Börsipäev 1. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA avanes eile küll jõudsa suunaga üles pärast oodatust paremat Chicago PMI näitu, kuid teist päeva järjest nägime lõpukella lähenedes pigem müügihuvi. Liikumised on turul siiski väga tagasihoidlikud ning võimalikku lühiajalise tipu saavutamist on sellest vara välja lugeda. S&P 500 sulgus -0,26% madalamal, kuid suutis dollarites jaanuarikuu lõpetada 5% kõrgemal (võttes arvesse euro märkimisväärset tugevnemist dollari suhtes samal perioodil, siis eurodes mõõdetuna oli jaanuari tootluseks 1,76%). Stoxx 600 indeks kaotas eile -0,5% ning kerkis terve kuu peale 2,7%.

    Ajalooliselt on tugev jaanuarikuu tootlus viidanud suure tõenäosuse juures ka ülejäänud aasta väga positiivsele sentimendile. Näiteks jaanuari plussis lõpetanud S&P 500 indeks on alates 1929.a kerkinud terve aasta peale keskmiselt 13%. Ja kui laiapõhjaline indeks on sulgunud esimesel kuul miinuses, siis keskmiselt on antud aastatel languseks kujunenud -3,6%. Aga alati leidub ka erandeid. 1987.a rallis S&P 500 jaanuaris üle 5%, ent oktoobri börsikrahh viis indeksi aasta lõikes miinusesse.

    Tulles aga eilse makro juurde, siis Euroopas sai suuremat tähelepanu mitmed Saksamaa makroindikaatorid. Sealne detsembrikuu jaemüük kahanes aasta baasil -4,7%, olles sellega märksa halvem analüütikute oodatud -1,5%st, ent antud statistika kipub olema ootuste suhtes väga volatiilne. Positiivsema tooniga oli aga tööturu statistika, mille kohaselt vähenes jaanuaris töötute arv 16 tuhande võrra ning töötuse määr tuli sellega 0,1 protsendipunkti võrra allapoole 6,8% peale. Analüütikud olid oodanud töötute arvu kasvu 8 tuhande võrra ning tööpuuduse määra püsimist 6,9% peal.

    USA poolel tekitas makro vastakaid emotsioone. Ühest küljest kerkis esmaste töötu abiraha taotlejate arv möödunud nädalal 38 tuhande võrra 368 tuhande peale vs oodatud 350K, teisest küljest osutus Chicago PMI võrreldes teiste regionaalsete PMIdega selgelt paremaks, kerkides jaanuaris 5,6 punkti võrra 55,6 punkti peal vs oodatud 50,0 punkti ning sealhulgas paranes uute tellimuste indeks tervelt 7,8 punkti 58,2 punktini.

    Positiivselt üllatas ka detsembri isiklike sissetulekute 2,6% kasv võrreldes novembriga (kaheksa aasta suurim tõus), kuid see oli suuresti tingitud enne maksutõusu ettepoole toodud dividendidest ja boonustest, mistõttu näitab jaanuar selle võrra tõenäoliselt langust. Kuna isiklikud kulutused kasvasid kuu baasil vaid 0,2%, siis säästumäär hüppas 4,1% pealt 6,5%le, mis on kõrgeim tase alates 2009.a maist. Suuremale tuleviku kulutamisele ei tohiks see siiski viidata, sest dividende ja boonuseid toodi ettepoole ning selle võrra kannatavad 2013.a alguses sissetulekud ning lisaks puudutavad dividendid tavaliselt väiksemat osa ühiskonnast, samal ajal kui laiemat tarbijaskonda tabab sel aastal veel sotsiaalmaksu tõus.

    Aasias on täna hommikul Hiina väljas oma töötleva tööstuse aktiivsuse näitajaga ning ametlik number taandus detsembri 50,6 punktilt 50,4 punktile, mis osutus analüütikute prognoositud 51,0 punktist nõrgemaks, kuid näitaja võib olla Hiina uue aasta lähenedes moonutatud. Samal ajal aga kerkis HSBC koostatav töötleva tööstuse PMI detsembri 51,5 punktilt 52,3 punktile, ületades sellega 51,9 punktist esmast näitu, mis jaanuari teises pooles raporteeriti.

    Tulles tänase päeva juurde, siis suurimat huvi pakub kindlasti USA jaanuarikuu tööjõuraport, mille kohaselt peaks väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arv kasvama 165 tuhande võrra (detsembris 155 tuhat) ning tööpuudus püsima 7,8% peal. Lisaks sellele on oodata palju muud huvitavat makrot: jaanuari töötleva tööstuse ISM, Michigani ülikooli tarbijate jaanuari kindlustunde indeks ja autode müük. Euroopast võiks huvi pakkuda jaanuari PMI näidud, mille esmane näit on eurotsoonis juba avaldatud, kuid Suurbritannias mitte. Lisaks raporteeritakse eurotsooni jaanuari inflatsioon ja detsembri tööpuudus.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI (jaanuar)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse lõplik PMI (jaanuar)
    11.00 Itaalia töötuse määr (detsember)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI (jaanuar)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (jaanuar)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (detsember)
    15.30 USA tööjõuraport (jaanuar)
    15.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse lõplik PMI (jaanuar)
    16.55 USA Michigani ülikooli tarbijasentimendi indeks (jaanuar)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (jaanuar)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (detsember)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3% kõrgemal, Euroopa on avanemas nulli lähedalt.
  • Väike ülevaade sellest, milliseks on makrostatistika ooduste suhtes kujunenud. USA - valge, eurotsoon - oranž ja Hiina - kollane. Jaanuaris on Hiina makro vastanud laias laastus ootustele, eurotsoon positiivselt üllatanud ja USA aga vastupidi negatiivselt.
  • Hiina Shanghai indeks tehniliselt väga huvitavas kohas, kui 50 päeva libisev keskmine on murdmas läbi 200 päeva libisevast keskmisest ehk tekkimas on Golden Cross, mis tavaliselt viidanud turu edasisele tõusule pärast seda. Ühtlasi ollakse põhjadest nüüdseks üle 20% plussis ehk siis ametlikult jälle pulliturul.
  • Hispaania töötleva tööstuse PMI kerkis detsembri 44,6 punkti pealt 46,1 punktile, ületades seega analüütikute 45,5 punktist prognoosi. Uute tellimuste indeks kerkis jaanuaris kahe punkti võrra 46,2 punktile.
  • Moody'sel ei ole väga usku Jaapani stimuleerimisplaanidesse

    Moody's says that Japan's stimulus effect on growth may be temporary - debt trajectory to rise without a boost in long term growth potential
  • Itaalia tööstussektor on jätkanud jaanuaris samuti taastumist, kui PMI kerkis 46,7 punktilt 47,8 punktile, ületades analüütikute prognoositud 47,4 punktist prognoosi
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI ühtis esialgse näiduga (42,9 punkti). Detsembris oli see 44,6 punkti.
  • Saksamaa töötleva tööstuse PMI tervelt punkti võrra parem kui eelnevalt raporteeritud. Jaanuari näit 49,8 punkti vs oodatud 48,8 punkti. USA futuurid on selle peale tegemas uusi tippe ning EUR/USD samuti hoogu juurde saanud, kaubeldes hetkel 0,46% kõrgemal @ 1,3640 USD.
  • Ning ka kogu eurotsooni töötleva tööstuse PMI tuli oodatust parem....47,9 vs prognoositud 47,5 punkti
  • Itaalia detsembrikuu töötuse määr püsis rekordilise 11,2% peal, mis vastas analüütikute prognoosidele.
  • Riskivaluutade liikumiste vahel on viimastel nädalatel tekkinud tugevam lahknevus: kui EURUSD liigub järjest kõrgemale, kaubeldes hetkel 0,5% kõrgemal 2011. aasta novembrikuu tasemetel, siis AUDUSD kaupleb pool protsenti madalamal alanud aasta põhjades. Veelgi huvitavam on see, et muidu Austraalia dollariga väga tugevalt korreleeruv Uus-Meremaa dollar on viimastel päevadel pigem tugevnemas (hetkel +0,3%). Austraalia dollarile mõjus täna negatiivselt Hiina oodatust kehvem PMI tootmisindeks.

  • UK töötleva tööstuse PMI oodatud 51,0 punkti asemel 50,8 punkti, Detsembri näit revideeriti 0,2 punkti võrra madalamale 51,2 punktile.
  • Eurotsooni inflatsioon on jaanuaris mõnevõrra allapoole 2,0% peale, täpselt EKP mandaadi juurde ning olles madalaim alates 2010.a novembrist. Tööpuudus püsis rekordilised 11,7%, mis oli siiski oodatust parem (novembri näit revideeriti 11,8% pealt 11,7% peale).

    Euro-zone CPI Est. (Jan) at 2.0%Y/Y vs. 2.2%Y/Y expected & prior. Unemployment Rate (Dec) at 11.7% vs. 11.9% expected and 11.7% prior (rev).
  • Esimesena raporteeris oma USA jaanuari automüügi Chrysler, kellel see kasvas mullusega võrreldes 16% ehk protsendipunkti võrra enam kui oodati.
  • Selle kuu numbrid kergelt alla ootuste, aga eelmise ja üle-eelmise kuu numbreid korrigeeritakse rohkem ülespoole. Sellised poolmagusad numbrid - ühelt poolt pole need liiga nõrgad, et tekiks tõsine hirm USA majanduse ja tööjõuturu käekäigu pärast ja teiselt poolt on piisavalt nõrgad, et õigustada Föderaalreservi rahatrükki.

    January Nonfarm Payrolls 157K vs 180K Briefing.com consensus; December revised to 196K from 155KJanuary Unemployment Rate 7.9% vs 7.7% Briefing.com consensus; December 7.8%
    January Nonfarm Private Payrolls 166K vs 193K Briefing.com consensus
  • January Hourly Earnings +0.2% vs +0.2% Briefing.com consensus
    January Average Workweek 34.4 vs 34.5 Briefing.com consensus
  • IMF ootab Prantsusmaa SKP tänavuseks kasvuks 0,3%, Prantsusmaa valitsus ise hekel veel 0,8%

    FRANCE SEEN PLANNING TO CUT 2013 GROWTH FORECAST, WSJ SAYS
  • Markit US Manufacturing PMI at 55.8 in Jan (flash 56.1), up from 54.0 in Dec and 9-month high.
    http://www.markiteconomics.com/MarkitFiles/Pages/ViewPressRelease.aspx?ID=10663
  • Fordi müük +22%, oodati 17%. Parim jaanuar alates 2006.a
  • Bullard says jobless rate in low 7 may let FED end QE
  • ISM ja ehituskulutused oodatust paremad ja turud lähevad uutele tippudele.

    January ISM Index 53.1 vs 50.5 Briefing.com consensus; December 50.7
    December Construction Spending +0.9% vs +0.5% Briefing.com consensus

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon