Börsipäev 11. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA tööjõu raport kujunes oodatus paremaks mitmest aspektist ning kui eelturu reaktsioon sellele oli positiivne, siis veidi aega tugevaid numbrid seedides tekkis hetkeks kartus, et Bernanke võib oma helikopteriga juba vaikselt maandumisplatsi otsima hakata. Pärast nullpiiriga flirtimist võeti ülejäänud päevaks tavapärane kurss ülespoole ning sulguti enam-vähem sellel tasemel, kuhu raporti esimene reaktsioon oli indeksid tõstnud. S&P 500 jõudis 0,45% plussi ja lõpetas nädala 2,2% üleval. Stoxx 600 aga kosus reedel 0,8% ja nädalaga 2,3%.

    Põhjuse kiireks kasumivõtuks turu avanedes andis ka üsna tavapäratult kauplemise ajal Itaalia võlakirjareitingut pügala võrra BBB+ peale kärpinud Fitch, kes tõi põhjusena välja kõrge poliitilise määramatuse pärast valimistulemusi ning arvatust sügavama majandussurutise. Väljavaade jäeti negatiivse peale. Itaalia turg lõpetas vaatamata uudisele 1,6% plussis.

    Tööjõuraporti varju jäi tegelikult veel USA jaanuarikuu hulgimüügi varude statistika, mis näitas 1,2%list hüpet võrreldes detsembriga (enim alates 2011.a detsembrist ning ületades selgelt konsensuse oodatud 0,2% kasvu), samal ajal kui hulgimüük ise kahanes -0,8% (oodati 0,1% kasvu). Hulgimüüjad suurendavad ilmselt oma varusid suurema tarbimise ootuses, mida vähemalt veebruari tööturu statistika õigustab. Kui seda nõudlust siiski ei saabu, tuleb varusid allapoole tuua, mis omakorda tähendaks väiksemat tellimuste vajadust.

    Nädalavahetusel avaldati Hiinas üsna olulist statistikat, ent sellegi puhul ei lase uue aasta vahetus oma moonutavate mõjude tõttu põhjapanevaid järeldusi teha. Statistikaamet on loobunud veebruari detailide väljatoomisest ja silub hooajalisust kahe kuu muutuse läbi. Jaanuari ja veebruari jaemüük kavas mullusega võrreldes 12,3%, mis oli tagasihoidlikum kui Bloombergi küsitletud analüütikute madalaim prognoos (13,8%) ning märkis aeglaseimat kasvu alates 2004.a. Kahe kuu tööstustoodang suurenes 9,9% vs oodatud 10,6% - aeglaseim tempo alates 2009.a. Kapitaliinvesteeringute kasv seevastu oli 21,2%, mis ületas 20,7%st ootust. Toiduainete 6% kallinemine tõstis veebruari inflatsiooni 3,2% peale (jaanuaris 2,0%).


    Tulles tänase päeva juurde, Euroopas raporteeritakse Prantsusmaa tööstustoodang, Saksamaa kaubandusbilanss ja Itaalia neljanda kvartali SKP detailid. USAs ühtegi olulist makrouudist oodata pole.

    09.00 Saksamaa kaubandusbilanss (jaanaur)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodangu muutus (jaanuar)
    11.00 Itaalia neljanda kvartali SKP detailid
    13.00 Portugali neljanda kvartali SKP

    NB! Kuna Põhja-Ameerikas mindi nädalavahetusel üle suveajale ja Euroopas tehakse seda alles märtsi lõpus, siis järgmiseks kolmeks nädalaks on regulaane kauplemine USA börsidel nihkunud Eesti aja järgi varasemaks 15.30-22.00 peale.


    USA indeksite futuurid on hetkel kauplemas -0,1% punases.
  • Küproselt üsna omapärane käik, kui pankade päästmiseks soovitakse 2 miljardit eurot finantsabi küsida Kreeka käest. Via FT.
  • Saksamaa kaubandusbilansi ülejääk oli jaanuaris 13,7 miljardit eurot vs oodatud 13,9 miljardit eurot ja 12,1 miljardit detsembris. Nii import kui eksport kujunesid prognoositust paremaks: eksport kuu baasil 1,4% vs oodatud 0,5% ja import 3,3% vs oodatud 0,7%. Hooajaliselt korrigeerimata eksport kasvas aastatagusega võrreldes 3,1% (detsembris -6,9%) ja import 2,9% (detsembris -7,5%).
  • Prantsusmaa jaanuari tööstustoodang kahanes mullusega võrreldes -3,5%, mis oli analüütikute oodatud -2,7%st rohkem ja ühtlasi kiirem langus kui detsembris registreeritud -1,9%. Aga keda kohalik makro ikka huvitab, peaasi et Saksamaal läheb hästi

    CAC40 (oranž) vs Prantsuse tööstustoodang YoY (valge joon)

  • CHINA ECON: New Yuan Loans fall to 620B in Feb vs 700B expected, 1070B in prior month
  • kas see 1070 pealt 620 peale on ka mingi hooajaline teema või niisama ?
    Erko
  • krookus
    700B expected, 1070B in prior month


    Äkki see aitab natuke mõista?

  • novot miks siis oli expected , pühad ,uusaasta ,külm ilm või mis?
  • Uute laenude väljastamine on Hiinas tõesti hooajaline. Pangad opereerivad keskpanga poolt seatud uute laenude väljastamise piiranguga, mis avaldatakse aasta alguses ja seega kui esialgu ei ole käed nii seotud ja kliendid näitavad samuti suuremat huvi üles, siis aasta teises pooles võidakse hakata vastavalt targetile oma laenukraane kinni keerama.

  • Zerohedge toob välja üsna huvitava teema, milles selgub, et FED on veebruari viimasel nädalal süstinud Ühendriikides tegutsevatesse välispankadesse (eeldatavalt just Euroopa omad) ligi 100 miljardit dollarit. Milleks täpsemalt seda raha kasutatakse, on lahtine, ent välistatud pole näiteks osavõtt Euroopa riikide võlakirjaoksjonitel, mis aitaks selgitada üsna tugevat nõudlust. Link
  • krookus
    novot miks siis oli expected , pühad ,uusaasta ,külm ilm või mis?


    Nädala kestnud uusaastapidustused.

    Üldiselt nagu Erko kirjutas, siis ei tasu karta, et uute laenude maht väga pikalt midagi ootamatut teeks. Keskpank annab aasta alguses kommertspankadele teada, mis mahus ja kuhu laenata. Tegu nn "window guidance" meetmega. Kommertspangad järgivad neid ettekirjutusi üsna täpselt:
    2010a uute laenude target aasta alguses 7,5 triljonit jüüani. Väljastati 7,484 triljonit laene.
    2012a uute laenude target aasta alguses ca 8 triljonit jüüani. Väljastati 8,2 triljonit.
    Sellel aastal on meedias räägitud 8-8.5 triljoni suurusest uute laenude targetist ja esimese kahe kuuga väljastatud 1,69 triljonit.
  • Itaalia majandus näitas neljandas kvartalis aasta baasil varasemalt raporteeritud -2,7% asemel pisut suuremat, -2,8% langust

    Italy GDP (4Q F) (WDA and SA) in at -0.9%Q/Q and -2.8%Y/Y versus -0.9%Q/Q and -2.7%Y/Y previous estimate.
  • GBPUSD kauplemas uutes mitme aasta põhjades $1,4870 juures:

  • Tänases ÄP-s tähendusrikas pilt. Vasakult paremale Hillar-Peeter, Richard ja Toomas, keda ka pildil tutvustatakse. Tagaplaanil on kavala näoga Arti Arakas, keda millegipärast ei tutvustata.
  • Hedge funds at their lowest commodity long exposure in four years, Goldman says buy 'em
    :)
  • Võimalik uudis, mis täna Apple'i päevasisest miinusest välja aitas: Apple suppliers TSMC and Foxconn adding 5K jobs each, Reuters say
  • VeriFone CEO steps down; VeriFone’s Chairman, Richard McGinn, becomes interim CEO; co reiterates Q2 and FY13 guidance

    PAY saab uue CEO ja ettevõte kinnitab oma prognoose. Aktsia järelkauplemisel üle 10% plusspoolel.
  • AAPL spikes vist selle pärast ,et igalt poolt tuli lüütikute haipi jõhkralt ühtäkki??
  • Head nalja kah:

    What time does the Fed release tomorrow's closing price?
    :D
  • BBRY lendavat kuulujutu peale, et Lenovo näitab taas/jätkuvalt huvi üles nende äraostmiseks ja Z10 olevat saanud ATT valikusse.



Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon