Börsipäev 6. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA majandus suudab näidata küll vaevu kasvu, kuid tänu FEDi rahatrükile ja ettevõtete kiirele kriisijärgsele kasumite taastumisele leiab Dow Jones indeksi taas uusi ajaloolisi tippe tegemas. Pärast värske rekordi saavutamist jäi aga turg tasaseks ning kulges terve päev külgsuunas. Psühholoogiliselt on see ilmselt veidi keeruline seis, kuna üsna oluline siht on nüüd saavutatud ning siin võib tekkida küsimus, mis saab edasi või kui palju võib turg veel rallida.

    S&P 500 indeks veel päris oma 2007.a oktoobri tippe ei saavutanud, kuid protsendise tõusu järel jääb sellest tasemest lahutama vaid 1,6%. Ka Euroopas olid emotsioonid laes, kui Stoxx 600 kerkis 1,8%, kuid antud indeksil jääb oma ajalooliste tippudeni veel oluliselt rohkem ruumi, täpsemalt 36%.

    Liikumise taga oli oodatust parem makro ning ühtlasi Olli Rehni kommentaar, et majandusliku surve tõttu võidakse mitmetele Euroopa riikidele eelarvedefitsiidi eesmärkideni jõudmiseks täiendavat aega anda.

    Eurotsooni veebruarikuu teenuste sektori lõplik PMI revideeriti 0,6 punkti võrra kõrgemaks 47,9 punkti peale, kuid siinkohal tasub mainida, et võrreldes jaanuari 48,6 punktiga oli indeks siiski madalam. Tänu sellele korrigeeriti ka teenuste sektori ja töötleva tööstuse ühist PMI indeksit 0,6 punkti võrra 47,9 puktile (samuti madalam võrreldes jaanuari 48,6 punktiga).

    Poliitilisel maastikul teatas Itaalia president Napolitano, et tal pole võimalik alustada läbirääkimisi erakondadega enne 15. märtsi, kuna kohus peab enne ametlikud hääletuse tulemused kinnitama. Kuna hetkel mingit kompromissi võimalust ei paista, siis võib president määrata uue tehnokraatliku valitsuse ning nimetada selle etteotsa poliitikas mittetegeva isiku.

    USAs oli ainsaks makrouudiseks veebruari teenuste sektori ISM, mis kerkis 0,8 punkti võrra 56,0 punkti peale vs oodatud 55,0. Uute tellimuste indeks paranes 3,8 punkti 58,2 punkti peale ja kuigi tööhõive indeks tuli veidi allapoole, siis jäi tase siiski üsna kõrgeks (57,2 punkti).

    Tulles tänase päeva juurde, siis pärast Hugo Chavezi surma võib Venezuela stabiilsus päevakorral olla. Makro poolel avaldatakse eurotsooni neljanda kvartali SKP revideeritud näit, USAs jälgitakse ADP küsitlust ja FEDi majanduse hinnangut.

    12.00 Eurotsooni neljanda kvartali SKP
    13.00 Portugali tööstustoodangu muutus (jaanuar)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (veebruar)
    17.00 USA tehaste tellimused (jaanuar)
    21.00 FEDi Beige Book

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,1% kõrgemal. Euroopa on avanemas nulli lähedal.
  • Kui vaadata S&P 500 indeksi valuatsiooni poolt, siis turuhinna ja järgmise 12 kuu oodatava kasumi suhtarv (oranž joon) on vaikselt roninud 13,5x peale, mis pole muidugi röögatult kallis, kui vaadata kus liiguti enne kriisi. Aga samas tuleks ettevaatlikuks jääda ka analüütikute kasumiootuste suhtes, mis aasta teises pooles eeldavad endiselt korralikku tõsu. (S&P 500 Q1 EPS ootus on näiteks viimase kahe kuuga toodud +2,2% pealt -0,2% peale ja Q2 EPS +6,3% pealt +4,9% peale).
  • USA turg rallib täpselt nii kaua, kuni töötavad Bernanke'i rahapressid. Nagu näha, siis turud ei ole olnud väga mõjutatud makrost, ehk siis fiscal cliff, sequester jne. ei ole suuremat korrektsiooni turgudele toonud. Buffett ütles hästi, (tõlgituna): "Market reflects the companies' perfmormances, not the overall economy." Küsimus on pigem, mis saab siis, kui Bernanke lahkub 2014 jaanuaris oma ametipostilt? Kas järeltulija oskab alustatut ka lõpuni viia? Kas rahapress keeratakse kinni?
  • Kui USAs oleks praegu vabariiklasest riigipea, peaks suuremat muret selles osas tundma, kes võiks saada FEDi uueks bossiks. Aga ma usun, et Obama, kelle ülesandeks on Senatile kandidaat välja pakkuda, siis tema huvides oleks inimene, kes pooldaks sõbralike suhete püsimist rahandusministeeriumiga.
  • No need suhted on läinud liiga sõbralikeks. Kui nii edasi, siis varsti toimub rah.mini ja Fedi ühinemine. Ise kirjutan tšeki, ise prindin raha.
  • Ja ega selles mõttes pole sisuliselt väga oluline, kas presidendiks on vabariiklane või demokraat: keskpanka on neil ühtemoodi nagunii vaja. Retoorikas on erinevus küll olemas, aga sellega asi ka suuresti piirdub.
  • Viimase kuu jooksul pole EUR/USD aktsiaturgude riskiralliga kaasa läinud ja liikunud hoopis vastupises suunas. Tõenäoliselt võib edasise suuna osas määravaks saada EKP neljapäevane istung, mille eel kardetakse natuke, et keskpank mõtleb jälle rohkem baasintressi langetamise peale. Kui seda märki ei tule, siis pakun, et euro on üsna kiire taastuma.

    S&P 500 (valge) ja EUR/USD (oranž)
  • SOHU teatab, et eilsed kuuldused börsilt lahkumise kohta ei vasta tõele

    Company announced that, contrary to the assertions in the article, it is not talking to investment banks and private equity funds about a possible plan to take the company private and/or delist its common stock from the NASDAQ Global Select Market. Co's CFO stated: "No such discussions are in progress or currently contemplated."
  • Frankfurter Allgemeine toob välja olulise fakti, kui jaanuaris on väikestele ja keskmise suurusega ettevõtele väljastatud keskmine laenuintress kasvanud Itaalias 5,55% pealt 5,8% peale ja Hispaanias 5,65%lt 6,0% peale ning Saksamaal oli 3,5%, siis see viitab EKP võimetusele ükskõik milliste loosungite või kuitahes suurel hulgal pankadele raha jagades reguleerida kõikides eurotsooni riikides võrdselt krediidi kättesaadavust. Ja selles valguses võiks arvata, et turg ülehindab baasintressi langetamise mõju, kui see peaks tulema.
  • La Stampa vahendab Itaalia keskpanga uurimust, milles analüüsiti elanikkonna kahanevat võimet säästa (ja hoida oma tarbimist samal tasemel nagu minevikus), kuna üha rohkem perekondasid (üle 65%) leiab, et nende sissetulekud ei ole piisavad jooksvate kulude katmiseks. Link Bloombergi abil võrdlesin isiklikku säästumäära Itaalias (oranž) ja Prantsusmaal (valge)
  • Eurotsooni neljanda kvartali SKP muutus jäi aasta ja kvarali baasil samaks võrreldes varasemalt raporteeritud numbritega.

    Euro-Zone GDP (4Q P) (SA) in at -0.6%Q/Q and -0.9%Y/Y versus -0.6%Q/Q and -0.9%Y/Y previous estimate.
  • Siin on vastus minu avapostituse küsimusele, kui kõrgele Dow võib siit edasi minna :)

    The Dow Jones Industrial Average usually has recorded additional gains after it hit record territory—a median of 28%, according to Ned Davis Research. If the current bull market matched that, the Dow would pass 18000 before topping out, up from 14253.77 on Tuesday.
  • Erko Rebane
    Siin on vastus minu avapostituse küsimusele, kui kõrgele Dow võib siit edasi minna :)

    The Dow Jones Industrial Average usually has recorded additional gains after it hit record territory—a median of 28%, according to Ned Davis Research. If the current bull market matched that, the Dow would pass 18000 before topping out, up from 14253.77 on Tuesday.


    küsimuse vastuse vastus
  • Hugo surm peaks juba üksi andma DOW-le juurde kuskil 3-12% .
    Kui Fidel ka veel otsad annab siis umbes sama keiss ja ongi olemas 18000punni:)
  • Portugali tööstustoodang kahanes jaanuaris aastaga -4,7%, mis oli aeglasem langustempo kui detsembri -6,8%
  • Roomab kauboi keset kõrbe, janusse nõrkemas, jõud otsas. Mõtleb: "No nüüd on küll pees."
    Äkki kostab hääl: "Ei ole pees. Rooma üle künka, seal on kõrts."
    Kauboi võtab jõuraasud kokku ja ennäe- ongi kõrts.
    Ajab end leti najal püsti, tellib ühe viski ja kallab kurku. Kõrtsmik käsib maksta.
    "No nüüd on küll pees", käib kauboil peast läbi.
    "Ei ole pees," lausub hääl. "Viruta tüübile vastu vahtimist."
    Öeldud-tehtud. Kauboi annabki kõrtsmikule igavese litaka. Ja mõtleb jälle "No nüüd on küll pees."
    Mõne aja pärast ütleb hääl:
    "Jaa. Vaat nüüd on tõesti pees."


    Citigroup ja Oppenheimer teevad täna siis lõpuks buy the weaknessi osas suunamuutuse ja downgradevad JCP ära.
  • Veebruari ADP 198K vs oodatud 172K (jaanuaris 215K)
  • Üldiselt liiguvad ADP ja non-farm samas suunas, kuid kohati on tõesti ADP põhjal reedese raporti kohta keeruline midagi järeldada
  • Fed's Plosser wants to taper QE quickly enough to halt QE by 2013 end.
  • Selge, siis Obama teda küll FEDi etteotsa ei soovi :)

    Aga EUR/USD seedib ka seda üsna tõsiselt, hetkel -0,3% @ 1,3012
  • Tegelt täitsa tervemõistuslik lüke - eks vast hakkab kohale jõudma ,et kergelt hakkab mulli asi minema.
    Näe hiinlased said ka ju aru -aga ennem seda oli vaja 200 tühja linna ehitada - parem hilja kui mitte kunagi
  • Kes ei juhtunud nägema, siis soovitan vaadata Greenspani veebruari intervjuud, kus ta ütleb otse välja, et kõige olulisem indikaator on tema sillmis aktsiaturg. Wealth efekti loomist peab oluliseks ka Bernanke, kuid kas aktsiaturud võivad temagi jaoks olla tähtsamad, kui tegelikult julgeb tunnistada

    Greenspan: Ignore The Economy, "Only The Stock Market Matters"
  • U.S. JAN. FACTORY ORDERS FALL 2.0% VS EXPECTED -2.2%

    But ex. transportation the change was +1.3%. Ex defence, growth was +0.3%.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon