Valuutaturud 19. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 19. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euro sai eilsel USA sessiooni korraliku hoo sisse ja jõudis täna varahommikul USA dollari vastu seitsme ja poole kuu tippudesse $1,3255 tasemeni. Euro tõusis üleüldise riskisentimendi paranemise toel, millele avaldas positiivset mõju USA eelarveläbirääkimised ja reitinguagentuuri S&P poolt kuue pügala võrra tõstetud Kreeka reiting. S&P tõi positiivse noodina välja eurotsooni tervikuna tehtud püüdlused Kreeka liikmestaatuse säilitamisel ja Kreeka enda kärpeprogrammid. Selective default'i pealt B- peale tõstetud reiting on ühtlasi kõrgeim, mis Kreeka on S&P poolt saanud alates 2011. aasta juunist.

    Aasia sessioonil avaldati Jaapani novembrikuu kaubandusbilanss, mille 953 mld jeenine puudujääk oli suurim alates selle aasta jaanuarist ja ühtlasi ajaloo suuruselt kolmas puudujääk. Ekspordi maht langes aastasel baasil 4,1% ja impordi maht kasvas samal perioodil 0,8%. Need andmed annavad omakorda võimaluse pühapäevastel valimistel ülekaaluka võidu saanud liberaaldemokraatide partei juhile Shinzo Abele nõuda Jaapani keskpangalt agressiivsemat lähenemist majanduse toetamisel, mille üheks väljundiks on läbi rahatrükiprogrammide suurendamine, eesmärgiga nõrgestada jeeni. Ühtlasi algas täna Jaapani keskpanga kaks päeva kestev kohtumine, kus ilmselt kaalutakse tõsiselt ka Abe poolt soovitud 2% inflatsioonimäära saavutamist. USDJPY käis hommikul testimas pühapäeval tehtud 20 kuu tippe 84,42 tasemel ja on hetkel kauplemas avanemistaseme suhtes kerges plussis 84,28 juures.

    Suurbritannia naelsterling on täna jõudnud uutesse 10 nädala tippudesse $1,6267 tasemeni. Tänasel Euroopa sessioonil on põhitähelepanu suunatud Inglismaa keskpanga viimase kohtumise protokollide avaldamisele. UK majandus näitas küll III kvartalis 1% kasvu, kuid keskpank ise kinnitas samuti, et see oli tingitud ajutistest faktoritest ja majanduse väljavaated on pigem negatiivsed. UK eksport on langenud peamiselt tänu suurima kaubanduspartneri eurotsooni võlakriisist. Viimasel kohtumisel otsustati intressimäärad ja stiimulprogrammi maht jätta muutmata vastavalt 0,5% ja 375 mld GBP peale, kuigi komitees leidus vähemalt üks liige, kes soovis QE programmi suurendada. Suureks probleemiks saab keskpanga jaoks olema ilmselt inflatsioonimäär, mis jäi novembris püsima 2,7% peale (Y/Y) ja stiimulprogrammi suurendamine lisaks omakorda inflatsioonisurvet juurde.

    "Toorainevaluutad" ehk Austraalia, Uus-Meremaa ja Kanada dollar on eile ja täna liikumas veidi omasoodu, võrreldes teiste riskivaluutadega. Kui EUR ja GBP on näitamas tugevust, siis AUD, NZD ja CAD on kõik USA dollari suhtes pigem kergema müügisurve all. AUDUSD langes hommikul $1,05 tasemeni, kuid on praeguseks hetkeks taastumas ja kaupleb avanemistaseme $1,0530 juures. NZDUSD on kolmandat järjestikkust päeva tulemas allapoole, olles eelmisel nädalal teinud ligi pooleteise aasta tipu.

    Makronäitajatest avaldatakse täna Saksamaa IFO indeksid (kell 11) ning USA ehituslubade ja alustatud elamuehituste andmed (kell 15.30). Hilisõhtul kell 23.45 avaldatakse Uus-Meremaa III kvartali SKT tulemused, mis peaksid ootuste kohaselt näitama eelmise kvartaliga võrreldes 0,4% kasvu ja aastasel baasil 2,5% kasvu. Eelmise kvartali näidud olid vastavalt +0,6% ja +2,6%.


    EURUSD


    GBPUSD


    USDJPY


    AUDUSD
  • EURUSD +0,5% ja kaupleb veidi vähem kui üheksa kuu tippudes $1,33 juures.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon