Börsipäev 4. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Positiivne sentiment hoiab turgusid jätkuval oma võimuses, kui Stoxx 600 indeks lõpetas eile 1% jagu kõrgemal ja USA sulgus lühendatud päeva lõpuks 0,6% plussis. Allolevalt jooniselt on näha, et üsna märkamatult on indeksid Euroopas ja USAs viimase kahe kuu tippude juurde tagasi jõudnud ega kauple enam kaugel selle aasta kõrgeimast punktist. Hiinas pole säärast optimismi näha olnud vaatamata sellele, et viimasel ajal on just seal spekuleeritud palju kohustusliku reservimäära ja intressi langetamise teemal. Esmaspäeval raporteeritakse Hiina inflatsiooninäit ja järgmisel reedel Q2 SKT number, mis võiksid anda selgema pildi keskpanga edasisest kursist.

    Nädala teine pool saab ralli jätkusuutlikkuse jaoks olema korralik test, kui ees seisab Euroopa ja Inglise keskpanga kohtumised, kust oodatakse täiendavate majandust stimuleerivate meetmete rakendamist. Reedel aga avalikustatakse USA tööjõuraport, mis praegusel aastaajal kipub olema tavaliselt suhteliselt pehme.

    S&P 500 (valge), Stoxx600 (oranž), Shanghai Composite (kollane)


    Makrouudiseid jätkus eilsesse päeva suhteliselt vähe, ent need suutsid kõik üllatada positiivselt. Hispaania teatas, et juunis vähenes töötute arv 98,9 tuhande võrra, mis hooajaliste tööde tõttu on suvekuudele iseloomulik, kuid isegi selline langus üllatas analüütikuid, kes ise prognoosisid vähenemist 51,6 tuhande võrra. USAs aga ületas maikuu 0,7% MoM tehastetellimuste kasv konsensuse oodatud 0,4% kasvu ning lisaks kujunes annualiseeritud sõidukite müügiks juunis 14,05 miljonit, mis oli 0,32 miljoni võrra parem maist ning ületas veidi ka konsensuse 13,9M ootust.

    USA turud on täna iseseisvuspäeva tõttu suletud ning selle võrra jääb ka likviidsus Euroopas madalamaks. Makrost võiks Euroopas huvi pakkuda eurotsooni teenindussektori PMI, Suurbritannia teenindussektori PMI ja eurotsooni esimese kvartali SKT muutuse revideeritud näit.

    11.00 Eurotsooni teenindussektori PMI (juuni)
    11.28 Suurbritannia teenindussektori PMI (juuni)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (mai)
    12.00 Eurotsooni Q1 SKT teine hinnang

    USA indeksite futuurid on hetkel kauplemas nulli lähedal ja sarnaselt tõotavad avaneda ka Euroopa turud.
  • Deutsche Bank on värskendanud oma majandusprognoose ning näeb nüüd paljude riikide puhul märtsiga võrreldes madalamaid SKT numbreid. Kui poleks olnud nafta hinna langust, siis nende sõnul oleksid need veel mõne kümnendiku võrra kesisemad olnud.
  • Danske on pannud kokku EKP kohtumise eelvaate, milles ootab baasintressi 25 baaspunktilist kärbet. Link

    We expect the ECB to cut its refi rate by 25bp to 0.75% at the meeting on 5 July, taking the refi rate down to a historical low. Unemployment has surged to a record-high rate of 11.1%, inflation and inflation expectations are falling and even the core euro area economies have slid into recession. PMIs seems to have stabilised, but at very low levels, that historically have been consistent with rate cuts.
  • Morgan Stanley vahendusel põgus kokkuvõte eilsetest USA automüügi numbritest (muutused on päevade arvudega kohandatud)
  • ekathimerini kirjutab, et pärast valimisi on kreeklased hakanud oma raha taas pankadesse tagasi tooma, kui alates 17. juunist on deposiitide arv kasvanud 5 miljardi euro võrra.

    This has more than offset the withdrawal of between 4 and 5 billion euros in the first two weeks of June, after an 8.5-billion-euro drop in deposits in May, the worst monthly performance in decades.
    Bank of Greece data showed a deposit balance of 157.44 billion euros at the end of May, down from 165.95 billion at end-April.
    Bank officials insist that some 20 billion euros are still stashed away in safe deposit boxes, mattresses and storage rooms in homes.
  • Eurotsooni teenindussektori PMI juunis 47,1 vs oodatud 46,8 (mais 46,8). Saksamaa 49,9 vs oodatud 50,3 (mais 51,8), Prantsusmaa 47,9 vs oodatud 47,3 (mais 47,3), Hispaania 43,4 vs oodatud 41,5 (mais 41,8), Itaalia 43,1 vs oodatud 42,5 (mais 48,1).

  • UK teenindussektori PMI aga nõrgem....51,3 vs prognoositud 52,9 (mais 53,3)
  • Kuumade ilmade toel nii Euroopas kui USAs jätkab nisuhind kallinemist. 15. juunil maksis bushel nisu €4.8, tänaseks tõusnud €6.2 peale ehk +29%.
  • USA iseseisvuspäev on ameeriklaste jaoks üks suurimaid grillpidusid ning Bloomberg on teinud illustratiivse graafiku sellest, kui palju kallimaks on BBQ ja koduste hamburgerite valmistamine keskmise tarbija jaoks muutunud. Valge joonega on tähistatud veiseliha jaemüügi hinda 100 naela kohta ja valge joonega Bloombergi poolt kokku pandud neljandale juulile iseloomuliku toidukorvi, kuhu kuuluvad näiteks veiseliha, said, juust, värske kapsas, tomat, jäätis ja kartulikrõpsud. Arvatakse, et erinevate lihade tootjad on tänavu eriti õnnelikud, kuna iseseisvuspäev langeb nädala keskele ning lisaks saadakse kasu eelneva ja järgneva nädalavahetuse grillpidudest.
  • Eurotsooni jaemüük langes mais aasta baasil -1,7% vs oodatud -1,0% (aprillis -3,4%). Liikumised on Euroopa börsidel täna võrdlemisi uimased ning indeksid jätkavad kauplemist keskmiselt 0,5% punases.
  • Viimasel ajal on palju räägitud sellest, kuidas Prantsusmaa peab leidma täiendavaid meetmeid selleks, et täita järgmiseks aastaks 3% eelarvedefitsiiti. Täna siis esitleti värsket eelarvekava, milles tõmmati SKT kasvuprognoosi varasema 0,7% asemel 0,3% peale. Revideeritud eelarve sisaldab jõukatele kondanikele suunatud maksu pealt saadavat tulu 2,3 miljardi euro ulatuses ja 7,2 miljardi euro ulatuses muid uusi makse, mis aitavad tänavust eelarve puudujääki alandada 4,5% peale.
  • Iirimaa tööturu olukord pole pärast panganduskriisi kuidagi jalgu alla saanud. Tänane statistika näitas, et uusi töötuabiraha taotlejaid tuli juunis juurde 2700, kasvades 446000 peale ning töötuse määr kerkis 14,9%le, mis on maikuuga võrreldes 0,2 protsendipunkti võrra kõrgem.
  • Deutsche Bank toob ühes oma analüüsis hästi välja selle, kui tugevalt valitsuse fiskaalmeetmed Hispaania majandust mõjutavad. Teadupärast oli Hispaania valitsuse eelmise aasta defitsiit -8,9% ning tänavu soovitakse seda vähendada -5,3% peale ning tuleval aastal siis -3,0% peale. Selle -3% osas on Euroopa Komisjon avanud ukse, et eesmärk võib liikuda 2014. aastasse, kuid ametlikult pole seda valitsus oma programmi veel võtnud. Alloleval joonisel eeldab DB, et Hispaania ei suuda isegi tänavust eesmärki täita piirudes 6,5% defitsiidiga. Kuid isegi sellisel juhul vähendab fiskaalmeetmete mõju SKT kasvu -1,7 protsendipunkti võrra ning omaks veel -1,3 punktist mõju 2013.a, kui defitsiit võiks alaneda 4,8% peale. Pikaajaliselt peaks fiskaalmeetmete negatiivne mõju vähenema ning tööturu reformid aitama SKT-l kasvada ca 2% aastas.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon