Börsipäev 26. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud lõpetasid eilse päeva küll nullis või kerges plussis, ent midagi väga julgustavat selles ei olnud. USA on juba mitmendat päeva loovutanud päeva alguse tugeva plussi ning tehnoloogiasektori nõrgad majandustulemused järelkauplemise ajal on survestamas täna Aasiat ning toonud USA indeksite futuurid praeguseks pea protsendi jagu miinusesse.

    Euroopas tuli avaldamisele eurotsooni rahapakkumise statistika. Vaatamata sellele, et EKP on pumbanud finantssüsteemi suurel hulgal uut raha ja hoolitsemas selle eest, et pinged riikide võlakirjaturgudel kõrgeks ei keriks, siis reaalmajanduse jaoks on mõju jäänud minimaalseks. Kui jätta väärtpaberistamine välja, siis väljaspool finantssektorit väljastatud laenude maht kahanes -19,4 miljardi euro võrra septembris, mis oli kiirem langustempo sel aastal. Kokku kahanes erasektorile väljastatud laenude maht -0,8% võrreldes eelmise aastaga.

    Eurotsooni rahapakkumise ja lanustatistika

    Allikas: Morgan Stanley

    Perifeeriariikidest oli Portugal eile tavapärasest rohkem esiplaanil, kui IMFi sõnul on riigi päästeprogramm siiani sujunud edukalt, ent edaspidi on riskid fiskaalsete eesmärkide täitmisel pigem suurenenud, kuna majandussurutis jätkub ja see ähvardab vähendada maksutulusid. Troika andis neile hiljuti ühe aasta võrra pikendust eesmärkideni jõudmisel, ent praeguste andmete kohaselt pole isegi tänavused revideeritud eelarvelised sihid enam vaatamata uutele kasinusmeetmetele saavutatavad. Ateena sarnased sotsiaalsed rahutused pole valuutafondi sõnul välistatud, kui Portugali valitsus üritab maksude tõstmiste ja toetuste vähendamise läbi fiskaalset auku lappida. IMF prognoosib Portugalile tuleval aastal -1% majanduslangust ning 16,4% töötuse määra. Riigi võlakoorma suhe SKPsse peaks tipnema 2014.a 124% juures. Portugali 10a riigivõlakiri näitas siiski minimaalset muutust, kui tulusus kerkis 2 baaspunkti võrra 7,84% peale.

    Suurbritannia majandus kasvas kolmandas kvartalis 1,0% jagu võrreldes teise kvartaliga, mis oli oodatud 0,6%st enam ning ühtlasi tähendas, et ametlikult väljuti majandussurutisest. Aasta baasil jäi SKP siiski muutumatuks. Osa sellest tugevusest oli siiski tingitud ühekordsetest teguritest nagu näiteks olümpia, mille panus kasvumäärale oli statistikaameti kohaselt 0,2 protsendipunkti. Osa aga tuli soodsamast võrdlusbaasist, kuna teises kvartalis tekkis kuninglike pidustuste tõttu üks täiendav vaba päev. Aga ka ilma nendeta oleks kasv olnud positiivne, Morgan Stanley hinnangul siiski vaid 0,3%.

    USA makro paraku erilist optimismi ei sütitanud. Töötu abiraha taotluste arv vähenes läinud nädalal 23K võrra 369K peale, mis oli oodatud 375Kst parem. Septembrikuu kestvuskaupade tellimused kasvasid küll tänu lennukitellimustele augustiga võrreldes 9,9% vs oodatud 8,0%, ent kui jätta välja volatiilsemad faktorid (lisaks lennutööstusele ka kaitsetööstus), siis see peegeldas paremini ettevõtete vähest valmisolekut teha praegusel ajal suuri investeeringuid. Antud tasemel jäid kestvuskaupade tellimused augustiga võrreldes muutumatuks ning lisaks revideeriti eelmise kuu näitaja 1,1% MoM kasvu pealt kõigest 0,2% kasvu peale). Aasta baasil oli langus -7,4%.

    Kansas City Fedi töötleva tööstuse küsitluse indeks kukkus aga 6 punkti võrra -4 punkti peale (kolme aasta madalaim tase), kui analüütikud ootasid kasvu 3 punkti võrra ja septembris pooleliolnud kinnisvaratehingute mahu muutuseks kujunes pärast augusti -2,6%langust vaid 0,3% vs prognoositud 2,4%, mis viitab stabiilsele olemasolevate majade müügile järgmisel kuul.

    Nädala viimane tööpäev toob makro poolel Saksamaa ja Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeksid, Itaalia ettevõtete kindlustunde indeksi, USA kolmanda kvartali SKP muutuse ja Michigani Ülikooli oktoobrikuu tarbija kindlustunde küsitluse tulemuse.

    09.00 Saksamaa tarbija kindlustunde küsitlus (november)
    09.45 Prantsusmaa tarbija kindlustunde küsitlus (oktoober)
    11.00 Itaalia ettevõtete ärisentimendi küsitlus (oktoober)
    15.30 USA kolmanda kvartali SKP muutus
    16.55 USA Michigani Ülikooli tarbija kindlustunde indeks (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad -0,8% madalamal, Euroopa on alustamas -0,6% punases.
  • Sakslased tunnevad ennast tänases majanduslikus olukorras järjest paremini, kui tarbija kindlustunde indeks kerkis 6,1 punkti pealt (revideeriti 5,9 punkti pealt) novembris 6,3 punkti peale (oodati 5,9).
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunne lages oktoobris punkti võrra 84 peale, mis oli ka ootuspärane
  • Citi koostatav makromajandusindikaatorite üllatusindeksid on USAs ja eurotsoonis viimase nädala jooksul liikunud erisuunaliselt. USA püsib (valge), ent eurotsoonis (oranž) on viimased uudised pettumust hakanud valmistama.
  • DECK - Based on sell-through patterns in our own retail stores, reports from our major wholesale accounts and industry data, we began to believe as the quarter progress that our price increases over the past 2 years had pushed us above the consumer's price value expectations for the UGG brand.

    :D
  • Hispaania töötuse määr jätkas kolmandas kvartalis kasvamist, kui näitaja ületas esmakordselt 25% piiri, küündides 25,02%-ni teise kvartali 24,63% pealt. Probleemiks on ka noorte tööpuudus, kui 20-24 aastaste töötuse määr on 48%.
  • Kui tavaliselt liiguvad Ameerika mandrite juures tekkivad orkaanid Lõuna- ja Ladina-Ameerika juurest põhja poole Mehhiko lahele, siis hetkel Bahamasid korralikult räsiv orkaan Sandy on tavapärasest trajektoorist kõrvale kaldumas ning prognooside kohaselt liikumas piki USA idarannikut. See on kaasa toonud olukorra, kus USA idarannikul kardetakse viimase 100 (!) aasta tugevaimat tormi. Link Bloombergi loole.
  • Itaalia ärikindluse indeks langes vastupidiselt ootustele. Sisuliselt on kindlustunne püsinud alates maist stabiilsena kolme aasta madalaimal tasemel.

    ITALY ECON: Business Confidence falls to 87.6 in Oct vs 88.7 expected, 88.3 in prior month
  • Reuters kirjutab, et troika esialgse raporti kohaselt on Kreeka jäämas selgelt alla eesmärgile vähendada 2020.a võlakoorma ja SKP suhet 120%ni, mis ilmselt ei tule kellelegi enam üllatusena. Pigem arvatakse, et see võib jääda 136% juurde ja seda positiivse stsenaariumi korral. Artiklis tuuakse välja ka see, et kui riigile antakse armu ja pikendatakse defitsiidi eesmärkide saavutamist kahe aasta võrra, siis täiendavat kapitali oleks vaja kuni 30 miljardit eurot. Lisaks sellele soovitab IMF uut restruktureerimist, millega Saksamaa ei taha aga väga leppida.

    The IMF has long advocated that the euro zone should restructure the loans that euro zone governments extended to Greece, in what is called OSI, to reduce the debt servicing costs for Athens.

    The restructuring could take the form of a further reduction of the interest rate on existing loans to Greece and an extension of their maturities, but while that would reduce financing costs, alone it would not fill the funding gap.

    Another option is to bring forward some payments from the IMF that would be granted to Greece at a later date, thereby bridging its immediate funding gap, but again that is not be fully sufficient.

    Also under consideration to reduce the Greek debt pile, and its servicing cost, is a debt buy back, taking advantage of the deep discount Greek debt is currently trading at.
  • EL Paisi ingliskeelne versioon käsitleb Hispaania autonoomsete piirkondade likviidsusprobleemi, kui isegi tagasihoidlikuma eelarvedefitsiidiga Madrid piirkond pidi hiljuti madala nõudluse tõttu võlakirja emissioone tühistama. See tähendab, et tuleval aastal peab keskvalitsus ilmselt ise täiendavalt laenama. UBSi kohaselt võib brutomaht nii autonoomsete piirkondade ja enda eelarve eesmärkide mittetäitmise arvelt olla plaanitust 50 miljardi euro võrra suurem.
  • DECK - So we're kind of just sitting here waiting on cold weather.

    CC
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: SYNA +16%, TSYS +15.6%, STMP +14.7%, DV +12.9%, (light volume), VAR +12.9%, ACI +12.9%, EXPE +10.7%, CERN +10.7%, TORM +9.6%, (thinly traded), PPC +9.4%, N +5.4%, (light volume), FII +5.1%, APKT +4.6%, ADNC +4%, QLGC +2.6%, (light volume), COG +2%, (light volume), CMCSA +1.8%, MFLX +1.8%, COLM +1.5%, (light volume), SFI +0.8%, (light volume).

    M&A news: NRG +0.8% (NRG Energy and GenOn Energy merger receives approval from Public Utility Commission of Texas) .

    Select EXPE peers trading higher: PCLN +4%, TRIP +3.9%, OWW +1.8%, TZOO +0.6%.

    Select coal related names showing strength: JRCC +4.2%, WLT +2.7% (says Q3 earnings will include Goodwill Impairment Charge), BTU +2.0%.

    Other news: CRZO +5% (to be added to S&P600), P +4.5% (Unlikely Apple (AAPL) will launch online music service by Jan - CNBC), LOGI +3.6% (modestly rebounding), DMND +3.4% (announces update on restatement), OFG +2.8% (Oriental Fincl Grp prices 4,390,243 shares of its common stock at a price to the public of $11.10 per share), NVO +2.6% (Novo Nordisk A/S: Tresiba (insulin degludec) and Ryzodeg (insulin degludec/insulin aspart) receive positive opinions from the European regulatory authorities), GALE +2.5% (Reports Clinical Biomarker Data Demonstrating the Role of NeuVax in Preventing Breast Cancer Recurrence; NeuVax Demonstrates Consistent Reduction of Circulating Tumor Cells in Vaccinated Patients), GDI +0.9% (following late spike on potential M&A, confirms exploration of strategic alternatives).

    Analyst comments: LQDT +2.2% (upgraded to Buy at BofA/Merrill), SAP +0.5% (upgraded to Buy from Neutral at BofA/Merrill), AEM +0.1% (upgraded to Sector Perform at CIBC Wrld Mkts)
  • EXPE tuli ka eile õhtul tublide tulemustega, mis annaks alust oletada, et reisimine on tegevus, mille inimesed meelsasti raha kulutavad.

    Expedia beats by $0.06, beats on revs (51.25 -1.02)

    Reports Q3 (Sep) earnings of $1.32 per share, excluding non-recurring items, $0.06 better than the Capital IQ Consensus Estimate of $1.26; revenues rose 17.5% year/year to $1.20 bln vs the $1.17 bln consensus. Gross bookings increased 19% (22% excluding foreign exchange) for the third quarter of 2012, primarily driven by a 27% increase in hotel room nights and an 11% increase in air tickets. The VIA Travel acquisition added ~3% to year-over-year gross bookings growth for the third quarter of 2012.

    EXPE kaupleb eelturul 17% kõrgemal. Tähelapanu alla tasub võtta ka PCLN, mis tänu EXPE tulemustele samuti kõrgemal (+4%) täna kaupleb ja oma tulemustest 5. novembril teatab. EXPE on saanud täna ka kaks upgrade`i : Lazardilt ja Raymond Jamesi analüütikutelt.
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: DECK -17.9%, CTCT -16.9%, PACB -10.3% (thinly traded), VRSN -8.7%, CSTR -8.6%, ERIC -5.8%, PWER -5%, VPRT -4.3%, (light volume), IXYS -4.1%, (thinly traded), BJRI -4% (multiple analyst downgrades), QLIK -3.8%, CA -3.6%, GT -3.3%, IPG -2.4%, EGO -2.4%, NTGR -2.3%, AMZN -1.3%, STO -1.3%, KLAC -0.5%

    Select financial related names showing weakness: UBS -1.9%, SAN -1.5%, BBVA -1.6%, BCS -1.3%.

    Select metals/mining stocks trading lower: BHP -2.3%, MT -1.5%, AG -1.5%, RIO -1.2%.

    Other news: IMOS -10.7% (announces proposed secondary offering; size not disclosed), CRUS -3.1% (still checking), FB -2.5% (will face a lawsuit over possible counterfeit ads, according to reports), ABB -2.2% (reported earnings yesterday before the open), TEF -1.7% (ticking lower; reports out indicate co may split into two units), SHPG -1.6% (reported earnings yesterday before the open), AKR -1% (announces sale of 3.0 mln common shares), ACC -1% (prices 11 mln share public offering of common stock at $43.75 per share), SBUX -0.5% (following reports that MCD will sell coffee grounds in Canada).

    Analyst comments: MXWL -4.7% (Maxwell downgraded to Equal Weight from Overweight at boutique firm), HOT -1.3% (Starwood Hotels downgraded to Neutral from Buy at Lazard Capital)
  • Q3 GDP- advanced +2.0% vs +1.9% Briefing.com consensus
  • Joel Kukemelk
    Kui tavaliselt liiguvad Ameerika mandrite juures tekkivad orkaanid Lõuna- ja Ladina-Ameerika juurest põhja poole Mehhiko lahele, siis hetkel Bahamasid korralikult räsiv orkaan Sandy on tavapärasest trajektoorist kõrvale kaldumas ning prognooside kohaselt liikumas piki USA idarannikut. See on kaasa toonud olukorra, kus USA idarannikul kardetakse viimase 100 (!) aasta tugevaimat tormi. Link Bloombergi loole.


    Selle idaranniku sajandi tormi pärast on täna, 29. oktoobril, USA börsid suletud. Ja võimalik, et ka homme jäävad turud suletuks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon