Börsipäev 30. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Esmaspäeva õhtul USA idarannikule jõudnud orkaan Sandy on praeguse seisuga nõrgenenud ning tehniliselt ümber nimetatud tsükloniks, tuues endaga siiski kaasa New Yorgis tormikahjustusi ja üleujutusi, mille likvideerimine võib võtta päevi või kuni nädala. Vaikselt on hakatud kokku lööma ka majanduslikku kahju, kui esialgsete hinnangute kohaselt võivad kindlustajate kahjud olla 6 miljardit dollarit ning tagajärg majandusele 10-20 miljardit dollarit. Elektriga varustava ettevõtte Consolidated Edisoni sõnul on pelgalt Manhattanis 250 000 majapidamist ilma elektrita ning Reutersi kohaselt on tormi teekonnal jäänud vähemalt kolm miljonit inimest ilma vooluta. Koolid, suurem osa äridest ja finantsturud olid New Yorgis eile suletud ning on seda ka täna.

    Euroopas kujunes sentiment ettevaatlikuks, kui Stoxx 600 indeks lõpetas päeva 0,4% madalamal. Itaalia aktsiaturg oli üks suuremaid kukkujaid, langedes FTSE MIB indeksi näol -1,5%. 10a riigivõlakirja yield kerkis 12 baaspunkti võrra tagasi üle 5%, kui üheks võimalikus mõjuteguriks võis olla nädalavahetusel kritiseeriva intervjuu andnud endine peaminister Silvio Berlusconi, kes ähvardas tehnokraatliku valitsuse maha suruda, mis keriks pingeid ja tekitaks poliitilist teadmatust aprillis toimuvatel üldistel valimistel. Ta tõi välja, et sooviks kaotada Mario Monti poolt juurutatud kinnisvaramaksud, vähendada seaduslikku survet kodanikele, kes hiilivad maksudest kõrvale ning muuta täielikult tema sõnul Merkeli poolt määratud majanduspoliitikat.

    Makrouudiseid eilsesse päeva väga palju ei jätkunud. Hispaania avaldas septembrikuu jaemüügi, mis näitas mulluse baasil -10,9% kukkumist eeldatavalt suuresti eelmisel kuul 3 protsendipunkti võrra 21% peale tõstetud käibemaksu tõttu. USAs aga kerkis isiklik sissetulek septembris 0,4% võrreldes augustiga, kujunedes ootuspäraseks. Isiklikud kulutused kasvasid 0,8% vs prognoositud 0,6%. Dallas Fedi töötleva tööstuse indeks paranes veidi 2,7 punkti võrra 1,8 punkti peale, mida oli oodatud 0,0 punktist enam. Detailsem vaade valmistas aga pettumuse, kuna nii toodangu kui uute tellimuste indeksid nõrgenesid.

    Jaapani keskpank on tund tagasi otsustanud suurendada varade ostuprogrammi 11 triljoni jeeni (107 miljardi euro võrra) 66 triljoni jeenini, mida oli ühe triljoni võrra enam kui suurem osa analüütikuid oli oodanud. Tegemist on programmi teistkordse laiendamisega viimase kahe kuu jooksul, kui alles septembris suurendati mahtu 10 triljoni jeeni võrra. Keskpank on tegemas suuremaid pingutusi, et hoida majandust langusesse vajumast. Tänane makro ei olnud selle koha pealt kõige julgustavam, kui septembrikuu tööstustoodang kahanes mulluse baasil -8,1% (oodati -7,1%).

    Tähelepanu püsib Sandy tagajärgedel ning sellel, kui kiiresti on võimalik neid likvideerida. USA turud jäävad tänagi suletuks, kuid hetkel püsib lootus, et homme ehk kuu viimasel päeval õnnestub turuosalistel vajalikud tehingud siiski ära teha. Makrost pälvib tähelepanu Hispaania kolmanda kvartali SKP muutus, Saksamaa tööturu statistika, USA S&P Case-Shilleri kinnisvarahindade indeks.

    10.00 Hispaania kolmanda kvartali SKP
    10.55 Saksamaa tööturu statistika (oktoober)
    12.00 Euroopa Komisjoni majandussentimendi indeks
    12.00 Itaalia võlakirjaoksjon
    15.00 S&P Case-Shilleri kinnisvarahinnaindeks (august)

    USA indeksite futuurid kauplevad -0,5% madalamal, Euroopa on avanemas nulli lähedal.
  • Hispaania majanduslangus natuke väiksem kolmandas kvartalis, kui keskpank eelmisel nädalal hindas

    SPAIN ECON: GDP (3Q P) (Constant SA) in at -0.3%Q/Q and -1.6%Y/Y versus -0.4%Q/Q and -1.7%Y/Y expected and -0.4%Q/Q and -1.3%Y/Y prior.
  • Bank of America on viimasel ajal nähtud green shootide tõttu otsustanud kergitada Hiina neljanda kvartali SKP prognoosi varasema 7,5% pealt 7,8% peale ning terve käesoleva aasta oma 7,6% pealt 7,7% peale. Varasemast optimistlikumad ollakse nüüd ka tuleva aasta osas, kui SKP peaks kasvama 8,1% vs eelnevalt prognoositud 7,6%.
  • Saksamaa töötute arv kasvas oktoobris oodatud 10K asemel 20K võrra (septembris 12K). Töötuse määr püsis siiski stabiilsena 6,9% peal, kuna eelmise kuu näitajat revideeriti 0,1 protsendipunkti võrra kõrgemaks. Analüütikud ootasid 6,9%.
  • Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks püsis oktoobris sisuliselt muutumatuna, ettevõtete oma langes uute põhjade juure enam kui kolme aasta jooksul

    EURO-ZONE ECON: Consumer Confidence (Oct F) at -25.7 vs. -25.6 prev. estimate. Economic Confidence at 84.5 vs. 84.4 exp. & 85.2 prior (revised from 85,0).

  • Ka kella 15.15ni nagu eile

    All US based equity markets will close 0815 CDT. NYSE and NYMEX floor trade remains closed
  • August Case-Shiller 20-city Index Y/Y +2.0% vs +1.7% Briefing.com consensus; Prior +1.2%
  • Reuters reporting Nasdaq (NDAQ) to open as usual on Wednesday
    Reuters reporting NYSE euronext says on Wednesday trading will commence on the new york stock exchange at 9:30am under normal opening procedures

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon