Börsipäev 21. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kauaoodatud päev karude jaoks, kui prognoositust nõrgem USA kinnisvarasektori statistika, võrdlemisi koledad Caterpillari jaanuarikuu müüginumbrid ja lisaks veel ettevaatlikud kommentaarid FOMC liikmetelt tingisid Ühendriikide börsidel kasumivõtu. S&P 500 indeks alanes -1,2%, mis oli teine päev sel aastal, mil antud indeks on sulgunud rohkem kui ühe protsendi jagu miinuses. Eelmisel korral põrgati kohe tagasi üles ning jätkati tõusutrendi, mistõttu jälgitakse ilmselt suure huviga, kas eile lõpukellani püsinud müügisurvel on seekord rohkem pidamist. Kuld kolistas -1,6% 1577,6 dollaril (madalaim alates eelmise aasta juulist), WTI kukkus -2,3% ja euro nõrgenes dollari suhtes -0,8% 1,3283 dollarile, jätkates täna hommikul langust.

    FOMC jaanuarikuu istungi protokoll näitas, et liikmete vahel jätkus arutelu kvantitatiivse lõdvendamise kasuteguri ning negatiivsete tagajärgede üle. Kuigi suurem osa oli arvamusel, et QE on aidanud leevendada finantstingimusi ja toetada majandust, siis mitmed liikmed olid samal ajal mures sellise tegevuse pikaajaliste mõjude pärast ning arvati, et tulevikus võib lõdva rahapoliitika lõpetamine muutuda problemaatiliseks. Protokoll tõi ühtlasi välja, et mitmete osavõtjate sõnul peaks FOMC reguleerima oma võlakirjade ja kinnisvaraga tagatud väärtpaberite ostmist vastavalt majanduslikule olukorrale.

    USA keskpanga protokolli sisu oli mõnes mõttes vastupidine sellele, mida kajastas aga Inglise keskpanga eelmise kohtumise protokoll. Nimelt joonistus sealt välja rohkem rahatrükki eelistav seisukoht, kui üheksast liikmest kolm (sealhulgas asutuse president) hääletasid võlakirjade ostuprogrammi suurendamise kasuks 25 miljardi naela võrra, seda vaatamata inflatsiooniootuste ülespoole korrigeerimisele eelmisel nädalal.

    Rohkem hawkish FOMC seisukoht ja dovish nägemus BOE poolt avaldasid tugevat mõju GBP/USD vahetuskursile, mis eile odavnes -1,2% ning nagu alloleval jooniselt näha, siis käesoleva aasta algusest on liikumine olnud märkimisväärne (-6,6%). Euro vastu on nael aasta algusest nõrgenenud umbes samas ulatuses.

    GBP/USD vahetuskurss


    Makro poolel osutus Prantsuse ettevõtete kindlustunne oodatust natuke paremaks veebruaris, kerkides indeksi näol kolme punkti võrra 90 punktile, mis on kõrgeim tase alates septembrist. Negatiivsem oli aga Itaalia tehaste tellimuste -15,3% langus detsembris võrreldes aastatagusega ning USAs näitas jaanuaris alustatud elamuehituste arv -8,5% langust võrreldes detsembriga, mil see kasvas 15,7%. Lisaks tugevale baasile mõjutas jaanuari muutust ka ilm. Väljastatud ehitusload üllatasid seevastu positiivselt, kasvades 1,8% võrreldes detsembriga uutele tippudele.

    Tulles tänase kalendri juurde, siis tähelepanu keskpunktis saavad olema eurotsooni ja USA veebruarikuu PMI indeksid, USA möödunud nädala töötu abiraha taotluste arv, Philadelphia Fedi töötleva tööstuse küsitlus ning jaanuarikuu olemasolevate majade müük.

    10.00 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (veebruar)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (veebruar)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (veebruar)
    15.30 USA tarbijahinnaindeks (jaanuar)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotluste arv
    15.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse PMI (veebruar)
    17.00 USA olemasolevate majade müük (jaanuar)
    17.00 USA Philadelphia Fedi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar)
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (jaanuar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,1% punases, Euroopa on avanemas -0,3% madalamal.
  • Prantsuse meedia on kätte saanud Euroopa Komisjoni homme avaldatavad prognoosid, milles on riigi selle aasta majanduskasvu ootust revideeritud 0,1% peale ja eelarvepuudujääk kõrgemale -3,6% peale võrreldes sügisega.

    The commission's economic experts have reduced their forecast for France's economic growth this year to 0.1% from 0.4% before, Le Monde and Le Point reported.

    The country's deficit is now forecast at 3.6% of GDP, up from a prior 3.5% estimate made last fall, the newspapers said, and thus missing the Maastricht treaty target of 3%.
  • Ma ei ole kindel, kuivõrd võib Shanghai indeksit ja vase hinda käsitleda aktsiaturgude ja konkreetsemalt tsükliliste sektorite puhul juhtiva indikaatorina, kuid mõlemad on veebruari tippudest korralikult alla tulnud.

    Shanghai Composite (oranž), vask (valge)
  • Hiina kinnisvarahinnad taastusid eelmise aasta teises pooles ning jätkasid tõusu jaanuaris, kui keskmine hind tõusis 1% jagu võrreldes detsembriga, mis oli suurim kasv alates 2011.a jaanuarist. Valitsus on selle tagajärjel nõudmas osades linnades karmimat järelvalvet, ent täpsustamata uusi nõudmisi. Via Bloomberg

    Cities that have had “excessively fast” price gains should “promptly” impose home-purchase restrictions if they’ve not done so already, according to a statement yesterday after a State Council meeting headed by Premier Wen Jiabao.

    Still, the government’s statement yesterday was weaker than market expectations because it lacked new measures and can’t reverse price increases, according to CEBM Group, an advisory company.

    “If there’s no tough policies such as suspending second mortgages or raising taxes on existing-home transactions, with tightness in the near-term demand and supply unchanged the trend of rising home prices can hardly change,” Luo Yu, a Shanghai- based analyst at CEBM, wrote in an e-mailed note yesterday.
  • Kui Kreeka jaanuari eelarve tulu osutus oodatust 7% jagu nõrgemaks (4,05mld EUR vs planeeritud 4,36mld, siis ka veebruari oma pole siiani ootuspärane olnud

    Greek Revenue Misses Target So Far This Month, Naftemporiki Says.State revenue in first 15 days of month seen at EU1.174b vs EU1.365b target
  • Prantsusmaa PMId mõlemad oodatust nõrgemad. Töötleva tööstuse oma paranes veebruaris küll 42,9 punkti pealt 43,6 punkti peale, ent osutus oodatud 43,8 punktist nõrgemaks. Teeninduse oma aga jätkas langust 42,7 punkti peale vs 43,6 punkti jaanuaris (oodati 44,4)

  • The Fed knows its policies aren't working & have created a renewed bubble. Now they try to exit, but don't know how.
  • Saksamaa veebruari töötleva tööstuse PMI paranes 0,3 punkti 50,1 punkti peale, kuid jäi oodatud 50,5 punktist madalamaks. Teenindussektori oma langes 1,6 punkti 54,1 punkti peale, osutudes prognoositud 55,5 punktist samuti nõrgemaks.

    Tundub, et tekkinud on kerge hirm makrotsükli võimaliku pöördumise osas nii nagu nägime seda samal ajal aasta tagasi. USA indeksite futuurid hetkel -0,2% ja EUR/USD jätkamas langust -0,5% @ 1,3220 USD.

  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (valge joon) veebruaris 47,8 vs 47,9 jaanuaris (oodati 48,5), teenindussektori oma (oranž) 47,3 vs 48,6 jaanuaris (oodati 49,0) ja mõlema ühine PMI kahanes (kollane) jaanuari 48,6 punkti pealt 47,3 punkti peale (oodati 49,0 punkti)
  • Vähemalt võlakirjaturgudel pole närvilisust veel paistmas, kui Hispaania suutis loodetud 4 miljardi euro asemel müüa 4,2 miljardi euro ulatuses võlga.

    2015.a võlga müüdi 1,12 miljardi euro eest, bid to cover 3,69x vs 2,21x veebruaris (yield 2,54% vs 2,823% eelmine kord)
    2019.a võlga müüdi 547,66 miljoni euro eest, bid to cover 2,54x vs 2,94x eelmine kord (yield 4,275% vs 6,71% eelmine kord)
    2023.a võlga müüdi 2,568 miljardi euro eest, bid to cover 1,6x vs 2,29x detsembris (yield 5,2% vs 5,29% eelmine kord)
  • Markiti kohaselt viitavad tänased PMId eurotsooni SKP -0,2 kuni -0,3% langusele esimeses kvartalis, vs oodatud 0,0%

    "If it wasn't for Germany, these would be really dire readings. At least the German economy is still helping to keep the euro zone afloat in some respects," said Chris Williamson, chief economist at Markit.
    He said the latest PMIs pointed to the euro zone economy shrinking 0.2-0.3 percent in the first quarter, following an estimated 0.4 percent contraction at the end of last year.
    That's gloomier than last week's Reuters poll of economists, which suggested the economy will merely stagnate this quarter.
  • Uute tellimuste indeks PMI indeksi raames peaks reetma veidi seda, milliseks võib kujuneda olukord märtsis. Siinkohal ei ole vähemalt eurotsooni teenindussektoril (IT, hotellid, restoranid jne) väga häid uudiseid, sest uute tellimuste indeks kahanes 48,4 punkti pealt 46,0 punkti peale. Samas töötlevas töötuses tellimused küll kahanesid (indeks alla 50 punkti), ent seda väiksemas ulatuses kui jaanuaris.
  • Kui Apple'l ei õnnestunud, siis äkki saab 1000 dollari piiriga kunagi maha Google. Bernstein on täna väljas antud sihiga ja eile määras sihiks 1000 dollarit ka Credit Agricole. Analüüsimajade keskmine target 831 USD, millele Google on viimasel ajal jõudsalt lähenenud.

  • US CONSUMER PRICE INDEX(MOM) JAN AT 0.0% AND 0.1% EXPECTED AND 0.0% PRIOR.
    U.S. INITIAL JOBLESS CLAIMS ROSE 20,000 LAST WEEK TO 362,000, 355K EXPECTED
  • USA jaanuari inflatsioon 1,6% YoY (detsembris 1,7%) ja energiat ja toitu arvestamata 1,9%, mis mõlemad alla FEDi 2% sihi
  • Peamine sõnum: tuuminflatsioon oli oodatust kiirem.
  • USA töötleva tööstuse PMI samuti veidi nõrgem kui jaanuaris

    US MARKIT PMI PRELIMINARY(FEB) FELL TO 55.2 VS 55.5 EXPECTED AND 55.8 PRIOR.
  • Erko Rebane
    Kui Apple'l ei õnnestunud, siis äkki saab 1000 dollari piiriga kunagi maha Google. Bernstein on täna väljas antud sihiga ja eile määras sihiks 1000 dollarit ka Credit Agricole. Analüüsimajade keskmine target 831 USD, millele Google on viimasel ajal jõudsalt lähenenud.



    Nice job:D -kui AAPL-ist nii räägiti siis juhtus mis?
    Selline call on mu meelest kiss of death
  • Tänaste PMIde näol tegemist siiski pehme dataga ja me nägime, kuidas eelmisel aastal hard data sellest võis kohati erineda, kuid JPMorgani jaoks on see siiski piisavaks argumendiks, et muuta oma nägemust EKP intressimäära otsuse osas. Nüüd oodatakse juba baasmäära kärbet.

    JPMorgan Expects ECB Rate Cut From No Change Previously
  • David räägib AApl-i turu ja nafta ka veel tagant otsa üles:)
  • American Intl prelim $0.20 vs ($0.07) Capital IQ Consensus Estimate

    AIG-lt kahjumi asemel kasum. Aktsia kauplemas ligi 4% plusspoolel.
  • Hewlett-Packard prelim $0.82 vs $0.71 Capital IQ Consensus Estimate; revs $28.4 bln vs $27.79 bln Capital IQ Consensus Estimate
    Hewlett-Packard sees Q2 $0.80-0.82 vs $0.77 Capital IQ Consensus Estimate; sees revs ${REV} vs $27.93 bln Capital IQ Consensus Estimate; reaffirms FY13 guidance


    HPQ-lt ka väga korralik kvartal. Aktsia kauplemas 3,5% plusspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon