Valuutaturud 14. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 14. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euro on täna jätkamas eelmise nädala Euroopa Keskpanga kohtumisest tingitud tõusu, olles varahommikul jõudnud USA dollari vastu $1,34 tasemeni, kus kaubeldi viimati eelmise aasta veebruari lõpus. Financial Times kirjutab sellest, et Euroopa ametnike hulgas liigub ringi ettepanek, mille kohaselt peaksid kõik riigid, kes ESMist finantsabi taotlevad, panustama kas ise 500 mld eurose mahuga ESMi või pakkuma omapoolset garantiid võimalike kahjumite vastu. Küll aga pakkus Eurogrupi juht Juncker eelmisel nädalal välja, et eurotsoon peaks kasutama ESMi otse pankade rekapitaliseerimiseks, samas vähendades riikide koormust, millega murtaks otsene side pankade ja riikide vahel.

    Tänane suurim uudis on ilmselt see, et Jaapani uus peaminister Shinzo Abe pakkus välja 50 triljoni jeenise (416 mld eurose) programmi, mille vahendeid kasutataks teiste riikide võlakirjade soetamiseks, eesotsas USA võlaga, mis omakorda oleks abiks Föderaalreservi juhile Ben Bernankele, kes niigi soovib oma tegevusega hoida USA võlakirjade tulusused ülimadalatel tasemetel, mis on küll uue aasta alguses näidanud kerget tõusu. Jaapani jeen on aga jätkuvalt saamas tugevat müüki, langedes täna USA dollari vastu uude kahe ja poole aasta põhjadesse, kaubeldes hetkel 0,5% madalamal 89,60 juures, ning euro vastu euro vastu enam kui pooleteise aasta uutesse põhjadesse, kaubeldes hetkel 0,8% madalamal 120,00 taseme juures. Sarnaselt on jeen kauplemas madalamal ka kõikide teiste peamiste valuutade suhtes.

    Erinevalt eurost oli Austraalia dollar eelmise nädala reedel surve all, kuigi neljapäeval tehti USD suhtes uus nelja kuu tipp $1,06 taseme juures. AUDUSD langes täna öösel $1,0520 tasemeni, kuid on Euroopa turgude eel kergelt taastunud ja kaupleb hetkel avanemistaseme suhtes kerges plussis $1,0550 juures. NZDUSD oli samuti nädala lõpus surve all, kuid kaupleb hetkel 0,45% kõrgemal $0,8395 juures.

    Tänastest makronäitajatest avaldati öösel Austraalia novembrikuu uute kodulaenude andmed, mis näitasid pooleprotsendist langust vs oodatud +0,5% ning TD Securities inflatsiooninäit langes eelmise kuu 2,5% pealt 2,4% peale detsembris. Euroopast on täna tulemas eurotsooni novembrikuu tööstustoodang, mis langus peaks ootuste kohaselt vähenema -3,6% pealt -3,1% peale. Õhtul on sõna võtmas mõned Föderaalreservi liikmed, sealhulgas ka Fedi juht Ben Bernanke. USA dollar on hetkel kauplemas madalamal kõikide peamiste valuutade suhtes, v.a jeeni.


    EURUSD


    GBPUSD


    USDJPY


    AUDUSD
  • EURCHF on viimastel päevadel tõusnud ligi 1,2% ja kaupleb hetkel avenemistaseme suhtes 0,3% kõrgemal ühe aasta tippudes 1,2225 juures.
  • Viitasin üleeelmisel nädalal Šveitsi keskpanga (SNB) valuutatehingutest saadud kahjumeid kajastavale artiklile.

    Eelmisel nädalal kirjutas ka WSJ Šveitsi keskpangast ja selle viimaste aastate mahhinatsioonidest. Olulise asjana jäi artiklist silma see, et SNB bilansimaht ulatub peaaegu 500 mld Šveitsi frangini ehk sisuliselt võrdne riigi enda SKTga, samas kui Fedi bilansimaht on umbes 20% SKTst ja Euroopa Keskpanga oma 30% eurotsooni SKTst.
  • Peale kõiki neid uudiseid, jätkab EUR ikka tõusulaines. ???
  • Underscoring Euro rally this morning RT @djfxtrader: ECB Praet: 'Good Chance' Worst of Crisis Over - Report
  • Preati kommentaarid varjutasid ka eurotsooni novembrikuu tööstustoodangu kehvad näidud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon