Börsipäev 28. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA fiskaaldraama on osaliselt seljatatud, Kongress kaotab sel nädalal tõenäoliselt paariks kuuks ära võlalimiidi, mistõttu ei pea lähiajal kartma Ühendriikide maksejõuetust, Hiina makro on paranenud ja majanduskasv kiirenenud, Euroopa pangad tagastavad piisavalt kindla finantsseisu tõttu EKPlt võetud laenusid, investorite ja ettevõtete kindlustunne taastub, majandustulemused ei anna küll põhjust hõiskamiseks aga samas ka mitte paanikaks.

    Ühtäkki on vesi muutunud kuidagi väga rahulikuks, ega paku investoritele hetkel ühtegi põletavat teemat, mille pärast muretseda, meelitades ligi ka seda publikut, kes pärast viimaste kuude rallit ei kannata enam kõrvalt vaadata. Nõnda vaikselt tiksudes on S&P 500 saanud maha järjekordse saavutusega ning sulgunud üle mitme aasta taas pealpool 1500 punkti piiri. Samal ajal aga jääb Dow Jones indeksil uue ajaloolise tipuni vaid kiviga visata, täpsemalt ca 2%.

    S&P 500 indeks


    Ei saa siiski väita, et riske ja ohtusid üldse ei eksisteeri. Alles reedel avaldatud Suurbritannia neljanda kvartali SKP valmistas pettumuse, vormistades mustrit, mida käsitletakse potentsiaalsele triple-dip majanduslangusena. Suurematest Euroopa riikidest näib hetkel vaid Saksamaa tundvat olukorra paranemist, samal ajal kui juba räägitakse euro liigsest tugevusest. USAs on regionaalsed töötleva tööstuse küsitlused viimase kuu jooksul selgelt nõrgenenud, ehkki pilti muudab sogasemaks Markiti PMI vastupidine tugevnemine. Aktsiaturgudel on sentiment muutunud väga julgeks ja optimistlikuks ning jääb mulje, et kusagilt ei oodata pauku, mis pullikarja eemale peletaks. Kui 2013 suudetakse ilma draamata üle elada, siis ilmselt paljud on juba selle mõtte juures, et 2014 peaksid terendama veelgi rohelisemad laaned.

    Käesolev nädal saab olema USA keskne võttes arvesse teiselt poolt Atlandit tuleva makro rasket kaalu. Täna saame teada, milliseks kujunesid detsembrikuu kestvuskaupade tellimused, peegeldades ettevõtete valmisolekut teha kapitaliinvesteeringuid. Teisipäeval liigub fookus ettevõtetelt tarbijatele, kui avaldamisele tuleb jaanuarikuu tarbijate kindlustunde indeks. Nädala keskel selgub, kui kiiresti või aeglaselt kasvas USA majandus neljandas kvartalis ning ühtlasi leiab aset FOMC selle aasta esimene kohtumine. Detsembrikuu istungi protokollist ilmnes, et mitmed liikmed eelistaksid võlakirjade ostuprogrammi lõpetamist selle aasta teises pooles, mistõttu jälgitakse teraselt seda, kas eesseisva kohtumise järel saab FOMC ametlik seisukoht olema selles suunas mõnevõrra rohkem kallutatud.

    Töötu abiraha taotluste trend on viimased paar nädalat väga positiivne olnud ning neljapäevane number võiks anda viimase kinnituse sellele, kuid tugevaks võib kujuneda jaanuarikuus loodud töökohtade arv. Lisaks sellele raporteeritakse neljapäeval veel isiklike sissetulekute ja kulutuste muutused ning Chicago PMI. Reede on aga tööturu raporti, ISMi ja automüüginumbrite päralt.

    Euroopas on nädala aga vaiksem. Teisipäeval jõuab meieni värske info Saksamaa ja Prantsusmaa tarbijate kindlustunde kohta, kolmapäeval raporteeritakse Hispaania neljanda kvartali SKP muutus ja Itaalia ettevõtete kindlustunde indeks, neljapäeval Saksamaa detsembri jaemüügi muutus ja jaanuari tööturu statistika. Reedel aga selgub, milliseks kujunes eurotsooni töötleva tööstuse jaanuari lõplik PMI ja esmakordselt saame teada ka sama näitaja Suurbritannia kohta. Lisaks sellele on veel oodata eurotsooni jaanuari esmast inflatsiooninäitu.

    Aasiast saabub neljapäeval Hiina töötleva tööstuse PMI, mille eel andis HSBC koostatav indeks positiivse eelsignaali. Nädalavahetusel avaldatud statistika kohaselt kasvas sealsete töötusettevõtete detsembrikuu kasum mullusega võrreldes 17,3%, mis osutus küll mõnevõrra madalamaks novembrikuu 22,8% kasvutempoga võrreldes, ent terve 2012.a 5,3% taustal oli tegu siiski üsna kiire kasvuga.

    Tänane kalender:
    11.00 Itaalia tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar)
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (detsember)
    17.00 USA pooleliolnud kinnisvaratehingute arv (detsember)
    17.30 USA Dallas Fedi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal, Euroopa on avanemas 0,3% plusspoolel.
  • Panin graafikule eelneva kolme aasta S&P 500 indeksi tootlused, võttes alguspunktiks detsembri ning lõpp-punktiks 1. juuni. Nagu näha, siis mitme aasta lõikes joonistub antud perioodil üsna sarnane tugevus ning ka tänavu käiakse sama rada.
  • Läinud nädalal sai põgusalt mainitud Prantsusmaa tööturu olukorda. Reedel avaldatud statistika kohaselt oli detsembri seis siiski kardetust veidi parem, kui töötosijate arv püsis novenbriga võrreldes samal tasemel 3,132 miljoni juures vastupidiselt prognoositud 25K tõusule.
  • Itaalia tarbijate kindlustunne tegi detsembris uued põhjad, kukkudes 1,1 punkti võrra 84,6 punkti peale vs oodatud 86,0 punkti.
  • Boeingu Dreamlineri uurimisel pole endiselt veel suudetud lõplike põhjusteni jõuda ning globaalselt opereeritavad 50 787 mudelit jäävad hetkel veel maapinnale. Reutersi lugu.
  • Kui Hiina pettust mitte arvestada, siis suutis CAT EPSi osas ootusi ületada aga müügitulu poolel jäädi alla. Edasise osas aga suhteliselt ettevaatlik kui vaadata prognooside üsna laia vahemikku. Aktsia on siiski eelturul 0,4% plussis.

    Caterpillar prelim $1.91 vs $1.72 Capital IQ Consensus Estimate; revs $16.08 bln vs $16.20 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Caterpillar sees FY13 $7.00-9.00 vs $8.61 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs $60-68 bln vs $64.94 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Caterpillar sees Q1 rev down more than $2 bln YoY from $16 bln in 1Q12 vs $15.09 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • US DURABLE GOODS ORDERS(DEC) ROSE 4.6% VS 2.0% EXPECTED AND REVISED TO 0.8% FROM 0.7%.

    kui jätta volatiilsem kaitse- ja lennutööstus välja, siis näitasid tellimused 0,2% kasvu vs oodatud -0,2% langus

  • "I outperformed the market for 30-odd years, but not with low volatility." ~ George Soros
    "Outperforming the market with low volatility on a consistent basis is an impossibility." ~ George Soros
  • VMware prelim $0.81 vs $0.78 Capital IQ Consensus Estimate; revs $1.29 bln vs $1.28 bln Capital IQ Consensus Estimate
    VMware sees FY13 revs $5.23-5.35 bln vs $5.43 bln Capital IQ Consensus Estimate

    VMW järelkauplemisel üle 5% miinuspoolel.
  • Seagate Tech Q4 EPS $1.38 vs $1.27 Capital IQ Consensus Estimate; revs $3.7 bln vs Jan 8 guidance of at least $3.6 bln and the $3.57 bln Capital IQ Consensus

    STX kauplemas 2% kõrgemal.
  • Yahoo! prelim $0.32 vs $0.28 Capital IQ Consensus Estimate; revs $1.22 bln vs $1.21 bln Capital IQ Consensus Estimate
    YHOO-lt samuti oodatust paremad tulemused, aktsia kauplemas 4% kõrgemal

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon