Börsipäev 25. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Apple’i aktsia sattus eile pärast tulemusi küll suure müügisurve alla, ent sellest hoolimata ei loonud see negatiivsemat suhtumist üldisemalt tulemuste hooaja suhtes. Positiivselt aitas indekseid toetada Euroopa ja USA oodatust parem makro, kui Stoxx 600 indeks sulgus 0,2% plussis uutel ca 2a tippudel ning S&P 500 jõudis päeva sees käia ära küll üle 1500 punkti, ent lõpetas sessiooni teise poole kerge kasumivõtu tõttu täpselt nullis.

    Euroopas kerkis eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori ühine jaanuari PMI näit punkti võrra 48,2 peale, osutudes paremaks võrreldes analüütikute oodatud 47,5 punktiga ning tõustes kõrgeimale tasemele alates 2012.a märtsist. Oluliseks veduriks oli Saksamaa, kelle ühine indeks kerkis tervelt 3,2 punkti võrra 53,6 punktini ning on ilmselt tingitud eksporditurgude paranemisest eeskätt Hiina ja USA näol. Samal ajal aga vajus Prantsusmaa PMI -1,9 punktiga 42,7 punkti peale.

    Negatiivsematest uudistest pälvis tähelepanu Hispaania töötuse määra kasv 26%ni eelmise aasta neljandas kvartalis ehk protsendipunkti jagu võrreldes kolmanda kvartaliga. Töötute armee kasvab tõenäoliselt edasi ka sel aastal, kui finantssektoris on oodata valitsuse raha saamise nimel äritegevuse koondamist ja avalikul sektori endalgi tuleb leida meetmeid, kuidas püsida graafikus eelarvedefitsiidi alandamisega, mis läinud aasta lõpuks tõotab Euroopa Komisjoni arvates kujuneda lubatud 6,3%st suuremaks ning kahaneb tänavu vaid -6%ni. Suureks küsimärgiks on veel valitsuse prognoositav -0,5% majanduslangus, kui IMF ja paljud teised ise ootavad kolm korda suuremat SKP kukkumist.

    USAs aga jätkus vastupidiselt ootustele töötuabiraha taotluste langus, kukkudes nädalaga -5K võrra 330K peale vs prognoositud 355K, mis on madalaim tase alates 2008.a jaanuarist. Ühe nädala numbrid võivad olla üsna volatiilsed ja hooajalistest teguritest mõjutatud, kuid ka nelja nädala keskmine on tulnud kaheksa tuhande võrra allapoole 352K peale, mis on jaanuarikuu tööturu raporti ootuses kahtlemata positiivseks uudiseks, ent analüütikud ilmselt ootavad ka tuleval nädalal avaldatavat ADP küsitlust ning Chicago PMId, et lõplik prognoos anda. Paljulubav oli ka Markiti koostatav USA töötleva tööstuse PMI, kerkides jaanuaris 2,1 punkti võrra 56,1 punktile ning ületades sellega konsensuse prognoositud 53,0 punktist taset.

    USA esmased töötu abiraha taotlused (nädalased - valge joon ja nelja nädala keskmine - oranž, tuhandetes)


    Tulles tänase päeva juurde, siis huvipakkuvam makro saab olema Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid, Suurbritannia neljanda kvartali SKP muutus ning USA detsembrikuu uute majade müük. Enne USA turu avanemist raporteerivad oma läinud kvartali numbrid muuhulgas Halliburton, Honeywell, Kimberly-Clark, Procter & Gamble.

    Tänane kalender:
    11.00 Saksamaa IFO indeksid (jaanuar)
    11.30 Suurbritannia 2012.a neljanda kvartali SKP muutus
    17.00 USA uute majade müük (detsember)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% madalamal, Euroopa on avanemas samuti kerge langusega.
  • Lagarde täna veelkord välja toomas Prantsusmaa keerulist olukorda

    IMF's Lagarde says the IMF's French growth forecast clearly differs from the government forecast
    IMF's Lagarde says the 2013 French deficit goal is extraordinary ambitious.
  • Boeingu 787 Dreamlineri probleemide tuvastamisega ollakse endiselt väga kaugel ning väidetavalt võib see jätta lennufirmadele tarnitud mudelid seisma mitmeteks kuudeks. Via NYTimes

    “It means that the 787 is going to be grounded for an indefinite period — whether that’s two months, four months or six months, the 787 is not going to get back in the air soon,” said Scott Hamilton, managing director of the Leeham Company, an aviation consulting firm in Issaquah, Wash. “They made it just real clear today that they haven’t a clue as to what happened, or why.”
  • Hilisõhtul peaks selguma ka see, kui palju lisandus detsembris Prantsusmaal tööotsijaid. Nagu allolevalt joonilselt näha, siis eelmise aasta teises pooles jõudis number riigis üle kolme miljoni ning on jätkanud kasvamist. Tööturu ministri sõnul pole ilmselt paranemise märke mõtet oodata ka detsembris. Hollande lubas mingi aeg oskusteta noortele luua 150 000 töökohta, ent selle realiseerumisest pole kuigi palju kuulda olnud.

    FRENCH JOB MARKET REMAINS `BAD,' LABOR MINISTER SAPIN SAYS

    Tööotsijate arv Prantsusmaal (tuhandetes)
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunne paranes nii jooksva olukorra kui ka tuleviku osas. Ootuste indeks kerkis 2,5 punkti 100,5 punkti peale vs oodatud 98,5 punkti ning jooksva olukorra indeks 0,9 punkti 108,0 punkti peale vs oodatud 107,3 punkti.
  • DAX venitamas uusi 5a tippe üle 7800 punkti peal. Täna +0,9% ning YTD +2,7%
  • Suurbritannia sisemajanduse kogutoodang jäi 2012.a neljandas kvartalis püsima samale tasemele võrreldes aastatagusega, vastupidiselt oodatud 0,2% kasvule

    UK GDP (4Q A) in at -0.3%Q/Q and 0.0%Y/Y versus -0.1%Q/Q and 0.2%Y/Y expected and 0.9%Q/Q and 0.0%Y/Y prior.
  • Autodesk upgraded to Conviction Buy from Sell at Goldman
    Goldman upgraded Autodesk to Conviction Buy from Sell due to improved execution and an acceleration in non-residential construction end-markets. The firm believes Suite revenue will accelerate due to improved macro trends. Price target raised to $45 from $25.


    :)
  • Euroopa pangad on esimese raksuga tagasi maksmas 137,2 miljardit eurot LTRO raha, mis on enam-vähem ootuspärane (prog 100-200). Täpsemalt pole teada, kes kui palju tagasi maksab.
  • SKUL->Piper Jaffray downgraded Skullcandy citing the competitive environment and a lack of near-term catalysts. The firm lowered its price target for shares to $7 from $15.
  • AlariÜ
    SKUL->Piper Jaffray downgraded Skullcandy citing the competitive environment and a lack of near-term catalysts. The firm lowered its price target for shares to $7 from $15.


    Aga smiley?
  • ymeramees
    AlariÜ
    SKUL->Piper Jaffray downgraded Skullcandy citing the competitive environment and a lack of near-term catalysts. The firm lowered its price target for shares to $7 from $15.


    Aga smiley?


    Hvatit
  • Päris hea joonis Sociate Generale'i vahendusel, kus on välja toodud USA ettevõtete pensionifondide allokatsioonid ja sealt paistab välja see fondide suhteline ettevaatlikkus, millest palju räägitud. Tänane WSJ kirjutab näiteks sellest, kuidas mitmed USA pensionifondid on muutumas agressiivsemaks ning eelistamas kohati isegi private equitit. Link
  • Erko Rebane
    Päris hea joonis Sociate Generale'i vahendusel, kus on välja toodud USA ettevõtete pensionifondide allokatsioonid ja sealt paistab välja see fondide suhteline ettevaatlikkus, millest palju räägitud. Tänane WSJ kirjutab näiteks sellest, kuidas mitmed USA pensionifondid on muutumas agressiivsemaks ning eelistamas kohati isegi private equitit. Link



    2015a. ->SP500 2015 punni siis:)
  • Täna langetavad nii Citi kui ka Deutsche Bank Goldman Sachs (GS)-i reitingu Osta pealt Hoia peale.

    Citi ütleb, et nüüd, kus aktsia on viimase poole aastaga ligi 50% tõusnud, on ettevõttel endal jäänud väga vähe võimalusi ja vahendeid olukorra parandamiseks moel, mis tõstaks siit aktsiahinda veel oluliselt kõrgemale. Nüüd sõltub edasine juba välistest teguritest, mida ettevõtte enam kontrollida ei saa. Citi möönab, et nende call on puhtalt valuatsiooni põhine, kuid veelgi rohkem bullsih stsenaarium sõltub nüüd juba äritegevuse elavnemisest.

    But from here the buy-thesis is much more cyclically dependent – The problem is to achieve the returns we believe are needed to push the stock meaningfully higher, the thesis shifts to a greater dependence on a cyclical upswing. Previously with the stock near or below tangible book, one could make the case forowning GS, arguing for improving profitability via cost cuts, balance sheetoptimization, and modest capital returns. From current levels, however, a buy-thesisnow requires greater confidence in a cyclical upswing in activity and implicitly assumes little incremental drag from new regulations – two items that are beyond management control. In short, the bar for the stock is now much higher.

    Ka DB analüütikud viitavad aktsia hiljutisele rallile ja kuigi esimene kvartal peaks olema hooajaliselt tugev, siis analüütikute hinnangul on vähemalt osaliselt see juba aktsiahinda sisse arvestatud.

    GS shares are up about 50% since early August given solid 2H12 revenue and very good 4Q expense mgmt. However, GS now trades in line on our 2013E and at a 15-20% premium on our 2014/2015E and a similar premium to tangible book vs. peers. While 1Q tends to be a seasonally strong capital markets quarter (and GS should
    be a big beneficiary of this), the recent run up in the stock likely reflects at least some of this.


    Tänasel turul lühikeseks müük üsna keeruline, sest paljudes sektorites on erinevatel põhjustel aktsiad kauplemas madalal valuatsioonil ja iga positiivne infokild annab põhjust ostmiseks. Paraku pole ei Citi ega ka DB reitingulangetus üles ehitatud väga tugevatele argumentidele või nagu nad isegi kinnitavad, on tegemist pigem valuatsiooni calliga. Nagu AlariÜ ka mainis, siis tegemist on natuke vastuvoolu calliga, aga küsimus on pigem selles, kas sellele nii positiivses sentimendis ka tähelepanu pööratakse.

    Eelturul kaupleb GS kerges miinuses, $ 147 taseme all.

  • Selle nädala tulemused kõik kenasti nüüd tabelisse kantud (link) ja nagu näha, siis vähemalt antud valiku puhul on pole ettevõtetel analüütikute EPSi prognooside ületamisega probleeme olnud, küll on aga müügitulu osutunud laias laastus prognoosidele vastavaks (ehk siis viimase paari aasta tuttav teema). Ning teatud eranditega kipub ka reaktsioon olema suhteliselt tolerantne.
  • First Solar on üleeile saanud selliselt investorilt nagu TRC Capital Corp minipakkumise osta kuni 2 miljonit aktsiat (ca 2,3% aktsiakapitalist) hinnaga 30,00 USD ehk alla 22. jaanuari hinna 31,58 USD. Täna on FSLR väljas ametliku seisukohaga, et aktsionärid ei peaks seda pakkumist vastu võtma, kuna see on alla turuhinna. Sellest hoolimata on FSLR veidi müügisurvet saanud ning kaupleb ka eelturul alla 30 USDi (-1,5%).

  • Fondimehed istuvad oma HLF-i positsioonides ja panevad üksteisele ära :)
    Ichan: "Bill Ackman has recently stated, 'Carl Icahn is a great investor.' I thank him but unfortunately I cannot return the compliment."

    Ackman: If Loeb stays long Herbalife, he will lose entire position

    jne
  • icahn ja ackman võiks nagu andres ja pearu võistelda.. et kumb paneb suurema bidi / aski välja
  • RIMM short interest vähenenud 2M jaanuari keskpaigaks, $14-$15 leveli tasemel, ehk siis siia üles on tuldud ikkagi rekordilähedaste numbrite juures. Siit võib meelevaldselt tuletada, et paarkümmend miljonit on üle 100% vee all. Ja 30.01 on ukse ees. Proovigu see üritus ära feidida.
    Tahaks ka võtta nägemuse, et RIMM ära hääbub, aga tänan, veel siiski mitte.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon