Valuutaturud 11. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 11. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nädalavahetusel toimunud kaks sündmust on uue nädala alguses süstinud turuosalistesse suuremal kogusel optimismi. Esiteks on Euroopat tabanud uus, järjekorras neljas bailout ja seekord vajab päästmist Hispaania pangandussektor, mille stabiliseerimiseks võib EL-il kuluda esialgsete hinnangute kohaselt kuni 100 miljardit eurot. Ei saa märkimata jätta, et alles 28. mail kinnitas Hispaania peaminister Rajoy, et riigi pangandussektor ei vaja mingisugust välisabi. Oluline on siinkohal veel välja tuua, et käesoleva päästepaketiga ei kaasne Hispaaniale konkreetseid nõudeid fiskaalpoliitika ega struktuursete reformide osas ja uue päästepaketi intressimäärad saavad suurima tõenäosusega olema turuhindadest tunduvalt paremad. Pika ja põhjaliku ülevaate sellel teemal on kirjutanud Deutsche Bank, kelle kirjutisega saab tutvutda ZH vahendusel.

    Teine sündmus, mis on turgudele hetkel tuge pakkumas, on seotud Hiina makronäitajatega ja sellest andis Erko juba hea ülevaate börsipäeva teemas, seega ei hakka seda siin asjatult kordama. Kokkuvõtvalt võib öelda, et avaldatud näitajad ei olnud nii hullud kui kardeti.

    Kui Euroopa teemadel edasi minna, siis kindlasti satub nüüd teravama tähelepanu alla Itaalia, kus olukord on küll mõnevõrra rahulikum kui Hispaanias, kuid murekohti leidub seal sellegi poolest. Esiteks on Itaalial võlga kahe triljoni euro ulatuses, mis paneb ta võla ja SKT suhte Kreeka ja Jaapani järel kolmandale kohale. Riik peab müüma iga kuu enam kui 35 miljardi euro eest võlakirju. Nii Hispaania kui ka Itaalia võlakirjade tulused on täna igatahes alla tulnud: Hispaania 10-aasta võlakirja tulusus on hetkel 6% juures ja Itaalia oma 5,6% tasemel.

    Tänane makrokalender on võrdlemisi hõre ja ilmselt keerleb kogu tähelepanu Hispaania teema ümber. Hommikul avaldati küll Prantsusmaa tööstus- ja töötleva tööstuse toodangu näidud. Tööstustoodang tuli aprillis tugevalt üle ootuste, samas kui töötleva tööstuse sektor näitas oodatust suuremat langust. Kell 11 ilmuvad veel Itaalia 1Q SKT lõplikud näidud, mis peaks analüütikute ootuste kohaselt tulema -0,8% (Q/Q) ja aastasel baasil -1,3%.

    Valuutaturgudel on kõik riskantsemad valuutad saanud korraliku tõuke: EURUSD avanenes eile gapiga ülespoole ja kaupleb hetkel 0,95% kõrgemal $1,2635 taseme juures. AUDUSD kaupleb 0,7% kõrgemal; NZDUSD 0,85% kõrgemal ja GBPUSD 0,5% kõrgemal. USA dollar on kauplemas 0,9% madalamal ka Šveitsi frangi suhtes. Ainult USDJPY paar on kergelt dollari kasuks liikunud, kaubeldes 0,15% plusspoolel.







  • Nagu Risto mainis on EUR/USD ja GBP/USD paaril tekkinud tänase turgude avanemisega gap, mis on tingitud laupäevasest Hispaania pankade bailoutist. Nagu gapile kohane, soovib hind tihtipeale ka selle vahemiku sulgeda, mistõttu võin arvata, et tänase päeva esimesel poolel liigub EUR/USD allapoole 1,2515 hinna juurde. Tahaksin siinkohal mainida, et paljud kauplejad kasutavadki gapi oma peamise kauplemise strateegiana, sest rohkem kui 50% juhtudel suundub valuutapaar seda vahemikku sulgema. Just praegu testib hind ülemist tunneli joont, mis on natuke toetust andmas.



    Sarnaselt EUR/USD paarile võib gapi sulgeda ka USD/CAD. Peale vahemiku sulgemist ootan tavapärast liikumist tagasi – EUR/USD puhul üles ja USD/CAD puhul alla.

    Kuna tänane põhiteema on ligi 100 punktine vahemik, siis mõtlesin, et lisan väikese kirjelduse gap-st ja lisaks ka ühe meetodi selle kauplemiseks.

    Vahemik ehk gap tekib, kui reedel peale turgude sulgemist või nädalavahetusel tulevad teated kas keskpankadelt või teistelt finantsasutustelt, mis sätestavad turgudele positiivse/negatiivse meeleolu. Kuigi jaekauplejad ei saa nädalavahetusel tehinguid teha ei ole finantsmaailma jaoks forex turg kunagi suletud. Kui valuutaturg uuesti avatakse jaekauplejate jaoks, ostetakse/müüakse selle peale hind üles/alla nii, et tekib vahemik turu sulgemise ja avanemise hinna vahele. Tänane gap tekkis, kuna valuutapaari hind avanes kõrgemal, kui oli reedene sulgemise hind.



    Vahemiku kauplemise strateegiast. Esmalt üks uurimus, mis tehti vahemikus 2002 – 2010 ja uuriti 25-te valuutapaari.


    Uurimus näitab üsna selgelt, et analüüsi käigus vaadeldud valuutapaaridel on vahemik täidetud rohkem kui 50% juhtudel. Kui vahemikku kauplema hakata tuleb esmalt vaadelda, kui suur vahemik on. Kui vahemik on alla 20 punkti, ei pruugi hind tulla tagasi vahemikku täitma. Samuti ei tohiks kohe peale vahemiku tekkimist panustada vahemiku täitmisele, vaid pigem otsida graafikult märke, mis viitaksid sellele, et valuutapaar pöörab ringi ja liigub vahemiku algusesse. Selleks on tihtipeale turu suunamuutust indikeerivad mustrid graafikul. Näiteks kaksik tipp või põhi, pea ja õlg või midagi muud. EUR/USD puhul oli selleks kolmnurga moodustumine.



    Kui muster on leitud ja turg suundub vahemikku täitma on take profit seal, kus vahemik alguse sai. Stop loss pane vastavalt mustrile. EUR/USD puhul täna oleks stop loss kolmunrga viimase tipu üleval. Edasi on vaja ainult oodata, et vahemik täidetud saaks!

  • EUR/JPY on nüüdseks oma vahemiku sulgenud ja rallib ülespoole. EUR/USD puhul jäi vahemiku sulgemisest puudu 10 punkti, kuid võib veel kiirelt alla liikuda ja selle ka sulgeda. Aga alati ei pea hind vahemikku sulgema punktitäpsusega, vaid võib jätta mõned punktid vahemikust ka täitmata. GBP/USD jättis vahemiku üldse sulgemata ja leidis toetust 1,5522 tasemelt. USD/CAD testib päeva kõrgemat punkti, olles väga lähedal päeva avanemishinnale.



    Teen algust ka lihtsa kauplemise päevikuga, kus vastavalt oma analüüsile, mida ma foorumisse postitan, teen ka tehinguid. Teen kõik tehingud päevasiseselt ja annan päeva lõpuks ka ülevaate. Kui tekib küsimusi, et miks ma just teatud kohas tehingu tegin ja arvasin, et turg nüüd selles suunas liigub, siis küsige julgelt ja proovin selle ka lahti seletada.

    Esimene tehing nagu pildilt näha, oli EUR/USD müük 1,2631 tasemelt ja sulgesin 1,2544. Tegin tehingu eelmainitud vahemiku eesmärgiga. Kasum 87 punkti.
  • EUR/USD on rallinud allapoole ka peale vahemiku sulgemist, kuid jäänud nüüdseks konsolideeruma ja võib öö jooksul konsolideeruda ka allapoole 1,2460 hinna juurde. Homme näen EUR/USD tõusmas tagasi 1,2622 hinnani ning sealt edasi sõltub kõik sellest, kas EUR/USD suudab koguda piisavalt ostujõudu, et sulgeda üle 50% tänase päeva küünlast.

    USD/CAD on samuti rallinud, kuid pöördvõrdeliselt EUR/USD paarile ning liikunud ülespoole ning leidnud vastupanu. Arvan, et maksimaaselt võib valuutapaar veel 1,0330 hinnani tõusta, kuid homme näen seda juba allapoole liikumas.

    Täna jäi esimene tehing ka viimaseks, milleks oli EUR/USD müük ja päevik on 87 punktiga plussis. Homme kauplen arvatavasti EUR/USD paari ülespoole.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon