Valuutaturud 10. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 10. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aasia turud on täna näitamas korraliku tõusu, tingituna peamiselt öösel avaldatud Hiina makronäitajatest, mille kohaselt tuli detsembrikuu kaubandusbilansi ülejääk tugevalt üle ootuste: 31,6 mld dollarit vs oodatud 20 mld dollarit, kusjuures eksport kasvas aastasel baasil oodatust ligi kolm korda rohkem (14%), samas kui import kasvas oodatust pea kaks korda rohkem (6%). ELi müüdud kaupade maht kasvas 2%, kuid mis on ühtlasi esimene kasv alates maikuust. USAsse suunatud eksport kasvas aga koguni 10%. 2012. aastal suurenes Hiina rauamaagi import 8% ja kivisöe import suisa 30%. Lisaks möödus 2012. aastal USA Euroopast kui Hiina peamine eksporditurg. Negatiivse poole pealt langes Hiina uute laenude maht kolme aasta põhjadesse, olles detsembris 454,3 mld jüaani peal.

    Hiina positiivsest makrost on lisaks aktsiaindeksitele tuge saamas ka riskantsemad valuutad, eelkõige Hiina majandusega tugevamalt seotud Austraalia dollar, mis on hetkel kauplemas USD suhtes 0,46% kõrgemal enam kui kolme nädala tippudes $1,0565 taseme juures, lähendes ühtlasi detsembri keskel tehtud kolme kuu tippudele $1,0585 juurde. Uus-Meremaa dollar kaupleb hetkel samuti kolme nädala tippudes $0,8405 juures (+0,12%).

    VIX volatiilsuse indeks langes eile viie ja poole aasta põhjadesse, samas kui S&P 500 indeks on vaikselt püsimas mitme aasta tippude lähedal. Mitme aasta tippude lähedal on ka Saksamaa DAX indeks, Prantsusmaa CAC40, Suurbritannia FTSE100. Hispaania ja Itaalia indeksid on küll eelmise aasta põhjadest kenasti taastunud, kuid kauplevad hetkel vastavalt 10 ja 17 kuu tippudes.

    Tänane põhitähelepanu on aga suunatud Euroopa Keskpanga ja ka Inglismaa keskpanga kohtumistele. Euro tugevnes küll esmaspäeval $1,3140 tasemeni, kuid on vaikselt allapoole tulnud ja kaupleb hetkel avanemistaseme suhtes kerges miinuses $1,3055 taseme juures. EURUSD liikumisele kas ühes või teises suunas aitaks loomulikult kaasa tugevam muutus üldises riskisentimendis, mida lähipäevil ilmselt küll ei juhtu, seega euro liikumist võib pigem mõjutada tänane keskpanga kohtumine, kuigi kõikide eelduste kohaselt ei tohiks sealt ühtegi suuremat üllatust tulla.

    Bloombergi poolt küsitletud 50st analüütikust ootavad koguni 50, et intressimäärad jäetakse täna muutmata 0,75% peale. Eelmise kohtumise protokollidest samas selgus, et komitees on vähemalt paar liiget, kes pooldaksid intressimäära langetamist. Lisaks arutati eelmisel kohtumisel negatiivse deposiidimäära võimalikke mõjude üle. Lisaks langetati eelmisel kohtumisel eurotsooni 2013. aasta majanduskasvu prognoos 0,5% pealt 0,3% peale ja inflatsiooniprognoos langetati 1,75% peale, kuigi detsembris oli eurotsooni tarbijahinnaindeks üle keskpanga määratud 2% eesmärktaseme, kus ta on tegelikult püsinud üle kahe aasta. See asjaolu vähendab omakorda tõenäosust. et keskpank vähemalt täna intressimäärasid langetab.

    Inglismaa keskpanga tänase kohtumise suhtes ei ole samuti muutusi monetaarpoliitikas oodata: intressimäärad jäetakse ilmselt muutmata 0,5% ja stiimulprogrammi maht muutmata 375 mld GBP peale. Kui üldse mingi muutus peaks tulema, siis tõenäoliselt leiab see aset just stiimulprogrammi mahus, kuigi selle mõju naelsterlingile jääks ilmselt tagasihoidlikuks. GBPUSD langes eile kuue nädala põhjadesse $1,5990 tasemeni ja kaupleb hetkel avanemistaseme $1,6022 juures.

    Positiivne riskisentiment on müügisurvet avaldamas Jaapani jeenile, mis on täna langenud dollari suhtes 0,32% ja kaupleb kahe ja poole aasta põhjades 88,15 taseme juures.


    EURUSD


    GBPUSD


    USDJPY


    AUDUSD
  • Draghi pressikonverentsi peale EURUSD +1,02% ja kaupleb $1,32 juures.
  • Vaatasin, kuulasin, kuid midagi positiivset ma ei täheldanud, et kõik põsed EURi täis mugida. Isiklikult tundus, et sentiment ei ole kindlasti intressimäära tõstmise suunas, pigem vastupidi.
  • võtmetähendusega lause oli ilmselt see, et otsus jätta intressimäärad samale tasemele tuli ühehääselt. mäletatavasti detsembri kohtumisel eelistasid juba osad nõukogu liikmetest baasmäära langetada. Makro riskid jäävad aga seda ühehäälsust ilmselt tõlgendatakse kui keskpanga nägemust, et asi stabiliseerub ja võib-olla polegi vaja rohkem intressi kärpida. Näis milliseks see analüüsimajade ootused kujundab.
  • Erko Rebane
    võtmetähendusega lause oli ilmselt see, et otsus jätta intressimäärad samale tasemele tuli ühehääselt. mäletatavasti detsembri kohtumisel eelistasid juba osad nõukogu liikmetest baasmäära langetada. Makro riskid jäävad aga seda ühehäälsust ilmselt tõlgendatakse kui keskpanga nägemust, et asi stabiliseerub ja võib-olla polegi vaja rohkem intressi kärpida. Näis milliseks see analüüsimajade ootused kujundab.


    Tänud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon