Börsipäev 25. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Saksamaa ettevõtete paranev kindlustunne aitas taastada kahe müügipäeva järel sentimenti turgudel, seda vaatamata Euroopa Komisjoni varasemast pessimistlikumatele prognoosidele. S&P 500 lõpetas päeva 0,88% kõrgemal, kuid jäi nädala lõikes -0,3% punasesse. Stoxx 600 rallis reedel 1,3%, tänu millele lõpetati nädal 0,4% üleval.

    Nädalavahetusel on palju kõneainet pakkunud Moody’se otsus langetada Suurbritannia krediidireitingut ühe pügala võrra Aaa pealt Aa1 peale. Kuna kõikidel reitinguagentuuride silmis on UK väljavaade negatiivne, siis ei pane kesise majanduskeskkonna taustal otsus väga imestama ning väga võimalik, et mingis punktis teevad sama ka teised. Kolmest A-st ilmajäämine pole avaldanud suurt mõju ei USAle ega ka Prantsusmaale, mistõttu ei tohiks sellele olla raputavaid tagajärgi ka Suurbritanniale.

    Kuid uudises oli ka killuke positiivsust, sest väljavaade muudeti stabiilseks, mis tähendab, et järgmise aasta või pooleteise jooksul tõenäoliselt uut kärbet pole oodata. Ent majandus, mida ei ole finantskriisist alates suudetud korralikult elustada paneb selles osas valitsuse väga keerulisse olukorda, sest fiskaalpositsiooni parandamiseks oleks kasvu hädasti vaja ja see ei luba kasinusmeetmeid agressiivsemalt rakendada, mistõttu taandub olukord küsimuseni, mis vaevab teisigi arenenud riike: kas lühiajaliselt tuleks ohverdada reitingud, et lasta majandusel hingata ja loota, et sellega suudetakse anda eraksektori elavdamiseks vajalik säde. Kuna kriisijärgselt pole antud plaan kõige edukamaid tulemusi andnud, ei saa kummutada skepsist, et nüüd on seis teine, mis tähendab, et kasinusmeetmete leevendamise tulemusel pannakse riik tulevikus veelgi suurema majandusliku ebastabiilsuse ette.

    Kiigates korraks alanud nädala kalendrit, siis Euroopas saab nädala alguses tähelepanu ilmselt olema Itaalia valimistel (valimiskastid suletakse täna kohaliku aja järgi kell 15.00, millele järgnevad esimesed lävepaku küsitlused ning ametlikud tulemused täna õhtul/ööl vastu teisipäeva). Makro poolel saame kolmapäeval teada, millised on värskeimad tarbijakindluse näitajad Saksamaal ja Prantsusmaal. Ühtlasi avaldab Euroopa Keskpank nädala keskel oma jaanuarikuu rahapakkumise statistika. Neljapäeval raporteeritakse Saksamaa tööturu statistika ja reedel eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI näit ja veebruari esmane inflatsioon.

    USAs jätkatakse mitmete regionaalsete töötleva tööstuse küsitluste avaldamist (esmaspäev Dallas, teisipäev Richmond, neljapäev Chicago, Kansas City), mis päädib reedel üleriikliku ülevaatega ISM indeksi näol. Teisipäeval pakuvad huvi uute majade müük, tarbijakindlus ja Ben Bernanke poolaasta rahapoliitiline ettekanne Senatile (teisipäeval) ja Esindajatekojale (kolmapäeval). Kolmapäeval avaldatakse jaanuari kestvuskauplade tellimuste muutus ja pooleliolevate kinnisvaratehingute arv, neljapäeval esmased töötuabiraha taotluste arv ja neljanda kvartali SKT revideeritud näit, reedel jaanuarikuu isiklike sissetulekute ja kulutuste muutused ning automüük. Reedel jõustuvad USAs automaatsed kulukärped (sel fiskaalaastal kokku 85 miljardit dollarit), juhul kui nende leevendamiseks ei saavutata kokkulepet.

    Aasia poolel avaldati täna öösel HSBC Hiina töötleva tööstuse veebruari esmane PMI näit, mis taandus jaanuari 52,3 punkti pealt 50,4 punkti peale - madalaim tase viimase nelja kuu jooksul ning üllatades negatiivselt ka analüütikuid, kes prognoosisid 52,2 punktist tulemust. Veebruari töötleva tööstuse aktiivsust mõjutas suure tõenäosusega uue aasta püha, mistõttu annab märtsi näit parema ülevaate, ent Euroopa oodatust nõrgemat majanduskeskkonda ning ühtlasi USA valitsuse eesseisvaid kulukärpeid arvestades, ei saa välistada ka seda, et nende mõjude saatel võime lähiajal näha majanduskasvu uut aeglustumist ka Hiinas. Töötleva tööstuse ametlik PMI avaldatakse nädala lõpus.


    Tänane kalender:
    17.30 Dallas Fedi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel kerges plussis, Euroopa on alustamas poole protsendi jagu kõrgemal.
  • Läinud nädalal raporteerinud S&P 500 ettevõtete majandustulemused osutusid keskmisest nõrgemaks ning sellega langes Q4 EPSi ületanud ettevõtete osakaal eelneva nädala 63,6% pealt 61,4% peale, mis sellest hoolimata oli nelja kvartali parim. Alloleval Bespoke'i graafikul on kujutatud EPSi ületamised päevade järgi.
  • Kreeka keskpanga sõnul on kohalikus finantssüsteemis halbade laenude osakaal kasvanud üheksa kuuga (2012.a septembri seisuga) 6,5 protsendipunkti 22,5%ni, mis 27% tööpuuduse juures pole imekspandav: Kuna keskpank näeb tööpuuduse edasist kasvu, siis niipea leevendust ilmselt ei tule.

    Greek Central Bank Chief Says Non-performing Loans Rose To 22.5 Pct At End-sept From 16 Pct End- Dec 2011
    GREEK AVG JOBLESS RATE 24.5% IN 2012, TO RISE IN 2013: CENBANK
  • Esimesed lävepaku küsitlused on väljas ning Sky Polli kohaselt peaks Bersanil olema hea võimalus saavutada ülemkojas kontrolliv enamus ehk 158 kohta ega pea selleks sõlmima koalitsiooni Montiga. Aga väidetavalt on Bersani ja Berlusconi häältesaaks Lombardy regioonis (kuuendik Itaalia elanikest) üsna võrdväärne ja sellest regioonist sõltub, kas Bersani saab 158 jäält täis või mitte. Turud on tulemuste suhtes optimistlikult meelestatud, kuid USA indeksite futuurid kauplevavd 0,5% kõrgemal ning EUR/USD tagasi 1,3300 dollari lähedal (+0,8%).
  • Tundub, et Berlusconit pole veel mõtet maha kanda:

    BERLUSCONI LEADS IN KEY SENATE RACES, IPR PROJECTION SAYS
    BERLUSCONI LEADS IN SENATE RACE 31% TO 29.5%: RAI PROJECTION
    BERLUSCONI COALITION LEADING SENATE IN SICILY: LA7 PROJECTS

    FTSE MIB indeks on 4% plussist langenud juba miinusesse. EURUSD kukkunud tagasi 1,3250 juurde (+0,5%).
  • ZH vahendusel: And now from IPR: Berlusconi has 37.4% in Lombardy, Bersani 29.7%
  • Euroopa indeksid sulgusid siiski kõik plussis:

    FTSE100 +0,5%
    DAX +1,4%
    CAC40 +0,5%
    IBEX +1,0%
    FTSE MIB +0,7%.

    EURUSD kauplemas avanemistaseme $1,3190 juures.
  • Euro langus on saanud hoogu juurde ja kaupleb juba 0,45% miinuspoolel $1,3130 juures ehk enam kui kuue nädala põhjades (päeva tipp tehti $1,3315 tasemel). USA indeksid hetkel samuti kõik punases.
  • GM sisuliselt kogu gapi ära andnud pärast seda, kui avaldati plaan osta valitsuselt aktsiaid tagasi. CEO Dan Akerson on hiljuti käinud 26,50 juurest juurde ostmas. Link
  • Jaapani jeen on näitamas korralikku tugevust: EURJPY -1,45% ja USDJPY -0,7%.
  • Varasemalt avaldatud Dallas Fedi töötleva tööstuse PMI pole olnud tänaste Itaalia valimiste valguse kuigi oluline, kuid toon selle siiski välja.

    Dallas manufacturing index was +2.2 (slightly below expectation of +3.5) and below the prior month's +5.5.

    Orders fell dramatically by 10 points, to +2.8, but that is after a gain of 13 points in January. Backlogs were negative and so was production. Capital expenditure plans gave back January's jump.
  • Itaalia valimistel 75% häältest loetud: Berlusconil 127 kohta, Bersani 112, Grillo 53, Monti 21 ja Altri 2 kohta. Enamuse jaoks vajalik 158 kohta.
  • Euro müügisurve on veelgi tugevamaks muutunud: EURUSD -0,9% (1,3070). Jeeni vastu on euro kauplemas koguni 3,25% madalamal!

    Jeen kaupleb USD suhtes 2,3% kõrgemal!
  • Jeeni tugevuse taustal võib Nikkei avanemine päris huvitava vaatepildi pakkuda.
  • ZH kommentaar: Market may not be at all time highs, but US debt sure is: $16,609,040,800,845.56

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon