Börsipäev 4. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Läbirääkimised demokraatide ja vabariiklaste vahel jooksid reedel liiva ja seda nukrat tunnet kandis hästi edasi Obama pressikonverents, kus ta mingil hetkel küsis ajakirjanikelt vastu, mida ta peaks siis vabariiklaste poolehoiu võitmiseks tegema. Kuigi päev algas üsna närviliselt pärast eurotsooni oodatust kõrgemat tööpuudust ja UK ja Itaalia nõrkasid töötleva tööstuse PMI indekseid, siis teatud positiivsust lisas jällegi USA töötleva tööstuse prognoositust kõrgem aktiivsus veebruaris. S&P 500 indeks sulgus reedel 0,2% plusspoolel ning sama palju lõpetas ka nädala lõikes üleval. Stoxx 600 langes reedel -0,3%, kuid oli päeva keskel isegi -1,0% punases. Nädala lõpetas Stoxx 600 0,15% kõrgemal.

    Tulles selle nädala sündmuste juurde, siis Euroopas jagub uudiseid nii fiskaal- kui rahapoliitika teemal. Itaalia saab olema jätkuvalt radaril ning nädala alguses (4-5. märts) kohtuvad rahandusministrid, et arutada, kui edukalt on Kreeka suutnud ettenähtud kursil liikuda ja võib-olla tuleb jutuks ka Hispaania/Portugali fiskaalsete sihtide lõdvendamine.

    Nädala teises pooles leiab aset EKP istung, kui euro nõrgenemine lubab ehk veidi kergemalt hingata, ent teisest küljest võivad muret jälle valmistada värskemad makronäitajad. Kuigi baasintressi langetamise võimalus on olemas, siis konsensus usub hetkel siiski samaks jätmist. Ühtlasi avaldab EKP neljapäeval oma värsked majandusprognoosid. Rohkem ollakse kahevahel Inglise keskpanga suhtes, kuna signaalid majanduest pole olnud kuigi positiivsed ja eelmise istungi protokollist avaldus Mervin Kingi poolehoid QE suurendamiseks.

    Euroopa makrouudistest avaldatakse teisipäeval teenuste sektori PMI indeksid ja eurotsooni jaanuari jaemüük, kolmapäeval eurotsooni neljanda kvartali SKP, neljapäeval Saksamaa tehaste jaanuari tellimused ja reedel Saksamaa jaanuari tööstustoodangu muutus.

    USAs oodatakse reedel veebruari tööturu raportit ning konsensus prognoosib hetkel 160K töökoha loomist (jaanuaris 157K). Töötleva tööstuse ISM indeksi raames oli tööhõive indeks veebruaris jaanuari omast veidi nõrgem ning teisipäeval avaldatav teenuste sektori ISM aitab tööturu ootuste suhtes viimased korrektuurid teha. Lisaks sellele on kolmapäeval oodata jaanuarikuu tehaste tellimusi, Fedi Beige Booki ning neljapäeval esmaste töötu abiraha taotluste arvu.

    Täna on makrouudiseid laual suhteliselt vähe ning fookus võiks langeda eurotsooni rahandusministrite kohtumisele ja Janet Yelleni esinemisele, kuna teda peetakse potentsiaalseks kandidaadiks FEDi juhi ametikohale, kui Bernanke ei peaks tuleva aasta alguses kolmandat korda enam kandideerima.

    10.00 Hispaania töötute arv (veebruar)
    15.00 Janet Yellen esineb
    16.00 Eurogrupi kohtumine
    16.45 New Yorki ISM (veebruar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,5% madalamal.
  • Hiina Shanghai Composite on täna üle 3% punases, kuna nv avaldatud teenuste sektori PMI oli jaanuariga võrreldes madalam ning lisaks teatas valitsus reedel pärast börside sulgumist plaanist rakendada karmimaid kinnisvaraseadusi, mis näevad ette teise kodu puhul suuremat esmast sissemakset, kõrgemat hüpoteeklaenu intressi ja 20%list tulumaksu, kui kinnisvara hoitakse alla viie aasta. Selles valguses tasub vaadata eile eetris olnud 60 Minuti saatelõike Hiina kinnisvaraturu kohta. Esimene räägib üldiselt kinnisvarast, teine aga ühest kinnisvaraarendajast.
  • USA autode müük oli veebruaris annualiseeritult 15,4 miljonit ehk 0,1 miljoni võrra parem konsensuse ootustest ning jaanuari näitajast. Morgan Stanley toob välja, et toetavaks teguriks oli hooajaline müük autopargiga asutustele ja lisaks kasvas keskmine soodustus auto kohta 0,6% võrreldes mullusega (esimest korda alates juulist) ja 7% võrreldes jaaanuariga, mis võivad MSi arvates olla esimed märgid sellest, et jaeklienti on raskem salongi meelitada. All on välja toodud Morgan Stanley hinnang eeldatava autode jaemüügi suuruse kohta nende endi kogutud andmete põhjal (annualiseeritud)
  • Kui Euroopa Komisjon ja EKP ootavad mõlemad eurotsooni SKP tänavuseks languseks -0,3% (ja konsensus ka umbes sama palju). siis Deutsche on oodatust nõrgema Q4 SKP, kesise Q1 statistika ja osalt ka kasvanud poliitlise ebakindluse tõttu Itaalias korrigeerinud oma eurotsooni 2013.a SKP ootust -0,3% pealt -0,8% peale.
  • Euroopa futuurid viitamas üsna negatiivsele päeva algusele: FTSE -0.57%, DAX -0.87%, CAC -0.80%.
  • Nordea on kokku pannud üsna kasuliku tabeli olulisemast kuupäevadest USA fiskaalpoliitikas. Link
  • http://www.bloomberg.com/news/2013-03-04/china-s-stocks-slump-as-developers-tumble-most-since-june-2008.html

    The CSI 300, representing the nation’s biggest companies in the Shanghai and Shenzhen stock exchanges, fell 4.6 percent to 2,545.72 at the close, the most since November 2010
  • Mille peale siis vabariiklased mängivad? Praegu Obamale käru keerates nad lasevad valla uue finantskriisi. Huvitav aeg saab olema.
  • Austraalia dollar on hetkeseisuga tänane suurim langeja, kaubeldes USA dollari suhtes 0,8% madalamal $1,0120 taseme juures. AUDile mõjus negatiivselt eile avaldatud Hiina teenustesektori PMI indeks, mis langes 56,2 pealt 54,5 punktini veebruaris. Lisaks avaldati täna TD Securities inflatsioonimäär, mis langes eelmise kuu 2,5% pealt 10 baaspunkti võrra 2,4% peale (Y/Y). Jaanuarikuu ehituslubade arv kahanes aastasel baasil 2,4%, olles eelmisel kuul kukkunud 1,7%.

    AUDUSD läbis oktoobrikuu põhjad ja kaupleb nüüd eelmise aasta juulikuu tasemetel:

  • Hispaania töötute arv kasvas veebruaris oodatust natuke vähem: 54,9K vs prognoositud 75K

  • Jaapani peaministri Shinzo Abe poolt uueks Jaapani keskpanga juhiks esitatud Haruhiko Kuroda sõnul teeb keskpank kõik vajaliku, et lõpetada 15 aastat kestnud deflatsiooniperioodi, lisades veel, et piiramatus koguses stiimulprogramm võib alata juba sel aastal. Kuroda hinnangul pole keskpank ostnud piisavalt palju varasid ja peaks keskenduma pikaajaliste võlakirjade suures mahus soetamisele. Bloombergi artiklis sel teemal pikemalt.
  • UK FEB CONSTRUCTION PMI 46.8 VS 48.7 IN JAN (REUTERS POLL 49.0), LOWEST SINCE OCT 2009 - MARKIT/CIPS
  • Monte dei Paschi di Siena bailouti tõttu oli Itaalia valitsuse eelarvepuudujääk veebruaris -12,5 miljardit eurot ehk oluliselt rohkem võrreldes mulluse -7,4 miljardi ja 2011.a -7,9 miljardiga. Valitsuse sõnul mõjutas panga päästmine veebruarikuu laenamist 2 miljardi jagu, ilma milleta oleks seega defitsiit sellegipoolest eelmisest aastast suurem olnud.
  • Esialgu oli plaanis lubada ESMile eurotsooni pankasid vajadusel rekapitaliseerida, siis tõdeti, et osa koormast peaks ikkagi iga riik ise kandma ning nädalavahetusel ütles ESMi juht Klaus Regling, et ESMi kaudu ei pruugita üldse hädas olevaid pankasid rekapitaliseerida. Ma ei tea kas Hispaania lootis kunagi oma päästetud pankadesse tehtud investeeringud liigutada ESMi bilanssi ja sellega leevendada valitsuse üldist võlakoormat või mitte aga hetkel tundub pigem, et sellist võimalust ei avane. Via eKathimerini

    "If money from the ESM goes into saving banks then it reduces the ESM's capacity to make loans to needy states,» he said in an interview made available on Saturday, adding recapitalizing banks without an upper limit could hurt the ESM's credit rating.
  • Saksamaal veebruarikuu automüük mullusega võrreldes -10,5%, kiirem langustempo kui jaanuari -8,6%. Peugeotil eriti valus langus.

    AUDI GERMAN NEW CAR REGISTR. FEB. DOWN 5.3%
    RENAULT GERMAN NEW CAR REGISTR. FEB. UP 3,4%
    FORD GERMAN NEW CAR REGISTR. FEB. DOWN 19.4%: KBA
    BMW GERMAN NEW CAR REGISTR. FEB. DOWN 0.5%: KBA
    PEUGEOT GERMAN NEW CAR REGISTR. FEB. DOWN 40.6%: KBA
  • winger
    Mille peale siis vabariiklased mängivad? Praegu Obamale käru keerates nad lasevad valla uue finantskriisi. Huvitav aeg saab olema.


    Kas 40B on USA suurusele riigile mingi suur laks? Jube väike summa tundub tänapäeval sealses kontekstis.
    Igasugu pankroti äärel vaakuvad KOVid on kõvasti rihma pingutanud, pole aru saada kas federaal süsteem üldse midagi väga teinud on.
  • 83bn pidi olema. Probleem seisneb pigem selles, et automaatne kärbe lõikab horisontaalselt vaatamata asja kasulikkusest. Selle asemel et planeerida ja kärpida arukalt lõigatakse soeng kõikidel ühte mõõtu. See võib aga kaasa tuua kontrollimatuid reaktsioone. Pentagon juba kisas, et nad enam ei jaksa kui raha kärbitakse. Eks iga siga kisab enne tapalava kõvemini, mõne jaoks see võibki lõppeda traagiliselt.
  • Morgan Stanleyl't üks päris hea graafik Euroopa ettevõtete P/E suhtarvu ja etteevaatva aasta kasumite revideerimisest. Ühest küljest on küll kasumite ootusi allapoole toodud, kuid aktsiaturud on sellele vaatamata suhteliselt hästi vastu pidanud. Ajaloos tagasi vaadates loob see ohu, et mingil hetkel toimub ka aktsiates korrektsioon aga teisalt võib kõrgeimaid tasemeid põhjendada taustinfo: jätkuvalt atraktiivsem valuatsioon võrreldes võlakirjadega, kasvav likviidsus ja aktsiatesse liikuva raha kasvamine. MS ise leiab, et antud kontekstis on realistlik Euroopa aktsiate konsolideerumise risk lähiajal.

  • Nordea tabel üleval ütleb "Actual cuts of 40B if fully implemented" ja tundub nagu vihjavat et pigem valikuliselt hakkab mingi shut down toimuma, AFAIK on jutt olnud a la "teatud föderaalametnikud peavad aasta lõpuni võtma 2 vabapäeva mille eest nad raha ei saa". kst. Tundub, et pool säästu peab tulema kaitsekulutustest.
    "The cuts come half from the defense budget and half from a mix of mandatory programs like Social Security and Medicaid or discretionary funding. A few programs, like Medicare, are exempt."
    http://www.theatlantic.com/politics/archive/2013/03/what-to-expect-when-youre-sequestering-a-guide-to-the-next-steps/273647/
  • Record high margin debt & record low shares short. If something bad happens investors are not prepared
  • USAs väljastatud õppelaenude maht on alates 2004.a kolmekordistunud ligi triljoni dollarini ning paljude arvates on see üks potentsiaalne murekoht, kuna tööturg pole piisavalt kiiresti taastunud ja üha rohkem jäädakse tagasimaksmistega hiljaks. 2012.a oli maksetähtaega üle 90 päeva ületanud laenude osakaal 17%, kuid kui arvesse võtta vaid tagasi maksmisel olevaid laenusid, siis tõuseks tagasimaksega hilinemise määr 31%ni. NY Fedi presentatsioonist leiab palju häid graafikuid selle teema kohta.

  • Kuii DDD ei oleks selline squeeziv nikerdis, mida ta kindlasti on, siis shordiks seda. Eelmisel nädalal olid ta enda tulemused, vaevalt nädala jooksul sektoris midagi uut on juhtunud. Üleval SSYS-i sümpaatiana.
  • SCSS-lt kasumihoiatus: Select Comfort has experienced below-plan sales since Feb. 1, 2013 and will likely miss its internal goals for the first quarter.
  • New Yorki PMI veebruaris 58,8 punkti vs 56,7 punkti jaanuaris
  • Väga upbeat lugu usa nafta ja gaasi teemadel "The International Energy Agency projects the U.S. could even leap frog Saudi Arabia and Russia to become the world's biggest oil producer by 2020." http://www.cnbc.com/id/100513916

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon