Balti börsid 3. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 3. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti börsiindeksitest suutis teisipäeva ainsana plusspoolel lõpetada OMXT (+0,31%) ja seda tänu enim kaubeldud aktsiate liikumisele, mis peale Silvano lõpetasid kõik kõrgemal. Tehinguid tehti üle 650 tuhande euro eest, kui enim vahetasid omanikku LESTO aktsiad tänu blokktehingule (+0,85% ja 91 tuh euro eest). Teistest enim kaubeldud ettevõtetest tõusid Olympic 1,35% ja Tallink 0,29%, kui Silvano oli -0,99% ja Apranga -0,49%. Tavapärasest aktiivsemalt kaubeldi ka SAF Tehnika ja Invalda aktsiatega ning mõlemad langesid, vastavalt 3,64% ja 2,54% jagu.
  • Äripäevas väike lugemine ärikinnisvara turust, arvamust avaldab 1Partner Kommertskinnisvara juhtiv partner Aivo Hallisti: http://www.ehitusuudised.ee/article/2012/10/2/buroode-uurihindu-tostavad-eestisse-kolivad-ettevotted
  • Linas Agro AGM-i kutse tuli hommikul:https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=523843&messageId=644117

    AGM toimub 25. oktoobril ning juhatus on teinud ettepaneku maksta kasumist dividendideks 4,5 miljonit latti ehk 0,028 latti (0,0082 eurot) aktsia kohta. Dividendi tootlus eilse sulgemishinna juures seega 1,44%. Dividendi väljamaksekordaja tuleb suhteliselt madal, 6,5% juurde - siin Ukraina üksuse müügist saadud kasumi mõju puhaskasumi reale.
  • Leedu lehe Verslo žiniose tänases väljaandes usutlus Apranga nõukogu esimehe Darius Mockusega, kellel on kahtlused Apranga kui börsiettevõtte tuleviku osas. Mockusele kuulus juuni lõpus 53,7% Aprangast ning augusti lõpust on ta ostnud ca 350 tuhande euro eest aktsiaid juurde. Kuigi kindlatest kuupäevadest juttu ei ole, pole Mockus rahul ettevõtte praeguse esindatusega börsil. Igal juhul, kui otsus börsilt lahkumise kohta langetatakse, siis Mockuse sõnul antakse sellest aegsasti teada.
    http://vz.lt/article/2012/10/3/mockus-neslepia-abejoniu-del-aprangos-likimo-birzoje
  • Tallinki septembrikuu statistika: https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=523751&messageId=644004

    Kokkuvõttes tugev september: reisijate arvu kasv oli koguni 5,7%, kui eelnevad kuud on olnud kasv nulli ja paari protsendi juures. Soome-Rootsi liinil ei olnud enam langust, reisijate arv kerkis 7,5% võrra. Tallinn-Helsingi jätkas viimaste kuude trendi ehk reisijate arv +7,1%. Kaubamahud alanesid 0,1% võrra Eesti-Rootsi liini (kaubamahud -18%) tõttu.
  • Aprangaga on siis juhtumas sama, mis Stumbrasega? Seal kah enamusomanik Mockus muudkui ostis ja ostis ja ostis kenasti töötanud (ja kenasti dividende maksnud) ettevõtet, kuni lõpuks "viinavabriku" (kuna hind tulemustele vaatamata suuromanikule sobivatesse kõrgustesse ei tõusnud?) üldse börsilt välja ostis. Omanikurisk oli olemas, aga toona tundus, et oluliselt suurema free floatiga Aprangaga seda vaevalt juhtuma hakkab. Aga, noh, ajalugu kipub ikka korduma...

    Kõik vähegi perspektiivikamad ettevõtted kaovad sedasi lõpuks Balti börsidelt. Kahju.
  • hall_hunt


    Kõik vähegi perspektiivikamad ettevõtted kaovad sedasi lõpuks Balti börsidelt. Kahju.

    Tegemist ju põhiprobleemiga Balti börsidel, millest aga ei taha keegi kuulda. Kõik (ok, mitte kõik, aga suur enamus) tahaks lihtsalt möli..da kõigi ettevõtete kallal, anonüümselt kiibitseda ja daytradinguga kekata.
    Kui siis Norma börsilt ära viiakse omaenda raha eest, kui Telekom välja ostetakse, kui Teo , (jätka edasi juba ise), siis on kogu foorum kisa ja meeleheidet täis, et miks nii odavalt jne jne. Sellepärast ka mina vahest foorumis pahur olnud nende tagantjärgi tarkade pärast.
    Ehk kulla investorid - see on kokkukuivav veenire, kui samas vaimus edasi panete. Ja nüüd on õige aeg arutada seda küsimust, et ma räägin seda ju selle pärast, et see mulle on kasulik. Cool.

  • Jep, ega ettevõtetel Balti börsidel mõtet olla ei ole - kasu praktiliselt ei mingit, kuid nõuded emitentidele on samad, kui Euroopa suurematel börsidel. Üks tühi vaimu (paberite) närimine ja kulu ettevõtete jaoks. Arvan, et salamisi kaaluvad kõik suuremad Balti börside ettevõtted, kas üldse ära minna ja/või siis võimalusel ning vajadusel listida kusagil likviidsemal börsil.
  • Aprangalt siis lakooniline börsiteade ka nimetatud artikliga seoses: https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=523896&messageId=644181

    Apranga börsilt ära viimise kohta veel nii palju, et: börsilt ära viimiseks on vaja kokku saada 75% häältest ning sellele peab üldjuhul kaasnema väljaostupakkumine (tender offering), mis peab olema tehtud vähemalt aktsia viimase 6 kuu keskmise või väljaostupakkumise tegija viimase tehingu hinnaga. Hetkel kuulub hr Mockusele ca 63% aktsiatest, mis tähendab, et kui praegu kokku kutsuda aktsionäride üldkoosolek, võib delistimise otsus isegi läbi minna, tingimusel, et kõik väikeaktsionärid koosolekule ei ilmu. Kui väljaostupakkumine tehakse, siis preemia hakkab tõenäoliselt sõltuma sellest, kui tõsiselt hr Mockus tahab täiendaval hulgal aktsiaid kätte saada.

    Stumbrase juurde tulles, siis seal kuulus põhiomanikele pikalt natukene alla 95% aktsiatest ning enne delistimist tehti kohustuslik väljaostupakkumine, millega koguti natukene aktsiaid juurde. Iseenesest ei omanud see enam vahet, sest delistimiseks vajalik 75% tähis oli ületatud, kuid vaja oli teha väljaostupakkumine. Stumbrase puhul jäi väikeaktsionäridele, kes otsustasid mitte aktsiaid müüa, osalus alles ning saavad siiani väidetavalt korralikku dividendi.
  • PRO all üleval Olainfarmi update, jätkuvalt "Osta" soovitus ja õiglase väärtuse vahemikuks 3,50-3,80 latti aktsia kohta: https://fp.lhv.ee/pro/news/4646752
  • Eriti jumekas oleks kui Apranga mitte Stumbrast, vaid Lutermat teeks :)
  • AGM
    Jep, ega ettevõtetel Balti börsidel mõtet olla ei ole - kasu praktiliselt ei mingit, kuid nõuded emitentidele on samad, kui Euroopa suurematel börsidel. Üks tühi vaimu (paberite) närimine ja kulu ettevõtete jaoks. Arvan, et salamisi kaaluvad kõik suuremad Balti börside ettevõtted, kas üldse ära minna ja/või siis võimalusel ning vajadusel listida kusagil likviidsemal börsil.


    Et Baltis pole mõtet olla, aga näiteks Londonis oleks? Mis on üldse näiteks OEG või Merko kasu börsil olemiselt? Miks on nad noteeritud? Ja millised on nende võimalused börsilt lahkuda kui nad seal enam olla ei tahaks?

    OEG, muideks, on Varssavis endiselt noteeritud. Mis sellest paremaks on läinud? SFG samuti.
  • TaivoS - see on ju demagoogia.

    Sa ise tead väga hästi, et nii Merko kui ka OEG oleksid Londonis mikroettevõtted ja selliselt ei oleks seal olemine neile väga mõistlik (olen kindel, et kaubeldavuses nad seal ei kaotaks midagi - selle käibe, mida nad OMXT-l teevad, teeks nad seal ka). Pigem oleks neile mõistlikum olla kas Rootsis/Soomes või siis ainulisting Varssavis. OEG probleem dual listinguga ongi see, et kogu free float on laiali määritud 2 börsi vahel ning see on selle jaoks liiga väike, sama probleem on SFG-l. OEG ainuke point olla OMXT-l on poliitiline aspekt, kuid arvan, et ka selle osatähtsus on langemas - ei arva, et OEG oleks kuidagi kaitstud poliitiliste tõmbetuulte vastu paremini, kui ta on listitud Tallinnas vs. mingi muu Euroopa börs.

    Delistimise võimalusi tead ise sama hästi. Nagu ka kogu muud ülaltoodud juttu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon