Valuutaturud 24. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 24. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nagu Erko ka eilses börsipäevas välja tõi, siis IMF langetas maailma majanduskasvu prognoose (suhteliselt marginaalselt küll 10 bp võrra 3,5% alanud aastal ja 2014. aastal esialgse 4,6% pealt 4,1% peale), kuid eurotsooni kasvuks oodatakse -0,2% vs varasem prognoos +0,2%, samas toodi positiivse noodina välja senised püüdlused kriisi ohjamisel ja leviku piiramisel. Tänasel Aasia sessioonil pakkus aga turgudele omalt poolt tuge Hiina HSBC tootmissektori PMI indeks, mis tõusis eelmise kuu 51,5 pealt 51,9 punktini jaanuaris ehk kõrgeim näit viimase kahe aasta jooksul. HSBC lisas oma kommentaaris, et kodumaine varude täiendamine lisab lähikuudel Hiina kasvule jõudu juurde, hoolimata langenud välisnõudlusest.

    Üldised liikumised turgudel on eilse ja tänase kaupelmispäeva sees suhteliselt erisuunalised. Euroopa aktsiaindeksid lõpetasid eile vahemikus -0,77% (Itaalia) ja +0,3% (FTSE 100) ning hetkel kauplevad ka Aasia ja USA indeksite futuurid erisuunaliselt. Valuutaturgudel on samuti näha lahknevusi riskivaluutade lõikes: kui euro on kerges plussis, siis Austraalia dollar langenud praeguseks hetkeks 0,33% ja kaupleb $1,0520 juures ja NZDUSD on üldsegi kauplemas avanemistaseme juures.

    Suurema müügisurve alla on täna sattunud uuesti Jaapani jeen, mis kaupleb hetkel USD suhtes 0,85% ja euro suhtes 0,97% madalamal, vastavalt 89,35 ja 119,15 taseme juures. Öösel avaldati Jaapani kaubandusbilansi andmed, mis näitasid defitsiidi vähenemist 641,5 mld jeenini, mis ületas ka oodatud 534 mld JPY, ja tähistades ühtlasi kuuendat järjestikkust defitsiidis kuud: eksport langes aastasel baasil 5,8% vs oodatud -4,2% ja import kasvas 1,9% vs oodatud +1,5%. Omalt poolt lisab ilmselt kerget survet ka Jaapani aserahandusministri kommentaarid, mille kohaselt ei kujutaks USDJPY vahetuskursi tõus 100 peale erilist probleemi, kuid 110-120 vahemikku tõus avaldaks juba suuremat survet impordihindadele.

    Kanada dollar sattus eile õhtul tugevama müügisurve alla, kui sealne keskpank otsustas jätta intressimäärad muutmata 1% peale ja langetas alanud aasta majanduskasvu prognoosi 30 baaspunkti võrra 2% peale ja järgmise aasta lõpuks oodatakse 2,7% kasvu. Inflatsioonimäär peaks keskpanga prognooside kohaselt jääma esimeses kvartalis 0,9% juurde ja jääma kolmanda kvartali lõpuks alla 2% piiri ning jõudma aasta lõpuks 2% juurde. Nende uudiste valguses muutus ebatõenäoliseks, et keskpank võiks lähiajal intressimäärasid tõsta, millest tulenevalt jõudis USDCAD üle paari kuu tagasi pariteedini ja kaupleb ka hetkel 1,00 taseme juures.

    Euro on teist nädalat kauplemas suhteliselt kitsas 140-punktises koridoris $1,3260-1,34 vahel. Tänastest makronäitajatest võib eurole mõju avaldada Saksamaa ja eurotsooni PMI jaanuari esialgsed tootmisindeksid. GBPUSD ei ole sel nädalal suutnud novembris tehtud paari kuu põhjadest $1,5825 allapoole otsustavalt liikuda ja kaupleb ka hetkel selle taseme juures. Kell 11.30 avaldatakse Suurbritannia detsembrikuu kodulaenude andmed.


    EURUSD


    GBPUSD


    USDJPY


    AUDUSD
  • Oodatust paremad Saksamaa ja eurotsooni PMI indeksid aitasid eurol liikuda päeva tippudesse $1,3345 tasemeni, kuid on praeguseks hetkeks tulnud tagasi avanemistaseme $1,3315 juurde.

    Homsest avaneb Euroopa Keskpanga kahes laenuprogrammis (LTRO1 ja 2, kokku 1 trln EUR ulatuses kolmeaastaseid laene) osalenutel pankadel võimalus hakata võlga tagasi maksma. Deutche Banki analüütikute hinnangul võib see omada eurole positiivset mõju ja lähiajal vahetuskursi $1,35 tasemeni ja sealt kõrgemalegi viia.
    As the 2008 and 2010 experiences showed, premature tightening may force the ECB to backtrack and may even make the Eurozone crisis worse later in the year. For now, however, we view tighter policy as highly supportive of the EUR. At a time when Fed balance sheet expansion is running at full throttle and all ZIRP currencies are competing for funding status, the "Great Exit" is beginning on the European side of the Atlantic.

    Combined with our view of upside risks to Euroarea data on the back of a positive credit impulse in coming months, we view the LTRO prepayments as a significant positive for the euro.
  • Jaapani peaminister Shonzo Abe tahab kogu vastutuse deflatsiooni vastu "võitlemise" eest veeretada täies ulatuses Jaapani keskpanga õlule.

    Expects bold monetary easing from the BOJ, and wants the 2% inflation target achieved ASAP.

    USDJPY ja EURJPY hetkel mõlemad +1,02%.
  • GBPUSD on nüüd lõpuks novembris tehtud paari kuu põhjadest tugevamalt läbi kukkunud:

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon