Börsipäev 23. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui Hiinas ja Ühendriikides näitasid töötleva tööstuse PMI indeksit paranemist, siis eurotsoonis jäävad need jätkuvalt alla 50 punkti ning tegid läbi vaid väga tagasihoidliku tõusu. Sellest siiski piisas, et aidata Stoxx 600 indeksil lõpetada 0,6% kõrgemal, samal ajal kui Ühendriikides võeti tänu avaldamiseks aeg maha.

    Eurotsooni töötleva tööstuse PMI paranes novembris 0,8 punkti võrra 46,2 punktile ning sarnane pilt valitses nii Prantsusmaal kui Saksamaal (perifeeriariikide indeksid saame teada detsembri alguses). Samas teenindussektoris näitas aktiivsus indeksi näol 0,3punktist langus 45,7 punktile, mis oli madalaim tase alates 2009.a juulist. Töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI paranes sestap vaid 0,1 punkti võrra 45,8 punktile, mis näiteks Deutsche arvates on kooskõlas eurotsooni majanduse 0,4% QoQ langusega neljandas kvartalis.

    Kooskõlas ettevõtete hinnanguga ei tunne ennast kõrge tööpuuduse ja valitsuste kasinusmeetmete tõttu väga hästi ka eurotsooni majapidamised, kelle kindlustunne kukkus oktoobri -25,7 pealt novembris -26,9 peale, jõudes sellega madalaimale tasemele alates 2009.a maist ning osutudes kehvemaks konsensuse -25,9 punktisest ootusest. Nagu allolevalt jooniselt võib näha, siis nii tarbijate kindlustunne (valge joon) kui ka kombineeritud PMI (oranž) ei tohiks eurotsooni neljanda kvartali SKP osas (kollane) kuigi lootusrikkaks muuta (millegipärast pole Bloomberg kombineeritud PMI indeksit uuendatud aga nagu öeldud, siis see jäi sisuliselt muutumatuks novembris).



    Euroopa liidrid kohtusid eile Brüsselis arutamaks ELi pikaajalist eelarvet, kuid nagu arvata oli, mida suuremaks Euroopas otsustusprotsessis osalejate arv kasvab, seda keerulisem on lõpuks kõiki rahuldava tulemuseni jõuda. Merkeli sõnul on paljud riigid väga erinevatel nägemustel ning on üsna ebatõenäoline, et midagi ka täna lõplikult ära klaaritakse. ELi president Herman Van Rompuy ettepanek on kulutada 2014-2020 erinevatele projektidele veidi üle 1% ELi SKPst ehk 973 miljardit eurot, ent UK eestvedamisel ja Saksamaa, Hollandi ning teiste jõukamate riikide toetusel nõutakse eelarve olulist vähendamist. Cameron on lubanud oma valijatele seista selle eest, et eelarve kärbitaks 886 miljardi euroni.

    Tulles tänase päeva juurde, siis makrost võiks huvi pakkuda Prantsusmaa ja Saksamaa ärisentimendi indeksid, Itaalia septembri jaemüügi muutus. USA turud on täna küll avatud, ent sessioon on lühendatud ning regulaarne kauplemine lõppeb Eesti aja järgi kell 20.00.

    09.00 Saksamaa detailne SKP (Q3)
    09.45 Prantsusmaa ärisentimendi küsitlus (november)
    11.00 Saksamaa ärisentimendi küsitlus (november)
    11.00 Itaalia jaemüügi muutus (september)

    USA indeksite futuurid kauplevad 0,3% plussis, Euroopa on alustamas kerges plussis.
  • Saksamaa kolmanda kvartali revideeritud SKP näit vastas esialgsele hinnangule

    GERMANY ECON: GDP (3Q F) in at 0.2%Q/Q and 0.9%Y/Y, confirming earlier estimates.
  • Viskan siia ka Citi majandusindikaatorite üllatusindeksi ning lisasin seekord ka Hiina (roheline). USA makro (valge) on viimasel nädalal veidi alla ootuste jäänud, eurotsoon (oranž) näib ootuste suhtes olevat stabiliseerunud.
  • Prantsusmaa ettevõtete kindlustunde indikaator paranes novembris 2 punkti võrra 88 punktile, mis oli oodatust punkti võrra parem.
  • Itaalia jamüük oodatust pisut nõrgem

    ITALY ECON: Retail Sales (Sep) in at 0.1%M/M s.a. and -1.7%Y/Y versus 0.0%M/M and -1.1%Y/Y expected and 0.0%M/M and -1.1%Y/Y (rev.) prior.
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunne on novembris veidi paranenud ning sellega liikunud ootuste suhtes hoopis vastupidises suunas. Hetkeolukorra IFO indeks paranes 107,2 punkti pealt 108,1 punktile (oodati 99,5) ja järgneva kuue kuu väljavaate IFO indeks paranes 93,2 punkti pealt 95,2 punktile (oodati langust 93,0 punktile).
  • Ok, RIMM ei ole tänase börsipäeva teema. See rallis eile, kuna eskimod ostsid selle kanadas üles, aga usa turg oli kinni. Go, duudsons!

    RIMM-i rahavoogu hakkavad varsti mõjutama need infokillud. Kliendid, kes ostavad ainult blackberrysid, kuna muud ei tohi ning upgrade teevad ka samalt riiulilt.

    Pentagon to open network to Apple, Android, Washington Post says.
    The U.S. Immigration and Customs Enforcement agency is ending its contract with BlackBerry maker Research in Motion (RIMM) to provide the agency with mobile phones, according a Reuters report. The ICE plans to buy Apple's (AAPL) iPhone for its employees.
    BlackBerry is being dropped by the National Transportation Safety Board in favor of Apple's (AAPL) iPhone 5, as the agency cited BlackBerry failures at "inopportune times and at an unacceptable rate,"


    Viimase kuu aja infokillud. Ja need kliendid ostavad ikka mitte ühe, vaid vähemalt kolm tükki. Kuna nad on oma olemuselt viimased lahkujad laevalt, siis uuele laevale minnes lahkuvad nad ka viimasena.


  • El Paisi ingliskeelne leht on kirjutanud taas ühe silmi avava loo Hispaania linnast nimega Jerez, mis on viimasel ajal oma prügi probleemide ja selle põletamisega laiemasse meediasse jõudnud. Nii nagu paljusid teisi piirkondasid tabas ka seda linna suur kinnisvarabuum, mis lõi võimaluse odavalt raha koguaeg juurde laenata. Paljud süüdistavad linna tänastes probleemides 24 aastat valitsenud pillava elustiiliga linnapead, kelle tõttu maadleb 212tuh elanikuga linn nüüd miljardi euro suuruse võla all, samal ajal kui maksutulud on kinnivara krahhi ja majandussurutise tõttu ühe aastaga 22 miljoni euro pealt 2 miljoni euro peale kukkunud. Loo pealkiri on üsna intrigeeriv: If you want to see where Spain is headed, take a long look at Jerez

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon