Börsipäev 13. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Makrouudiseid on USAs viimastel päevadel nappinud ning ka turgudel on olnud suhteliselt vaikne. Dow suutis eile pisikese plussiga venitada välja järjekordse rekordi, kuid teised indeksid lõpetasid kerges miinuses. S&P 500 sulgus -0,2% madalamal, Euroopas ei jõudnud Stoxx 600 samuti avanemistasemest väga kaugele.

    Suurbritannias süveneb järjest kartus, et majandus on seismas silmitsi stagflatsiooniga. Jaanuarikuu töötleva tööstuse toodang kahanes mullusega võrreldes -3,0% (oodati -1,0%, detsembris -1,6%) ja laiemalt tööstustoodangut mõõtev näit -2,9% (oodati -1,1%, detsembris -2,1%). Samal ajal on investorite inflatsiooni ootused keskpanga tegevuse tõttu kasvanud, kui nominaalse ja inflatsiooniga seotud valitsuse võlakirja yieldide erinevus jõudis 3,3%ni, mis on kõrgeim tase alates 2008.a septembrist.

    Ka Kreekas tegi tööstustoodang jaanuaris läbi korraliku languse, kukkudes mullusega võrreldes -4,8%, mis oli kiirem tempo kui detsembris registreeritud -0,5%. Ühtlasi otsustasid troika esindajad lükata edasi oma kohtumist peaministriga, oodates täpsemaid detaile, kuidas valitsus kavatseb majapidamistelt tõhusamalt võlga sisse nõudma hakata. Troika peaks sel kuul eraldama Kreekale järgmise, 2,8 miljardi euro suuruse laenu.

    Bundesbank avaldas eile oma iga-aastase majandusülevaate ning Jens Weidmann nentis pressile antud intervjuus, et vaatamata rahunenud turgudele pole kriis veel läbi ning et liikmesriikide majandusliku olukorra paranemist ei tasu oodata läbi rahapoliitiliste sammude. Huvitav oli samuti seik, et Bundesbank otsustas eelmisel aastal teenitud ligi 7 miljardi euro suuruse kasumi lükata pea täies ulatuses oma reservidesse (mis tänaseks on kasvanud 14,4 miljardi euroni), kuna panga sõnul vajatakse seda provisjonidena riskide vastu, mida Euroopa Keskpank on eelmisel aastal võtnud (võrdluseks pani Euroopa Keskpank WSJ andmetel riskide provisjonideks eelmise aasta kasumist kõrvale 1,2 miljardit eurot).

    Tavaliselt kannavad keskpangad oma kasumi valitsuse eelarvesse, kuid neil on võimalus ka seda mitte teha, mis tähendab, et Saksa rahandusminister peab kusagilt leidma täiendavad vahendid puudujäägi katmiseks, kuna osa sellest kasumist oli Schäuble juba eelarvesse kirjutanud.

    Tulles tänase päeva juurde, siis Euroopas võiks tähelepanu pälvida eurotsooni jaanuari tööstustoodangu muutus ja Itaalia võlakirjaoksjon, mida peetakse esimest korda pärast Fitchi reitingu langetamist läinud reedel. USAs aga raporteeritakse üsna oluline jaemüügi statistika.

    12.00 Eurotsooni tööstustoodangu muutus (jaanuar)
    12.00 Itaalia valitsuse võlakirjade oksjon
    14.30 USA jaemüük (veebruar)
    20.00 USA valitsuse eelarve (veebruar)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,05% kõrgemal. Euroopa on avanemas nulli lähedal.
  • Kyle Bassilt ligi tunnine ettekanne Jaapani teemal, via Zerohedge.
  • Draghi tõi eelmisel kohtumisel välja ja tegelikult osad analüüsimajad on veel tähelepanu juhtinud, et eurotsooni hard data on viimasel ajal olnud nõrgem kui sellele viitavad erinevad küsitlused eestosas PMIga. Hetk tagasi avaldatud eurotsooni jaanuari tööstustoodangu puhul revideeritigi detsembri YoY muutus -2,4% pealt -1,7% peale ning jaanuari enda muutuseks kujunes -1,3%, mis oli parem kui analüütikute oodatud -2,0% (kuu baasil kahanes tööstustoodang -0,4% vs prognoositud -0,1%). Nagu jooniselt näha, siis pärast neid muutusi on tööstustoodangu (valge) trend rohkem kooskõlas töötleva tööstuse PMIga (oranž)
  • Itaalia soovis tänasel oksjonil müüa maksimaalselt 7,25 miljardi euro eest võlakirju, ent emiteeris lõpuks veidi vähem 6,99 miljardi euro eest. 10a võlakirja tulusus on 10 baaspunkti võrra üles liikunud ning hetkel 4,713%

    3,323 miljardi euro eest müüdi 2015.a võlga, bid to cover 1,284 vs 1,37 eelmine kord, yield 2,48% vs 2,30% eelmine kord
    2 miljardi euro eest müüdi 2028.a võlga, bid to cover 1,278, yield 4,9% vs 4,805% jaanuaris
    1,028 miljardi euro eest müüdi 2017.a võlga, bid to cover 1,5 vs 1,39 eelmine kord, yield 2,95% vs 2,55% eelmine kord
    0,642 miljardi euro eest müüdi 2018.a võlga, bid to cover 1,84 vs 1,97 eelmine kord, yield 3,03% vs 7,42% eelmine kord.
  • Erko, kas see 7% on õige:"0,642 miljardi euro eest müüdi 2018.a võlga, bid to cover 1,84 vs 1,97 eelmine kord, yield 3,03% vs 7,42% eelmine kord."?
  • jahe
    Erko, kas see 7% on õige:"0,642 miljardi euro eest müüdi 2018.a võlga, bid to cover 1,84 vs 1,97 eelmine kord, yield 3,03% vs 7,42% eelmine kord."?


    Nõnda on Ransquawk välja toonud. Võimalik, et eelmine sarnane võlakiri emiteeriti lihtsalt nõnda palju aega tagasi, et yieldid olid oluliselt kõrgemad.
  • Beppe Grillo: "Italy Is Already De Facto Out Of The Euro"
  • See elukutseline koomik ei tundu enam naljakas.
  • USA jaemüük oodatust parem, tuues futuurid plusspoolele ja tugevdades dollarit euro suhtes (EUR/USD -0,3% @ 1,2990 USD)

    February Retail Sales ex-auto +1.0% vs +0.5% Briefing.com consensus; Prior revised to +0.4% from +0.2%
    February Retail Sales +1.1% vs +0.5% Briefing.com consensus; Prior revised to +0.2% from +0.1%

  • jahe
    See elukutseline koomik ei tundu enam naljakas.


    Jah, see kodanik on professionaalne koomik aga teised poliitikud on amatöörkoomikud:)
  • üritan seedida, aga ei saa pihta...
    Erko Rebane
    Draghi tõi eelmisel kohtumisel välja ja tegelikult osad analüüsimajad on veel tähelepanu juhtinud, et eurotsooni hard data on viimasel ajal olnud nõrgem kui sellele viitavad erinevad küsitlused eestosas PMIga. Hetk tagasi avaldatud eurotsooni jaanuari tööstustoodangu puhul revideeritigi detsembri YoY muutus -2,4% pealt -1,7% peale ning jaanuari enda muutuseks kujunes -1,3%, mis oli parem kui analüütikute oodatud -2,0% (kuu baasil kahanes tööstustoodang -0,4% vs prognoositud -0,1%). Nagu jooniselt näha, siis pärast neid muutusi on tööstustoodangu (valge) trend rohkem kooskõlas töötleva tööstuse PMIga (oranž)


    Kas väide on õige või peaks olema vastupidi? Kui "hard data" numbrid osutuvad ootustest (e. PMIst) paremaks, siis.. kas peaks sõna "nõrgem" asemel olema "tugevam"? Või ma saan millestki valesti aru..
  • Võib-olla jäi minu selgitus natuke segaseks. Pidasin silmas, et just enne täna avaldatud tööstustoodangut kippus hard data viitama nõrgemale majanduskeskkonnale kui seda tegelikult kajastasid erinevad küsitlused. Aga tänane tööstustoodangu näit ja lisaks detsembri statistika paremaks revideerimine viivad nii hard kui soft data rohkem omavahel kooskõlla ning suurendavad tõenäosust, et EKP ei ole sunnitud lähiajal baasintressi langetama. Tegelikult näeb seda väga hästi ka jooniselt, mille lisasin. Töötleva tööstuse PMI on juba alates eelmise aasta suvest vaikselt ülespoole liikunud, kuid tööstustoodangu aastane muutus läks kuni jaanuarini pigem negatiivsemaks.
  • USA valitsuse veebruari defitsiit natuke väiksem kui oodati

    Feb Treasury Budget deficit reported at $203.5 bln vs. $205.0 bln Briefing.com consensus
  • In the meanwhile in Vatikan -White Smoke rises; new pope has been chosen
  • If he the new Pope, is carrying a Galaxy S4 - i am abandoning ship -> AAPL
  • Turukommentaar Zerohedge`lt:
    Aside from a very much vacated President's Day trading market, for 1400ET, today is the lowest volume day of the year (in line with Monday's scarcity)... given this lack of real market, the algos are let loose to ply their levitation magic - and sure enough, Dow Transports reach new highs and the S&P pushes on towards that record...

    Ehk täna siis aasta madalaima käibega päev turgudel.
  • BlackBerry partner purchases one million BlackBerry 10 smartphones

    Co annoounced that one of its established partners has placed an order for one million BlackBerry 10 smartphones, with shipments starting immediately. This order marks the largest ever single purchase order in BlackBerry's history.

    BBRY kauplemas üle $ 15 taseme, ligi 4% kõrgemal

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon