Börsipäev 20. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Saksa investorite ja analüütikute oodatust enam paranenud hinnang järgmise kuue kuu osas (mida ilmselt on mõjutanud aktsiaturgude senine ralli ja sestap on ZEW indeksitest tähtsamad homme, ülehomme avaldatavad PMI ja IFO) ning lisaks üsna aktiivne M&A tegevus aitasid USA indeksitel jätkata tuttavat trendi ülespoole 2007.a tippudele lähemale. S&P 500 indeks lõpetas 0,7% kõrgemal ning Stoxx 600 sulgus 1,1% plusspoolel.

    Positiivse sentimenti varju jäi USA majade ehitajate nõrgenenud kindlustunde indeks, mis veebruaris alanes punkti võrra 46 punkti peale (oodati 48). Ehkki alla 50 punkti jääv näit viitab sellele, et suurem osa ehitajatest hindab praegust keskkonda pigem halvaks kui heaks, siis indeks tegi 2012.a läbi väga korraliku taastumise ning püsib kõrgeimal tasemel alates 2006.a maist.

    Ilma suurema üllatuseta teatas Prantsusmaa valitsus eile, et ei suuda tänavu 3% eelarvedefitsiiti saavutada, kuna majanduskasv on osutumas oodatust nõrgemaks. Peaministri sõnul plaanitakse 2017.a eelarve siiski tasakaalu viia, nii nagu varem lubatud. Võib-olla kui lisaks maksude tõstmistele oleks midagi ka kulude poolel tehtud, ehk oleks defitsiidi eesmärgi saavutamine olnud siiski võimalik.



    Aasia on samuti kauplemas plusspoolel. Positiivsed kommentaarid Lõuna-Korea keskpanga juhilt, kelle sõnul võib riigi majanduskasv tänu paranenud globaalsele väljavaatele ületada varasemaid ootusi, mis tähendab, et intresside langetamise tsükkel võib seal selleks korraks läbi olla.

    Samal ajal on aga Uus-Meremaa keskpank kaalumas sarnaselt oma kolleegidele arenenud riikides rahapoliitilist sekkumist, et nõrgestada kallinenud valuutat.

    Tulles tänase päeva juurde, siis fookuses saab olema USA kinnisvarastatistika ning FOMC eelmise kohtumise protokoll, kust loodetakse välja lugeda seda, milliseid mõtteid mõlgutatakse võlakirjade ostuprogrammi lõpetamise osas.

    09.45 Prantsusmaa ettevõtete kindlustunne (veebruar)
    11.00 Itaalia tehaste tellimused (detsember)
    11.30 Suurbritannia töötu abiraha taotlused (jaanuari)
    15.30 USA alustatud elamuehituste arv (jaanuar)
    15.30 USA väljastatud ehituslubade arv (jaanuar)
    17.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (veebruar)
    21.00 FOMC jaanuari kohtumise protokoll

    USA ja Euroopa indeksite futuurid on kauplemas nulli lähedal.
  • Kuidas prognoosida ettevõtte müügitulu? Alusta 5-6% juurest ja aasta edenedes tee vastavad korrektuurid :)
  • Saksamaa jaanuari lõplik inflatsioon vastas esialgselt raporteeritud näidule, alanedes kuu baasil -0,5% ja kasvades aasta baasil 1,7% (detsembris 2,1%). EKP avaldab märtsi kohtumisel oma värsked prognoosid, mille põhjal saab näha, kui väga mures võidakse disinflatsiooni pärast olla.
  • Prantsusmaa ettevõtted tundsid ennast jaanuaris kindlamalt, kui vastav indeks kerkis 90 punkti peale vs oodatud 87 punkti.
  • Jaanuaris teatas Goodyear, et paneb Prantsusmaal tehase kinni. Riik pöördus Titani poole, et suletav Amiensi tehas üle võetaks. Riik ja Titan aga kokkuleppele ei jõudnud. Meediasse lekkis Titani CEO Maurice Taylori kiri ministrile - link

  • Kütusehinnad on USAs taas tähelepanu keskpunkti sattunud pärast üle 10% tõusu viimase kuu aja jooksul, mille on ühest küljest tinginud toornafta kallinemine ja rafineerimistehaste sulgemised.


    Kulutused kütusele moodustasid keskmise majapidamise maksueelsest sissetulekust mullu 4%, mis ajalooliselt nagu näha on tegelikult suhteliselt kõrge tase ning ähvardab mõjutada edasisel kallinemisel suuremal määra tarbimist, eriti kui tänavu tuleb täiendav löök sissetulekutele veel sotsiaalmaksu tõusust.
  • HLF confirmis SEC-i inquiry, varasemalt pole selleteemalisi küsimusi kommenteerinud. Jaanuaris SEC-i uudis juba oli. EPS-i tagasiostust vähe tõsteti, YOY revenue growth inline ootustega.
    Conf call hommikul, kas piinlikke küsimusi tuleb?
  • Prantsusmaa puhul arvestatakse eelarve tasakaalu viimisel 2014.a alates keskmiselt 2%list SKP kasvu, mis võib samuti liiga optimistlikuks osutuda, tingides vajaduse leida kusagilt täiendavaid sääste, et defitsiidi vähendamine plaanipäraselt sujuks. Probleemiks võib olla aga see, et kuna valitsuse kulutused moodustavad üsna suure osa SKPst (peaks olema üle 50%), siis ähvardavad kasinusmeetmed maksta kätte SKP kasvu arvelt, mis omakorda suurendavad defitsiidi ja SKP suhet ning nõnda võidakse sattuda nõiaringi, kui eksporditurud ei osutu samal ajal arvestatavaks toetajaks. Teisest küljest jälle, kui eelarve puudujääki täiendavate meetmetega ei lapita, siis kasvab võlakoorem arvatust kiiremini ja ei pruugi lähiajal stabiliseeruda, mis omakorda toob kaasa krediidireitingute langetused ja eeldatavalt siis ka võalkirjaintresside tõusu.
  • Itaalia tehaste tellimused kahanesid detsembris -15,3% võrreldes aastatagusega, mis oli oodatud -9,5%st oluliselt rohkem.
  • Suurbritannia töötu abiraha taotluste arv kahanes jaanuaris oodatud -5,5K asemel -12,1K võrra, lisaks revideeriti detsembri oma madalamaks. Kolme kuu keskmine töötuse määr kerkis aga 0,1 protsendipunkti võrra 7,8% peale.
  • Kulla unts täna ligi protsendi jagu miinuses ning alla 1600 dollari.
  • FT kirjutab, et Foxconn on peatanud uute töötajate palkamise pea kõikides oma Hiina tehastes vähemalt märtsini, tingituna iPhone 5 vähenenud tellimustest.
  • Stefan, kui usaldusväärne on di.se? Re nende JOY story
  • Erko Rebane
    FT kirjutab, et Foxconn on peatanud uute töötajate palkamise pea kõikides oma Hiina tehastes vähemalt märtsini, tingituna iPhone 5 vähenenud tellimustest.


    Now Foxconn is out on Bloomberg saying that cuts in hirings are not related to an iPhone Slowdown. Apple's shares are rallying .
    ;)
    Tehti veits raha
  • US HOUSING STARTS(JAN) FELL TO 890K VS 920K EXPECTED, PRIOR REVISED TO 973K FROM 954K
    US BUILDING PERMITS (JAN) RISE TO 925K VS 920K EXPECTED, PRIOR REVISED TO 909K FROM 903K



  • Caterpillari jaanuari müük nõrgem kui detsember (kolm kuud) ja seda eesotsas Aasia, Ladina- ja Põhja-Ameerikaga. Ei ole väga kooskõlas sellega, mida turg tahaks kuulda võimaliku makroindikaatorina
  • Väidetavalt ei tohi uue seaduse kohaselt lisaks riigitöötajatele ka kõik ülejäänud Venemaa kodanikud avada või hoida kontosid väljaspool kodumaad.

    "If a Russian citizen has funds on foreign account bank, and it was not transferred from Russia - it will be confiscated" Vedomosti reports
  • euroala tarbijakindlus veidi parem kui jaanuaris registreeritud -23,9 punkti, märkides seitsme kuu tippu

    Euro-area February Consumer Confidence at -23.6.
  • Nafta on teinud ilma suuremate uudisteta üsna järsu liikumise alla, hetkel -2,5% @ 94,6 USD
  • Kass nafta liikumise võimaliku selgituse kohta

    High above the Alps my Gnome is hearing that commodities (particularly of an oil-kind) are getting hit on rumors of a hedge fund problem.
  • Reedel avaldab Euroopa Komisjon oma värsked majandusprognoosid. Kui sügisel oodati Prantsusmaa puhul 0,4% SKP kasvu tänavu, siis sahinate kohaselt kärbitakse ootust veelgi, mis jätab valitsuse enda 0,8% prognoosi antud kontekstis valgusaastate kaugusele. Huvitavam saab olema see, mida komisjon ootab 2014.a. sest nagu ennist mainitud, siis valitsus arvestab defitsiidi vähendamisel 2% kasvuga.

    EUROPEAN COMMISSION TO FORECAST NO GROWTH IN FRANCE FOR 2013 - MNI
  • Pisut rohkem hawkish toon, USD jätkamas tugevnemist euro suhtes, hetkel -0,6% @ 1,3305 USD

    MANY FOMC PARTICIPANTS VOICED CONCERN ABOUT RISKS OF MORE QE
    SEVERAL ON FOMC SAID FED SHOULD BE PREPARED TO VARY PACE OF QE
  • Tesla Motors prelim ($0.65) vs ($0.52) Capital IQ Consensus Estimate; revs $306.3 mln vs $299.65 mln Capital IQ Consensus Estimate
    TSLA kauplemas kerges plussis



  • VeriFone sees Q1 EPS $0.47-0.50 vs $0.73 consensus; sees revs $425-430 mln vs $492.5 mln consensus
    VeriFone sees Q2 EPS $0.45-0.50 vs $0.80 consensus; sees revs $435-450 mln vs $514 mln consensus -Update


    PAY-lt päris koledad prognoosid, aktsia kauplemas ligi 20% miinuspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon