Balti börsid 16. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 16. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne päev Balti börsidel kujunes päris vaikseks käibe poolest, kuid see-eest avaldasid III kvartali tulemused Baltika, Tallink ja õhtul veel ka Silvano. Tehinguid tehti tagasihoidlikult, alla poole miljoni euro eest. Kõik Balti indeksid olid kõrgemal, kõige vähem tõusid OMXT (+0,25%) ja Balti indeks (+0,56%). Eile korralikud III kv tulemused avaldanud Baltika lõpetas +2,29% kõrgemal, vahetult pärast tulemusi oli ligi 5% kõrgemal. Pärast kauplemise lõppu tulemustega tulnud Tallinkiga kaubeldi tõusvas trendis ning sulgus +0,72%, olles üheks enim vahetatud aktsiaks. Rohkem vahetati veel Tallinna Vesi (-0,96%) ja Rokiškio surist (blokk; -0,74%).

    Olainfarm avaldas eile kõvad oktoobrikuu müügitulemused. Ravimite müük kasvas aastatagusest 80% 5,44 miljoni latini, apteekide müük küündis 0,7 miljoni latini ning kokku konsolideeritud kuumüük eelmise aasta omast ligi kaks korda suurem, tulles napilt üle 6 miljoni lati.
    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=530308&messageId=652414

    Püüan päeva peale foorumisse panna ka Baltika, Tallinki ja Silvano tulemuste kommentaarid. Täna ootame kvartalitulemusi Arco Varalt.
  • Rasmus Noormägi
    Täna ootame kvartalitulemusi Arco Varalt.

    ...ja SKNilt

    Seejärel vist Q3 avaldamata vaid TPD.

  • Baltika III kvartal oli LHV ootustest parem, kui oodatud napi puhaskahjumi asemel vaatas vastu 0,2 miljoni euro suurune puhaskasum. Tegu siis teise järjestikulise kvartaliga, mis lõppes kasumis (viimane kvartalikasum pärieb täpselt 4 aasta eest).

    Müügitulu (13,4 miljonit eurot) oli juba eelnevalt teada ning kasvas aastaga 6%. Siin tasub endiselt välja tuua müügiefektiivsuse kasvu, seda eelkõige Lätis (+21%) ja Venemaal (+18%).
    Brutokasum tuli oodatust 0,2 miljoni euro võrra parem ning antud erinevus kandus läbi terve kasumiaruande, mujal väga rohkem üllatusi polnudki. III kvartal on hooajaliselt Baltikale kõige ebasoodsam, kuid brutomarginaaliks tuli igati korralik 51,9% (ootasime 50,4%). Viimati näitas Baltika III kvartalis nii head brutomarginaali 2007 ja 2008. Baltika sõnul olid siin peamised tegurid tugevad kollektsioonid, parem varude ja allahindluskampaaniate juhtimine (hooaja lõpumüügi allahindlusmarginaale vähendati). Brutokasum ruutmeetri kohta kasvas kvartalis aastatagusega võrreldes koguni 20% (2012 9 kuu keskmine tõusis 18%-ni).

    Müügi- ja turustuskulud ning halduskulud olid oodatust minimaalselt väiksemad, kuid muude ärikulude rida elimineeris selle väikese ülejäägi. Ärikasumiks tuli 0,31 miljonit eurot vs LHV oodatud 0,19 miljonit. Intressikulud oli oodatust pisut madalamad, lisaks saadi valuutakursside muutustest väike tulu ning lõpptulemuseks igati korralik 0,2 miljonit eurot puhaskasumit hooajaliselt kõige ebasoodsamas kvartalis.
    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=530232&messageId=652307

    Baltika osas tasub meeles pidada, et järgmise aasta maist alates on Baltika suuromanikul aasta jooksul võimalus konverteerida võlakirjad 5 miljoniks aktsiaks hinnaga 0,3 eurot aktsia kohta.
  • Tallinki III kvartali tulemused ületasid nii müügitulu kui kasumite osas LHV ootusi.

    Müügitulu kasvas aastaga 3,8% 282,4 miljoni euroni (jätkuvate tegevuste kasv 6,7%), mida oli enam prognoositud 276,6 miljonist eurost. Piletimüük kahanes aastaga 6,5%, kuid selle puudujäägi korvas parem restoranide ja poodide käive. Tallink tõi aruandes välja, et kehva suveilma tõttu tuli teha rohkem eripakkumisi ja kampaaniaid juuli broneeringute tarvis ning seetõttu jäid piletimüügitulud võrreldes eelmise aasta III kvartali suhteliselt madalaks (-6,5% aastaga). Brutokasum kasvas minimaalsed 0,2%. Eraldi võiks välja tuua Soome-Rootsi liini, kus vaatamata reisijate arvu ja kaubavedude langusele (III kv -1,6% ja -1,5% vastavalt), kasvas antud liini müügitulu 2% 110,3 miljoni euroni. Siiski liini kulud suurenesid ning segmendi kasum alanes veerandi võõra 17,7 miljoni euroni.

    Tegevuskulude poole pealt olid halduskulud oodatust 1,7 miljonit eurot madalamad ning ärikasumiks tuli 58,4 miljonit eurot (LHV: 52,8 miljonit eurot), alanedes aastaga 3,7%. Laeva kütuse keskmine hind oli III kvartalis keskmiselt 13% kõrgem ning jätkuvate tegevuste kulutused kütusele suurenesid lõppenud kvartalis aastaga 5,2 miljoni euro võrra. Prognoositust madalamad finantskulud andsid oma osa oodatust kõrgemasse puhaskasumisse, mis tuli oluliselt kõrgem oodatud 42,3 miljonist eurost, küündides 49,6 miljoni euroni (aastaga +21,9%).

    III kvartalis maksis Tallink tagasi laene 41 miljoni euro eest ning netovõlg on III kvartali lõpu seisuga 803,1 miljonit eurot, mis teeb netovõla ja viimase 12 kuu EBITDA suhtarvuks 4,9. Tallinki juhatus on seni dividendide koha pealt vaikinud, kuid aruandest nii palju:

    Seoses oodatava dividendipoliitikaga on juhatuse eesmärgiks lähitulevikus optimeerida ettevõtte agressiivset laenude tagasimaksete graafikut, et seeläbi parandada Kontserni järgmiste aastate vaba rahavoogu.

    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=529995&messageId=651985
  • TAL kasum +20% yoy = 50 meur ühe Qga, tulemuseks +0,8%
    OLF käive +100% yoy, resultaat +2%
    Isegi baltikal täitsa nitshekad numbrid = -1%
  • White Nigga
    TAL kasum +20% yoy = 50 meur ühe Qga, tulemuseks +0,8%
    OLF käive +100% yoy, resultaat +2%
    Isegi baltikal täitsa nitshekad numbrid = -1%


    Aga see ongi tänane OMXT tase - rohkemaks pole lihtsalt jõudu. Väga paljud on pikalt oodanud müümise võimalust ja seetõttu on viimasel ajal peaaegu kõik heade tulemuste järgsed lühiajalised tõusud ära müüdud. Vaata kasvõi OEG-d. Tavaline heade tulemuste järgne stsenaarium on järgmine - lühiajaliselt liigutakse väikese käibega kiiresti üles, siis saabub seisak ning kui nähakse, et vist on selleks korraks kõik, tuleb müük peale ja lõpetatakse samas, kust alustati.
  • White Nigga
    TAL kasum +20% yoy = 50 meur ühe Qga, tulemuseks +0,8%
    OLF käive +100% yoy, resultaat +2%
    Isegi baltikal täitsa nitshekad numbrid = -1%


    Kes see lubaski, et Euro hinda ei tõsta? :-D
    (OLF küll siia kategooriasse (veel) ei kuulu)
  • Ma ainult ei saa aru, kuhu need müüjad kes praegu suure kergendusega nendest õnnetutest balti aktsiatest lahti saavad, loodavad oma raha edasi paigutada? Kas loodetakse, et euroopas või usas kus aktsiate hinnatase kõrgem, tuleb parem tootlus? Või rändab swedi hoiusele mis teenivad oma räiged 1% aastas?
  • 1%-st on asi üsna kaugel, Swed pakub praegu max 0,52% aastaselt hoiuselt.
  • Sookvoodid sai nüüd edukalt läbi lükatud, järgmiseks ma arvan, et iga üle 1000€ brutotulu kuus saav inimene peaks kohustuslikult iga kuu vähemalt 20% oma palga eest ostma Baltikumi börsidelt aktsiaid. Viie rikkama hulka!
  • Silvano tulemuste kommentaar siis ka lõpuks: olid siis tõesti kergelt pettumust valmistavad tulemused nii müügitulu kui kasumite poolelt. Kuid jällegi on hüperinflatsiooni mõjude tõttu näitajaid suhteliselt raske tõlgendada.
    Müügitulu kasv jäi oodatule alla - kui kaks eelnevat kvartalit oli müügitulude kasv kahekohaliste numbrite juures, siis viimases kvartalis taandus kasv 6,8% peale ning tuli 32,4 miljoni euro juurde (LHV: 35,2 miljonit eurot). Kõigil kolmel põhiturul müügitulu kasv jätkus, kuigi Venemaal ja Valgevenes aeglasemas tempos kui seni aasta jooksul nähtud. Venemaal müügitulu +7% (II kv +14%), Valgevenes +3,8% (II kv +27%), ent Ukrainas kasvas koguni kolmandiku võrra (II kv +25%). Baltikumi müügitulu tõusis kogunisti 39% (II kv -4%), kuid moodustab siiski tillukese osa kogu müügist. Frantsiisipoodide arv kasvas eelmise kvartali 479-lt 499-ni, aasta tagasi III kvartalis oli frantsiisipoode 462.

    Brutomarginaaliks tuli 31%, mida on oluliselt vähem LHV oodatud 37%-st. Siit ka oodatust 3 miljonit eurot madalam brutokasum, mis tuli 10,06 miljoni euro juurde. Tegevuskulud olid oodatust ligi 0,5 miljonit eurot madalamad, kasvades aastaga 8% (eelmises kvartalis nägime tegevuskulude koguni 33% tõusu). Valuutakursside muutused andsid tulemustele positiivse tõuke ligi miljoni euro osas, kuid EBIT jäi oodatule ikkagi, tulles 5,7 miljoni euro juurde (LHV: 7,48 miljonit eurot). Maksukulu oli oodatust üle kahe korra suurem ning siit tuli viimane põhjus, miks oodatud 5 miljoni euro suuruse puhaskasumi asemel nägime 2,8 miljonit eurot.

    Suvel teatas Silvano, et plaanitakse korraldada investoritele ka seminar pärast III kvartali tulemusi, seni pole antud teemal infot jagatud. Kindlasti anname foorumite kaudu teada, kui midagi lubatud seminari osas selgub selgub. Lisaks oli ka juttu hüperinflatsiooni arusaamist lihtsustavatest tabelitest või muust abistavast infost, kuid sedagi polnud.

    See-eest on Silvano nõukogu otsustanud vabastada hr. Alexander Frisenbergi ettevõtte juhatuse liikme kohustustest vastavalt poolte vahelisele kokkuleppele ning Toomas Tool on nimetatud uueks nõukogu esimeheks (alates 15. novembrist 2012.a). Börsiteadet antud sündmuse kohta ei ole, küll lõiguke kvartalitulemustes.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon