Valuutaturud 5. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 5. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euro on pärast reedel tehtud uusi ligi kahe aasta põhjasid vaikselt jalgu alla saamas, jõudes täna öösel $1,2540 tasemeni, kuid vastu hommikut on euro taandunud ja kaupleb hetkel avanemistaseme $1,25 juures. Üheks euro taastumise põhjuseks on eesolev G7 konverentsikõne, mille tulemusena loodetakse eurotsooni võlakriisile konkreetsemaid lahendusi. Suurimaks mureks on hetkel kommertspankade kapitaliseerituse probleem ja kardetakse, et Hispaania pankade hoiuste väljavõtmine võib kanduda eurotsoonist väljapoole.

    Angela Merkel ütles eile enne Euroopa komisjoni presidendi Barrosoga kohtumist, et lähiajal peab leidma vastuse, kuidas Euroopa saavutab rahandusliidu kõrval ka poliitilise liidu. Merkel lisas, et keskpikas perspektiivis on pankadele vaja üle-Euroopalist järelvalvet. Barroso lisas omalt poolt, et üheks lahenduseks oleks pangandusliit koos integreerituma järelvalve ja hoiuste tagamise süsteemiga.

    Aasia sessioonil oli üheks peamiseks sündmuseks Austraalia keskpanga kohtumine, kus langetati vastavalt ootustele intressimäärasid 25 baaspunkti võrra 3,5% peale. Keskpank tõi intressimäära langetamise põhjusena välja Euroopa olukorra halvenemise ja Hiina majanduse jahtumise ning üldise hetkel domineeriva negatiivse turusentimendi. AUDUSD sattus küll esmase reaktsioonina surve alla, kuid taastus kiirelt ja jõudis varahommikul $0,98 tasemeni.

    Eile õhtul langetas Egan Jones reitinguagentuur Suurbritannia krediidireitingu AA pealt AA- peale ja jättis väljavaate "negatiivse" peale, tingituna muredest UK pangandussektori pärast. GBPUSD erilist reaktsiooni uudise peale ei näidanud ja kaupleb hetkel kerges miinuses $1,5370 taseme juures.

    Tänastest makronäitajatest on Euroopa sessioonil tähelepanu all Saksamaa ja eurotsooni PMI teenustesektori maikuu lõplikud näidud (vastavalt kell 10.55 ja kell 11); kell 12 ilmuvad eurotsooni jaemüügi näidud ja kell 13 Saksamaa tehastetellimused. USA sessioonil teeb Kanada keskpank kell 16 teatavaks oma intressimäära otsuse ja kell 17 tuleb USA ISM teenustesektori indeks.







  • EURUSD ja GBPUSD on sattunud mõlemad tugeva surve alla ja kauplevad juba vastavalt 0,4% ja 0,23% miinuspoolel.
  • Eilsest on meil maaklertegevuse osakonnas praktikant Janar Palk, kes hakkab valuutaturgude teemas aktiivsemalt kirjutama ja kuna ta on ise aktiivne kaupleja, siis jagab siin ka oma arvamust valuutapaaride liikumiste kohta.
  • Kanada Keskpank otsustas täna jätta intressimäära muutmata, hoides seda 1% tasemel. USD/CAD reageeris selle peale langusega ja testib toetusala, mis ühtlasi moodustab ka kolmnurga vastupanualaga.



    Jeen on aga järsult läinud tugevalt tõusule peale langust, mis kestis lõunani. Kogudes nõudlust 78.1 – 78.2 tasemelt on USD/JPY saavutanud tugeva nõudluse ja liikunud 1h ja 4h graafiku peal jõudsalt üles. Sellele on järgnenud EUR/JPY, mis võib anda omakorda tuge ka EUR/USD-le.

  • Riskantsemad valuutad langesid täna päeva esimesel poolel, taandudes eilsest tõusust. Peale lõunat toimus langusele korrektsioon ja kella kahest hakkasid riskantsemad valuutapaarid uuesti allapoole liikuma. Olen ise positiivsemalt meelestatud ja usun, et turud on valmis kosuma peale pikaajalist langustrendi. Peale lõunat toimus korrektsioon, mis pani mind mõneks ajaks mõtlema, et müügisurve kestab ja võib viia selle paari 1.2390 või 1.2350 alale, kuid langeva jeeni survel hakkas EUR/JPY tõusma, mis omakorda mõjutas ka EUR/USD paari.

    Kuuetunnise graafiku peal sulgus eelmine küünal tugevalt üle reedel avaldatud USA tööturu raporti poolt moodustatud toetusala. Tõmbasin selle küünla 50% ala peale joone, milleni turg võiks küünida ja langeda seejärel uuesti. Vastasel juhul liigub valuutapaar ülespoole vaatamata eelmise küünla tugevale langusele.



    Fundamentaalse poole pealt on oluline homne päev, kui kell 14:45 toimub Euroopa Keskpanga intressimäära otsus. Peale viimast EKP kohtumist on võlakriis veel rohkemgi hoogustunud, mis hoidis riskantsemad valuutad surve all. Juhul kui EKP otsustab intressimäära langetada, võib see anda turgudele võimaluse kosuda.

    Viimasel nädalal mainis EKP president, et EKP jätkab laenude andmist pankadele, et soodustada likviidsust. EKP baasintressimäär on viimastel kuudel püsinud 1% tasemel. Omalt poolt loodan, et Euroopa Keskpank jätab baasintressimäära langetamata, hoides sellega ära volatiilsust turgudel ja andes valuutaturgudele võimaluse iseseisvaks kosumiseks.

  • Ei ole sellel aussiel häda midagi. Hirm oli vist suurem, kui tegelikult välja paistab.
    (AU) AUSTRALIA Q1 GDP Q/Q: 1.3% V 0.6%E; Y/Y: 4.3% V 3.3%E (multi-year high)
    GDP Contributions q/q:
    - Final Consumption: 1.4% v 0.7% prior
    - Capital Formation: +2.9% v -1.1% prior
    - Terms of Trade: -4.3% v -4.7% prior
    - Disposable Income: -0.2% v -0.9%
    - Prior q/q revised higher from 0.4% to 0.6%
    - Prior y/y revised higher from 2.3% to 2.5%
  • Nojah, eks tuleb vaadata, mis on Q2 ootused. Pole mahti olnud tuhnida, mis need on? Keegi teab?
  • http://www.bloomberg.com/quote/AIGPMI:IND

    Siin üks päev kusagil oli ilusam PMI näiteks, aga siingi näha, et Q1 järgi jahenenud.
    Aga kui see Q1 andis täna Aasias positiivse põrke, siis mis ikka teha, tuleb leppida :)
  • Pigem jah, rusikatega vehkimine neil, peale lahingut.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon