Börsipäev 21. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Neljandat päeva järjest on turud suhteliselt tasahilju üles alla põrganud, ent pigem on jäänud mulje, et vähemalt hetkel üritatakse suuremaid allapoole liikumisi ostukohtadena ära kasutada. Nii Stoxx 600 kui S&P 500 näitasid sessiooni jooksul sügavamat miinust, kuid suutsid päeva lõpuks selle tasa teha vaid -0,1% kaotuseks.

    Peamise tähelepanu all olid eile juhtivad majandusaktiivsuse indikaatorid Hiinas, Euroopas ja USAs. Hiina HSBC PMI näitas küll septembris 0,2 punktilist paranemist, ent 47,8 punkti tase jääb selgelt alla 50 punkti ning viitab jätkuvalt aktiivsuse alanemisele töötlevas tööstuses.

    Euroopas üllatas Saksamaa oma PMI näitudega positiivselt, kuid selle tegi tasa Prantsusmaa ning tõenäoliselt ka perifeeria arvatust nõrgemad tulemused eeskätt just teenindussektori poolel. Saksamaa töötleva tööstuse PMI kerkis 44,7 punkti pealt 47,3 punktile (oodati 45,2), samal ajal aga Prantsusmaa oma kukkus 46,0 punkti pealt 42,6 punktile (oodati 46,4). Eurotsooni töötleva tööstuse PMI kerkis augusti 45,1 punkti pealt septembris 46,0 punkti peale, lüües konsensuse 45,5 punktist ootust. Kuid kui me vaatame teenindussektori ja töötleva tööstuse kombineeritud PMI näitajat, siis see langes vastavalt 46,3 punkti pealt 45,9 punkti peale, mis on madalaim tase alates 2009.a juunist.

    Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (valge), teenindussektori PMI (oranž) ja kombineeritud PMI (kollane)


    Tagatubades käivad endiselt jutud, et Hispaania ametnikud on usinalt rääkimas läbi riikliku finantsabi tingimusi ja kokkuleppe saavutamisel võidakse plaan avalikustada järgmisel neljapäeval. Tuleval reedel peaks Hispaania avaldama ka oma finantssüsteemi ülevaate, mida on viimased kolm kuud tehtud ning eeldatavalt paneb paika lõpliku summa, kui palju ESMi raha pankade rekapitaliseerimiseks vaja läheb. Dow Jones andmetel pärib Hispaania oma Euroopa Liidu partneritelt võimaluse kohta kasutada finantssektori päästmiseks määratud 100 miljardist eurost ülejäävat summat valitsuse võlakirjade ostmiseks, mis viitab sellele, et nende endi arvates ei pruugi kogu raha finantssektori rekapitaliseerimiseks kuluda, samal ajal kui paljud teised küsivad, kas sellest ikka piisab.

    Itaalia valitsus oli aga sunnitud oma prognoosides tegema muudatusi, kuna riigi majandus on läbimas arvatust suuremat langust. Tänavuseks majanduslanguseks oodatakse nüüd -2,4%, mis on kaks korda enam võrreldes eelneva prognoosiga. Lisaks ei oodata enam tuleval aastal majanduskasvu (varem +0,5%), vaid riigi kogutoodang peaks kahanema -0,2%. See tähendab, et ka eelarvedefitsiit kujuneb arvatust suuremaks, olles -1,7% asemel -2,6% käesoleval aastal ning -0,5% asemel -1,6% järgmisel aastal. Riigi võlakoorem suhtena SKPsse jääb käesoleval aastal 126,4% juurde ning kerkib tuleval aastal 127,1%ni. Valitsuse eesmärgiks on 2015.a langetada suhe 116%ni.

    USAs avaldas Markit samuti septembri töötleva tööstuse PMI, mis kujunes ootuspäraseks, püsides muutumatuna 51,5 punkti peal. Töötu abiraha taotluste arv langes eelneva nädala 385K (revideeriti 382K pealt kõrgemaks) pealt 382K peale. Erinevalt NY Fedi töötleva tööstuse küsitlusest näitas Philly Fedi oma aktiivsuse paranemist, kerkides augusti -7,9 punkti pealt septembris -1,9 punktile. Väga jõudsalt kerkis just järgneva kuue kuu ootuste indeks, tõustes 28,7 punkti 41,2 punktile, olles tõenäoliselt tingitud keskpanga tegevusest ning lootusest, et kongress leevendab ka järgmise aasta alguses majandust tabavate fiskaalsete tegurite mõju.

    Tulles tänase päeva juurde, siis paraku pole makrokalendris oodata ühtegi olulist uudist.

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3% kõrgemal ning umbes samasuguse muutusega on avanemas ka Euroopa börsid.
  • Euroopa suuremate ettevõtete insaiderid kasutavad jätkuvalt turu tugevust selleks, et oma positsioone vähendada. Deutsche andmed näitavad, et insaiderite ostmine paranes läinud nädalal marginaalselt, kuid jääb siiski pikaajalisele keskmisele alla. Samal ajal aga suurenes müüjate osakaal, kerkides üle oma ajaloolise keskmise. Netotulemus näitab, et Eurooa ettevõtete insaiderid ei ole keskpankade tegevuste üle väga vaimustuses.
  • EKP nõukogud liige Erkki Liikanen annab tunnistust Soome parlamendi ees ning tõdeb, et OMT võib katta kogu eurotsooni, kui vaja. Näib, et selle kommentaari peale on eur taas jalgu alla saamas ning tugevnenud dollari vastu 0,56% 1,3040 dollarile, kus alles päeva alguses kaubeldi 1,2967 USD tasemel.
  • Frankfurti börsi iganädalane küsitlus näitab, kuidas suhe pullide ja karude vahel on jätkuvalt karude kasuks ning seda juba üheksa nädalat järjest, mis on pikim bearish periood kogu küsitluse 10a ajaloos. Aga seda iga nädalaga järjest vähem. Samal ajal on DAX tõusnud 1000 punkti sundides ilmselt paljusid oma underweight või lühikesi positsoone muutma ja nõnda tinginud karude allaandmise vaatamata sellele, et sisimas võidakse endiselt olla eurotsooni saatuse osas negatiivselt meelestatud.

    Even if the current bears are right in their view that the eurozone crisis is far from over, and that the policy-induced euphoria will be short-lived, the equity sell-off might come too late to afford them a comfortable exit point. For some of them, the deadline for remedial action might already be nearing in the form of the quarter’s end.

  • Kui vaadata insaiderite graafikut ja pannes sinna mõttes turgude liikumise kõrvale, siis see on turu liikumisega pigem pöördvõrdeline.

    Arvata on, et nad pigem kasutavad turu tugevust oma aktsiaboonuste rahaks tegemiseks.
  • jahe
    Kui vaadata insaiderite graafikut ja pannes sinna mõttes turgude liikumise kõrvale, siis see on turu liikumisega pigem pöördvõrdeline.

    Arvata on, et nad pigem kasutavad turu tugevust oma aktsiaboonuste rahaks tegemiseks.


    Insaiderite ostud ei ole kindlasti mõni selline indikaator, mille põhjal investor võiks oma ostusid ja müüke iga kord ajastada aga kuna firma enda töötajad omavad äri väljavaate kohta rohkem infot, siis nende müüki praeguses etapis võib tõlgendada info killuna, et turud on ülehindamas majandusolukorda. Ja nendel juhtudel, kus turud kukuvad, võivad firma juhtivad töötajad ostma tulla, näidates et investorid hindavad ettevõtete väljavaadet liiga negatiivseks. Kui minna tagasi näiteks eelmise aasta augustisse, siis insaiderite ostuhuvi märkimisväärne kasv oli väga pessimistlikuks muutunud turusentimendi ajal tegelikult heaks ostusignaaliks investorile.
  • WTO on kärpimas maailma kaubanduse mahu kasvu varasema 3,7% asemel 2,5% peale ning 2013.a 4,5%ni vs 5,6% eelneva prognoosi kohaselt.

    WTO director general, Pascal Lamy: I see the risk more on the downside than the upside. What could be surprising is that you have a volume of trade that is lower than world [economic] growth.

    The main reason for the growth slowdown is of course Europe. We also know U.S. growth is lower than expected, [and] Japan is not in great shape.
  • Jõuame laiema teema käsitluseni. Õigemini küll vastuolu, seda juhatuse ja aktsionäride vahel. Tegelikkuses on eelmainitute huvid tuntavalt erisuunalised, v.a perefirmad. Juhatuste motivatsioon on üles ehitatud lühiajaliselt, 1-3 aastat, aktsionäridel pikaajaliselt.

    Viimased kriisid on osaliselt tingitud just juhtide lühiajalisest vaatest, nende püüdest aktsiahindu tõsta => oma tasusid suurendada. Seda viga (juhtide tasustamise sidumine aktsiahinnaga) on püütud tasandada boonusaktsiate ajalise tehingukeeluga. Nõnda ongi, et "lock-up'i" lõppemisel teeb juhatus need hoolimata tulevikuväljavaadetest kiiresti rahaks, et oma tasu kätte saada.

    Loomulikult pole kõik aktsiatemüügid ülaltooduga seotud, ent seda mõju tasub arvestada.
  • Mastercard (MA) on täna saanud analüüsimajadelt positiivseid kommentaare, sealhulgas ka reitingu tõstmine Hoia pealt Osta peale Citigroupi poolt.

    MasterCard upgraded to Buy from Neutral at Citigroup

    FBR Capital on ettevaatlik lähiaja tulemuste osas, kui pikajaliselt on analüütikud MA edus veendunud.

    MasterCard: Secular trends support long-term 20%+ EPS growth; near-term global economic conditions a headwind - FBR Capital
    FBR Capital believes that +20% EPS CAGR is achievable for the three-year period ending in 2015. Near term, they expect EPS CAGR to be below 20% (FY13 estimated EPS CAGR=16%), reflecting the weak global economy, which will adversely affect net rev growth rates; however, once the global economy stabilizes, plus given MA's exposure to underpenetrated, high-growth emerging markets, they expect EPS growth to surpass 20%. They are reducing their FY13 EPS est from $25.76 to $25.40, reflecting a higher tax rate (32%) and lower share repurchases. They note 85% of global transactions are still comprised of cash and check; Outperform.


    Aktsia kaupleb eelturul 0,9% plusspoolel, $ 458 juures.

    Kommentaariks peab ütlema, et MA on käesoleval aastal teinud väga muljetavaldava tõusu (ligi 40%), mida suutis veidi häirida vaid UBS-i üsna tugevate argumentidega downgrade juulis. Kuid nüüd on MA rühkimas taas oma käesoleva aasta tippude juurde ja turu äärmiselt positiivse fooni taustal ei tuleks üllatusena ka kõrgemad hinnatasemed.
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: KBH -2%, TIBX -1.2%.

    A few metals/mining stocks trading modestly lower: GFI -1.2%, RIO -1.0%, HMY -0.7%.

    Other news: VVUS -13.6% (Vivus provides update on the review of the Qsiva Marketing Authorization Application; co expects an opinion recommending against approval of the MAA for Qsiva), ASTX -4.2% (discontinues Amuvatinib clinical development program), RIMM -3.5% (Vodafone PLC customers are experiencing a BlackBerry (RIMM) outage, according to reports), AI -2.3% (announces 2 mln share common stock offering).

    Analyst comments: GT -1.3% (KeyBanc downgrades tire makers CTB and GT to Hold as Chinsese tariff uncertainty likely to weigh on stocks), WLT -1% (downgraded to Hold from Buy at Brean Murray).
  • Gapping up:
    In reaction to strong earnings/guidance: DRI +3.8%, KORS +3.4%, CTAS +1.2%, (light volume), ORCL +0.8%.

    Select financial related names showing strength: NBG +6.7%, CS +1.5%, SAN +1.4%, DB +1.3% (Deutsche Bank to start thousands of job cuts in Germany, according to reports ), BAC +1.2%, MS +0.8%.

    A few India related names ticking higher: IBN +6.2%, TTM +4.3%, SLT +2.7%,

    Other news: HALO +15.4% and VPHM +4.7% (ViroPharma and Halozyme provide update on clinical development of subcutaneous Cinryze with recombinant human hyaluronidase (rHuPH20); FDA has advised ViroPharma to amend the study protocol), LF +11.9% (LeapFrog's LeapPad 2 learning tablet makes The Toys"R"Us 2012 "Fabulous 15" toy list), WMC +8.3% (declares Q3 dividend of $0.85/share), SCLN +8.3% (still checking), SWKS +3.7% and QCOR +3% (modestly rebounding), RIG +1.6% (PetroBras is trying to overturn ruling against RIG banning it to work in Brazil, according to reports), GRPN +1.6% (under pressure in late trade on reports pf editor leaving), NAVB +1.6% (awarded SBIR grant from the NIH for Development of Radio-Immuno-Guided Surgery agent), ELN +1.2% (announces the appointment of Hans Peter Hasler as Chief Operating Officer).

    Analyst comments: PSO +2.1% (ticking higher, upgraded to Outperform from Neutral at Exane BNP Paribas ), MO +1.3% (upgraded to Buy from Neutral at Citigroup), MA +1.3% (upgraded to Buy from Neutral at Citigroup), EMC +1% (initiated with a Buy at Jefferies), EXPE +0.5% (upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank).
  • Kuld on viimase tunni jooksul ligi $15 alla tulnud

  • sellise tempo juures edasi kukkudes on veel enne kuu lõppu 1500$ juures väljas

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon