Börsipäev 28. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Võimas tagasitulek eile aktsiaturgudel, täpselt vastupidine sellele, mida kasvanud poliitilise ebakindluse juures oleks oodanud. Asja tuum oli aga selles, et polnud väga mingeid ülipositiivseid uudiseid, mis oleks aidanud seda ratsionaalsel tasandil seletada. Kuna käive oli samas madalam võrreldes kahe eelneva päevaga, siis osad näitasid näpuga taas masinatele, kes toetasid momentumit. S&P 500 indeks kerkis 1,3% ning jääb vaid protsendi jagu madalamaks võrreldes 19. veebruari tipuga. Stoxx 600 sulgus samuti päeva tippude juures 0,9% kõrgemal.

    Itaalia poliitilisel maastikul suuri arenguid polnud, kui Berlusconi avaldas soovi näha riigis poliitilist stabiilsust ja Bersani toonitas, et Itaalia ega ka EL ei saa jääda kurdiks sõnumi suhtes, mida itaallased hääletamistulemusega üritavad öelda. Viie Tähe Liikumise erakonda esindav Beppe Grillo aga kinnitas oma vastumeelsust teha koostööd teiste parteidega.

    USA jaanuarikuu kestvuskaupade tellimused tõlgendati erinevalt. Kuigi kokkuvõttes langesid need jaanuaris -5,2% ehk rohkem kui oodatud -4,8% ja selle tagajärjel korrigeerisid paljud analüüsimajad oma esimese kvartali SKP ootust allapoole, siis volatiilset kaitsetööstust ja transpordisektorit arvestamata kasvasid kestvuskaupade tellimused kuu baasil 6,3% ja see oli oluliselt rohkem võrreldes prognoositud 0,0%ga. Kinnisvarasektoris jätkuvad positiivsed arengud, kui jaanuarikuus pooleliolnud kinnisvaratehingute arv kerkis kuu baasil 4,5% ja aasta baasil 10,4% (oodati vastavalt 1,9% ja 8,2%).

    Bernanke pidas eile teise ringi oma poolaasta esinemisest Kongressis, sedapuhku Esindajatekojas. Turuosalised võisid sealt välja lugeda vihjeid, et mingit äkilist kursimuutust FED oma poliitikas ette ei võta, sest küsimusele, kuidas kavatseb FED kunagi oma 3,1 triljoni dollari suurust bilanssi vähendama hakata, pakkus Bernanke välja, et ühe võimalusena võidakse lihtsalt oodata ostetud väärtpaberite aegumist, mis muudaks väljumisprotsessi lõdvast rahapoliitikast aeglasemaks ja rahulikumaks võrreldes varade otsese müügiga. 2011.a juunis pakkus FED välja, et väljumisstrateegias müüakse väärtpabereid 3-5a jooksul pärast intressimäärade tõstmise alustamist, kuid seda strateegiat pole tänaseni värskendatud.

    Euroopas tõdes Mario Draghi samal ajal, et Euroopa Keskpanga bilanss on küll viimasel ajal vähenenud tänu kommertspankade vabatahtlikule soovile maksta keskpangalt võetud laenusid tagasi, kuid EKP on tema sõnul veel väga kaugel lõdvast rahapoliitikast väljumise mõttest.

    Ühtlasi võis turuosaliste optimismi tekitada teade, et USA Kongressi liidrid plaanivad reedel kohtuda president Obamaga, et töötada välja alternatiiv homsest käivituvatele automaatsetele kulukärbetele, kuid nii vabariiklased kui demokraadid püsivad jätkuvalt suhteliselt agressiivsete seisukohtade ja nõudmiste taga, mis peaks ootused suhteliselt madalaks muutma.

    "Whether that can be done in the next two days - I haven't seen things done in two days in Washington in quite some time," Obama told the Business Council, which is composed of chief executives of major U.S. corporations. "The good news is that the public is beginning to pay attention to this."

    Tulles tänase päeva juurde, siis makro poolel võiks fookuses olla Saksmaa tööturu statistika, USA neljanda kvartali revideeritud SKP näit, töötu abiraha taotlused ja Chicago PMI.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (jaanuar)
    10.00 Hispaania neljanda kvartali SKP
    10.55 Saksamaa töötute arvu muutus (veebruar)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (jaanuar)
    15.30 USA neljanda kvartali revideeritud SKP
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    16.45 USA Chicago PMI (veebruar)
    18.00 USA Kansas City Fedi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal, Euroopa on alustamas ca poole protsendi jagu kõrgemal.
  • troika hurjutab Kreeka maksude kogumise süsteemi, mis on pole piisavalt tõhus. Via eKathimerini

    The 106-point report notes that employees at key agencies such as the tax office for major enterprises do not even have their own desks or computers, while generally the agencies that are crucial in the battle against tax evasion are understaffed and devoid of inspectors. Overlaps between various agencies are also common, resulting in problems in combating tax evasion. Worse, the internal affairs department has found evidence that some 130 tax inspectors are among those who have foreign bank accounts.
    The international experts note that they consider it unlikely that the targets for collecting expired debts will be met in 2013 without direct interventions and hirings. The number of employees who conduct tax collection has not grown and the central agency that monitors expired debts is understaffed: It has a staff of just eight people, including the department head.
  • Prantsusmaa tarbimine kahanes jaanuaris YoY -0,2% vs oodatud 0,0%, samas detsembri näit korrigeeriti -0,1% pealt +0,2% peale.
  • Hispaania neljanda kvartali SKP langus revideeriti -1,8% pealt -1,9% peale. Veebruari inflatsioon oli YoY 2,8%, mis on üle eurotsooni keskmise ja veidi kummaline nõnda keerulises majanduslikus keskkonnas (võib-olla käibemaksu tõstmisest tingituna).
  • Saksamaa töötute arv vähenes veebruaris kolme tuhande inimese võrra, samal ajal kui analüütikud ei oodanud mingit muutust, Tööpuudus püsis 6,9% peal pärast jaanuari näitaja 0,1 protsendipunktilist ülespoole revideerimist.
  • Eurotsooni jaanuarikuu inflatsioon kinnitati 2,0% peal (detsembris 2,2%). Ja kui jätta välja energia, alkohol ja tubakas, siis tuuminflatsioon oli jaanuaris mullusega võrreldes 1,3% (detsembris 1,5%). Järgmisel nädalal toimub EKP järjekordne istung, mille raames värskendab keskapank oma prognoose. Saab olema huvitav näha, kas disinflatsioon tekitab muret.
  • Bernanke eilsel kohtumisel Esindajakoja liikmetega oli palju häid küsimusi ja arutelu Ühendriikide ületarbimise ning mõttetute kulutuste teemal. Ühes värvikamas klipis toodi mõned näited ja lisaks on huvitav panna tähele ka seda, kuidas keskpanga juhist on saanud fiskaalpoliitika nõustaja. Link Bloombergi videole.

  • Hispaania valitsuse eelmise aasta eelarvedefitsiit koos pankade päästmiseks kulunud 41 miljardi euroga. 9% paistab alati paremini kui 10% :)

    SPAIN 2012 BUDGET DEFICIT 9.99% OF GDP, BUDGET MINISTRY SAYS
  • Ehkki SPWR andis Q1 mixed guidance'i ja FSLR ei tekitanud erilist kindlustunnet sektori suhtes, siis Citi on täna tõstmas SunPoweri hinnasihi 12 dollari pealt 16 dollarile. Aga selles paadis ollakse pigem erand, kui analüütikute keskmine target jääb sinna 9,5 dollari peale, mis on niigi kõrgem hetketuruhinnast.


  • USA neljanda kvartali SKP annualiseeritud muutus revideeriti küll positiivseks, kuid mitte nii palju kui oodati

    US INITIAL JOBLESS CLAIMS(FEB 23) FELL TO 344K VS 360K EXPECTED AND REVISED TO 366K FROM 362K.
    ECONOMY IN U.S. GREW 0.1% IN 4TH QTR, REVISED FROM 0.1% DROP (0.5% EXPECTED)
  • ZH on tänase seisuga võtnud kokku, mis riik on võitmas "valuutasõda". Kui Jaapani jeen on sisuliselt paar kuud olnud nõrgim valuuta USD suhtes, siis viimastel päevadel on GBP ette rebinud, olles tänaseks langenud dollari suhtes 6,86%:

  • Ackman saab täna mõlemal rindel hästi peksa ;)
  • Ilmselt mitte midagi üllatavat, kui kõik loodavad, et homme viivad läbirääkimised presidendiga kuhugi

    SENATE VOTES LEAVE SPENDING CUTS IN PLACE STARTING TOMORROW

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon