Börsipäev 22. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA turud on täna tänupüha tõttu suletud ning kuigi homme on poolik päev, siis tõenäoliselt võtavad paljud ameeriklased ka selle päeva vabaks ning naudivad pikemat nädalavahetust. Selle eel kujunes juba eilne päev suhteliselt vaikseks, kui NYSE 2,6 miljardi aktsia suurune käive jäi selgelt alla selle aasta keskmisele, mis on 3,6 miljardit. Nii S&P 500 kui Stoxx 600 lõpetasid 0,2% kõrgemal. Sentiment tänupühade ajal kipub olema keskmisest positiivsem ning võib-olla seetõttu ei näinud me ka erilist reaktsiooni uudisele, et eurotsooni rahandusministrid ei suutnud pärast kohtumist Kreeka võlakoorma vähendamise osas ühele meelele jõuda ning laenueraldise väljastamine on nüüdseks liikunud juba detsembrisse. Kreeka börsiindeks ASE Athens kerkis selle peale 1,1% ning 10a võlakirja intress vajus taas alla 17%.

    Makrokalender oli eile USA keskne. Markiti koostatav töötleva tööstuse PMI indeks kerkis novembris 1,4 punkti võrra 52,4 punktile, ületades sellega analüütikute 51,0 punktist ootust. Paranemist näitasid nii uute tellimuste kui ka tööhõive indeks, mis kerkisid vastavalt 1,7 punkti 52,8 punktini ja 0,8 punkti 52,6 punktini.

    Iganädalane töötu abiraha taotluste arv peegeldab jätkuvat orkaan Sandy mõju, kuid näitas siiski taandumist eelneva nädala 451K pealt 410K peale, mis ületas konsensuse prognoositud 423K ootust (ühtis Bloombergi konsensusega). Negatiivselt üllatas Michigani ülikooli tarbija kindlustunde küsitlus, mille novembri lõplik indeks tuli esialgselt raporteeritud numbrist 2,2 punkti võrra madalam 82,7 punkti, jäädes analüütikute 84,5 punktisele ootusele alla. Languse süü võis kanda tarbijate vähemoptimistlikuma väljavaate arvele.

    Aasia on kauplemas täna suuresti plusspoolel, saades tuge HSBC koostatava Hiina töötleva tööstuse PMI indeksi jõudmisest uuesti üle 50 punkti viimase 13 kuu jooksul ning viidates sellega antud sektori aktiivsuse kasvule. PMI esmaseks näiduks registreeriti novembris 50,4 punkti, mis oli kõrgem oktoobri 49,5 punktist (uute tellimuste indeks põrkas tervelt 5,1 punkti 52,4 punktini). Investorid Hiina börsil juhinduvad aga rohkem sellest, mida keskpank võiks teha. Eile oli Shanghai Composite indeks plusspoolel tänu spekulatsioonile, et keskpank kavatseb langetada pankade kohustuslikku reservimäära, ent täna seda ei materialiseerunud ning paranev makro lükkas ilmselt seda veelgi tugevamalt ümber. Shanghai Composite on sestap täna kauplemas hoopis ca protsendi jagu miinuses.

    Kuna USA on suletud, siis võib liikumine ka Euroopas täna loid olla. Kuid makro poolel tulevad avaldamisele üsna olulised novembri PMI näitajad, mis ootustest väga palju erinedes võivad siiski sentimenti suuremal määral kallutada. Õhtupoole kogunetakse Euroopa Liidu kahepäevasele tippkohtumisele, kus põhiteemana on päevakavas ELi järgmise seitsme aasta eelarve, kuid võimalik, et meediasse jõuab ka kommentaare Kreeka osas.

    10.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november)
    17.00 Eurotsooni tarbijakindlustunde indeks (november)
    ??.?? ELi tippkohtumine

    USA indeksite futuurid kauplevad 0,2% plussis, Euroopa on avanemas poole protsendi jagu kõrgemal.
  • Allolev graafik on natukene kontekstist väljas, kuna ei võta arvesse seda, mida mõlema riigi börsid on eelnevatel aastatel teinud. Aga väga huvitav on see, kuidas tuleval aastal tõenäoliselt kuuendat aasta majandussurutises oleva Kreeka börsiindeks (valge joon) on tänavu esinenud paremini (+21,3%) kui Shanghai Composite (oranž joon) Hiinas (-16,7%), kus majanduskasv on küll aeglustunud 7-8% juurde, ent viimaste kuude makro pigem viitab selle stabiliseerumisele.
  • Prantsusmaa PMId oodatust veidi paremad

    FRANCE ECON: PMI Manufacturing (Nov P) at 44.7 vs. 44.0 expected and 43.7 prior. PMI Services at 46.1 vs. 45.0 expected and 44.6 prior.
  • Saksamaa töötleva tööstuse PMI parem, kuid teeninduse oma nõrgem oodatust.

    GERMANY ECON: PMI Manufacturing (Nov A) at 46.8 vs. 46.0 expected and prior. PMI Services at 48.0 vs. 48.3 expected and 48.4 prior.
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (valge) 46,2 vs oodatud 45,6 ja 45,4 oktoobris. Teenindus (oranž) 45,7 vs oodatud 46,0 ja 46,0 eelmisel korral. Nende kahe ühine indeks (kollane) paranes oktoobri 45,7 punkti pealt 45,8 punktile.
  • Kreeka 10-aastase võlakirja tulusus on langenud 16,21% peale ehk madalaim tase alates võla restruktureerimisest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon