on ja kuidas seal neid andmeid töödeldakse on muidugi omaette küsimus). Seega osa nõrgast tööturupildist tingib endiselt talveperioodile jäänud soojemate ilmade kättemaks, kuid lõpliku tõe selgitamiseks oleks vaja oodata veel mõne kuu statistikat.


    Ka Fedi liikmed pole siiani täiendavate meetmete vajalikkust oma kõnedes väga maininud ning turud ilmselt pööravad kuni järgmise FOMC kohtumiseni Bernanke&Co retoorikale oluliselt suuremat tähelepanu. Võimalik, et me ei näe juunis mingit QEd ning mängitakse pigem sellele kaardile, et antud võimalust rohkem ära mainides aidatakse turgusid psühholoogiliselt, mis omakorda parandaks tarbijate ja ettevõtete kindlustunnet. Paljuski sõltub sellest, mis sünnib Euroopas ja mida teeb Aasia eesotsas Hiinaga. Kui USA hakkaks üksi majandusse raha juurde pumpama aga Euroopa jätkaks sama rada ning Hiina hoiduks samuti suuremast stimuleerimisest, osutuks QE3 efekt võib-olla veelgi lühemaks võrreldes eelkäijatega. Siit johtuvalt tundub keskpankade koordineeritud samm isegi ehk loogilisema variandina...individuaalsete panuste vajadus võiks jääda väiksemaks võrreldes iseseisva ponnistusega, kuid ühine globaalne tulemus oleks mõjusam.
  • USA reedene meeleolu on kandunud ka Aasiasse, kus indeksid kauplevad keskmiselt 2-3% madalamal. Euroopa futuurid indikeerivad avanemist -0,8-1,5% punases ning USA futuuride -0,6%line langus viitab samuti müügirurve jätkumisele.

    Makrost võiks välja tuua vaid USA tehaste tellimuste aprillikuu muutuse (kell 17.00)

  • Hiina teenindussektori PMI tuli mais sarnaselt töötleva tööstuse näitajale allapoole 56,1 pealt 55,2 peale. Aktiivsus jääb teenindussektoris küll kõrgemaks, kuid jahtumine näitab, et negatiivsetest mõjudest pole pääsu ka selle sektori ettevõtetel.

    Muudest uudistest tasub ära mainida, et Hiina kohaliku ajalehe andmetel on sealsed pensionifondid suurendamas A-aktsiatega turul positsioone ning Lõuna-Korea pensionifond taotleb samuti investeerimiskvoodi tõstmist Hiina aktsiatesse raha paigutamiseks, mis peaks andma positiivset signaali.
  • RealMoney all mõtteid jagav Rev Shark kirjutas reede õhtul, et turgude suur langus paneb nüüd kindlasti põhjaõngitsejad elavnema, kuid põhja äratabamine on ülimalt keeruline. Keskpikas perioodis on aga oluline just trend, kuhu turud suunduvad, kuid hetkel pole trend pehmelt öeldes kõige toetavam.

    "The trend is your friend, and it isn't looking very friendly at all."
  • Turud on veidi taastunud uudise peale, et varsti lubatakse midagi

    Merkel and Barros will be making comments at 7 pm in Berlin.
    EU: "No secret master plan" on Euro.
    EU says Barroso and Merkel will discuss banking union at meeting.
  • Ei ole ise jõudnud veel vaadata aga Satyajit Das on hiljuti esinenud intrigeeriva teemaga: "The End of Growth?". Üldiselt on teda huvitav kuulata ja pakun, et ka see video võiks olla väärt vaatamine. Link
  • Facebook initiated with an Underperform at Bernstein
    Bernstein believes a positive reversal in Facebook's revenue growth trends near-term is unlikely. Target $25.


    Loogiline mõtteteke, võib saada tähelepanu.
  • FB - surprise?

    Kas mitte sama juttu MS and etc. oma VIP klientidele päev ennem IPO-t ei rääkinud ja sellest 2 nädalat jahutud pole?


    Ma küll ei saa aru, miks kõik peaks nüüd uksesuunas jooksma..samas olen ma viimasel ajal ka dead wrong olnud, so nevermind
  • Kuigi Fordi finantsjuhi mai keskpaiga kommentaarist võis välja lugeda, et automüük on USAs jätkumas samasuguse hooga nagu aprillis, siis tegelik tulemus kujunes oodatust nõrgemaks. Annualiseeritud ja hooajaliselt korrigeeritud müük oli 13,8 miljonit sõidukit vs oodatud 14,4 mln, mis on madalaim tase viimase kuue kuu jooksul. Seega on makro nõrkus jõudmas lõpuks ka autoturule, kuid detailsem vaade toob numbrid veidi positiivsemasse valgusesse. Nimelt kasvas kuu ja aasta baasil autode hind ulatuses, mis Morgan Stanley hinnangul on majanduslikult võrdsustatav 15+ miljoni sõiduki müügiga. Lisaks sellele jäi mais ka varude maht suhteliselt konservatiivseks, olles 52 päeva vs 55 päeva aprillis ja kõigest mõnevõrra kõrgem möödunud aasta Jaapani maavärina järgselt 49st päevast.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: AN +5.7%.

    M&A related: NTAP +1.2% (Bloomberg discusses that NTAP valuation may attract bidders, IBM (IBM), Cisco (CSCO), Oracle (ORCL) named as potential buyers, according to reports).

    Select financial related names showing strength: BBVA +6%, DB +3.9%, ING +3.4%, STD +1.7%, BCS +0.8%, BAC +0.7%.

    Select metals/mining stocks trading higher: MT +3%, IAG +2.4%, AU +1.7%, SLW +1.7%, AU +1.2%.

    Other news: GALE +24% (presents NeuVax Phase 1/2 boosters improve disease-free survival at 60-month median follow-up), AUXL +18.9% (announces positive top-line results from both Phase III Trials of XIAFLEX for the potential treatment of Peyronie's Disease), IMGN +9.8% (presents new clinical data for SAR3419; demonstrates an improved safety profile compared to prior tested schedules), LDK +7.1% (still checking), NCIT +3.6% (awarded $5.4 million Department of Justice ITSS-4 Task Order), BMY +2.5% (Bristol-Myers reports investigational Anti-PD-1 Immunotherapy BMS-936558 shows clinical activity in Phase 1 Trial of patients with previously-treated non-small-cell lung cancer, metastatic melanoma and renal cell cancer), OGXI +1.5% (ticking higher, Preliminary results show a higher number of patients taking OGX-427 plus prednisone without disease progression at 12 weeks and with declines in prostate-specific antigen), WAG +1.2% (provides statement on Express Scripts dispute; parties agree to dismiss claims), CHK +1% (modestly rebounding), LAD +0.8% (positive mention on MadMoney).

    Analyst comments: SNTA +7.8% (upgraded to Outperform from Market Perform at BMO Capital), STI +0.9% (upgraded to Overweight from Equal Weight at Evercore),
  • Rev Shark: Do You Play for an Oversold Bounce?
    Jun 04, 2012 | 8:11 AM

    There can only be one state of mind as you approach any profound test; total concentration, a spirit of togetherness, and strength. --Pat Riley

    From a strategic standpoint there is only one question for us to consider right now: do you play this market for an oversold bounce or not?

    Technically the market is in terrible shape. We have broken key support levels and have been gaining momentum to the downside. The trend traders will look at this action and tell us that we should be looking for more downside and if there is a bounce it won't last.

    The buy-low-sell-high crowd will argue that a lot of stocks have been unfairly punished in this selloff and that we should be selectively buying because they are good values and are sure to recover soon. Maybe the market will see some further downside in the near term, but the chances of a bounce are pretty good and you will miss out if you don't put some money on the line.

    There really is no right answer to how you deal with this market. It is primarily a matter of style and temperament. Success will be function of how well you implement your particular strategy. A bottom fisher can do well and so can a trend follower. You just have to make sure you have a plan that limits risk in case things don't go the way you think they might.

    The dilemma of the market right now is that there is no question that the indices are technical broken and trending down but the possibility of some positive news headline that produces a bounce is quite high. There is very likely to be some sort of new meetings and plans and announcements out of Europe. They will likely end up being disappointments, like all the other meetings, plans and announcements, but they still have the capacity to bounce the market and catch overly aggressive bears by surprise.

    The other possible positive catalyst is some sort of announcement of further quantitative easing. Many economists now think that with rates so low already the quantitative easing cards have already been dealt and are unlikely to have any real impact. Maybe so, but the perception of further cheap money and a market-friendly Fed has the capacity to bounce us quite a bit should such news hit.

    So, we have a very ugly technical picture doing battle with the hope of some sort of positive news to produce a tradable oversold bounce. The most important thing to keep in mind as you decide how to deal with this is that it is very unlikely that we make a miraculous recovery and go straight back up from here. What causes a lot of problems for folks is that they become afraid that they will miss the bottom when we do bounce. They end up making some poorly-timed buys and then are trapped when the downside momentum resumes. If you are going to buy, have an exit plan firmly in mind and then stick with it.

    I am primarily a trend follower and technical trader and, as I've made very clear, I try to avoid the bottom-calling game. I'm not worried about being heavily long at the precise instant the market makes a low. I'm much more interested in buying stocks when they have the chance of some sustained upside movement. If I'm a little late to the party I don't much mind as long as I'm finding some stocks that look like they can run a bit more.

    At this point I'm holding an extremely high level of cash and I might try to play a bounce or two if I see some developing, but above all else I'm respecting the fact that the market is technically broken and is trending down. A few short-term trades would be welcome but protecting capital in this ugly action is my foremost goal.

    It is going to be tough slogging and the potential for news is going to make it very tricky. Have a plan in mind and stick with it.
  • MS koos teiste IPO tegelastega tulevad oma reitingutega alles 26.06.

    Ei usu, et see selloffi põhjustab. Seda eriti reedese paanikamüügi valguses. Aga see on vähemalt loogiline. Paneb 2013 revenue targetile küsimärgi jne. Enamus on mingi buy, positive, neutral teemaga alustanud.

    Analüütik ei tule ka mingit suurt plärtsu tegema, et popp olla, mingi target $10 vms. Ta on seal Bernsteinis vist suhtkoht uus ka, eelmine töökoht vajas sellist laiemat vaadet. Lihtsalt tuli alternatiivseisukoht varasematele, et see võib ka short olla. Enamus kukkumist tegi aktsia alguses müügi pealt, võimaluseta shortida. Loogiline call, aga sõltub sellest, kas stocki müük jätkub või ei. Tänane hommik vähemalt müügimeeleolus ei kulge.

    Ei pea seda nüüd üle võlli heaks asjaks, aga võib juhtuda, et on mõju. Sellega pole ka vahet, millal shortida näiteks, käibevaal. Võib vabalt vaadata, kas kusagil hakkab tekkima aski sein vms. Praegu sillerdatakse niisama, see ei ole reaalne tase.
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: CRM -1.6% (signs definitive agreement to acquire Buddy Media).

    A few European drug names are trading lower: NVS -1.8%, AZN -1.6%

    Other news: AEZS -14.5% (Phase 3 Data for Perifosine in Colorectal Cancer presented at ASCO meeting; data showed no benefit in overall survival when adding perifosine to capecitabine, confirming top line results), DNDN -5% (presenting today at Jefferieies conf), COO -3.2% (Cooper Cos commences a tender offer for all shares of Origio), SYT -1.7% (still checking).

    Analyst comments: YUM -1.1% (downgraded to Market Perform from Outperform at Raymond James), CMI -1% (downgraded to Market Perform from Outperform at Wells Fargo), SCHW -0.9% (downgraded to Neutral from Buy at Citigroup), RF -0.9% (downgraded to Hold from Buy at Deutsche Bank), AMTD -0.6% (downgraded to Neutral from Buy at Citigroup).
  • Erko Rebane
    Gapping down

    Other news: DNDN -5% (presenting today at Jefferieies conf)


    DNDN pigem maas JNJ ja MDVN ASCO presentatsioonide peale, mõlema eesnäärmevähiravimid on vähemalt paberil paremad kui Dendreoni Provenge. Üldiselt on DNDN doomed, -5% on alles algus, hea kui täna üldse üle $6 hind jääb. Ma kardan et ei jää.
  • Wall Street Journalis on intervjuu Apple (AAPL)-i CEO Tim Cookiga ja muu jutu hulgas vihjab Cook, et tulevikus võib oodata koostööd Facebookiga.

    MR. MOSSBERG:On my Apple devices, there's a menu that comes up for sharing. Twitter is all through it. Facebook is not. Will you ever strike a deal?
    MR. COOK: I think the relationship is very solid. We have great respect for them. I think we can do more with them. Stay tuned on this one.
  • CS on pannud kokku tänuväärt tabeli sellest, kui palju praeguseks on Euroopa võlakriisiga võitlemine erinevatele riikidele maksma läinud. Siia numbritesse on arvestatud sisse vaid antud otseseid laene, sissemakseid EFSFi, ESMi ja mujale ehk hard capital. Arvestamata on jäetud tingimuslikke nõudeid ja garantiisid, mis realiseerumisel suurendaksid kohustusi veelgi. Tabelist võib järeldada, et suurem osa Euroopa riikidest on juba üsna arvestatava summa suhtena majandusest välja käinud ning Eesti on selles osas eesrinnas.
  • Juhin lihtsalt tähelepanu asjaolule, et kui teised on laenu andnud Kreekale otse, siis Eesti ei ole seda teinud. Eesti panus on läinud peamiselt Portugali ja Iirimaale, mis mõlemad pingutavad, et lepingut täita.
  • ymeramees
    MS koos teiste IPO tegelastega tulevad oma reitingutega alles 26.06.

    Ei usu, et see selloffi põhjustab. Seda eriti reedese paanikamüügi valguses. Aga see on vähemalt loogiline. Paneb 2013 revenue targetile küsimärgi jne. Enamus on mingi buy, positive, neutral teemaga alustanud.

    Analüütik ei tule ka mingit suurt plärtsu tegema, et popp olla, mingi target $10 vms. Ta on seal Bernsteinis vist suhtkoht uus ka, eelmine töökoht vajas sellist laiemat vaadet. Lihtsalt tuli alternatiivseisukoht varasematele, et see võib ka short olla. Enamus kukkumist tegi aktsia alguses müügi pealt, võimaluseta shortida. Loogiline call, aga sõltub sellest, kas stocki müük jätkub või ei. Tänane hommik vähemalt müügimeeleolus ei kulge.

    Ei pea seda nüüd üle võlli heaks asjaks, aga võib juhtuda, et on mõju. Sellega pole ka vahet, millal shortida näiteks, käibevaal. Võib vabalt vaadata, kas kusagil hakkab tekkima aski sein vms. Praegu sillerdatakse niisama, see ei ole reaalne tase.


    Kuule see on liiga korralikus eesti keeles kirjutatud. Paranda kohe ära.

    (Pöidlad alla)
  • Kuule see on liiga korralikus eesti keeles kirjutatud. Paranda kohe ära.

    :D
  • DJ DATA SNAP: ISM-NY: May Current Business Index 49.9 Vs 61.2 Apr; First Contractionary Reading Since Nov; Biggest Point Decline In 3 Yrs

  • USA tehaste tellimused langesid aprillis 0,6%, kuigi oodati 0,2% suurust tõusu.
    US factory orders for manufactured goods dropped 0.6 pct during the month, missing expectations for a rise of 0.2 pct. The new orders for motor vehicles and parts fell 0.5 percent in April. Outside transportation, orders dropped 1.1 pct, with machinery down 2.9 pct and orders for computers and electronics off by 0.8 pct.
    Orders for non-defense capital goods excluding aircraft dipped 2.1 pct in April.
  • Aitab perifeeriast, nüüd võeti ette suurem kont

    Egan-Jones cuts UK sovereign credit rating to AA Minus from AA
  • Prantslased on nüüd rõõmust laes. Sarkozy näeb õnnest oimetuna täna roosasid jänkusid. Neljas aasta ja EU liidrite kõik tegevused pole andnud ühtegi muutust. Võibolla see ongi liiga suur palmiksai, lahtiharutamaks ühe vopsuga, aga miski neil kokkadel on tagurpidi toimides kinni kiilunud.

    Praegu on juuni'12 - mis sellest pankade tier-1 9% nõudes täitmisest on saanud? Tähtaeg nagu kohe-kohe kukub.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon