Börsipäev 11. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nii nagu reedel spekuleeriti oli Hispaania nädalavahetusel sunnitud küsima Euroopalt raha oma halbadesse laenudesse uppuva finantssektori päästmiseks. Kuna IMF on vaid nõustaja rollis, siis vähemalt hetkel näib, et kapitaliga ei kaasne täiendavaid kohustusi riigi finantside korda seadmisel. Kas raha tuleb EFSFist või ESMist (mida Saksamaa parlament pole jõudnud veel ratifitseeridagi) või mis saab olema laenu intressiks, see kõik peaks selguma alles pärast detailsemat raportit järgmisel nädalal. Ühtlasi ähvardab nädalavahetuse kokkulepe uuesti laua juurde tagasi kutsuda ka varasemad Euroopa finantsabi saajad, kes kulutasid osa raha samuti oma pangandussektori päästmiseks, kuid nii Kreekale, Portugalile, kui Iirimaale kaasnesid laenuga karmid fiskaalsed ja struktuursed nõuded.

    Potentsiaalselt kuni 100 miljardi euro suurune summa ei tule aga kingi vormis, vaid muutub riigi jaoks täiendavaks koormaks kohustuste poolel ning tõstab 2011.a lõpus olnud avaliku sektori võla/SKT suhte 68,5% pealt 78% peale (eelarve puudujääki ja kerget majanduslangust arvestades tõuseb see käesoleva aasta lõpus tõenäoliselt siis juba 85% lähedale, mis võib pigem olla optimistlik ja liiga lihtne numbrite kokkulöömine, sest Hispaania keskpank ise prognoosis paar kuud tagasi tänavuseks võla/SKT suhteks 79,8% ja seda ilma tekkiva kuni 100 miljardi euro suuruse täiendava kohustuseta), mis paljude teiste riikide näitel hakkab antud punktis omama majanduskasvu survestavat mõju.

    Ühest küljest saab Hispaania pangandussektoril tänu nendele vahenditele olema lähitulevikus kergem hingata, teisest küljest aga peaks see panema muretsema riigi kreeditore, sest tuhmumas on viimane statistiline näitaja, mis neid eurotsooni keskmisest veidigi paremasse valgusesse asetas. Hispaania eelmise aasta ligi 9%line eelarvedefitsiit ja hetkel 24%line tööpudus on Kreekaga samast klassist näitajad ning kardetavasti ka vaid aja küsimus, mil täiendav laenuvõtt hakkab võlakirja intressides peegelduma ja seda turgu Hispaania jaoks külmutama. Sellisel juhul ei jääks 100 miljardit viimaseks finantsabiks ning riigi aeguvate kohustuste kui ka uue emiteeritava võla katmiseks kuluks juba kordades suurem summa.

    Turusentiment on tänu uudisele saanud öösel Aasias korralikku tuge ning USA indeksite futuurid kauplevad 1,3% kõrgemal, kuna Euroopa ametnikud lahendasid investorite silmis ühe olulise mureallika. Kuid juba nädala lõpus ähvardab pead kergitada uus riskitegur, kui Kreeka rahvas endale uusi esindajaid valima läheb. Kohalike seaduste kohaselt on kaks nädalat enne valimisi küsitluste tegemine keelatud ja seetõttu on mõnevõrra keerulisem hinnata ka lõpptulemust. Eeldatavalt pole ükski erakond suuteline koguma absoluutset enamust ning suur osa välismaailmast loodab seda, et ND ja PASOK suudavad kas kahekesi või veel mõne väiksema partei abiga enamusvalitsuse kokku panna, kinnitada reformide ja kärbetega jätkamist ning unustada eurotsoonist väljaastumisega kaasneva määramatuse. Kui valimised paneb kinni Syriza ja moodustuma peaks Euroopaga koostööst loobuv valitsus, siis on troika ilmselt sunnitud peatama finantsabi andmise ja eurost loobumine tõuseb taas päevakorda.

    Mainida tasuks ka parlamendi valimist Prantsusmaal, mille esimene voor leidis aset eile ja teine voor toimub käesoleval pühapäeval. Sellest sõltub, kas Hollande’l saab selja taga olema ka piisavalt poliitilist jõudu viia ellu oma programmi või saavutavad sotsialistide asemel enamuse häältest erakonnad poliitilise spektri teisest otsast, mis ähvardaks juhtida riiki võib-olla päris mitte selles suunas nagu sooviks uus president.
  • Nädalavahetusel avaldati ka hulganisti Hiina makrot, millest lisasin alla kokkuvõtva tabeli. Inflatsioon on selgelt allapoole tulemas andes keskpangale ruumi intresse edasi langetada, kuid samas polnud muud näitajad nii väga halvad, kui võib-olla reedel pärast intressi langetamist kardeti. Eriti tugevad olid impordi ja ekspordi kasvunumbrid, ületades ootusi üle kahe korra. Morgan Stanley aga arvab, et kuine kubandusbilansi statistika võib olla võrdlemisi volatiilne ning et sellist kasvu ei suudeta hoida.
  • Mängijate nõudluse ja pakkumise järgi on võimalik hinnata seda, kuivõrd edukas võib olla meeskond. Unicredit arvutuste kohaselt on Hispaania meeskonna mängijate eest välja käidud kogusumma 658 miljonit eurot, mis on Euro 2012 jalgpalli EMil osalevate riikidest kõrgeim ning vähemalt selle järgi peaks olema Hispaanial ka suurim võimalus esikoht võita. Antud prognoosimismeetod on varasemalt täppi pannud Euro 2008 ja viimase kahe jalpalli MMi võitjad.
  • Erko Rebane
    Kuid juba nädala lõpus ähvardab pead kergitada uus riskitegur, kui Kreeka rahvas endale uusi esindajaid valima lähevad. Kohalike seaduste kohaselt on kaks nädalat enne valimisi küsitluste tegemine keelatud ja seetõttu on mõnevõrra keerulisem hinnata ka lõpptulemust. Eeldatavalt pole ükski erakond suuteline koguma absoluutset enamust ning suur osa välismaailmast loodab seda, et ND ja PASOK suudavad kas kahekesi või veel mõne väiksema partei abiga enamusvalitsuse kokku panna, kinnitada reformide ja kärbetega jätkamist ning unustada eurotsoonist väljaastumisega kaasneva määramatuse. Kui valimised paneb kinni Syriza ja moodustuma peaks Euroopaga koostööst loobuv valitsus, siis on troika ilmselt sunnitud peatama finantsabi andmise ja eurost loobumine tõuseb taas päevakorda.

    Nädalavahetusel Venizelos (PASOK) ja Kouvetis (Dim.Ar) tulid välja (PASOK 8-punktise, Dim.Ar 7-punktise) valitsuse moodustaimise kavaga, mis koondaks omavahel samu väärtusi hindavaid parteisi. Kava saadeti Syriza, Independent Greek, ND, Democratic Left, v.a. Golden Dawn, eesmärgiga leida koostööpartnereid enne valimisi. Tegemist on pretsedenditu lähenemisega Kreeka poliitajaloos, kuid peale reedest Venizelose avaldust et uus valitsus peab olema hulga laiapõhjalisem kui senised ühe-kahe parteilised, siis see langeb Venizelose selle kampaania käigus realistlikult hindava poliitiku tegevuskavaga. Dima.Ar poolne kava on midagi enneolematut. Oma sisult on nad identsed, sõnastus on nende varasema platvormile omaselt seatud, et valijaid mitte petta. Peamine, mida Dim.Ar nõuab on 2017 aastaks abipaketist loobumine, samas ka palkade-pensionite kärpimise lõpetamine ja riigiteenistujate lahtilaskmise lõpetamine. Nagu Läti teemas olev postitus selgub, et riigiteenistujad on oluline valijaskond, millest paljud on Syriza poole üle läinud [loe:Hedge töökoha säilitamiseks].

    Siit võib järeldada, et kõikidel peale Syrizal pole sellel valimistel midagi teha (kohalikud poliitikud jälgivad meelsust), kuid see ei räägi Syriza seisust midagi. PASOK+Dim.Ar käik on ND positsioone kõigutav, kuna Samaras kasutab retoorikat kus on tema ja ND.

  • Siin on väljavõte IMFi eelmise nädala raportist Hispaania kohta. Allolevad prognoosid käivad baasstsenaariumi kohta, mille puhul oodatakse tänavu SKT -1,7%list langust ja 2013.a -0,3%. Tööpuuduseks prognoositakse aga 2012.a 23,8% ja 2013.a 23,5%. 100 miljardit suurendaks võlakoorma ja SKT suhet ligikaudu 10 protsendipunkti ja kui majandusolukord peaks kujunema arvatatust keerulisemaks, siis ähvardavad kõrgemaks kujuneda ka defitsiidi ja võlakoorma näitajad.

  • EFSFist või ESMist saadav raha toob kindlasti kaasa karmima järelvalve ja nõudmised nende Hispaania pankade jaoks, kes selle vastu võtavad. Ja kuigi otseselt ei kaasne sama karme fiskaalseid nõudmisi nagu Kreeka, Portugali või Iirima puhul, siis El Pais kirjutab, et ühe tingimusena tuleb oma senisele defitsiidi vähendamise programmile kindlaks jääda ehk jõuda 2011.a 8,9%lise puudujäägi juurest 2014.a -3% juurde, vastasel korral peatatakse finantseerimine. See ei kõlaks nii ulmelisena, kui majandus oleks ise samal ajal kärpimistega kasvamas, ent reaalsus on hetkel teine.
  • Hispaania 10a riigivõlakirja yield on jätkamas langust maikuu tippudest ning täna kauplemas 18,6 baaspunkti madalamal võrreldes reedesega.
  • Taaskord on saanud kinnitust tees, et turgude suurim mure on Hispaania pangad. Selles valguses võiks Kreeka allavett lasta ja samal hetkel viskaks ECB Hispaaniasse triljoni sisse. Korraliku emaralli saaks.

    Praegu kärbib mure turgude pärast juba ka reaalmajandust. Pangad lihtsalt ei julge lillegi liigutada. Kui mure Hispaania pankade pärast maha saaks, siis võiks majandused kasvama saada ka ilma uute stiimuliteta.
  • Centene cuts 2012 EPS view to $1.45-$1.65, consensus $2.68
    Previous guidance was $2.64-$2.84. The revised guidance range reflects negative financial results in May for our Kentucky Health Plan and the Hidalgo service area in our Texas Health Plan, as well as in the Celtic individual health business.


    Siit peaks ka üks gäpp tulema, aga pole kindel kas seda oleks mõistlik täitma minna :)

  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: CNC -23.9%, ES -6.7%, FRX -5.3%.

    M&A news: NOK -1.3% (Samsung denies interest in Nokia, according to reports out).

    Other news: MOH -2% (ticking lower following CNC guidance), EXEL -2% (files mixed securities shelf offering), SFLY -1.3% (disclosed that Neil M. Day submitted his resignation from his position as Senior Vice President and Chief Technology Officer), AMZN -0.2% (modestly lower following article discussing online sales tax hurdles).

    Analyst comments: AKS -1.7% (downgraded at Goldman and downgraded to Hold from Buy at Dahlman Rose).
  • Gapping up
    M&A related: NOIZ +92.3% (Micronetics Wireless to be acquired by Mercury Computer Systems for $14.80 per share, immediately accretive to EBITDA), INMD +19.9% (agrees to be acquired by Sagard Capital Partners for $14.05 per share in cash), NAV +4.2% (Volkswagenis considering buying stake in NAV, according to reports), PGN +3.2% (Duke Energy and Progress Energy consider FERC's conditional merger orders' positive developments), BBY +0.4% (ticking higher, Bloomberg discusses that BBY may be target for private equity after Richard Schulze resigned from Board).

    Financial related names showing strength: NBG +4.1%, STD +3.3%, DB +2.8%, BAC +2.6%, IRE +2.6%, BCS +2.4%, BBVA +2.2%, ING +1.8%, MS +1.6%, HBC +1.1%, GS +0.9%.

    A few metals/mining stocks trading higher: RIO +3%, BBL +2.3%, BHP +1.8%, SLV +0.4%.

    Select oil/gas related names showing strength: NBR +4.0%, SD +2.5%, BP +2.1% (BP is hoping to reach a $15 bln deal for spill related payments, according to reports), PBR +1.5%, TOT +1.1%, SDRL +0.9%, STO +0.8%.

    Other news: TEF +2.8% (China Unicom Hong Kong discloses agreement to buy Telefonica stake), ABB +1.8% and SAP +1.6% (still checking for anything specific), PLX +1.6% (receives a $25 million milestone payment for U.S. Approval of ELELYSO), GMCR +1.6% (modestly higher following reports that Kroger considering K-Cups), ZAZA +1.5% (announces agreements with Hess, partial prepayment of debt and engagement for joint venture process), SNY +1.1% (reports Lantus initiation after Metformin achieved superior glycemic control versus Sitagliptin in Type 2 Diabetes), C +0.9% (issues Statement on Re-Submission of 2012 Comprehensive Capital Analysis and Review (CCAR) and Redemption of Trust Preferred Securities), DECK +0.9% (announced that David Powers will join the Company as President of Direct to Consumer, effective mid-August), GE +0.8% (is considering breaking apart parts of its lending business, according to report), MCD +0.5% (Barron's reviews positive view on McDonalds despite disappointing same store sales).

    Analyst comments: TRIP +3.2% (ticking higher, upgraded to Overweight from Neutral at Piper Jaffray), THC +2.8% (upgraded to Buy from Sell at Citigroup), NVDA +2.3% (upgraded to Buy from Neutral at UBS), EMC +1.6% (upgraded to Buy at Cantor Fitzgerald), TWX +1.2% (upgraded to Market Perform from Underperform at Bernstein).
  • Kui hommikul Hispaania riigivõlakirjade tulusus langes, siis päeva peale on eufooria kaduma hakanud. Hispaania võlakirja hinnaralli on ümber pöördunud ning praeguseks hetkeks on võrreldes reedega (6.2% siis) yield juba tõusnud ja hetkel seisab 10-aastase Hispaania võlakirja tulusus 6.4% peal. Tõusnud on ka Itaalia sama pika võlakirja tulusus - reede 5.75% pealt nüüd 5.95% peale. Kui Saksamaa võlakirja tulusus hommikul tõusis, siis praegu on see taas langema hakanud. Ehk et võlakirjaturul siis põhimõtteliselt sama teema tagasi...

    Euroopa aktsiaturud on päeva alguse 2.5%lise tõusu pooles ulatuses käest andnud ja hetkel järel 1.3% tõusu. Hispaania päeva alguse ligi 6%lisest plussis on järel veel +1.5% ja Itaalia on +2% pealt langenud juba -0.5% miinusesse.
  • OPEN-t turgutab AAPL-i uudis:

    OpenTable lifts ~5% after AAPL announces it will be integrated with Siri on iOS 6

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon