Börsipäev 1. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turgudel jätkati eile kauplemist pärast kahepäevast seisakut, ent paljude üllatuseks võib-olla oodatust väiksemate liikumiste ja tavapärase käibe juures. Stsenaarium oli aga üsna tuttav, kui sessiooni alguse korralikust plussist polnud õhtuks enam midagi järel ning S&P 500 indeks sulgus nullis. Stoxx 600 lõpetas -0,5% madalamal.

    Eurotsooni tööturu olukord liigub vastupidises suunas USA omale, kui septembris kasvas töötute arv 17 liikmesriigis 146 tuhande võrra 18,49 miljoni inimeseni, mis kergitas töötuse määra rekordilise 11,6%ni. Eurotsooni sees on aga pilt üsna erinev, kui näiteks Saksamaal, Hollandis ja Luksemburgis hindas Eurostat töötuse määra alla 6%, samal ajal juhivad tabeli teist otsa Hispaania ja Kreeka üle 25% tööpuudusega.

    Euroopa Keskpanga poolt avaldatud kolmanda kvartali laenustatistika polnud keerulisele majanduskeskkonnale iseloomulikult eriliseks üllatuseks. Küsitluse kohaselt karmistasid kolmandas kvartalis netona 15% eurotsooni pankadest oma laenutingimusi ettevõtete jaoks (teises kvartalis 10%). Ning vaatamata keskpanga viimastele sammudele ja lubadustele leiab netona 13% pankadest, et jätkab tingimuste karmistamist ka neljandas kvartalis. Põhjuseks on toodud pessimistlikum nägemus majanduse ja konkreetsete sektorite väljavaadete suhtes. Kuid küsimus pole vaid pangapoolsete standardite tõstmises, vaid ka nõudluses, sest ettevõtetest näitas netona 28% madalamat nõudlust laenude järele, mis oli kõrgem teise kvartali 25%st ning tõenäoliselt peegeldab firmade suutlikkust genereerida kulude kärpimise järel ise piisavalt palju rahavoogu.

    Kreeka avalikustas eile oma lõpliku versiooni 2013.a eelarvest, mille kohaselt prognoositakse majanduse -4,5% langust, kui alles kuuaega tagasi oli ootuseks -3,8%. Eelarve puudujääk küündib varasemalt pakutud 4,2% asemel 5,2%ni SKPst, mis kergitab võlakoorma suhte SKPsse 179,3% pealt 189% peale tuleval aastal ehk seis on märksa hullem kui Euroopa kreeditorid kevadel päästepaketile allkirja andes prognoosisid (167%). Suhtarv peaks alanema alles 2016.a, mil selleks prognoositakse 184,9% ja kinnitab veelkord, et 2020.a 120%ni jõudmiseks tuleb kasinusmeetmete kõrval kasutada taas alternatiivseid meetmeid. Kuna Saksamaa pole nõus uut raha andma ja samuti ei soovita järjekordset restruktureerimist, siis järele jääb kolm võimalikku varianti, mida ELi ametnikud kaaluvad: 1) intresside alandamine; 2) praeguste madalate hindade juures ESMi/EFSFi rahaga Kreeka võlakirjade väljaostmine; 3) leppida kokku EKPga, et nad ei võtaks 55 miljardi euro suuruse Kreeka võlakirjade positsiooni pealt kasumit.

    Telekonverentsi pidanud eurotsooni rahandusministrid tõdesid oma avalduses, et on valmis kokku tulema 8. novembril arutamaks Kreeka olukorda ning uuesti 12. novembril, mil tuleks ära otsustada see, kas riigile antakse järgmine laenueraldis (31,5 miljardit eurot) või mitte.

    USAs on mitmeid makroraporteid lükatud edasi tänasesse päeva ning eilegi tuli olulisematest avaldamisele vaid Chicago PMI indeks, mis registreeris oktoobris väikese tõusu 49,9 punkti peale (septembris 49,7 punkti), osutudes analüütikute prognoositud 50,9 punktist siiski nõrgemaks. Uute tellimuste indeks paranes 3,2 punkti võrra 50,6 punktini, samas tootmisindeks kukkus 3,6 punkti 51,8 punkti peale ja tööhõive indeks langes -1,7 punkti 50,3 punktile

    Aasia turgu on öösel toetanud Hiina töötleva tööstuse aktiivsuse paranemine oktoobris ametliku PMI indeksi näol, mis kerkis septembri 49,8 punkti pealt 50,2 punkti peale ehk ületas taas selle maagilise 50 punkti esimest korda alates juulist. Tuleviku olukorra hindamiseks vaadatakse uute tellimuste indeksit ning selle koha pealt on signaal julgustav, kui antud indeks kerkis 49,8 punkti pealt 50,4 punkti peale ehk esimest korda alates aprillist viitab indeks kasvule.

    Tulles tänase päeva juurde, siis makrokalender saab USA poolel olema väga tihe. Euroopast tulevad avaldamisele Hispaania ja Suurbritannia töötleva tööstuse oktoobri PMId. USAs raporteeritakse oktoobrikuu ADP küsitlus, möödunud nädala esmaste töötu abiraha taotluste arv, Markiti PMI, tarbijausaldus, töötleva tööstuse ISM ja oktoobri autode müük.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    14.15 USA ADP küsitlus (oktoober)
    14.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    14.58 USA Markiti töötleva tööstuse lõplik PMI (oktoober)
    16.00 USA tarbijausalduse indeks (oktoober)
    16.00 USA töötleva tööstuse ISM (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% punases, Euroopa on alustamas nulli lähedal.
  • Hispaania töötleva tööstuse PMI avaldamine tõsteti homse peale, mis üldiselt ongi tavapraktikaks, et raporteeritakse koos eurotsooni lõpliku PMiga. Ei teagi, miks see varasem kuupäev välja reklaamiti.
  • Rootsi töötleva tööstuse PMI näitas oktoobris langust 44,7 punkti pealt 43,1 punkti peale, kui ootuseks oli tõus 45,0 punkti peale. Kreeka oma langes 42,2 punkti pealt edasi 41,0 punktile.
  • DB vahendusel väike visuaalne ülevaade sellest, mida tegid erinevad varaklassid oktoobris. Nagu näha, siis teistest peajagu parema tootlusega esines Kreeka börs, kus Athex indeks kerkis 8,4% ja on alates aasta algusest seega rallinud üle 20%, mis on ligilähedane sellele, kuidas on aasta algusest käitunud Saksamaa DAX (+23%). Ka Hispaania ja Itaalia börsidel jäid liikumised positiivseks, kuigi selgelt väiksemaks võrreldes Kreekaga (vastavalt +1,7% ja 3,0%). Aasta algusega võrreldes on Hispaania IBEX oma -6% kaotusega siiski üks nõrgimaid esinejaid. USAs aga kaotas S&P 500 -1,8% oma väärtusest, mis oktoobri hooajalisust ja makro nõrkust arvesse võttes pole imekspandav, ent tõenäoliselt on keskpanga rahatrükk pannud samas osasid arvama, et aktsiaturgude langus on edaspidi välistatud :) S&P 500 lõpetas kuu lõikes miinuses esimest korda alates maist. Ka toorained esinesid nõrgalt, WTI -6,5%, Brent -2,65, hõbe -6,6%, kuld -2,95, nisu -4,2%.

  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI langes oktoobris 48,1 (revideeriti 48,4 pealt) pealt 47,5 punkti peale vs oodatud 48,0. Uued tellimused 47,7 punkti vs 49,9 eelmisel korral.
  • Chrysler teeb USA automüügiga otsa lahti, raporteerides mullusega võrredles kasvuks 10% vs oodatud 15%.
  • October ADP Employment Change 158K vs 143K Briefing.com consensus
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: NEWP +18% (light volume), ELLI +12%, AVG +8.8%, (AVG Tech announces that the existing agreement with Google (GOOG) has been temporarily extended), RDN +8.1%, WNC +7.3%, BT +6.3%, CRUS +4.2%, (also upgraded at Needham), M +2.4%, V +2.3%, BMC +2.3%, TEVA +2%, MTGE +1.9%, (also upgraded to Buy at Compass Point), RDS.A +1.9%, SU +1.4%, SIRI +1.4%.

    M&A news: JDAS +8.0% (JDA Software and RedPrairie to Merge; entities affiliated with RedPrairie will effect a cash tender offer to acquire all outstanding shares of JDA common stock for $45 per share) .

    Other news: MTG +10.3% (MGIC Investment announces status update regarding Freddie Mac: agreement reached on terms of settlement of the pool insurance dispute has been met for purposes of continuing toward resolution), REDF +5.7% (modestly rebounding), TTM +3.1% and RIO +1.1% (still checking), ETN +0.8% (positive mention on MadMoney).

    Analyst comments: JOY +1.6% (upgraded to Overweight at Morgan Stanley), RVBD +2.9% (Riverbed Technology upgraded to Buy from Hold at Cantor Fitzgerald)
  • Continuing Claims rises to 3.263 mln from 3.254 mln
    Initial Claims 363K vs 375K Briefing.com consensus
    Q3 Productivity - prelim +1.9% vs +1.6% Briefing.com; Q2 +2.2%
    Q3 Unit Labor Costs -0.1% vs +1.4% Briefing.com consensus; Q2 +1.5%
  • Morgan Stanley tõstab täna JOY Global (JOY) reitingu Hoia pealt Osta peale koos $ 74 hinnasihiga.

    We believe the mining capex pause lasts only 1-2 years given powerful secular forces. Some believe the
    super cycle is officially over.
    • While capex may be weak in 2013, coal prices and coal usage could climb, serving as a catalyst for JOY.
    • Joy’s aftermarket business is underappreciated, and Joy may be a beneficiary of industry consolidation, both of which support the stock.
    A rally in met coal prices due to shrinking supply and the appearance of more green shoots in China.
    • Increased coal usage for electricity generation as natural gas prices rise.


    Kuigi Morgan Stanley analüütikud prognoosivad JOY-le järgmisel aastal käibe langust (4%), siis usuvad nad, et JOY järelturu äri on alahinnatud ning see toetab ettevõtte marginaale. Teiseks usuvad analüütikud, et kivisöe hinnad ja kasutus järgmisel aastal kasvab (tulenevalt maagaasi kallinemisest)

    Morgan Stanley EPS-i prognoos 2013. aastaks JOY-le on $ 6,95, mis on hetkel ka street high.

    Suhteliselt madalal valuatsioonil kauplev JOY, mis kaevanduse jaoks masinaid ja muud varustust toodab, on viimasel ajal ka mitmetes ülevõtu kuulujuttudes figureerinud. Aktsia on alates aasta algusest kaotanud globaalse majanduslanguse hirmus 35% oma väärtusest. Morgan Stanley call pole küll väga tugeva sõnastusega, aga siiski piisavalt tähelepanuväärne.

    JOY kaupleb eelturul 2% plusspoolel, $ 63,77 juures.



  • Gapping down:
    In reaction to disappointing earnings/guidance/SSS: ZUMZ -11.1%, (also multiple downgrades), OTEX -7.3%, (light volume), WNR -6.8%, TDC -5.6%, GBX -5.2%, ABX -4.7%, EL -4.1%, AVP -2.8%, PFE -1.6%, XOM -0.7%, BCE -0.4%, (light volume).

    Other news: NBG -7.2% and SNN -1.9% (still checking for anything specific), NFLX -1.6% (following yesterday's intraday spike, downgraded to Perform at Oppenheimer).
  • A rally in met coal prices due to shrinking supply and the appearance of more green shoots in China.

    Kui see nii oleks, siis võiks ju neid põhjasolevaid met coali stocke hoopis osta:)
  • The Daily Reports that FB testing classified ads, including jobs board.
    According to the report, "two sources within Facebook, who spoke on the condition of anonymity, have independently told The Daily that development of a classified project is on a fast track."

    See ohustab otseselt LNKD-i.


  • Markiti lõplik PMI esialgselt raporteeritust natuke madalam

    US ECON: Markit US PMI Final (Oct) in at 51.0 versus 51.3 previous.
  • Ford Motor reports October sales of 168,456 total vehicles, unchanged from a year ago

    oodati +3,5% kasvu
  • October ISM Index 51.7 vs 51.0 Briefing.com consensus; September 51.5
    October Consumer Confidence 72.2 vs 72.0 Briefing.com consensus; September 70.3
  • GM jääb ka ootustele alla. Prognoositust nõrgemad oktoobrikuu müüginumbrid on pärast eilset rallit Fordi ja GMi aktsiat kergelt survestamas

    GM US total vehicle sales in October are up 4.7% versus an estimated 7.8%.
  • JOY liikus täna turu tugevuse najal väga hästi. Aktsia avanes $ 63,77 ja tuli peale avanemist korra ka paarkümmend senti allapoole ($ 63,38) ja sealt alates on JOY terve päev ülespoole liikunud. Hetkel kaupleb aktsia $ 65.50, ligi 5% plusspoolel.

  • Las Vegas Sands prelim $0.46 vs $0.61 Capital IQ Consensus Estimate; revs $2.71 bln vs $2.89 bln Capital IQ Consensus Estimate


    LVS kauplemas 3% miinuspoolel.

  • Priceline.com beats by $0.58, beats on revs; guides Q4 EPS in-line )

    Reports Q3 (Sep) earnings of $12.40 per share, $0.58 better than the Capital IQ Consensus Estimate of $11.82; revenues rose 17.4% year/year to $1.71 bln vs the $1.65 bln consensus.
    PCLN kauplemas 11% kõrgemal, $ 638 taseme juures.


  • First Solar beats by $0.20, misses on revs; raises low end of FY12 EPS guidance, lowers revenue outlook (24.74 +0.44)

    Starbucks beats by $0.01, misses on revs; guides FY13 EPS in-line

    FSLR + 8,6% ja SBUX +7,5%
  • LinkedIn prelim $0.22 vs $0.12 Capital IQ Consensus Estimate; revs $252 mln vs $244.18 mln Capital IQ Consensus Estimate

    LNKD oodatust paremad tulemused viinud aktsia kauplema ligi 6% kõrgemale, $ 112,80

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon