Börsipäev 7. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 7. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pullid said eile jätkata peomeeleolus, kui Euroopa Keskpank teatas valmisolekust hakata hädas olevaid riike teatud tingimustel läbi võlakirjaostude toetama. Huvitav on viimaste kuude turuliikumiste puhul see, et erinevate oodatavate sündmuste puhul (peamiselt siiski keskpankade kohtumised) on tihti eelnevalt juba väga positiivselt reageeritud, ent sellele vaatamata leitakse põhjust uuesti eufooriasse sattuda, kuigi tulemus on ootuspärane. Draghi ning osalt ka makro aitasid S&P 500 indeksil rallida 2% rohkem kui nelja aasta tippudele ning Nasdaq indeksil 2,2%ga rohkem kui kümne aasta kõrgeimale tasemele. Stoxx 600 indeks lõpetas päeva 2,3% plusspoolel eesotsas perifeeriaga (Hispaania +4,9%, Itaalia +4,3%).

    S&P 500 (valge) ja Nasdaq (oranž)


    Nii nagu üleeile ilmsiks tuli, selliseks Euroopa Keskpanga rünnakuplaan ka kujunes. Kokkuvõttes tutvustati uut akronüümi OMT (outright monetary transactions), mis hakkab asendama SMPd. Selle maht on piiramata, järelturult ostetakse 1-3 aasta pikkuse tähtajaga riigivõlakirju ning seda tingimusel, et subjektiks olev riik on Euroopa päästemehhanismidelt eelnevalt abi palunud ning sellega võtnud kohustuse läbi viia kindlaid majandusreforme. Ostusid steriliseeritakse ehk võlakirjade soetamiseks kulutatav raha meelitatakse deposiidioksjonitega tagasi EKPsse ning kokkuvõttes hoitakse rahapakkumist ja mõju inflatsioonile neutraalsena. Erinevalt SMPst ei võta Euroopa Keskpank võlakirjaomanike ringis kõrgema tagasinõude positsiooni ehk teda koheldakse võimaliku haircuti puhul võrdsena teiste erainvestorite kõrval. Huvitava nüansina jäädi suhteliselt rangeks tingimuste täitmise suhtes, võttes õiguse lõpetada võlakirjade ost kohe kui riik ei suuda täita troika poolt ettenähtud eelarve defitsiidi ja võlakoorma vähendamise eesmärke.

    Minu jaoks tekitab küsimuse see, kui riik peakski abi EFSFi/ESMi käest küsima ja maha jääma eesmärkidest nii nagu see on juhtunud põhimõtteliselt iga Lõuna-Euroopa riigiga, kes palunud finantsabi või kes üritab hetkel fiskaalpakti raames -3% eelarvedefitsiidi juurde tagasi jõuda. Kas EKP tõmbab kohe juhtme seinast nii nagu lubab, mis tähendaks, et EKP tugiostude kohal on pidevalt küsimärk. Praktikas ma arvan, et keegi EKP ähvardust ilmselt tõsiselt ei võta, mistõttu ei saanud see eile ka kuigi palju tähelepanu. Ühest küljest tähendaks eesmärkidest maha jäämine uute reformide pealesurumist ja kui ekspordisektor pole ka väga välja aitamas, siis kokkuvõttes jõutakse sarnasesse nõiaringi, millesse Kreeka on sattunud. Teisest küljest on raske uskuda, et keskpank oleks tugiostudest loobudes valmis tekitama finantsturgudel paanikat.

    Aga see selleks. Plaan on olemas, lubadused antud ning nüüd sõltub edasi kõik juba riigipeadest. Seni on Hispaania peaminister suuremast finantsabist loobunud, üritades hetkel hakkama saada finantssektorile antud 100 miljardi euroga. Kuna Hispaanias on juba mitu maksude tõstmise ja eelarvekulude vähendamise paketti vastu võetud, siis Mariano Rajoy aktsepteeriks täiendavat finantsabi ainult siis, kui sellega ei kaasneks uusi nõudmisi lisaks praegustele reformidele, mis avaldaks problemaatilisele majandusele veelgi suuremat survet. Mario Monti näib võimaliku abi palumise suhtes olevat leplikum, ent siin on küsimus juba pigem selles, kas Euroopa kolmandaks suurima majanduse abistamiseks on üldse piisavalt finantse. Ehk kokkuvõttes taandub kogu EKP lubadus tulevikus sellele, kui edukalt suudavad poliitikud edaspidi jõuda kokkuleppele üksteist aidata ja siin on pigem jäänud mulje, Kreeka on kõigil mõõdu piisavalt täis ajanud ning vaidlused on kerged tekkima.

    Lisaks Draghile külvas täiendavat optimismi ka USA makro. Läinud nädala esmaste töötuabiraha taotluste arv langes oodatud 373K pealt 365K peale (nädal enne seda 377K), ADP tuli samuti üle ootuste (201K vs prog 143K) ning teenindussektori ISM paranes juuli 52,6 punkti pealt 53,7 punkti peale, sooritades vastupidise liikumise analüütikute konsensuse prognoositud 51,0 punktile.

    Tänastest uudistest oodatakse suurima huviga USA augustikuu tööjõuraportit, mille ootusi eilne ADP osade analüütikute puhul kergitas. Konsensus prognoosib väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arvuks 130K (vs 163K juulis). Paljuski annab tänane number vihje ka selle kohta, mida võib FOMC järgmise nädala istungil otsustada.

    10.00 Hispaania töötustoodangu muutus (juuli)
    11.30 Suurbritannia tööstustoodangu muutus (juuli)
    13.00 Saksamaa tööstustoodangu muutus (juuli)
    15.30 USA tööjõuraport (august)

    USA indeksite futuurid kauplevad nulli lähedal. Euroopa on alustamas kerges plussis.
  • Hiina valitsus on avalikustanud rohkelt uusi infrastruktuuriprojekte, millest värskeim näeb ette 2018 kilomeetri ulatuses teede ehitamist. Eile aga anti heakskiit metrooprojektidele 18 linnas, mis on aidanud Hiina aktsiaturul täna hommikul sooritada korraliku ralli. Shanghai Comp kaupleb ca 4% plussis ning on sellega tasa teinud suurema osa YTD kaotusest. Bloombergi vahendusel võib lugeda pikemalt.
  • Kui vaadata Deutsche poolt kokku korjatud värskemat infot insaiderite ostudest ja müügist Stoxx 600 ettevõtete puhul, siis allolevalt jooniselt võib näha, et viimase kümne päeva netoostud on liikunud tagasi nulli, samal ajal viitab 50 päeva keskmine selgelt müüjate jätkuvale domineerimisele. Kui vaadata eraldi müüki ja ostu, siis 10 päeva netoostude kasvu tingis puhtalt müügi vähenemine, sest ostud püsivad mitme aasta põhjade lähedal. Kokkuvõttes viitab statistika, et ralli pole meelitanud insaidereid ostma, pigem kasutatakse seda võimalust positsioone vähendada.

  • Viskan siia ka nimakirja, mida on insaiderid kõige enam müünud ja ostnud.

    Major insider buy transactions above Euro 500,000 over the last two weeks were noticed in Admiral, Eurazeo, Swatch Groups and Zurich Insurance Group. Other significant buy transactions above Euro 10,000 was noticed in
    ArcelorMittal, Ashtead Group PLC, AstraZeneca, Atos, BIC, Compass Group, Energias de Portugal, Hannover Re, Hays, Immofinanz Group, Kinnevik Investment AB, Ladbrokes PLC, Lindt & Spruengli, OMV, Paddy Power, PZ Cussons PLC, Schroders, Sika, Standard Life, Straumann and Unilever (see

    Major insider sell transactions above Euro 500,000 over last two weeks were noticed in Generali Ass., PSP, Sonova Holdings AG and Sv. Handelsbanken. Other significant sell transactions above Euro 10,000 was reported for Actelion, Baloise, Banca Pop Emilia, Barry Callebaut, BAT, ENI, Ets Colruyt, Fraport AG, Georg Fischer, Groupe Bruxelles Lambert SA, Novartis, Pennon Group, Qiagen, Qinetiq Group, Reckitt Benckiser, Rexel, Saipem, SEB Group, Topdanmark, Unibail Rodamco, Zodiac.
  • Morgan Stanley usub, et EKP eile avalikustad plaan võib aidata eurol jätkata lühiajaliselt dollari suhtes tugevnemist. Hetkel jäädakse siiski oma seniste prognooside juurde, mille kohaselt oodatakse EUR/USD kursiks neljandas kvartalis 1,19 USD ja tuleva aasta esimeses kvartalis 1,15 USD. Sealt edasi prognoositakse juba taastumist.

    The ECB’s Draghi met market expectations with regards the additional detail of the bond purchase programme (in line with the press reports in recent days), and although the market is currently interpreting the announcement cautiously, we believe that the programme is positive for EUR; as long as the market confidence in the ability of the ECB to deliver the Draghi put is maintained, the selective risk recovery will continue, in our view. Pullbacks in EURUSD should still be viewed as providing a buying opportunity for those looking to participate in the current tactical EURUSD rebound. Indeed, our risk-adjusted yield indicators imply that there remains upside potential for EURUSD towards 1.2750 and even 1.30.

  • Hispaania tööstustoodang kahanes juulis mullusega võrreldes -5,4%, mis oli juuni -6,1%ga võrreldes parem, ent jäi ootustele siiski alla (-5,2%).
  • Nordea poolt hea point selle kohta, kas sõna "piiramatus koguses" vastab EKP plaanis tegelikkusele. Sarnaselt teistele keskpankadele ei soovi EKP ilmselt Itaalia, Hispaania, Portugali ja Iirimaa emiteeritud 1-3a võlakirjade ainuhoidjaks jääda ning see seab tegelikult piiri sellele, kui palju ollakse valmis järelturult võlakirju kokku ostma. Muidugi kindel % absoluutnumbrist suureneks pidevalt kui riigid emiteeriks lühikest otsa koguaeg juurde, ent Draghi eilsete kommentaaride kohaselt hakatakse pingsalt jälgima seda, et emissioone liiga ulatuslikult lühema otsa suunas ei nihutata.
  • Suurbritannia tööstustoodang näitas juulis oodatust paremat taastumist, kui aastataguse perioodiga võrreldes kahanes toodang -0,8% vs prog -2,7% (juunis -3,8%).
  • Ka Saksamaa tööstustoodangu muutus kujunes arvatust paremaks

    GERMAN INDUSTRIAL PRODUCTION (JUL) AT 1.3%M/M SA & -1.4%Y/Y NSA VS. 0.0%M/M & -3.0%Y/Y EXPECTED AND -0.4%M/M & 0.3%Y/Y PRIOR (REV. HIGHER).

  • Lulu beatib EPSiga aga käibega jääb alla, tõstab käibeootuse in-line ja EPSi prognoosi natuke üle konsensuse.

    lululemon athletica Q2 EPS $0.39 vs $0.31 Capital IQ Consensus Estimate; revs $282.6 mln vs $286.20 mln Capital IQ Consensus Estimate
    lululemon athletica sees Q3 $0.34-0.36 vs $0.33 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs $300-305 mln vs $303.92 mln Capital IQ Consensus Estimate; raises FY13
    lululemon athletica raises FY13 EPS to $1.76-1.81 from $1.55-1.60 vs $1.63 Capital IQ Consensus Estimate; raises revs to $1.345-1.360 bln from $1.32-1.34 bln vs $1.36 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Intel annab kasumihoiatuse ning tõmbab sellega ka futuure veidi allapoole. Eks see näitab mingil määral ohtu, et analüütikute ootused on aasta lõpu osas liiga kõrged. Aktsia reaktsioon eelturul -2,0%

    Intel lowers Q3 revs to $12.9-13.5 bln from $13.8-14.8 bln vs $14.23 bln Capital IQ Consensus Estimate

    Relative to the prior forecast, the company is seeing customers reducing inventory in the supply chain versus the normal growth in third-quarter inventory; softness in the enterprise PC market segment; and slowing emerging market demand. The data center business is meeting expectations.

  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: ULTA +10.2%, COO +7.4%, BV +4.9%, UTX +3%, ZQK +1.3%, (light volume).

    Financial related names showing strength: ING +6.8%, DB +6.6%, BCS +4.7% (upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank), CS +4.7%, SAN +2.1%, STI +1.9% (announces actions that improve risk profile and strengthen balance sheet, upgraded to Outperform from Market Perform at BMO Capital)), UBS +1.8%, HBC +1.7%, BAC +0.7%, C +0.5%.

    Select metals/mining stocks trading higher: MT +4.5%, BBL +2.9%, BHP +2.4%, VALE +2.1%, GOLD +1.7%.

    A few oil/gas related names showing strength: E +2.9%, PTEN +2.4% (Patterson-UTI reported that for the month of August 2012, the Company had an average of 215 drilling rigs operating, including 210 rigs in the United States and 5 rigs in Canada, also upgraded at BMO),TOT +1.6%, SDRL +1.1%, .

    Other news: NABI +8% (announced that Biota Holdings is in advanced discussions with Russell H. Plumb to assume the role of President and CEO of Biota Pharmaceuticals), NOK +5.7% (still checking), RGR +5.4% (following SWHC results), BIOF +5% (Greenlight Capital discloses 36.2% benefitical interest in amended 13D filing, up from the 29.7% last reported on 4/11/11), ROSG +4.9% (still checking), DELL +1% (confirms quarterly cash dividend of $0.08 per common share, policy approved in June), CAB +0.8% (following SWHC results, upgraded to Outperform from Neutral at Credit Suisse), VCRA +0.7% (announces pricing of public offering of 4.825 mln shares of common stock at $28.75 per share), AIG +0.6% (prices sale of ~ 591.9 mln ordinary shares of AIA Group), PVH +0.6% (positive mention on MadMoney), EBAY +0.6% (Oline retailing company Svpply disclosed in a blog post that it will be acquired by EBAY: terms not disclosed).

    Analyst comments: MDW +5.9% (initiated with an Outperform at RBC Capital), PCLN +0.2% (upgraded to Buy from Neutral at Nomura).
  • Aug Nonfarm Payrolls 96K vs. 130K Briefing.com Consensus; prior revised to 141K from 163K
    Aug Nonfarm Private Payrolls 103K vs. 144K Briefing.com Consensus
    Aug Unemployment Rate 8.1% vs. 8.3% Briefing.com Consensus; prior 8.3%
  • Aug Hourly Earnings 0.0% vs. +0.2% Briefing.com Consensus; prior +0.1%
    Aug Average Workweek 34.4 vs. 34.5 Briefing.com Consensus; prior 34.5

  • Kas C ei olegi enam LHV jälgitavate aktsiate nimekirjas? Ei näe teda ka SP100 nimekirjas?
  • Kõige parem raport on nõrk raport - tere tulemast QE3!
  • Is Good News Good News?
    By James "Rev Shark" DePorre
    Sep 07, 2012 | 8:27 AM EDT | 2

    It is tempting, if the only tool you have is a hammer, treat everything as if it were a nail. --Abraham Maslow

    Markets around the world continue to run to the upside following the European Central Bank's bond-buying decision yesterday. It has been a mad scramble to add long exposure when it became clear that there wasn't going to be a sell-the-news reaction. If you weren't long, you had no choice but to reposition in hopes of keeping the damage to a minimum.

    That sets the stage for another major news event this morning: the August jobs news. You might think that after the huge run-up yesterday there's an even better setup for a sell-the-news reaction today, but when the momentum is crushing the bears like a steamroller you may be a bit gun shy about that concept.

    The best possible advice I can give you about this market is to respect the price action. If you are holding a hammer, you keep looking for nails, and if you are holding short positions, you keep looking for bearish arguments. To someone who is short, there is always a bearish argument to be found and they can sound appealing. After all, the economy is still struggling and Europe isn't going to be fixed by a little bond buying; however, at the moment the market doesn't care. It is celebrating, rightfully or not, and trying to impose your logic on the market is like trying to reason with a three-year-old child.

    I'm not saying that this sort of action makes for easy trading. In fact, it creates quite a dilemma for disciplined traders who don't want to chase extended stocks. There aren't a lot of easy entries after a move like yesterday's, and another blast higher on the jobs news is going to leave many folks sitting on the sidelines scratching their heads trying to figure out how they are going to catch up with this market.

    The jobs report is particularly interesting because much of the recent market strength has been predicated on the idea that economic conditions are so bad that the central bankers will provide a flood of liquidity that has few other places to go but into equities. That was what happened in Europe yesterday, and you have to wonder if a strong jobs report this morning makes QE3 less likely and a negative for U.S. stocks. Is good news good at this point?

    I suspect the market will react favorable to strong numbers at least initially, but I don't think it will be the same sort of positive catalyst that the ECB news was yesterday. In other words, I would not be too anxious to chase strength again at this point.

    News is hitting that Intel (INTC) is cutting guidance and that is going to have an effect on the market mood. No one seems to believe that corporate earnings are going to be that great going forward, but this market is running on central banks and not corporate fundamentals.

    We'll see what the jobs news brings and go from there.
  • EURUSD kauplemas kolme ja poole kuu tippudes $1,2770 juures (+1,1%).
  • USA tööturu osalusmäär langes 63,7% pealt uue 31 aasta madalaima taseme 63,5% peale, sealt ka töötusmäära langus 8,1% peale.
  • Nii juhtub, kui mandaadist kinni ei peeta ja rahas istutakse.

    http://www.pensionikeskus.ee/?id=694&chartSelector=nav&fromDay=1&fromMonth=06&fromYear=2012&toDay=8&toMonth=09&toYear=2012&funds%5B%5D=EE3600019766&funds%5B%5D=EE3600103248&button=Uuenda+graafik

    Küsisin seda hiljuti ka kaubanduskeskuses ligi trüginud LHV üliagressiivselt müügimehelt, et kui ma annan raha teile ja soovin, et te investeeriksite 75% ulatuses aktsiatesse, siis miks te investorite ootusi ei täida, vaid istute rahas ja samal ajal kasseerite sisse 2% aastas haldustasu? Kui see ei ole investorite ootuste petmine, siis mis see on? Võite ise arvata, mida see müügimehest joppenbuch vastu ajama hakkas.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon